Özel okul ücretine ara dönemde zam yapılmak istenmesi!

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Öğretmen demişken ara dönemde öğretmen değişikliğine gidildi ,öğretmen şahsi nedenlerle işi bıraktı. Buradada bizler mağduruz yeni bir öğretmene alışma süreci tahmin edersiniz ki çocuklar için uzun bir süreç. Pandeminin ilk dönemin de de sık aralıklarla öğretmen değişikliği oldu asıl öğretmenleri doğum yaptı ve işi bırakmak durumunda kaldı. Ama vardır bir geçerli sebebi deyip bu konuda kötü bir geri bildirimde bulunmadık ama bunun bile haberini öğretmenden aldık , ilk ağızdan bilgilendirmeyi yapması gereken kurum iken öğretmen haberi verdi bize. Bizim açımızdan da aksaklıklar oluyor ama karşılıklı hukuğumuz var diyerek bazı şeyleri görmezden gelebiliyoruz. Onlardan da beklediğimiz şey aynı anlayışı bize göstermeleri. Yoksa kimse işsiz kalsın tabiki istemem ama bunun baştan önlemini alacak olan kurumdur , pandemi sürecinin başından beri eksiye giden bir mali durum var az çok gelecek tahmini yapan her birey bugünlerin geleceğini tahmin edebilirdi. Dönem başında fiyatlarını belirlerken skalayı tavandan belirleyebilirlerdi. Bana gelmiş siz zaten en az ödemeyi yapıyorsunuz(erken kayıt imkanını sunan kurum ve bizde bundan faydalandık-faydalanmak istemeyenin kendi kararı bu bizi bağlayan bir durum değil), karşılıklı anlaştığımız halde yok okula gelmediği ayların ücretini geçmiş dönemde ödemediniz, son olarakta sözleşmeyi fesh edelim yerine güncel fiyattan yeni öğrenci alalım denirse benden nasıl anlayış göstermem bekleniyor ki????
Ben yasal haklarımı savunuyorum.
yazdıklarınız o kadar taraflıca ki kimsenin bir şey yazmasına gerek yok bence. Öğretmenin işini bırakmasının zamla ne ilgisi var mesela? niye böyle bir bilgi verdiniz? küçülmeden bahsetmişsiniz küçülmenin açıklaması çalışan sayısının azaltılması demek değil mi? Pandemi başından beri kötü giden mali durumun önlemini kurum almalıydı demişsiniz. Kim yüzde yüze varan zamları tahmin edebilirdi? Yada mesela kendi bütçenizi bu zamlara göre ayarlayabildiniz mi önceden???

Ayrıca haksızsınız demiyorum dikkatinizi çekerim. Ama işveren üzerinden maaş zammı yapmak çok kolaydı. Onun dışında maaşına zam alan oldu mu? Hayır. Giderlerimiz de dağ gibi büyüdü. Benim, sizin herkesin. Her işletme bir şekilde ayakta kalmaya çalışıyor mecburen zam yaparak. Çünkü bu ekonomide ezilmeden aynı şartlarda devam etmesi mümkün değil.

Özel okula vermek zorundayım gibi birşey yazmışsınız. Nasıl bir zorunluluk bilmiyorum ama daha uygun şartları sizi zorlamayacak özel okul bakmanız daha mantıklı çünkü cimer birşey yapamaz

Çok sinir bozucu ya.
Senelik anlaşılmış fiyat sonuçta ara zam yapılmamalı.
Yani bu bir ticaret sonuç olarak, risk de velinin riski değil.
Ama piyasa şartları da malum.

Elektrik faturası iki kat fazla gelince kimse şikayette bulunmuyor. Her hafta benzine zam geliyor kimse gık diyemiyor.
Memura zam verilmiyor da enflasyon farkı verip her şeye yüzde elli zam yapanlara tepki gösterilmediği için bu durumdayız ya Zaten
İşin ucu kişisel olarak bize dokunmadığı sürece dünya yansa umrunda olmayan, hak aramaktan bir haber bir milletiz. Bize her şey müstahak.

Ben olsam okulla konuşur. Bu durumu il veya ilçe meb e gidip bilgi aldıktan sonra değerlendireceğimi söylerdim.

Okuldan alabilirsiniz denmedi sözleşmeyi fesh edelim dendi, yani burada benim rızam yok. Bunu belirteyim. Ve yasal bir gerekçe olmadıkça ben neden okuldan alayım ki çocuğumu durduk yere??? Ticarethane mantığı ile işlediği için şu an bu uygulamalar yapılıyor ve her kurum kendince bir fiyat arttırımı yapmaya gidiyor zaten. Ama onlar kendilerini düşünüyorsa bende kendimi düşünmek zorundayımi bencillikse bencillik yapacak şey yok. Zaten gelirim fazla olsa bende a segment bir yere veririm ama elimizdeki ile olan bu.

Sizden alıntılıyorum ‘Okul yetkilisi anlaşamazsak sözleşmeyi fesh edelim dedi, yani alın çocuğu ne haliniz varsa görün demeye getiriyor.’ Parasını ödemezseniz rızanız var yok bi önemi kalmıyor takdir edersiniz ki. Her şeyin fiyatı bu kadar artmışken okulların zam yapması gayet normal. Ticarethane mantığı ile işlediği için değil her şey aşırı zamlandığı için fiyat artırımı yapılıyor. İnsanlar cebinden mi ödesin yeter ki çocuklar eğitim alsın diye? Sizin önerdiğiniz dahiyane fikir gibi küçültmeye gitseler çocuğunuzun öğretmenini çıkartsalar mesela işten o zaman hiç ses çıkartmayacak mısınız? Bir branşta öğretmen kalmasa başka branşın öğretmeni derse gelse normal demelisiniz o zaman küçültmeye gittiler çünkü yapacak bir şey yok. Meselenizin bir çözümü yok herkes kendince haklı. O şikayetinizden hiçbir sonuç alamayacaksınız ama yine de uğraşın siz bilirsiniz. Sonuçta iki seçeceğiniz var ya ödersiniz çocuğunuz okuluna devam eder ya ödemezsiniz alırsınız başka okula daha alt segment bir yere verirsiniz.

Ekonomi cok kötü her seyin fiyati artti. Illa ki birileri yanacak bu dönemde ama neden yanan hep son kullanici oluyor? Yasal olarak haklisiniz. Siz nasil ki sesinizi cikartiyorsunuz, okullarda cikarsin sesini. Onlarda gerekli mercilere dertlerini anlatsinlar. Ona sus, bunu kabullen, suna hak ver,eeee nereye kadar? Neye yettirecegiz parayi? Zaten surekli her seyi kabullendigimiz icin bu gunlere gelmedik mi?

Kızım Bursada MEB e bağlı özel okul öncesi kurumunda öğrenci. Her sene Mart ayında kayıt yeniliyoruz erken kayıt indiriminden faydalanmak adına. Sözleşmeler Eylül Haziran dönemini kapsayacak şekilde senede 1 kez yapılıyor. Şunu da belirtmek isterim dönemsel olarak okula geç başlattığımız yada erken aldığımız oluyordu ama bunu karşılıklı konuşuyorduk ve okul yönetiminin onayı ile gitmediği ayların ödemesİni yapmıyorduk. Ve bu seneye kadar ara tatil, şubat tatili vs hep açıktı okul,bu sene kapatıyorlar ki nöbetçi sınıf uygulaması yapan okullar da var aynı kategoride olan.Yazında Temmuz Ağustos aylarında yaz okulu gibi hizmet veriyorlar ve biz yazın hiç göndermedik okula. Onun ücreti ekstra öğrenci okula devam ederse ödeniyor.
Biz bu ücret farkını yönetmeliğe aykırı oluşundan ve kendi bütçemizi zorladığından ödemek istemediğimizi hem sözlü hem yazılı olarak okula bildirdik.
Okulun bahanesi gelen zamlar ve gelir gider dengesinin şaşması ama şu var ki bu zamlar herkesin bütçesini etkiliyor. Bizim maaşlarımıza da aynı oranda zam yapılmıyor ki ektra olarak sözleşme dışı ödeme yapalım. Ki şuan mevcut ödemeleri baz alarak önümüzdeki sene için farklı bir okula kayıt yaptırdık ve onun ödemelerini de başlattık yani 2 okulun taksidini aynı anda ödüyoruz. Bunu da kendilerine ayrıca belirttim.
Okul yetkilisi anlaşamazsak sözleşmeyi fesh edelim dedi, yani alın çocuğu ne haliniz varsa görün demeye getiriyor. Bende ara dönemde ne okul bulmakla uğraşmak ne de çocuğumun düzenini bozmak istemiyorum. Zaten bu sene okulda son senemiz seneye ilkokula başka okula gidecek.
Bu konuyla ilgili CİMER e şikayet yazdım, tüm yönetmelikleri topladım ve avukat tanıdığıma danıştım.
Merak ettiğim aynı durumda olan veliler varsa nasıl bir yol izlediniz? Birbirimize destek olalım istiyorum.
Ben kim haklı kim haksizi tartismam. Fakat bu kadar tatsizilkk yaşadığınız yere çocuğu gordermeyin.

Zam yapılmamalıydı normalde evet ama kurumlarda çalışan kişilerin maaşları , elektrik ve doğalgaz ( ısınma ) maliyetinin artışı , malzemelerde artış , bir top A4 kağıdı bile 80 TL iken , küçücük bir yapıştırıcı 30 TL . Düşünün artık . Patates 6 TL , yağ 140 TL . Hem karnım doysun hem pastam dursun demek olmuyor maalesef. Ya siz elinizi taşın altına koyacaksınız ya da kurum kalitesinden ödün vermeye başlayacak .
Ayrıca size tavsiyem başka bir okul aramaya başlayın . Çünkü şu andan itibaren normal olan şeyler bile belki gözünüze batacak .
Keşke haklarımızı daha yüksek sesle arayabilseydik . Daha kötü günler görmeyiz inşallah.

Ayrıca cimer den hiç birsey çıkmaz denetim değil savunma mekanizması dır en iyi ihtimalle artan maliyetlerin Açıklaması gelir
Kimse sen niye zam yapıyorsun diye sormayacak şikayet iletilecek onlarda cevap verecek

Haklısınız.

Sene başında çoğu okul peşin alıyor ücreti.Ona göre doğru yatırım aracı belirlesin.
Ondan sonrası velinin problemi olmamalı.Yapilan sözleşmenin ne hükmü var o zaman ?
Pandemide uzaktan eğitim sürecinde,okulun hiç bir olanağindan faydalanamayan veliler, tam ücret ödemişlerdi. "Velilere yazık,bir kısmı iade edilsin " diyen oldu mu?

Aslında sözleşmenin mantığı iki taraf için de ödemeyi garantiye almak değil mi? Veliler işini kaybetse, artan maliyetler yüzünden okul taksidini ödeyemeyecek hale gelse okullar anlayış gösterir miydi? Karşılıklı anlaşma gereği ödemelerin düzenli yapılması ve yazılan şartlara uyulması gerekir. Bu sizin haklı olduğunuz yer.

Herkesin dediği gibi okullar da haksız değil. Kurumda çalışan insanların da belli bir ölçüde zam alması gerekiyor. Maliyetleri arttı.

Kurumdan memnunsanız ve ödeme gücünüz varsa bence çok münakaşaya girmeden kabul edin. Derseniz ki zammı karşılama durumum yok o zaman uğraşın tabii.

Haksızsınız demiyorum herkes kendi bütçesini bir şekilde planlıyor ama eminim ki şikayetinizden cevap alamayacaksınız. Binlerce kurum bu şekilde artırım yapmak zorunda kaldı siz gerçekten yetkilileri bu durumdan haberdar değil mi zannediyorsunuz?

Eşim okul idarecisi şu an toptan alımlarda 1 top kağıt eylül fiyatının en az 3 katı konuştuğu yerlerde.

Kaliteli sağlıklı beslenmenin ücreti malum.

E akaryakıt durumu servis ücretlerini nasıl etkilemesin.

Eğer bu okullar bu şekilde ücret artırımına gitmezse 2 aya kalmaz iflas bayrağını çeker o zaman mecburen çocuğunuza başka kurum bulmak zorunda kalırsınız.

Devlet okulunda öğretmen özel anaokulunda çocuğu olan bir anne olarak söylüyorum bunları.

Benim gönderdiğim kurum ara zam yapmadı. Pandemide kapalı olan her günün kuruşu kuruşuna geri ödemesini yaptı ki biz ödemek istedik öğretmenler mağdur olmasın dedik kırtasiye malzemelerini geri gönderdi. Bu kurum gelip de ara dönemde zam yapıyorum dese hiç düşünmem öderim.

Yeni kayıt kaç kişi yaptıracak ki dönem ortasında. Küçülmeye gitsinler demişsiniz ama bizim cebimizden fazladan 100 200 TL çıkmasın diye insanların işsiz kalmasını istemeniz de çok vicdani değil.

Okullara gelene kadar elektriğe , doğal gaz, gıdaya, kırtasiyeye, benzine gelen yüksek zamları şikayet etmemiz lazım. Önce bunlara bir çözüm bulunmalı. Balık baştan kokar maalesef ki.

Haklısınız.

Sene başında çoğu okul peşin alıyor ücreti.Ona göre doğru yatırım aracı belirlesin.
Ondan sonrası velinin problemi olmamalı.Yapilan sözleşmenin ne hükmü var o zaman ?
Pandemide uzaktan eğitim sürecinde,okulun hiç bir olanağindan faydalanamayan veliler, tam ücret ödemişlerdi. "Velilere yazık,bir kısmı iade edilsin " diyen oldu mu?
Haklısınız sözleşmenin amacı bu fakat hiç kimse elektriğe, gıdaya ,kiralara bu kadar yüksek zamlar geleceğini öngöremezdi.
Ben dedim gitmediğim okula para vermek istemem. Kızımı okula kayıt ettirirken bunu sordum , okullar yine kapanırsa bizden para talep edecek misiniz , onlarda etmeyeceklerini söylediler ona göre yazdırdım. Hepimiz haklıyız , hepimiz mağduruz . Bur durumda haklı haksız göremiyorum ben.

Valla benim çocuğum yok ama yolda kısmetse :) ben de okulun böyle ara zam yapmasını normal karşılardım. Çünkü yapmasa ya öğretmeni ezecek, ya çocuğum bu soğukta donup hasta olacak, ya elektrik kapalı diye gözleri sorun olacak, ya okulun temizliği azalacak ya da yemekler çok kötüleşecek. Başka bir seçenek var mı? Benim aklıma gelmiyor. He derseniz ki sahibi cebinden ödesin :p o imkansız bir seçenek.

Hatta ve hatta okullara kayıt ettirmeden önce mutlaka öğretmen maaşlarını sorun diyorlar. Bir ton para ödüyorsunuz adam asgari ücretle öğretmen çalıştırıyor, bu öğretmen nasıl çocuğa verimli olsun diyorlar. Yani ne kadar ekmek o kadar köfte. Kapitalist piyasada yaşıyoruz. He ben ödemek zorunda mıyım derseniz elbette değilsiniz devletin anaokulu da okulu da var ama işte ucuz etin yahnisi gibi oluyor. Lezzetsiz. İnsanların çocuklarını bu dönemde özele yazdırmalarının nedeni kalite değil mi? Ben mi yanlış biliyorum? Ben o yüzden özel okula yollayacağım çocuğumu umarım. Yoksa evimize çok yakın devlet okulları dolu.

Kızım Bursada MEB e bağlı özel okul öncesi kurumunda öğrenci. Her sene Mart ayında kayıt yeniliyoruz erken kayıt indiriminden faydalanmak adına. Sözleşmeler Eylül Haziran dönemini kapsayacak şekilde senede 1 kez yapılıyor. Şunu da belirtmek isterim dönemsel olarak okula geç başlattığımız yada erken aldığımız oluyordu ama bunu karşılıklı konuşuyorduk ve okul yönetiminin onayı ile gitmediği ayların ödemesİni yapmıyorduk. Ve bu seneye kadar ara tatil, şubat tatili vs hep açıktı okul,bu sene kapatıyorlar ki nöbetçi sınıf uygulaması yapan okullar da var aynı kategoride olan.Yazında Temmuz Ağustos aylarında yaz okulu gibi hizmet veriyorlar ve biz yazın hiç göndermedik okula. Onun ücreti ekstra öğrenci okula devam ederse ödeniyor.
Biz bu ücret farkını yönetmeliğe aykırı oluşundan ve kendi bütçemizi zorladığından ödemek istemediğimizi hem sözlü hem yazılı olarak okula bildirdik.
Okulun bahanesi gelen zamlar ve gelir gider dengesinin şaşması ama şu var ki bu zamlar herkesin bütçesini etkiliyor. Bizim maaşlarımıza da aynı oranda zam yapılmıyor ki ektra olarak sözleşme dışı ödeme yapalım. Ki şuan mevcut ödemeleri baz alarak önümüzdeki sene için farklı bir okula kayıt yaptırdık ve onun ödemelerini de başlattık yani 2 okulun taksidini aynı anda ödüyoruz. Bunu da kendilerine ayrıca belirttim.
Okul yetkilisi anlaşamazsak sözleşmeyi fesh edelim dedi, yani alın çocuğu ne haliniz varsa görün demeye getiriyor. Bende ara dönemde ne okul bulmakla uğraşmak ne de çocuğumun düzenini bozmak istemiyorum. Zaten bu sene okulda son senemiz seneye ilkokula başka okula gidecek.
Bu konuyla ilgili CİMER e şikayet yazdım, tüm yönetmelikleri topladım ve avukat tanıdığıma danıştım.
Merak ettiğim aynı durumda olan veliler varsa nasıl bir yol izlediniz? Birbirimize destek olalım istiyorum.
Gerçekten her gün yeni bi zam ne olacak halimiz bilmiyoruz

Haklısınız sözleşmenin amacı bu fakat hiç kimse elektriğe, gıdaya ,kiralara bu kadar yüksek zamlar geleceğini öngöremezdi.
Ben dedim gitmediğim okula para vermek istemem. Kızımı okula kayıt ettirirken bunu sordum , okullar yine kapanırsa bizden para talep edecek misiniz , onlarda etmeyeceklerini söylediler ona göre yazdırdım. Hepimiz haklıyız , hepimiz mağduruz . Bur durumda haklı haksız göremiyorum ben.
Yazılı sözleşmelerin bile dikkate alınmadığı bir ortamda havada verilen sözler ne kadar geçerli olabilir acaba ? Umarim sıkıntı yaşamazsınız.

Veli de öngörülemeyecek sekilde işsiz kalabilir.Bu durumda "sizden daha az para alalım," demeyecek kimse.Bu sebeple konu sahibinin haklı olduğunu düşünüyorum ben.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
X