• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Özgüvensizlik.. hiç bir şeye cesaretim yok..

gulendam_34

inanmak yolun yarısıdır :)
Kayıtlı Üye
27 Nisan 2012
15.365
18.164
498
Selam arkadaşlar neredeyse çocukluğumdan beri olan bir problemimi açmak istiyorum sizlere.. oda özgüven eksikliği ya da hiç olmaması
Ben yapı olarak biraz dikkatsiz biriyimdir.. bide çok korkarım hiçbirşeyi beceremem elimden gelmiyor yapamam, öğrenemem gibi takıntılarım var.. ben anne baba yanında büyümedim bundan da kaynaklanıyor mu bilmem.. hep küçükken bir şeye niyet etsem “sen yapamazsın, edemezsin” gibi laflar işittim beni büyüten büyüklerimden :((
mesela araba kullanmaya hevesim vardır her zaman yaş geldi 30’ a hala ehliyetim yok biliyor musunuz :(( neden.. korkudan.. ehliyet almayı bile beceremem gibime geliyor o derece yani.. bir çoğunuza komik gelmiştir şimdi.. aman alsam ne olacak kullanamam ki yani öyle bir yerleştirdiler ki içime hep yapamam kullanamam gibime geliyor.. yani kızlar insan bu kadar kendine güvensiz olabilir mi? Tam ifade edememiş olabilirim kendimi kusura bakmayın..Ne yapmalıyım sizce bu korkularımı yenmek için?

Benimde ehliyetim yok :27: ama yapamam diye düşünmedim hiç ( arabam yok diye bekliyorum henüz :9: )

Şöyle düşünün sizde : ' Yapanlar nasıl yapıyo ? Bende yaparım '

İnanmak başarmanın yarısıdır :34:

Benimde ehliyetim yok :27: ama yapamam diye düşünmedim hiç ( arabam yok diye bekliyorum henüz :9: )

Şöyle düşünün sizde : ' Yapanlar nasıl yapıyo ? Bende yaparım '

İnanmak başarmanın yarısıdır :34:

teşekkür ederim kader yorumunuz için... öyle yapmaya çalışıyorum bikaç gün niyetli olsam iş ciddiye bindiği anda içimi sıkıntı kaplıyo kursa gitsem de nolcak öğrenenemem gibime geliyo :((

kesınlıkle bu acımasız tenkitlerden eleştırilerden özgüvensız oluyor ınsan kendısı bıle kendısıne ıanncını yitiryor sonrada ben zaten yapamam yapsamda kimse beyenmez onaylamaz dıye bırakıyor kendısını tamda o eleştırenlerın istediği oluyor malasef çözüm yine kendımızde deneme yanılma yöntemıyle sabrederek nasıl olsa ıyıde yapsak kötüde yapsak olumsuz bişiler söylıcek bırılerı bulunur sabırla denemek özgüvenı yerıne getırebılır

teşekkür ederim kader yorumunuz için... öyle yapmaya çalışıyorum bikaç gün niyetli olsam iş ciddiye bindiği anda içimi sıkıntı kaplıyo kursa gitsem de nolcak öğrenenemem gibime geliyo :((

üniversite mezunu bır yakınım ehliyetını 5 kerede aldı üniversite mezunu dıye belirtmemein sebebı ne sınavlar görmüş nasıl sınava çalışacağını bılıyor sosyal olarakta iyi iletişimleri olan bırı yanı dıreksıyonda heyecanlanacak telaş yapacak bı durumuda yok 5 keredede olsa aldı sonuçta

Rica ederim.

Bizimkiler de önce okul sonra da işim nedeniyle suya sabuna dokundurmazdı beni evde.. Sen yapamazsın zaten git ders çalış, sen bilmezsin zaten işten geldin yorgunsundur diye diye..

Bende yapamam sanıyordum yemek vs. bu yüzden.. 11 aylık evliyim , annemden daha iyi pasta - börek yapıyorum :27: benden tarif istiyor kaynanamlar..

Aslında iş başa düşünce yapıyor insan, sadece biraz cesaret.. :34: Yapabildiğini görünce daha da gaza geliyor insan zaten..

Bu durumun belki pat diye düzelmez ama biyerden başlamalısın bence.Bendede tam tersi vardır çevremdekilerin yapamazsın beceremezsin dedikleri herşeyi başardım daha çok inat ederim kendimi gaza getirir yaparım çünkü.sende öyle yapmayı dene herkes senin kendine güvendiğini görsün.

üniversite mezunu bır yakınım ehliyetını 5 kerede aldı üniversite mezunu dıye belirtmemein sebebı ne sınavlar görmüş nasıl sınava çalışacağını bılıyor sosyal olarakta iyi iletişimleri olan bırı yanı dıreksıyonda heyecanlanacak telaş yapacak bı durumuda yok 5 keredede olsa aldı sonuçta

ah ah bisidicemcim.. o yakının 5 kerede aldıysa ben 15 kerede zor alırım yauvv :(bak gene başladım) :))

ah ah bisidicemcim.. o yakının 5 kerde aldıysa ben 15 ketrede zor alırım yav :)) (bak başladım gene)

Bu durumun belki pat diye düzelmez ama biyerden başlamalısın bence.Bendede tam tersi vardır çevremdekilerin yapamazsın beceremezsin dedikleri herşeyi başardım daha çok inat ederim kendimi gaza getirir yaparım çünkü.sende öyle yapmayı dene herkes senin kendine güvendiğini görsün.

saol feryalcim :) bişeye heveslendiğimde biri bana yapamazsın dediği zaman çok etkilenirim ben.. hemen o moda girerim.. bilmiyorum bu yaştan sonra da değişir miyim ama değişmeliyim senin dediğin gibi.. eskiden beri hep böyle benim için bu yapamaz.. ayyy sen mi yapcan onu bir tek araba kullanmak için demiyorum herşey için.. aslında biryerden başlamam gerek.. ahh biraz cesaretim olsa :((

Özgüvenimi nasıl geliştirebilirim?
§ Eğer çok belirgin bir özgüven sorununuz yoksa, ancak özgüveninizi geliştirmek istiyorsanız, işe olumlu özelliklerinizi liste haline getirmekle başlayabilirsiniz. Bunun için özel bir zaman ayırarak, kaybolmayacak bir deftere yazmanızda yarar var. Aklınıza gelen tüm olumlu yönlerinizi kaydedin, zihninizi sınırlamayın. Aklınıza gelen en ufak olumlu özelliklerinizi yazmayı ihmal etmeyin. Yakınlarınızdan sizi tanımlamalarını isteyin ve olumlu her şeyi listenize ekleyin. Bu listeyi oluşturduktan sonra bir süre, her gün, daha sonraları ise belli aralıklarla okuyun ve pozitif yönlerinize sahip çıkmaya, onlardan güç almaya çalışın.
§ Çevrenizde kendine güveni yüksek olan bir kimseyi örnek alın ve onu özgüvenli yapan unsurlar neler, bulmaya çalışın.
§ Kendinize iyi bakın, ruhunuza ve bedeninize özen gösterin. Spor yapın, düzgün beslenin, ruhunuzu ve beyninizi dinlendirin, sadece keyif almak için yaptığınız aktiviteler olsun.
§ İşlerinizi, yapılması gerekenleri sürekli erteliyorsanız, “başaramadıklarınızı” git gide bir yığın haline getiriyorsunuz demektir. Bunun yerine yapılacaklar listenize en basit olandan başlamanız, “başarılı olma” düşüncesini size tekrar getirecektir.
§ Yaşantınızla ilgili kendinize yeni hedefler koyun ve bunu hayata geçirmek için plan yapın. Bir hedefi gerçekleştirdiğinizde, özlemini duyduğunuz bir çok duyguyu da yaşamış olursunuz (umut, cesaret, güç, dayanıklılık gibi). Her başarınız için kendinizi tebrik etmeyi de unutmayın!
§ İşiniz dışında herhangi bir konuya ilginiz ve hevesiniz varsa, o konuya eğilin, zamanınızı ayırın. Bunun için, kurslara ya da sanatsal kulüplere üye olabilirsiniz, bu yöndeki gelişiminizi sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.
§ Kendi hakkınızda olumsuz cümleler kurmaya başladığınızda, bunu fark edin ve olumsuz cümleler yerine kendinize olumlu özelliklerinizi hatırlatın, olumlu cümleler kurun.
§ Kendinizi pek çok şey için suçlamak yerine, kendinizi olduğunuz gibi kabul etmeye çalışın, her insan gibi sizin de hatalarınız olabilir, kendinizi affetmeye çalışın.
Özgüven sorununuz yüzünden yaşamınızı istediğiniz gibi yönlendiremediğinizi düşünüyorsanız, kendinizi engellenmiş, çökkün hissediyorsanız, bir psikologdan yardım alarak daha etkin çözüm yollarına başvurabilirsiniz.

Alıntıdır.

saol feryalcim :) bişeye heveslendiğimde biri bana yapamazsın dediği zaman çok etkilenirim ben.. hemen o moda girerim.. bilmiyorum bu yaştan sonra da değişir miyim ama değişmeliyim senin dediğin gibi.. eskiden beri hep böyle benim için bu yapamaz.. ayyy sen mi yapcan onu bir tek araba kullanmak için demiyorum herşey için.. aslında biryerden başlamam gerek.. ahh biraz cesaretim olsa :((

BAk karamsar düşünmeyi bırak hemen ilk iş olarak :) daha sonra kendine hedefler belirle ve zamanlarını planla.Plan ve programına uymadığında gerçekten insanların dediği gibi bişey beceremeyen bir insan olacağını düşün.Hem yaşında ne varki insan kendi ruh halini yaşam kalitesini 80 de de olsa düzeltmeli.Denemeden böyle devam edersen hep kafanda kurup kurup dahada üzüleceksin ufak tefek şeylerden başla biraz yırtık ol :) başarıcaksın bence

kendine en çok neyi söylersen o oluyorsun..ben korkağım dersen korkak olursun ben çirkim dersen çirkin olduğuna inanırsın...ben başarılıyım dersen başarılı olursun çünkü başarmak için elinden gelen herşeyi yaparsın..kendine olumlamalar yap sürekli..başarırım yaparım de..yapamam dersen yapmazsın..ama en başta psikologa git en doğru yönlendirmeyi o yapar sana.. kendine güven onu yapanların 3 bacağı 2 kafası yok :) sende yaparsın kim bilir belki çoğu insandan daha beceriklisindir..

öğrenilmiş caresizlik işte, büyüklerimiz saolsun

çocukken bilinç altına öyle işleniyorki, öyle basitçe, ya da bi kaç kişisel gelişim kitabı okudun diye sökülüp atılamıyor

ama bence inat önemli, kafaya taktıysan, yapabilene kadar onunla yatıp kalkcaksın

Özgüvenimi nasıl geliştirebilirim?
§ Eğer çok belirgin bir özgüven sorununuz yoksa, ancak özgüveninizi geliştirmek istiyorsanız, işe olumlu özelliklerinizi liste haline getirmekle başlayabilirsiniz. Bunun için özel bir zaman ayırarak, kaybolmayacak bir deftere yazmanızda yarar var. Aklınıza gelen tüm olumlu yönlerinizi kaydedin, zihninizi sınırlamayın. Aklınıza gelen en ufak olumlu özelliklerinizi yazmayı ihmal etmeyin. Yakınlarınızdan sizi tanımlamalarını isteyin ve olumlu her şeyi listenize ekleyin. Bu listeyi oluşturduktan sonra bir süre, her gün, daha sonraları ise belli aralıklarla okuyun ve pozitif yönlerinize sahip çıkmaya, onlardan güç almaya çalışın.
§ Çevrenizde kendine güveni yüksek olan bir kimseyi örnek alın ve onu özgüvenli yapan unsurlar neler, bulmaya çalışın.
§ Kendinize iyi bakın, ruhunuza ve bedeninize özen gösterin. Spor yapın, düzgün beslenin, ruhunuzu ve beyninizi dinlendirin, sadece keyif almak için yaptığınız aktiviteler olsun.
§ İşlerinizi, yapılması gerekenleri sürekli erteliyorsanız, “başaramadıklarınızı” git gide bir yığın haline getiriyorsunuz demektir. Bunun yerine yapılacaklar listenize en basit olandan başlamanız, “başarılı olma” düşüncesini size tekrar getirecektir.
§ Yaşantınızla ilgili kendinize yeni hedefler koyun ve bunu hayata geçirmek için plan yapın. Bir hedefi gerçekleştirdiğinizde, özlemini duyduğunuz bir çok duyguyu da yaşamış olursunuz (umut, cesaret, güç, dayanıklılık gibi). Her başarınız için kendinizi tebrik etmeyi de unutmayın!
§ İşiniz dışında herhangi bir konuya ilginiz ve hevesiniz varsa, o konuya eğilin, zamanınızı ayırın. Bunun için, kurslara ya da sanatsal kulüplere üye olabilirsiniz, bu yöndeki gelişiminizi sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.
§ Kendi hakkınızda olumsuz cümleler kurmaya başladığınızda, bunu fark edin ve olumsuz cümleler yerine kendinize olumlu özelliklerinizi hatırlatın, olumlu cümleler kurun.
§ Kendinizi pek çok şey için suçlamak yerine, kendinizi olduğunuz gibi kabul etmeye çalışın, her insan gibi sizin de hatalarınız olabilir, kendinizi affetmeye çalışın.
Özgüven sorununuz yüzünden yaşamınızı istediğiniz gibi yönlendiremediğinizi düşünüyorsanız, kendinizi engellenmiş, çökkün hissediyorsanız, bir psikologdan yardım alarak daha etkin çözüm yollarına başvurabilirsiniz.

Alıntıdır.

ne güzel bi yazı bu böyle.. çok teşekkürler canım.. bunu hemen alıp bilgisayarıma kopyalayacağım ve inş. düzelicem.. benimde becerdiğim bişeyler vardır dimi?

bu konuda senin suçun yok önce bunu bilmelisin ve bunu değiştirmek yine senin elinde.
önce bunun kararını ver daha cesaretli olmalıyım diye.
ona benzer duygular bende de var. özgüven eksikliği.
Buda küçüklüğümden beri annemin sen yapamazsın küçüksün veya bana kıyamamasından dolayı kendisi yapması herşeyi.
ama ben bunu iş hayatına atılınca aşmaya çalıştım, eskiye göre biraz daha cesaretli ve özgüvenliğim.
sende yapabilirsin sadece buna inan.

BAk karamsar düşünmeyi bırak hemen ilk iş olarak :) daha sonra kendine hedefler belirle ve zamanlarını planla.Plan ve programına uymadığında gerçekten insanların dediği gibi bişey beceremeyen bir insan olacağını düşün.Hem yaşında ne varki insan kendi ruh halini yaşam kalitesini 80 de de olsa düzeltmeli.Denemeden böyle devam edersen hep kafanda kurup kurup dahada üzüleceksin ufak tefek şeylerden başla biraz yırtık ol :) başarıcaksın bence

haklısın canım bi yerlerden başlamam lazım. inş. yapabilirim..

kendine en çok neyi söylersen o oluyorsun..ben korkağım dersen korkak olursun ben çirkim dersen çirkin olduğuna inanırsın...ben başarılıyım dersen başarılı olursun çünkü başarmak için elinden gelen herşeyi yaparsın..kendine olumlamalar yap sürekli..başarırım yaparım de..yapamam dersen yapmazsın..ama en başta psikologa git en doğru yönlendirmeyi o yapar sana.. kendine güven onu yapanların 3 bacağı 2 kafası yok :) sende yaparsın kim bilir belki çoğu insandan daha beceriklisindir..

teşekkür ederim canım.. bide yapabilsem kendime pozitif bakmayı olacak da.. inş. bakalım :)

öğrenilmiş caresizlik işte, büyüklerimiz saolsun

çocukken bilinç altına öyle işleniyorki, öyle basitçe, ya da bi kaç kişisel gelişim kitabı okudun diye sökülüp atılamıyor

ama bence inat önemli, kafaya taktıysan, yapabilene kadar onunla yatıp kalkcaksın

doğru inatlaşmadan olmayacak.. biraz azim lazım bana sanırım.. bide tembelliğim var maalesef.. artık kendim için bişeyler yapmalıyım..

hepiniz ne güzel olumlu şeyler yazdınız.. moralim yerine geldi valla çok saolun arkadaşlar.. inş. düzelebilirim.. bana dua edin.. bişeyler yapmaya başladıkça yazarım artık :)

benim de annem.soru sordurmazdı bana .
ilkokula filan gidiyordum belki daha kçükmüşümdür,bigün misafirliğe gitmiştik,kıştı.
domates gördüm mutfakta,biz o zaman kışın domates görmüyorduk.ev sahibide zengindi onlarda vardı. bu ne diye sordum,çünkü iran hurması oluyor ya ona benzetmiştim.
onlarda güldü önce o karpuz yok patlıcan filan dalga geçtiler.sonra annem eve gidince epey haşladı beni bidaha sakın kimseye öyle görmemiş gibi soru sorma dedi.
ben ilkokulda öğretmene soru soracağım zaman elim ayağım titrer ter boşalırdı.anlamayan var mı diye sorunca asla ben anlamadım diyemezdim.
25 yaşıma geldim hala soru sorduğumda ters cevap almak, ya da soruma cevap alamamak korkusuyla çoğu zaman soru sormam insanlara.
şimdikiler bilinçli ama,eskiden anneler babalar çocuğu pısırık yetiştiriyodu ya.bizi öyle yetiştirdiler.özgüvenimiz de o yüzden yok.çoğumuzda var bu.
şimdiki nesile bakın bizim gibi değiller.
kendini telkin et ya da seni destekleyen insanlarla daha çok vakit geçir,keza küçümseyenlerden başaramayacağını söyleyenlerden uzaklaş,uzaklaşamıyorsan da aldırma.:34:

Back