• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ovulasyon Nedir ? Ovulasyon Testleri Nasıl Yapılır ?

Evli_Mutlu_Huzurlu

Rabbim, kavuştur bizi...
Kayıtlı Üye
10 Ocak 2013
1.463
9
46
İstanbul
Ovulasyon (Yumurtlama) Nedir?

Yumurtlama, kadınların adet döngüsü içinde olgun yumurtanın yumurtalık foliküllerinden yumurta kanalına bırakılması evresidir. Yumurtalama sonrası, luteal evre boyunca, yumurta sperm tarafından döllenebilecek durumdadır. Eş zamanlı olarak, rahim duvarı (the endometrium) döllenmiş yumurtayı tutabilecek kadar kalınlaşmıştır. Gebelik başlangıcı oluşmaz ise, buna ek olarak rahim duvarında mensturasyon boyunca kanama olacaktır.İnsanlarda yumurtlama adet döngüsü ortasında, folleküler evreden sonra meydana gelir.Yumurtlamayı çevreleyen bir kaç gün, en verimli dönemi teşkil eder. (Yaklaşık olarak 28 günlük bir döngüde 10.gün ile 18. Gün) Son adet döngüsünün (LMP) başlama tarihinden yumurtlamaya kadar, ortalama 14 gündür, ancak kadınlar arasında ve döngüler arasında her bir kadında farklılık göstermesiyle birlikte, genelde (%95) aralık 8 ile 21 günler arasıdır.Yumurtlamanın süreci, beyinde hypothalamus tarafından kontrol edilir ve luteinik hormonu (LH), folikül uyarıcı hormon (FSH) hormonları beyin ön lobunda hipofiz bezinden salgılanır.Adet döngüsünün yumurtlama öncesi döneminde, over folikül FSH tarafından uyarılarak cumulus genişlemesi denilen çeşitli transformasyonlardan geçer. Bu süreç tamamlandıktan sonra, dişicik başı olarak adlandırılan delik follikül haline gelir ve yumurta bu delik boyunca ilerler.Yumurtlama FSH hormonunun yükselişi ile tetiklenir ve luteinik hormon (LH) salgılanır. Luteral evre (yumurtalama sonrası) boyunca, yumurta follop tüpleri boyunca uterus’a doğru ilerler. Eğer bir sperm tarafından döllenirse, 6-12 gün sonra gebelik oluşabilir.
Ne zaman Test yapılmalıdır ?

Test günün herhangi bir zamanında yapılabilir ancak tercihen sabah saat 10:00'dan sonra ve akşam 20:00'den önce yapılmalıdır. Eğer günde iki kez test yapılacaksa her iki test arasında 8 saat olması kısa LH artışlarını yakalamakta yardımcı olacaktır. Test her tekrarlanan gün için aynı zamanlarda yapılmalıdır. Teste başlamadan iki saat önce sıvı almayı yavaşlatın. Teste başlama zamanınızı bulmak için, normal adet döneminizin uzunluğunu belirleyin. Adet dönemi uzunluğu, bir dönemin başlangıcı (ilk kanama zamanı) ile bir diğer kanamanın başlangıç zamanının öncesidir. İlk kanama gününü sayın ve bunu ilk gün olarak belirleyin. Eğer adet düzensizliği var ise her ay bir kaç günden daha fazla sapma gösteriyorsa, son 3 ayın ortalama gün sayısını alın.

[TABLE="width: 100%"]
[TR]
[TD="class: kalinim, align: center"]Normal Adet Periyodu
(Toplam Gün Sayısı)
[/TD]
[TD="class: kalinim, align: center"]En son adet periyodunun başlamasından sonraki gün sayısı[/TD]
[TD="class: kalinim, align: center"]Normal Adet Periyodu
(Toplam Gün Sayısı)
[/TD]
[TD="class: kalinim, align: center"]En son periyodunun başlamasından sonraki gün sayısı[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"]21[/TD]
[TD="align: center"]5[/TD]
[TD="align: center"]31[/TD]
[TD="align: center"]14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"]22[/TD]
[TD="align: center"]5[/TD]
[TD="align: center"]32[/TD]
[TD="align: center"]15[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"]23[/TD]
[TD="align: center"]6[/TD]
[TD="align: center"]33[/TD]
[TD="align: center"]16[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"]24[/TD]
[TD="align: center"]7[/TD]
[TD="align: center"]34[/TD]
[TD="align: center"]17[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"]25[/TD]
[TD="align: center"]8[/TD]
[TD="align: center"]35[/TD]
[TD="align: center"]18[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"]26[/TD]
[TD="align: center"]9[/TD]
[TD="align: center"]36[/TD]
[TD="align: center"]19[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"]27[/TD]
[TD="align: center"]10[/TD]
[TD="align: center"]37[/TD]
[TD="align: center"]20[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"]28[/TD]
[TD="align: center"]11[/TD]
[TD="align: center"]38[/TD]
[TD="align: center"]21[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"]29[/TD]
[TD="align: center"]12[/TD]
[TD="align: center"]39[/TD]
[TD="align: center"]22[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"]30[/TD]
[TD="align: center"]13[/TD]
[TD="align: center"]40[/TD]
[TD="align: center"]23[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

LH artışı nasıl fark edilir?

Her bir testin sonuçlarını okuduktan sonra, LH artışına karar verilebilir. Test sonucu pozitifse, muhtemelen, LH artışını yaşıyor olabilirsiniz. Test sonucunuz negatif ise LH artışı görünmüyor demektir. LH artışı, biyolojik faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermekle beraber 1-3 arasında sürebilir. Kontrol çizgisinden daha açık pembe test bandı idrarınızda çok düşük miktarda LH olduğunu göstermektedir.

Ovulasyon Testi Nasıl Yapılır ?

$LH-test-kullanim.webp

Iyi gunler arkadaslar ben 33gunde bir adet oluyorum 16.gunden itibaren testi yapiyorum iki cizgide cok koyu degil bu yumurtlama bittigi anlaminami gelir yoksa basladigininmi

Iyi gunler arkadaslar ben 33gunde bir adet oluyorum 16.gunden itibaren testi yapiyorum iki cizgide cok koyu degil bu yumurtlama bittigi anlaminami gelir yoksa basladigininmi
Hiç yapmadım :/ ben de araştırıyordum. Anlatılanlara göre çift çizgi 24-36 saat içinde yumurtlama olacak demek, ama silik ya da koyu olması fark eder mi bilemedim. Gerçi sorunuzun üzerinden de zaman geçmiş biraz.

Son düzenleme:
Cevaplar icin tsklr bugun dra gittim yumurtam 4.5gun once catlamis o gunlerde iliskiye girdik bakalim ne olacak rabbim herkese hayirli saglikli ewlatlar nasip eder ins.

Hanımlar yardımmmmmmmmm

İlk defa ovulasyon testi aldım ve bu akiam yapıcam ama nasol yapılıcak net bi şelilde anlatrmısınz..

Hanımlar yardımmmmmmmmm

İlk defa ovulasyon testi aldım ve bu akiam yapıcam ama nasol yapılıcak net bi şelilde anlatrmısınz..
Bende aldım yapmadım henüz ama arastırmalarıma göre regli bitince baslanıyor ve her gun aynı saatte yapılıyor
Testı yapmadan borkac saat once sıvı tuketımı kesılıyor
Cıft cızgı cıkınca o gece ve ertesı 2 gun calısma olmalıymıs:)

Back