Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Kesinlikle doğru bu test otızm işin değil genetık hastalıklar için yapılıyor otimle alakası yok çünkü otızmin genetık olmadığına dair bir çok bilimsel çalışma onaylandı

Otizm nedeni multifaktöryel. Tam genetik değil çünkü tek yumurta ikizlerinde otizm oranı %100 değil. Ama otizmde genetik geçiş de var bu biliniyor.. Çünkü ikizlerde oran yükseliyor ve ikinci çocukta sıklık artıyor
 
İnanın eskiden otizm mi değil mi ismine çok takılırdım artık düşünmüyorum onu. Dışarıda normal olsun, normal gelişim gösteren çocuklar gibi davransın istiyorum. Eskiden sadece ben ve bu işin içinde olan aileler durumu farkederdi şimdi parktaki iki yaşındaki çocuklar bile tuhaf tuhaf bakıyor oğluma. Bizi yoran tek şey davranış problemleri zaten en can sıkıcı olan da bu
 
Tabiki ikiside bozukluk fakat otizm den ayriliyor sonuçta .otizm in derecesine gore kalitsal olabilirken bahsedilen diger durumlar egitim tedavi vs ile asilabilir seyler. O yuzden yapilan teshislerin belkide bir cogu yanlış olabiliyor malesef
 

Bunu duymamıştım fakat otizmde yüz yapısının beyin gelişimi ile bağlantılı olduğunu araştırmışlar şimdilik bir karara varmasalar da yüz yapısında ciddi farklılıklar olduğu saptanmış. Misssuri Üniversitesi yıllar önce yapmış bu araştırmayı, son yıllarda yeniden yapılmış. Yüzde 17 noktanın koordinatlarını hesaplayıp bilgisayarda üç boyutlu hesaplayarak farkı söylüyorlar. Hepsi çıplak gözle görğlemeyebilirmiş. En temel özellikleri; iri gözler, geniş yüz yapısı dudak yapısında farklılık vb. Tabi kesin değil araştırılıyor. Sebebini ne kadar erken bulurlarsa tedavi şansı o kadar artar dilerim en yakın zamanda sebebi bulunur.
 
Bunu söyleme sebebim son yıllarda her şeyi aşıya bağlamaları, otizm için kesin aşıdan oldu deniliyor. Ben bilimi seviyorum şüphe her daim olmalı bilimin temeli şüphe ve meraka bağlı zaten, hatta aşıdan da şüphe edilebilir, fakat yüzde yüz aşı yaptı demek biraz abartı gibi. Sebebi belli olmayan şeye tanıyı koymuşuz vatandaş olarak . Sadece Türkiye değil her yer aynı.
 
Ben ağır metallerin çok etkisi olduğuna inanmıyorum çünkü ben hamileyken 2 ay kayinvalidemde kaldim felaket şekilde çizik olan tavadan 2 ay boyunca yemek yedim.bilincsizdim zararlı oldugunu bilmiyordum.su an için oğlumda otizm bulguları yok.
 
Aşıdan olmadığı Güney Korede 50 bin çocukla yapılan araştırma ile gösterildi. Ağır metalsiz aşılar kullanıldı ve otiz oranına bakıldı ve azalma olmadığı görüldü..

Otizm gibi hastalıkların neden olduğunu bulmak kolay değil çünkü tek nedeni yok..Ama işin içinde genetik olduğu kesin. Yalnız direk genetik denemiyor çünkü tek yumurta ikizlerinin 3 te 1 i otizmli değil

Otizm tedavisinde bugün kabul görmüş tek tedavinin ABA olmasının nedeni asıl sorunun davranış sorunlarının olması. Maalesef aileler sadece konuşma ve oyun oynamamaya takıldıkları için duyu terapisi floortime gibi olaylar ile zaman kaybediyorlar.. Şuan etkisi ispat edilmiş tek tedavi ABA. Tabi buna ek olarak floortime duyusal sorunlar varsa ergoterapi alınabilir. Zamanında bunu söyleyince sanki ABA merkezim varmış da reklam yapıyormuşum gibi davrananlar olmuş ve ben bir daha konuşmama kararı almıştım ama hem anne hem hekim olarak vicdanım elvermedi.
 
Doktor hanım otizm erkek çocuklarında daha çok görülüyor bunun sebebi nedir
 
Doktor hanım otizm erkek çocuklarında daha çok görülüyor bunun sebebi nedir

Genetik kökeni destekleyen bir durum da bu.. X KROMOZOMunda bir mutasyon olduğu erkekte tek X olduğu için daha çok etkilendikleri ön görülüyor. X kromozomunda otizm ile ilgili gösterilen mutasyonlar var.

Aynı şekilde hiperaktivite daha çok erkeklerde dikkat eksikliği ise kızlarda daha sık görülen beyin fonksiyon bozuklukları..beyinde iyi kanlanmayan bölgeler tespit edildi.

Otizm kızlarda daha az görülür ama maalesef daha ağır seyreder.
 
mutasyonla ilgili babanin yasinin onemli oldugunu okumustum bi yerde 35 üstü başka bi makalede 40 üstü babaların çocuklarının risk taşıdığı yazıyordu..Teşekkür ederim aydınlattığınız icin
 

Evet.. Baba yaşı artıkça otizm görülme sıklığı artıyor. Bu da kesin ispat edilmiş bir bilgi.. Ama ileri yaş diye otizm olacak denemez ya da genç babalarda otizm olmuyor denemez
 
Bugun oglumu dil terapistine götürdük ben hazır olmadıgını biliyordum ama babası cok istedi bende rahatlasın diye olur dedim.kadın avrupa da egitim almıs hazır olmadıgını söyledi.otizm den önce hiperaktivite üzerinde cok durdu.oglum orada saniye durmadı.hiperaktif cocuklar da bu davranis sorunlarinin baska tanilarla karıstirilabilecegine vurgu yaptı.bu halde ki bir cocuk ögrenemez enerji patlaması yaşıyor dedi.
Bir dünya para bayılıp bildiğim seylerin uzun anlatımını dinleyerek ayrıldım ordan.
Hiperaktivite de olsa otizm de olsa yol aynı.ozel egitim.benim oglumun egitimcisi asıl sorunun dehp oldugunu söyleyip duruyor zaten.asıl moralimi bozan sey bunlar degil biliyordum zaten ama kanat ćırpmaya başladı bariz şekilde boyle görünce cok kötü oluyorum cocuk geriliyor mu hastaligi ilerliyor mu diye.onceden kanat ćırpmazdı hic.gecermi bu durum cok üzülüyorum.bir kac gün öncede parmak ucunda yürüdü birkac kez.
kuntay kresten aldın mı oglunu devam etmeyi düşünmüyorum diyordun.
 
Biz cıkarken oraya ergenlik çagında otizm li bir cocuk geldi ailesiyle.ama okadar bariz belliydi ki otizm li oldugu yüzü donuk ve konuşmaları degisikti robot gibi farkli.sanırım agır otizm dedikleri bu olmalı diye düsündüm.kendi ogluma bakiyorum tamam normal degil 4 yasinda ama konusamiyor.dürtüsel hareketleri var yerinde duramiyor ama o cocukla aynı degil valla sacmaladiysam bagislayin beynim uyuşuyor bazen düşünmekten sanki başka alemdeyim mantık kalmadı
 
Artık ygb lerin birleştirilip otizm spektrum bozukluğu denmesinin nedeni bu..Bu spektrum otizm, atipik otizm, asperger, uyaran eksikliği, reaktif bağlanma bozukluğu dehb ve öğrenme bozukluklarını içeriyor.. Çünkü otistik bulgular az ya da çok hepsinde oluyor.. Göz teması parmak ucu yürüme kanat çırpma etrafında dönme bay bay yapamama öpücük atamama vs.

Bunların bazıları aynı kalıyor bazıları artıyor bazıları silikleşiyor. Neyin ne olacağı kesin tanınıza ve zamana bağlı..bazı şeyler içinse ilaç tedavisi gerekli, mesela dehb...

Ygb lerde zaman zaman gerileme olur bu doğaldır Korkmayın Sadece tedbirli olun.. Parmak ucu yürüme etrafında dönme kanat çırpma göz teması yapmama gibi davranışsal sorunlarda mıtlaka ABA uygulayın emin olun en etkilisi bu.

Gelelim konuşma terapisine. Ben 3 yaştan önce önermem. Dil terapisi öncesi bazı şartlar oluşmalı. 1 kesinlikle iyi göz teması 2 yeterli dikkat süresi 3 belli süre oturabilme 4 ses taklidi

Bunlar olmadan dil terapisi sadece para kaybı olacaktır
 
Aba yönteminin ise yaradigina bende cok inaniyorum cunku sizin kizinizin burun spreyi olayini burada okuyunca benim oglum icin deneme karari aldim.carsi pazar ulu orta sürekli afedersiniz pipisini acıyordu artik bıkkınlık gelmisti be yapsam olmadi dövecek durumlara geldim eli sürekli orada en son sizin dediginiz yöntemi denedim.o hareketi yaptıkca sac kurutma makinasini ya gösterdim ya calistirdim cok korkuyor ondan iki hafta da tamamen unuttu cok şükür yoksa delirecektim.bunu kanat cirpma da kullansam nasil yapmaliyim kanat çırpma kisa sürüyor.hemen anin da yöntemi uygulayabilirmiyim acaba .
4 yasinda onun icin konusma terapistine götürdük ama dediginiz cok dogru paramiz gider sadece ona gidecegine egitim icin harcamak daha mantikli.
vakit ayirip yazdiginiz icin cok tesekkur ederim gercekten Allah cocugunuza ve sizi mutlu saglikli bir ömür versin.
 

Hayatım alamadım maalesef. Çünkü başta ailem sonra eğitimcileri Doktorumuz devam etsin dediler. Kreş krizini şu şekilde aştık (sayılır). Oğlum konuşmadığı ve geri kaldığı için 3 yaş gurubuyla devam ediyordu. Ben kreş psikoloğuyla ve sahibiyle konuşup oğlumu Kreşten alacağımı söyledim çünkü sürekli ağlayarak gidiyordu. Sonra sınıf değişikliği nasıl olur dedim fakat 3 yaş için tek sınıf vardı ben de 4 yaşa verdim denemek için. Üç hafta olacak ağlamadı daha. Küçük yaş gurubunda alıştırma öğrencileri çok var ve çoğu ağlıyor, üstelik daha bilinçsiz hareket ettikleri için oğlum korkuyordu sanırım onlardan. Şimdiki sınıfı kendi yılı yani 2014 doğumlular fakat ocak doğumlu da var oğluma abilik ablalık yapıyorlar hatta sevmeye başladı sanki. Tabi erken daha karar vermek için. Çözüm üretiyoruz işte deneme yanılma yoluyla.
 
Insallah faydasi olur canim,benimki de 3 yaş grubunda konusamadigi icin oraya verdiler ama oglum kacip kacip 4 yaş grubu sinifina gidiyormuş ögretmeniyle konuştugumuz da söylemişti.
 
Konuşma terapisi için de şunu diyebilirim. Mümkün olduğunca kelimeleri seçerek yazmaya çalışıyorum çünkü daha önce de yazmıştım burada tepki almıştım. Dil için önce taklit başlaması gerekiyor, ses mimik ince ve kaba motor hareketleri ve en az on dakika sabit durup odaklanması gerekiyor. Ben bunu geçen yılda yazmıştım fakat dil terapisi alarak hiç konuşmayan çocuklarının birden konuştuğunu söylemişti bazı anneler. Onlara inanıyorum fakat o çocuklarda sadece konuşma gecikmesi vardır muhtemelen. Oğlum ilk duyduğu kelimeyi bile hemen tekrar edebiliyor basit cümle kurabiliyor buna rağmen 3 defa değerlendirmeye aldılar hazır değil dediler. Konuşmada bir taklit ama konuşmaya başlamadan önce basit ses ve vücut taklitleri yapması bekleniyor. İsterseniz aldırırsınız fakat havada kalıyor bu eğitim diyorlar dürüst davranan kurumlar. Tabi büyük bir sektör haline geldi otizm ve benzeri gelişimsel tanılar. Kısaca biz de dil terapisi aldırmıyoruz.
 
Merak ettiğim bazı şeyler var sizin çocuğunuz kac yaşında ilk tanığı ne zaman aldı ve ne zaman değişti belirtileri neydi şu anda ne durumda sakıncası yoksa bahsedermisiniz ..
 
Merak ettiğim bazı şeyler var sizin çocuğunuz kac yaşında ilk tanığı ne zaman aldı ve ne zaman değişti belirtileri neydi şu anda ne durumda sakıncası yoksa bahsedermisiniz ..

22 aylıkken tanı aldı ama 25 aylıkken tanının yanlış olduğu anşalıldı. Uyaran eksikliği çıktı 2 ayda eğitime cevap verdi..

Tanı aldığında orta düzey otizmde olan herşey vardı. Asla göz teması yok isme bakmaz kanat çırpar etrafında döner konuşmaz bay bay yok öpücük yok taklit ve hayali oyun yok işaret parmağı yoktu. İlk 1 ay tanıya inandım. İlk 2 aydan sonra okadar hızlı düzeldiki otizm değil uyaran eksikliği olduğunu anlamıştım Zaten sonra 3 doktor da beni doğruladı.. Şuan herşey normale döndü..hiperaktivite yok ama fazla hareket var. Epey kelime var ama konuşma yok Onun dışında normali yakaladık. Şuan 30 aylık
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…