- 27 Kasım 2017
- 232
- 178
- 44
- Konu Sahibi melodi1970
- #9.481
Emirgül hanım, tabiki adının önemi yok. Belliki bir sorun var ve eğitim şart. Ama otizm olması veya olmaması hem eğitime alınacak yanıtı hem de ailenin psikolojisini çok etkiliyor.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Size tam olarak sudur diye soylediler mi. Ben doktorlarin 3 ve 4 yaslarina kadar otizm diyemediklerini biliyorum. Belirtiler surec hep ayni diye biliyorum. Burda da hemen hemen herkese atipik denilmis. Nedeni bence 4 yasindan sonra tam tanının konabilmesi. Özel egitimde de bunu gordum; 5 yasindaki cocuklarin raporunda otizm yaziyor ama kucukse genelde hep ygb ya da atipik otizm. 5 yas cocuklarin onceki raporlari da atipik veya ygb. Cunku cogu sıyrılıyor belirtiler yok olabiliyor. Ben kac doktor gezersem geziyim kimse bana tam olarak otizm demicek bu ancak ilerde belli olacak diye düşünüyordum. Yanlış mı düşünüyorum.Emirgül hanım, tabiki adının önemi yok. Belliki bir sorun var ve eğitim şart. Ama otizm olması veya olmaması hem eğitime alınacak yanıtı hem de ailenin psikolojisini çok etkiliyor.
Valla Yanki bey pat diye söylüyor, biraz ukala belki ama Türkiye'de bu taniyi gerçekten koyabilecek 3 doktordan biri benim demişti, ilk girdiğimizde de buraya ne duymaya geldiniz dedi bana, bende oğlum otizmli mi değil mi bunu öğrenmek istiyorum dedim. Evet sizin oğlunuzda otizm spektrum bozukluğu var dedi. Dünyam başıma yikildi ki ondan önce goturdugum cocuk gelişim uzmani iletişimi tamamen kapali bir cocuk olmadığını motor beceriler konusunda yaşitlariyla hemen hemen ayni duzeyde oldugunu sadece 5'den az anlamli kelimesi olduğu için bir uzmaninda görmesi gerektiğini söylemişti. Sonra takipli hastalarinin aileriyle konuştuğumda tarzinin bu olduğunu direk ve net herşeyi söylediğini fakat tavsiye ve öngörülerinin çok kıymetli ve doğru olduğunu söylediler. Bizde bu yüzden devam ediyoruz yoksa ilk görüşmemizde adamdan nefret etmiştim.Size tam olarak sudur diye soylediler mi. Ben doktorlarin 3 ve 4 yaslarina kadar otizm diyemediklerini biliyorum. Belirtiler surec hep ayni diye biliyorum. Burda da hemen hemen herkese atipik denilmis. Nedeni bence 4 yasindan sonra tam tanının konabilmesi. Özel egitimde de bunu gordum; 5 yasindaki cocuklarin raporunda otizm yaziyor ama kucukse genelde hep ygb ya da atipik otizm. 5 yas cocuklarin onceki raporlari da atipik veya ygb. Cunku cogu sıyrılıyor belirtiler yok olabiliyor. Ben kac doktor gezersem geziyim kimse bana tam olarak otizm demicek bu ancak ilerde belli olacak diye düşünüyordum. Yanlış mı düşünüyorum.
Valla Yanki bey pat diye söylüyor, biraz ukala belki ama Türkiye'de bu taniyi gerçekten koyabilecek 3 doktordan biri benim demişti, ilk girdiğimizde de buraya ne duymaya geldiniz dedi bana, bende oğlum otizmli mi değil mi bunu öğrenmek istiyorum dedim. Evet sizin oğlunuzda otizm spektrum bozukluğu var dedi. Dünyam başıma yikildi ki ondan önce goturdugum cocuk gelişim uzmani iletişimi tamamen kapali bir cocuk olmadığını motor beceriler konusunda yaşitlariyla hemen hemen ayni duzeyde oldugunu sadece 5'den az anlamli kelimesi olduğu için bir uzmaninda görmesi gerektiğini söylemişti. Sonra takipli hastalarinin aileriyle konuştuğumda tarzinin bu olduğunu direk ve net herşeyi söylediğini fakat tavsiye ve öngörülerinin çok kıymetli ve doğru olduğunu söylediler. Bizde bu yüzden devam ediyoruz yoksa ilk görüşmemizde adamdan nefret etmiştim.
Kimine otizm derler bir sene de duzelir kimine ygb derler bi turlu duzelemez. Böyle seyler cok okuduk işittik. İste bu yuzden adı onemli degil bence. Cocuktan cocuga degisiyor. Ne bileyim allah a kalmışız.
Size tam olarak sudur diye soylediler mi. Ben doktorlarin 3 ve 4 yaslarina kadar otizm diyemediklerini biliyorum. Belirtiler surec hep ayni diye biliyorum. Burda da hemen hemen herkese atipik denilmis. Nedeni bence 4 yasindan sonra tam tanının konabilmesi. Özel egitimde de bunu gordum; 5 yasindaki cocuklarin raporunda otizm yaziyor ama kucukse genelde hep ygb ya da atipik otizm. 5 yas cocuklarin onceki raporlari da atipik veya ygb. Cunku cogu sıyrılıyor belirtiler yok olabiliyor. Ben kac doktor gezersem geziyim kimse bana tam olarak otizm demicek bu ancak ilerde belli olacak diye düşünüyordum. Yanlış mı düşünüyorum.
Merhaba anneler. Benim oğlumda gece uyanmaları başladı. Bazen feryat figan ağlıyor bazen sadece uyanıp oynamak istiyor. Otizmli çocuklarda gece uykuları hep sorunlu olur diye duymuştum, acaba gittikçe geriliyor mu diye düşünüyorum.
Krlimeler arttı ama sorunca söylemez tekrar ediyor çoğu kelimeyi. İlk kez duyduğu kelşmeyi bile hemen söylüyor kirpik diyorum aynısını diyor. Evde akşama kadar Ali babanın bir çiffigi vaaaa diye söylenip duruyor.
Ben konuşmamasını hiç dert etmedim şimdiye kadar, ama üç yaşı doldurduk bana bakıp anne demesini nasıl bekliyorum anlatamam. Anne diyor ama bana bakmıyor kendi kendine söylüyor çoğunlukla. İnstagramda asel diye bir kız var dünyalar tatlısı 8-9 yaşlarında, çok iyi konuşuyor mesela ama %85 raporları varmış. Ne olacak bilmiyorum bizim çocuklarımız??
Takıntılarımız çok fazla parmak ucunda yürümeye başladı, arada bir kanat çırpma geri geldi. Kleopat arkadaşımıza katılıyorum Hiçbir doktor kesin tanı koyamaz koymamalı. Bizim terapistimiz Amerika’ya doktora yapmaya gitti oradaki doktorlar da aynısını söylüyor 5-6 yaştan önce kesin tanı koymak imkansız. Çok ağır çocuklar oluyor çok hızla ilerliyorlar kimi çok hafif olsa da yerinde sayıyor. Bunu zamanla görmemiz gerek diyorlar.
Bize kimse tanı koyamadı ama otizmle arasında çok ince çizgi var bana göre. Oğlumda 8 temel belirtinin 4 ü var.. bazen 6 tane belirti çıkıyor bazen 2 ye düşüyor belirtiler, çok değişken Yani. Nacizane fikrim asosyallik çok büyük problem. İletişim kurmak istemiyorlar en hafifinden en ağırına bu böyle. Ne yapıyorsak o kendine bir dünya yaratmış gibi içine giremiyoruz. Sosyalleşme başladığı zaman derin bir nefes alıcam sanırım. Bir ay iyiysem bir ay çok kötüyüm tüm dünyam ters düz oluyor. Uzun yazdım hakkınızı helal edin. Hepimize dua ediyorum
İnanın duygularıma tercüman olmuşsunuz. Ben doktor veya eğitimci değil sadece bir anneyim fakat içgüderim doktor tanısından ileride. Biz bireysel eğitim almıyoruz zaten,en azından masa başında almıyoruz. Oyun terapisi, duyu bütünleme ve oyunlu bireysel alıyor. Emir komuta ile yapılan dersler oğluma fayda etmiyor. Doğal ortamda öğreniyor ki hayatın içinde uygulayabilsin öteki türlü denedik ama öfke krizleri yaşadı. Akademik bilgi en son düşüneceğim şey ben davranış bozukluğuna yöneldim daha çok. Melatonin kullanmayı düşünmüyorum doktorumuz 6 yaşa kadar hiçbir şekilde ilaç önermiyoruz demişti. Uyku hormonu olabilir ama vücudu üretmiyor sonuçta her halükarda sentetik yapay. Ama Melisa çayı mutlaka denerim teşekkür ederim.Evde mutlaka kaygı duyduğu birisi olmalı. Eğer algı olarak çocuğunuz açık ise dolaylı eğer algı olarak çok açık değilse direk koşullama yapın. şöyle ki, dolaylı kaygıda evde birisi parmak ucunda yürüsün ve çocuğunuzun evde korktuğu bir kişi ona çocuğunuzu korkutacak bir ceza versin. Mesela siz parmak ucunda yürüyün eşiniz siz kızsın ve bir ceza versin ve ceza verirken parmak ucunda yürüyüp böyle böyle yaptın o yüzden sana ceza veriyorum desin. Eğer algısı çok açık değilse bunu direk çocuğunuza yapsın. otizm de zeka geriliği yoksa bilgi yükleme derdinde olmayın. sayıları renkleri herşeyi öğrenir metal etmeyin. asıl mesele davranış problemleri. çocuğunuz doktor bile olur ama bir toplantıda sevinince kanat çırpar ya da sokakta parmak ucunda yürür. maalesef eğitimlerde sadece renk şekil sayı vs öğretiyorlar. çocuğunuz normale yakın olsun istiyorsanız önceliğiniz davranış sorunları olsun. davranış sorunları için de 2 yöntem var. dikkat dağıtma ve kaygı. önce dikkat dağıtmayı deneyin ama o çirkin hareketi devam ediyorsa kaygı yöntemine geçin. korkmayın psikolojisi bozulmaz. Ben de öyle sanıyordum ama değilmiş. Canım cicim diyerek emin olun geçmiyor bunlar.Uyku içinse melisa çayı ve melatonin öneririm. Doktorunuza bu ikisini danışın lütfen.
melatonin ilaç değil. zaten vücudun ürettiği birşey. 3 yaşından itibaren kullanılır. kullanıp nasıl sakinleşen çocuklar gördüm. tabi tercih yine sizin.İnanın duygularıma tercüman olmuşsunuz. Ben doktor veya eğitimci değil sadece bir anneyim fakat içgüderim doktor tanısından ileride. Biz bireysel eğitim almıyoruz zaten,en azından masa başında almıyoruz. Oyun terapisi, duyu bütünleme ve oyunlu bireysel alıyor. Emir komuta ile yapılan dersler oğluma fayda etmiyor. Doğal ortamda öğreniyor ki hayatın içinde uygulayabilsin öteki türlü denedik ama öfke krizleri yaşadı. Akademik bilgi en son düşüneceğim şey ben davranış bozukluğuna yöneldim daha çok. Melatonin kullanmayı düşünmüyorum doktorumuz 6 yaşa kadar hiçbir şekilde ilaç önermiyoruz demişti. Uyku hormonu olabilir ama vücudu üretmiyor sonuçta her halükarda sentetik yapay. Ama Melisa çayı mutlaka denerim teşekkür ederim.
yazdıklarınıza göre cevap veriyorum hiç korkmayın elbet konuşacak. ağır zeka geriliği, ağır otizm, organik beyin hasarı, dışımda ciddi oksijensiz kalma, işitme engeli yada konuşma merkezinde sorun olmayan her çocuk konuşur. Bunlar olmayıp da konuşmayan insan gördünüz mü? Mesele şu, ne kadar erken konuşursa o kadar çabuk toparlar ve akranlarına yetişir. Benim tavsiyem 36 aylık olanak kadar bekleyin konuşma gelmezse konuşma terapisi alırsınız.merhaba duruve annesi ben sana birsey sormak istiyorum ozel egitimde kelimeleriniz nasil geldi bir yontemi var mi biz 23 aylik olduk goz temasımiz isme bakma isaret etme komut alma karisik komutlarida anliyor her konustugumuzu anliyor taklit sesli taklit var hayali oyun da var sordugum seyleri kitaptan gosterir ama konusma yok anne abla baba imdat kurtar ucak gibi kelimelerimiz var ama surekli kullanmiyor bizde konusma gecikmesi var genetik konusma gecikmesi de ailede var doktorlar sorun yok diyor bende herseyi oğlum konusmadan anlayan bir anneyim .
Merhabalar mesajlarınızı okudum sanirim sizde hasan hocanın diyetini uyguluyorsunuz. Bizde bu hafta yeni başladık size verilen iyne ilac aynı benim oğluna da verildi süt yumurta buğday ürünü hersey yasak. Siz bir sonuç aldınız mi. Diyeti nasil uyguladınız neler geçirdiniz cevap verirseniniz cok sevinirimKuntaycım ben de çok sevindim canım devamı gelsin inş barsak için biz bakso şase kullanıyoruz son 9 aydır yemeğe katıyorsun toz şeklinde tadı da iyi Hasan önal hoca verdi yardımcı bi ilaç
Merhaba evet uzun zamandır girmiyorum bir ara herşeyi biraktim depresyon gibi ama tekrar oglum icin biseyler yapmak gerektiğini dusundum hasan hocayhocaya goturdum. Uğraşıyorum ama bir sonuç yok gibi neredeyse 6 yasina girecek halen konusmuyor algısı iyi masallah. Ama cok hareketli 3 gun okula gidiyor iki gun ozel egitim artı diyet bilmiyorum cok caresizim. Siz nasilsiniz çocuğunuz nasil inşallah herşey yolundadır....