Parke Temizliği Nasıl Yapılır?

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.028
30.373
60
Evlerimize şık bir görünüm kazandıran ahşap parkeler en az halılar kadar temizliği ve bakımı zor döşemelerdir. Ahşap parkelerin iki büyük düşmanı vardır; Birincisi çeşitli nedenlerle yüzeyinde oluşan ve ahşabı korunmasız olarak bırakan çizikler, ikincisi ise sudur. Su ile temizliği çok sık yaparsanız özellikle masif ahşap parkeler zamanla bel verecektir.
parke-temizligi.jpg

Parke temizliği periyodik olarak yapılması gereken bir işlemdir. En az haftada bir kez parkeleri çizmeyecek yumuşak aparat taktığınız elektrikli süpürge ile toz almalısınız. Elektrikli süpürgenin ucunun halı ayarında kalmamasına dikkat edin çünkü parke tozu almak için süpürge ucunun biraz yüksekte olması gerekmektedir.

Elektrikli süpürge ile parke alanların tozunu aldıktan sonra iyice sıkılmış ıslak bir bezle ya da vileda ile silebilirsiniz. Bez ve vileda suyuna özellikle parke temizlemek için üretilen ahşap temizleyici eklemeyi unutmayın. Fayans ve granit gibi alanların temizlenmesi için kullanılan yüzey temizleyiciler parke cilasına zarar vermektedir.

Cila parkeleri dış etkenlere karşı koruyan bir kalkan görevi görmektedir. Eğer cilanız eskidiyse ve parkelerin yüzeyleri görünmeye başladıysa bir cila atabilirsiniz. Cila aynı zamanda parkelerin tekrar parlak görünmesini sağlayacaktır.

Parke temizliği dışında size parkelerinizi nasıl koruyabileceğiniz konusunda da bir kaç tavsiye verelim. Evinizde kalabalık bir organizasyon düzenliyorsanız trafiğin yoğun olduğu geçiş noktalarında küçük kilimler kullanabilirsiniz. Bu ayakkabı ve terliklerin parke yüzeyinde oluşturacağı aşınmayı engelleyecektir. Kiliminiz yoksa kapı girişlerinde küçük ve ince paspaslar kullanabilirsiniz.

Parke Kullanımı
Parke kaplı zemin, konforlu, şık ve uzun ömürlüdür. Hemen hemen her tip oda tipine, dekoruna ve şekline yakışır. Çok basit dizaynı olan odanız için de kullanabilirsiniz ya da özel mobilyaların doldurduğu tasarımlı şık bir odanızda. Parkelerinizin kullanım ömrünü uzatmak istiyorsanız, düzenli parke temizliğinin nasıl yapılması gerektiğini öğrenmenizde fayda var.

Parke kullanımı, ekonomik sebepler kadar pratiklik açısından tercih edilmesi sebebiyle popüler hale gelmiştir. Çoğu evde yüzeylerin parke ile yenilenmesi beraberinde ‘parke temizliği’ konusunu gündeme getirmiştir. Parke temizliği konusunda iyi haber; parkelerin temizliği her zaman halıların temizliğine göre çok daha kolaydır. Bu da evlerde daha sağlıklı ve konforlu ortamlar yaratmanızı sağlar.

Parke Çeşitleri
Parkelerin temel malzemesi ahşaptır ve laminat parke, lamine parke, masif parke olmak üzere üç farklı çeşidi vardır.

En yaygın kullanılan çeşidi olan laminat; parke çeşitleri arasında kolay döşenmesi, hızlı yapılması ve ucuz olması gibi özellikleriyle ön plana çıkar. Matbaada istenilen renk ve desende basılmış kâğıtlara reçine işlenmesi ile elde edilen kaplama levhalardır. Günümüzde doğayı korumaya yönelik çevreci yaklaşımlar sebebiyle de laminat parke kullanımı daha fazladır.

Lamineye gelince; bu parke çeşidi ahşap malzemenin kat kat birbirine eklenmesi ve onun üzerine de kaliteli bir ağaçtan ince bir kaplama yapılması ile üretilmektedir. Lamine ile laminat parkenin farkı; laminat parkede MDF, laiminede ise ahşap kullanılmasıdır. Bu yüzden lamine parke, laminat parkeye göre daha maliyeti yüksektir.

Masif parke, klasik parke çeşididir. İlk kullanılan hatta gelenekselleşmiş olduğu kabul edilen bu parke çeşidinin ömrü binaların yaşıyla aynıdır. Kaliteli bir ahşabın kurutulmasından sonra; bilhassa meşe, gürgen, dişbudak, gül ağacı gibi dayanıklı ağaçlar kullanılarak yapılan parke türüdür. Yapımı oldukça emek ister ve uygulaması da özel uzmanlık alanı gerektirir. Bu gibi nedenlerden dolayı masif ahşap parkeler daha pahalıdır.

Genel Parke Temizliği
Derinlemesine temizliğin yanı sıra günlük hayat tempomuzda parke temizliğine yer açmak, rutin temizliğini yapmak önemlidir. Aşağıda parke yüzeylerinin genel temizliğinin basamaklarını yazdık.

Zemin Temizliği

Parke temizliğine başlamadan önce zemini elektrik süpürgesi ile temizleyiniz. Bazen parkelerin aralarına birikmiş kirler olabilir. Elektrik süpürgesi araya sıkışmış tüm kalıntıları hızlıca yok edecek, parkeleri temizliğe hazır hale getirecektir.

Zemini Süpürmek

Elektrik süpürgesinin alamadığı kir, tüy ve diğer kalıntıları kaçırmamak için parkenizin yapısına uygun bir fırça ile (mümkünse kuru bir şekilde) zeminin üzerinden geçiniz.

Zemini Silmek

Bir kova su ve yerleri silmek için uygun bir temizleme bezi ile zemini silebilirsiniz. Burada önemli olan kısım; temizleme bezinin ıslak değil sadece nemli olması gerektiğidir. Suya soktuğunuz bezi kullanmadan önce elde iyice sıkınız. Odanın köşesinden silmeye başlayın ve zeminin hiçbir bölgesini atlamadan silin. En son aşamada suyun fazla geldiği ya da sıçradığı yerleri de kontrol ederek, her yeri kurulayınız. Parke temizliğinde en sık yaşanan sorun; yüzeyde kalan su lekeleridir. Bunun oluşmaması için silme işleminden sonra mutlaka kuru bir bezle siliniz.

Su lekelerine karşı daha kalıcı bir önlem olarak; mikro fiber bez kullanabilirsiniz. Mikro fiber bezler, nemi kolayca emdikleri için, yüzeyde su bırakmazlar.

Takviminizi Hazırlayın

Düzenli zemin temizliği size hem uzun süreler kullanabileceğiniz yer kaplaması sağlar hem de zamandan kazandırır. Yukarıya yazdığımız parke temizliği basamaklarını düzenli olarak uygularsanız, derin bir zemin temizliğine ihtiyacınız olmayacaktır. Bu nedenle haftada bir gün zemin temizliği yapmak üzere takviminizi hazırlamanız, size büyük fayda sağlayacaktır.
onikibilgi.com/
 
X