• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Oyuncak Tavsiyeniz Var Mi

AcI BaDeM

Guru
Kayıtlı Üye
27 Ekim 2006
34
3
286
Eskişehir
Prensim 5 aylık oldu, bir kaç oyuncak aldım ama çabuk sıkılıyor. Gelişimine katkıda bulunacak ne gibi oyuncaklar alabilirim? Ki benimle oynamaya biraz ara versin.
 
Bebeklerin aylarına göre alınabilecek oyuncakların olduğu siteler var. Oralara bir bak istersen. Ben oyuncak konusunda bu yerlerden fikir alarak secim yaptım. Ama oyuncakla oynamaya başladıktan 5 dk sonra ben yine oyuna dahil oldum. Birde çalışan anne olunca bu vazgeçilmez bir durum. bu arada patikler var üzerinde kukla gibi karaterler oluyor veya yatarak oynayabileceği üzerinde çeşitli aparatların olduğu ( ses çıkartan, renkli) görünümlü oyuncaklar var.
 
Oyuncakların üzerinde hangi aya-yaşa uygun olduğu yazıyor zaten. Bu şekilde oyuncak seçimini yapabilirsin. Ama sana tavsiye edebileceğim tek bir şey var. Özellike oyuncaklarından çabuk sıkılan bir bebeğin varsa. (Hoş çocuklar çabucak sıkılıverir zaten oyuncaklarından)

Bazı oyuncuklarını 10-15 gün sakla, elindekilerle yetinsin. Belli bir süre sonra sakladığın oyuncakları çıkar ver eline oynasın, gör bak sanki yeni oyuncakmış gibi oynar valla.:))) Yoksa bunlara oyuncak falan yetiştirilmez:))). Ondan sonra bizim gibi oyuncakcı dükkanına dönersiniz :)))
 
Bazı oyuncuklarını 10-15 gün sakla, elindekilerle yetinsin. Belli bir süre sonra sakladığın oyuncakları çıkar ver eline oynasın, gör bak sanki yeni oyuncakmış gibi oynar valla.:))) Yoksa bunlara oyuncak falan yetiştirilmez:))). Ondan sonra bizim gibi oyuncakcı dükkanına dönersiniz :)))[/QUOTE]
Bu konuda çok haklısın. doyumsuz oluyorlar. doktor kontrolünde bizede tavsiye edilmişti. onun bulamayacağı yerler olursa başarılıyız. ama bazen o bu şu derken deli ediyor.:emir_bebek:
 
Polime demişsin ya "bazen o,bu,şu derken deli ediyor " diye... Biz daha o mertebeye erişemedik işte:) Bakalım, o, bu,şu için yerlere yatacağı günleri beklemiyor değiliz hani :)))
 
internetten bakmaz mıyım, ayına göre seçmez miyim ama mesela o minderli sesli parklardan aldık 5 dakikada sıkılıyor. ıslak mendilinin paketiyle daha ilgili, battaniyesiyle daha çok oynuyor. belki de oyuncak almak için erken davrandık. demek istediğim neler ilgisini çeker acaba? keşfettiğiniz şeyler var mı?
 
internetten bakabilinsin öncede belirtmiştim ya. Ama ilgilendikleri şeyler farklı oluyor. Bende bir çok oyuncağı ile sonradan ilgilendiğini fark ettim. aya göre oyuncak seçeneklerini bir incele derim.
 
bakmaz mıyım derken tabii ki baktım ona uygun seçmeye çalıştım demek istemiştim, tavsiyelerin için çok teşekkür ederim. oyuncaklarını bir süre saklayalım bakalım, pek de hevesle almıştım.
 
Oyuncak Rehberi

--------------------------------------------------------------------------------





Oyuncaklar, dünyaya gözlerini açtığı ilk andan itibaren bebeğin hareketlerine düzen getiren, zihinsel, bedensel ve psiko-sosyal gelişimlerine yardımcı olan, hayal gücünü ve yaratıcı yeteneklerini geliştiren en önemli araçlardır. Oyuncaklar, bir yandan bebek için eğlenceli anlar yaratırken, diğer yandan da etkili bir eğitimsel görev üstlenirler. Duygusal ve fiziksel gelişim açısından, en doğal ve en aktif öğrenme ortamı oyun sırasında oluşmaktadır. Bebeğinizin gelişimine en uygun oyuncağı seçebilmeniz için gerekli bilgiler “Oyuncak Rehberi” sayfalarında…





Oyuncakların önemi
Bebeğim Yeni Doğdu
Bebeğim 6 Aylık..
Bebeğim 1 yaşında...
Bebeğim 2 Yaşında
Bebeğim 3 Yaşında
İpucu (0-12 AY)
İpucu (12-36 AY)



Oyuncakların önemi



Bebeğiniz doğar doğmaz dış dünyayı duyu organları aracılığı ile tanımaya başlar. Çevresinde bulunan her nesne onun için uyarıcı ve öğretici niteliğindedir. Hızla büyüdüğü ve değiştiği ilk yıllarda oyun ve oyuncaklar, bebeğinizin neredeyse tüm zamanını alır.
Duygusal ve fiziksel gelişim açısından, en doğal ve en aktif öğrenme ortamı oyun sırasında oluşmaktadır. Oyun, bebeğin hayal gücünü ve yaratıcılık yeteneğini geliştirir, düşünmeyi ve keşfetmeyi öğrenmesini, kendisine güven kazanmasını ve sosyalleşmesini sağlar.
Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar, onun zihinsel, bedensel ve psiko-sosyal gelişimine yardımcı olur. Bir yandan bebek için eğlenceli anlar yaratırken diğer yandan da etkili bir eğitimsel görev üstlenir. Oyuncak, bebeği oyalayarak annenin rahat etmesini sağlayacak bir nesne olarak değil, önemli bir eğitim aracı olarak görülmelidir.
Bebeğinizin gelişiminde bu derece önemli bir rol oynayan oyuncakların seçimini özenle yapmalı, alacağınız oyuncağın onun yaşına, gelişim dönemine, beceri ve ilgilerine uygun olmasına dikkat etmeli ve her zaman güvenilirliğini kanıtlamış markaları tercih etmelisiniz.
Pedagoglar bebeğinizin ilk oyuncakları arasında bulunması faydalı olanları şöyle sıralıyor:


Peluş Oyuncaklar
Sarılıp uyuyabileceği yumuşacık bir peluş oyuncak, bebeğinizin yatağında kendisini güvende hissetmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda onun için bir arkadaş görevi görecek ve belki de ileride ilk sohbetlerini onunla edecektir. Ayrıca, yumuşak bir oyuncağın bebeğinizin tenine değmesi onu uyaracak ve dokunma duyusunu geliştirecektir.
(0 – 18 Ay)



--------------------------------------------------------------------------------


Egzersiz Oyuncakları
Yetişkinlerin olduğu gibi bebeklerin de sağlıklı bir bedene sahip olmak için bazı egzersizlere ihtiyaçları vardır. Egzersiz oyuncakları, sağlıklı bir şekilde bebeğinizin, kollarını, bacaklarını ya da tüm vücudunu hareket ettirmesini sağlar. Böylece bebeğiniz, eğlenirken bir yandan da fiziksel gelişimini destekleyici hareketler yapabilir.





--------------------------------------------------------------------------------


Şekilli Kutular:Birbirinden farklı boyut ve şekillerdeki kutularla oynamak çocuğunuzun el becerisini geliştirme, nesne-boşluk uydurma, ayırt edebilme yeteneklerini destekleme açısından çok yararlıdır.


(6 Ay +)



--------------------------------------------------------------------------------


İç içe Geçebilen Kaplar: İç içe geçebilen kaplarla oynama, çocuğun birçok becerisini geliştirir. Kapları birbirine vurabilir, iç içe koyabilir, kuleler yapabilir, renklerine göre ayırabilir, altlarına bir şeyler saklayabilir. Böylece hem el becerileri, hem de hayal gücü gelişir.


(9 Ay +)




--------------------------------------------------------------------------------


Müzikli ve Sesli Oyuncaklar: Bütün çocuklar müzik sever! Üstelik müzik çalan ve farklı sesler çıkaran oyuncaklar, bebeğin dinleme ve belleğini kullanma yeteneklerini geliştirir. Ilk başlarda gelişigüzel basıp sesler çıkarabildiği düğmelere daha sonra bilinçli olarak basarak yaratıcılığı da gelişecektir.




--------------------------------------------------------------------------------


Hareketli Oyuncaklar
Bebekler için emeklemeye ve yürümeye başlamak özgürlüklerine kavuşmanın ilk adımıdır. Hareket yetenekleri arttıkça, gördükleri her hareketli nesneyi yakalamak ve incelemek için istek duyarlar. Bu dönemde, peşinden emekleyebileceği ya da minik adımlarıyla yetişmeye çalışacağı hareketli oyuncaklar, bebeğiniz için teşvik edici bir rol üstlenerek onun daha kısa bir sürede başarıyla emeklemeyi ve daha sonra da yürümeyi öğrenmesini sağlayacaktır.



(12 Ay +)





--------------------------------------------------------------------------------


Şekillendirme Malzemeleri:Kil ya da hamur ile çocuğunuzun yaratıcı deneyimler yaşamasını sağlayabilirsiniz. Bu malzemelerle çeşitli şekiller yaparken çocuğunuzun yaratıcılığı gelişir, el kasları güçlenir, renkleri ve şekilleri öğrenir.



(2 Yaş +)



--------------------------------------------------------------------------------


Banyo Oyuncakları:Bebeğinizin sudan korkmasını ve yıkanmaktan kaçmasını önlemek için banyoyu onun için keyifli bir hale getirmelisiniz. Suyla oyunlar oynamasına izin vererek ve ona sadece banyoda kullanabileceği çeşitli su oyuncakları alarak bebeğinizin yıkanmayı bir oyun olarak görmesini sağlayabilirsiniz.
(12 Ay +)

Umarım faydası olur
 
merhaba, ikili egzersiz arkadaşım diye bir oyuncak var.internette araştırırsan bulabilirsin. yine o tarzda bir oyuncak daha var. hem bacaklarının çalışması için faydalı, hemde çıkardığı sesler ve dönen toplar sayesinde bebeğin için eğlenceli olabilir.:emir_bebek:
 
Beyza 75, çok teşekkür ederim.

İkili egzersiz'den daha çok beğendiğim ona benzer bişey aldım ama diyorum ya kısa sürede sıkılıyor. En keyifli anını yakalayıp oynatmak lazım o zaman biraz daha ilgili.

Paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim, oyuncaklar konusunda daha dikkatli olacağım.

:emir_bebek: :emir_bebek: :emir_bebek:
 
Evet Dimağ haklısın. Bizim ki de oyuncaklarını bırakır gider kıyı da köşede ne eşya var, bulur onlarla oynar. Hatta benim oğlan şu an tencere tava kaşıkla bile büyük bir zvekle oynuyor :)))
 
aynen dediğiniz gibi poşetler, kaşık-çatal, battaniyesi ilgisini çekiyor ve tabii hemen ağzına götürüyor. bi de benim parmaklarımı oynamaya da yemeye de doyamıyor.
 
Ben doktora özellikle sormuştum. Bu çocuk tencere tava veya başka eşyalara, oyuncaklarından daha fazla ilgi gösteriyor bazen diye. Dr.muz ; sadece oyuncaklarıyla değil eşyalarla oynamasının bile beyin gelişimine çok fazla katkıda bulunduğunu söylemişti. Eşyalarla değişik oyunlar oynarak, hayal gücünün gelişeceğini ve kendi kendine oyunlar geliştirmesinin faydalı olduğunu söylemişti. Ayrıca, tencere, tava ve kaşıkları vurarak ses çıkarması, çıkan değişik sesleri algılaması, tanıması gibi .
Ayrıca ağzına götürmesinden bende şikayetçiydim ama onlar işte nesneleri bu şekilde tanımaya çalııyorlar başlarda :))
Ama neyse ki artık ağzına götürme huyu bitti sayılır.
 
bizim doktorumuz da salyasının akmasına ve herşeyi ağzına götürmesine gelişim göstergesi demişti, damağı kaşınıyormuş. ben alıştım temiz olduğu sürece istediği şeyleri ağzına götürmesine izin veriyorum
 
bizim doktorumuz da salyasının akmasına ve herşeyi ağzına götürmesine gelişim göstergesi demişti, damağı kaşınıyormuş. ben alıştım temiz olduğu sürece istediği şeyleri ağzına götürmesine izin veriyorum

Tabii, dişleri çıkıyorsa-çıkacaksa yine herşeyi ağzına götürüyorlar.:1yes2:
 
Yahu benimki 22. ayda halen birşeyleri ağzına götürüyor. Dikkatini dağıtmaya çalışıyorum. Ama 5 dakika geçtikten sonra benden uzaklaşıp yine aynı şeyi yapıyor. Şu dişleri tamalansada kurtulsak.BU arada bizim mutfak dolabının alt kısımları bir türlü düzen tutmuyor. ne yapalım idare ediyoruz.
 
canım daha çok küçük benimle oynamayı biraz bıraksın demişsinya çok erken böyle düşünmen için.şuan kendi başına oynayabileceği çok çeşitli oyuncaklar bulamazsın peluşlar,arabalar hariç.bunlarda zaten gelişim için çok etkili oyuncaklar değildir.ama ileride eşini bul,farklı olanı bul,yap-boz,lego gibi gelişime daha çok etkisi olan oyuncaklar verebilirsin...çok küçük oyuncaklar veremezsin ağzına atar sonra.çok tüylü veremezsin tüyleri yutar..eeee ne kaldı..çok dikkat etmen lazım annesi...:emir_bebek:
 
haklısın ama çalıştığım için arasıra beni rahat bırakması gerekiyor mesela süt sağarken, diyorum ki o arada bişeylerle oyalansın hem de kendini geliştirsin. bu yüzde demiştim benimle oynamaya ara versin diye...
 
anladım zaten tatlım ama küçücük daha annesi o zaman ses çıkaran,renkli dikkat çekici oyuncakları tercih etmen lazım.yada getir bana ben bakarım.bende bebek düşünüyorum ikisi birlikte büyür arkadaş olurlar.yerim ben onları agucuk..
 
Back