Merhaba mesajı yeni görüyorum, kusura bakmayın. Aslında bu yazı dizisine devam edeceğim ama şu aralar meşgulüm. Ben çok şükür atak geçirmiyorum. Atağı tetikleyen başka bir hastalığım vardı o nüksederse sadece biraz tedirgin oluyorum. O anda da kendime birkaç kere "Güvendesin, sorun yok" diyorum ve geçiyor. Panik atak geçirten sizi rahatsız eden ne öncelikle onu bulmanız gerek. Sonrasında adım adım sizi en az rahatsız edenden en çok rahatsız edene doğru pratik yapmanız gerek. Çarpıntı anksiyete kaynaklı mı yoksa anemi vb kaynaklı mı önce onu öğrenmek gerek. Eğer psikolojikse onda da size en iyi geleni bulmanız gerek. Örneğin bana soğuk bir nesne, su vb tutmak iyi geliyordu. Lavanta yağı, nane yağı vb iyi geliyor, yürüyüş yapıyordum kalbim atmaya başladığı an kendimi dışarı atıyordum. Hareketli müzik dinlemek ritim tutmak iyi geliyordu. Bunda da siz ne seviyorsunuz size huzur veren ne onu bulmanız gerek. Nefes egzersizi yapmalısınız, meditasyon sürekli yapmalısınız... Bunları da anlatacağım inşallah birkaç hafta sonra biraz boş zamanım olacak gibi..Ya o kadar güzel yazmışsınız ki emeğinize sağlık. Dediginiz sürekli nabiz hizlanmasi ve o düşüncelerden kurtulmadikca bu sekilde devam etmesi yani sürekli bir kısır döngü tek belirti yaşıyorum bitmeyen düşünceler ve ardindan gelen kalp çarpıntıları. Önerdiğiniz ilk kitabı okudum ikincisi Beyhan Budak sanırım onu da aliyim o zaman. Siz çarpıntıları da aştınız mi peki?
Cevabınız icin cok teşekkür ederim. Benim sorunum durduk yere gelen ya da az heyecan yapsam gelen kalp çarpıntısı ilk onunla başladı zaten. Diger hicbir belirtiden korkmuyorum olurda dışarda gelir diye epey kisitlandim tek zor çikar oldum. Carpinti gelirse sonunda ölücem ya da bayilicam gibi hissediyorum çünkü ya da doktorlar kalp hastalığım vardı bulamadılar diye düşündüğüm için geçmiyor bir türlü :) onun dışında önerileriniz için cok teşekkür ederim hepsini deniycemMerhaba mesajı yeni görüyorum, kusura bakmayın. Aslında bu yazı dizisine devam edeceğim ama şu aralar meşgulüm. Ben çok şükür atak geçirmiyorum. Atağı tetikleyen başka bir hastalığım vardı o nüksederse sadece biraz tedirgin oluyorum. O anda da kendime birkaç kere "Güvendesin, sorun yok" diyorum ve geçiyor. Panik atak geçirten sizi rahatsız eden ne öncelikle onu bulmanız gerek. Sonrasında adım adım sizi en az rahatsız edenden en çok rahatsız edene doğru pratik yapmanız gerek. Çarpıntı anksiyete kaynaklı mı yoksa anemi vb kaynaklı mı önce onu öğrenmek gerek. Eğer psikolojikse onda da size en iyi geleni bulmanız gerek. Örneğin bana soğuk bir nesne, su vb tutmak iyi geliyordu. Lavanta yağı, nane yağı vb iyi geliyor, yürüyüş yapıyordum kalbim atmaya başladığı an kendimi dışarı atıyordum. Hareketli müzik dinlemek ritim tutmak iyi geliyordu. Bunda da siz ne seviyorsunuz size huzur veren ne onu bulmanız gerek. Nefes egzersizi yapmalısınız, meditasyon sürekli yapmalısınız... Bunları da anlatacağım inşallah birkaç hafta sonra biraz boş zamanım olacak gibi..
En az rahatsız olduğunuzdan en çok olduğunuza derken evden çıkamama konusundan bahsediyorum aslında. İlk gün evden çıkıp evin etrafında dolaşmak, sonraki gün yakın bir markete gitmek, sonraki gün uzak markete vs. Bu şekilde hedefleri genişletmeniz gerek. Kalp çarpıntısı yaşamaktan korkmamanız aksine üstüne gitmeniz gerek. Kendi kendinize meydan okuma gibi düşünebilirsiniz bunu. Bunları da yazarım zaten ayrıntılarıyla. Düşünceleri özgür bırakmanız gerek. Gelip geçmelerine izin vermeniz gerek. Beyin zaten siz istemedikçe bir düşüncede sürekli kalamıyor. Başka bir şey düşünmeye başlıyor hemen... İnşallah sizin de burada güzel düşüncelerinizi yazdığınız zaman gelirCevabınız icin cok teşekkür ederim. Benim sorunum durduk yere gelen ya da az heyecan yapsam gelen kalp çarpıntısı ilk onunla başladı zaten. Diger hicbir belirtiden korkmuyorum olurda dışarda gelir diye epey kisitlandim tek zor çikar oldum. Carpinti gelirse sonunda ölücem ya da bayilicam gibi hissediyorum çünkü ya da doktorlar kalp hastalığım vardı bulamadılar diye düşündüğüm için geçmiyor bir türlü :) onun dışında önerileriniz için cok teşekkür ederim hepsini deniycem
Cok teşekkür ederim cevapladığınız içinEn az rahatsız olduğunuzdan en çok olduğunuza derken evden çıkamama konusundan bahsediyorum aslında. İlk gün evden çıkıp evin etrafında dolaşmak, sonraki gün yakın bir markete gitmek, sonraki gün uzak markete vs. Bu şekilde hedefleri genişletmeniz gerek. Kalp çarpıntısı yaşamaktan korkmamanız aksine üstüne gitmeniz gerek. Kendi kendinize meydan okuma gibi düşünebilirsiniz bunu. Bunları da yazarım zaten ayrıntılarıyla. Düşünceleri özgür bırakmanız gerek. Gelip geçmelerine izin vermeniz gerek. Beyin zaten siz istemedikçe bir düşüncede sürekli kalamıyor. Başka bir şey düşünmeye başlıyor hemen... İnşallah sizin de burada güzel düşüncelerinizi yazdığınız zaman gelir
Yazdiklariniz çok güzel bende.de anksiyete atakları oluşuyor ilaçsız bu şekilde mi yendiniz??7. Bölüm
Korkularınızın köklerine inin.
Panik atak geçiriyorsanız eğer bunun bir nedeni vardır. Neden bunu yaşadığınızı nerede yaşadığınızı ne zaman hangi koşullarda bunu yaşadığınızı kontrol edin. Bu kontroller sonunda nedeni bulacaksınız. Bulduğunuz neden her ne olursa olsun onu çözmeniz gerek. Düğüm çözüldüğünde iyileşme sürecinin de hızlandığını fark edeceksiniz.
Nedeni buldunuz. Diyelim ki kedilerden korkuyorsunuz. Bu korkunun size nasıl geldiğini anlamanız gerek. Kediden neden korkuyorsunuz? Size zarar vereceğini mi düşünüyorsunuz? Yoksa önceden yaşadığınız bir durum mu var? Ya da bir yakınınızdan görerek mi bu korkuyu kazandınız? Bunun cevaplarını aldıktan sonra bu sorunu çözmelisiniz. Bir önceki bölümde anlattığım gibi sizi düşündüğünüzde en az rahatsız eden yöntemle korkunuza yaklaşmalı ve son aşamaya kadar gelmelisiniz. Bu son aşamadan sonra artık atak geçirmediğinizi hayatınıza önceden olduğu gibi normal bir şekilde devam ettiğinizi fark edeceksiniz.
Örneğin başarısızlıktan ya da okulu bitirememekten korkuyorsunuz diyelim. Bu sizin çalışmak dışında çok da kontrol edebileceğiniz bir durum değil. Böyle zamanlarda eğer korkunuzu yok edecek bir şekilde ilerlemek sizin elinizde değilse kendinize sık sık şunu hatırlatmanız gerek. “Hiçbir şey benden önemli değil.” Bunu hatırlatmanın dışında ilk bölümde dediğim gibi nefes egzersizleri uygulamalısınız. Her gün düzenli uyguladığınız nefes egzersizleri sizi panik atak karşısında istemediği misafiri görmezden gelen ev sahibi olarak elinizi daha da güçlendirecek. Ve bu da meditasyonda söylediğim gibi hemen bir günde hadi yaptım niye olmadı diyerek sabırsızca olacak bir şey değil. Bu egzersizleri her gün düzenli şekilde yaptıktan bir süre sonra faydalı olduğunu anlayacaksınız. Yine bunu anlatan bir sürü video internet ortamında mevcut. Günlük rutininize böylece meditasyona ek olarak nefes egzersizlerini de eklediniz.
Merhaba doktora gidip 2 ay kadar ilaç tedavisine devam ettim. Doktorum o dönemde 1 yıl önermişti. Ama ilaçları birden bir gün bırakmak istedim ve bıraktım. Yaptığımın doğru olduğunu da asla söyleyemem. İlerleyen yerlerde zaten doktora gitmenin ne kadar önemli olduğunu yazdım, paylaşacağım ama ben yaptıysam birileri yaptıysa sizin de yapmanız için bir engel yok. Tez zamanda iyileşmeniz dileğiyle..Yazdiklariniz çok güzel bende.de anksiyete atakları oluşuyor ilaçsız bu şekilde mi yendiniz??
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?