Uzun zamandir yazilanlari okuyorum ama yazmaya vaktim pek olmuyor. Tüm arkadaşların dediğine tam olarak katılıyorum. Yalnız eklemek istediğim şu, her istedigini yapmayın. Çocuğunuza hayır diyin, yavrumun sorunları var vay anam her istedigi olsun moduna girerseniz, otizmden yırttigi zaman daha buyuk davranış bozuklukları elinizde kalır ve emin olun bozuk birşeyi duzrltmek, yeni birşey öğretmekten daha zor. Ayrıca kim ne derse desin. Cocigunuzun duyusal problemleri varmı yokmu tespit edin. Farklı dokulara yaklaşımı nasıl? Kuma, çimene, buza yada slime gibi şeylere dokunabiliyormu? Yada korkuları varmı? Sesten,ışıktan rahatsız olurmu? Bunların hicbiri yoksa nacizane tavsiyem duyu bütünleme gereksiz. Onun yerine eve bir trambolin, kapı arasına takılan barfiks cubugu alıp spor yaptırın. Hatta en önemlisi tırmanma bol bol merdiven çalışın. Kaba motor çalıştıkça dili açılacak. Kafa meşgul oldukca stereotipik hareketlere hali kalmayacak. Bir eksiklik tespit edilmiş adı ne olursa olsun. Hemen bir merkezde veya evde öncelikle maddi gücünüzün dayandığı kadar özel eğitim aldırın. Çocuklara azda olsa ilgisi varsa, eve yakın bir yarım gün kreş sizede onada iyi gelir. Bunuda zamanla tespit edersiniz. Ama 1 hafta değil en az 3 ay zaman tanıyın. Egitimcilerin verdiği egitimi evdede uygulayın ama en çokta onunla çocuk olun. Sımarin. Yatakta zıplayin. Suyla oynayın. Hasta olur diye hiçbir aktiviteden mahrum etmeyin. Pahalı eğitimlere kanmayin. İsmi çok duyulmuş diye paranızı kaptırmayin. Onun yerine alın çocuğunuzu bol bol gezi planları yapın, bundan daha iyi sosyallik olamaz. Dışarda anlarlar diye tedirgin olmayın. İnsanların yanına gidip rahatsız etsin, zamanla doğruyu çözecek ama fırsat verin. Bunu sifir komut ve saatlerce tekerlek çeviren 4 yaşına 3 ayı kalmış ama çok şükür soru yagmurundan gözünü seviym sus noktasına gelmiş bir anne olarak yazıyorum. Zaman değerli. Doktordan doktora savrulmayin, yeni bir güne başlayın ve kafanızı boşaltıp bir eğitimciyle yola revan olun. Egitimcilerin verdiği egitimi bende yaparım diye eğitimin yetersiz geldiğini düşünebilirsiniz ama yabancı biri cocuklar üzerinde daha rahat otorite kurar ve öğretir. Sizin 1 haftada ogrettiginiz eğitimci belko bir derste başarabilir. Bol bol not alın. Bunu yapıyor yapamıyor. Önce bunu ogreticem gibi. Biryandan WC konusuna eğilin. Yapamaz diye düşündüğünüz herşey aslında çok kolay yapiyotlar. Sevgiler..