ÇOK FAZLA ARAŞTIRDIM Kİ SİZLERDE MUTLAKA ARAŞTIRDINIZ . BİZE RAPORU VEREN HASTANE AMAN DEDİ ; HEMEN RAPOR ALMAYIN ÇOK AİLE VAR OTİZMLİ DİYE RAPOR ALIP 2 SENE SONRA MEGERSEN OTİZM DEGİLDE UYARAN EKSİKLİGİYMİŞ DİYE TESHİSİ DEGİŞEN . SONRA FELLİK FELLİK RAPORU SİLDİRMEYE ÇALIŞIYOR AİLELER . YANİ DEMEM OKİ BU ÇOCUK OTİZMLİ DEMEK İNANILMAZ KOLAY TOPLAMDA ONLARCA BELİRTİDEN 2 YADA 3 TANESİNİ YAKALIYORLAR VE HEMEN DAMGALIYORLAR OTİZM DİYE SONRA VER ELİNİ ÖZEL EGİTİMLER ÖZEL HOCALAR . DAHA SONRA İYİLEŞİNCE EGİTİM SAYESİNDE İYİLEŞTİ DİYORLAR AMA ASLINDA ÇOCUK BAŞINDAN BERİ OTİZMLİ DEGİLDİ .Oglum;
Kendi etrafinda donmez
Kanat cirpmaz
Donen seylerle ilgilenmez
Dokunsal temasi cok sever
Uyumludur guler yuzludur
Goz temasi kurar
Cocuklarla bir arada olmayi sever
Kalabaliktan rahatsiz olmaz
Oyuncaklarla duzgun oynar.
Hele 1 yasindayken ismine bakar, bizi taklit eder, yasitlariyla oynardi.
Ama otizmli.
Demem o ki, soyleyse otizmli degildir boyleyse korkma gibi laflar yuzunden biz teshisi 4 yasina yakin aldik.
Bilmediginiz konuda ahkam kesmeyin. Verdiginiz anlik rahatlatmalar hicbir ise yaramiyor.
BENİM 2,5 YAŞINDA OGLUM VAR VE 1 AY EVVEL A TİPİK OTİZM TESHİSİ ALDIK . AMA BELİRTİLER KARIŞIK YANİ İSME BAKIYOR , BİRŞEYLERİ İŞARET EDİYOR PARMAGI İLE AMA KONUŞMADA SIKINTI VAR SADECE BABA ODA BAZEN BABAYA BAZEN ORTAYA KARIŞIK. AYRICA DÖNEN CİSİMLERE HASSASİYET VAR . BU SIRADA SAÇINI GÖSTER BURNUNU GÖSTER DENDİGİ ZAMAN HATASIZ GÖSTERİYOR . HADİ DİŞLER FIRAÇALANACAK DEDİGİMDE HEMEN BANYOYA GİDİYOR . YANİ BU HASTALIGIN BELİRTİLERİ ÇOK KARIŞIK VE HİÇBİR OTİZMLİ BAŞKA BİR OTİZLİYE BENZEMİYOR ÇOK GENİŞ BİR YELPAZE DENİYOR . ÖNEMLİ OLAN ERKEN TESHİS VE SOSYAL BİR YAŞAM SÜRMESİ YANİ KREŞ , SOKAKTA ÇOCUKLARLA OYUNLAR , MİSAFİRLİGE GİTME VS.
Acil şifalar diliyorum. Peki erken teşhis nasıl olacak. Nelere dikkat etmeliyiz.BENİM 2,5 YAŞINDA OGLUM VAR VE 1 AY EVVEL A TİPİK OTİZM TESHİSİ ALDIK . AMA BELİRTİLER KARIŞIK YANİ İSME BAKIYOR , BİRŞEYLERİ İŞARET EDİYOR PARMAGI İLE AMA KONUŞMADA SIKINTI VAR SADECE BABA ODA BAZEN BABAYA BAZEN ORTAYA KARIŞIK. AYRICA DÖNEN CİSİMLERE HASSASİYET VAR . BU SIRADA SAÇINI GÖSTER BURNUNU GÖSTER DENDİGİ ZAMAN HATASIZ GÖSTERİYOR . HADİ DİŞLER FIRAÇALANACAK DEDİGİMDE HEMEN BANYOYA GİDİYOR . YANİ BU HASTALIGIN BELİRTİLERİ ÇOK KARIŞIK VE HİÇBİR OTİZMLİ BAŞKA BİR OTİZLİYE BENZEMİYOR ÇOK GENİŞ BİR YELPAZE DENİYOR . ÖNEMLİ OLAN ERKEN TESHİS VE SOSYAL BİR YAŞAM SÜRMESİ YANİ KREŞ , SOKAKTA ÇOCUKLARLA OYUNLAR , MİSAFİRLİGE GİTME VS.
2 yasına kadar cocuktan cok anormal durum yoksa bırsey beklemeyın
Bence tamamen inat
Kızım 14 aylık ismını soyleyınce donup bakar ama canı ıstemezse bakmaz
Dönen seyler asıl sımdı bu yasta dıkkatını ceken seyler ama sorsan otızım belırtısı derler dönenceler bosunamı yapılıyor vay efendım donen seye bakıyosa otızm belırtısı derler kızım dönen seylere bayılıyor
Tek basına oynamayı sevıyor kuzenı oynatır guldururse tamam ama onun dısında arkadas edınmeye calısmıyor evde hersey onun ıcın yaratılmıs gıbı davranıyor kıtapta okudugumda 2 yasına kadar bu normalmıs
Bu sebepde 2 yasını doldurana kadar sadece gozlemleyın bence
ÇOK FAZLA ARAŞTIRDIM Kİ SİZLERDE MUTLAKA ARAŞTIRDINIZ . BİZE RAPORU VEREN HASTANE AMAN DEDİ ; HEMEN RAPOR ALMAYIN ÇOK AİLE VAR OTİZMLİ DİYE RAPOR ALIP 2 SENE SONRA MEGERSEN OTİZM DEGİLDE UYARAN EKSİKLİGİYMİŞ DİYE TESHİSİ DEGİŞEN . SONRA FELLİK FELLİK RAPORU SİLDİRMEYE ÇALIŞIYOR AİLELER . YANİ DEMEM OKİ BU ÇOCUK OTİZMLİ DEMEK İNANILMAZ KOLAY TOPLAMDA ONLARCA BELİRTİDEN 2 YADA 3 TANESİNİ YAKALIYORLAR VE HEMEN DAMGALIYORLAR OTİZM DİYE SONRA VER ELİNİ ÖZEL EGİTİMLER ÖZEL HOCALAR . DAHA SONRA İYİLEŞİNCE EGİTİM SAYESİNDE İYİLEŞTİ DİYORLAR AMA ASLINDA ÇOCUK BAŞINDAN BERİ OTİZMLİ DEGİLDİ .
Bence de ya teshis yanlistir ya daÇOK FAZLA ARAŞTIRDIM Kİ SİZLERDE MUTLAKA ARAŞTIRDINIZ . BİZE RAPORU VEREN HASTANE AMAN DEDİ ; HEMEN RAPOR ALMAYIN ÇOK AİLE VAR OTİZMLİ DİYE RAPOR ALIP 2 SENE SONRA MEGERSEN OTİZM DEGİLDE UYARAN EKSİKLİGİYMİŞ DİYE TESHİSİ DEGİŞEN . SONRA FELLİK FELLİK RAPORU SİLDİRMEYE ÇALIŞIYOR AİLELER . YANİ DEMEM OKİ BU ÇOCUK OTİZMLİ DEMEK İNANILMAZ KOLAY TOPLAMDA ONLARCA BELİRTİDEN 2 YADA 3 TANESİNİ YAKALIYORLAR VE HEMEN DAMGALIYORLAR OTİZM DİYE SONRA VER ELİNİ ÖZEL EGİTİMLER ÖZEL HOCALAR . DAHA SONRA İYİLEŞİNCE EGİTİM SAYESİNDE İYİLEŞTİ DİYORLAR AMA ASLINDA ÇOCUK BAŞINDAN BERİ OTİZMLİ DEGİLDİ .
Otizm en erken 2 yasında teşhis ediliyor.Doktor un yanina gidince anlar zaten canim ama sanmiyorum otizm olsa ozellille hamileykende teshis ediliyor
Evet öyleymis bende burda ogrendimOtizm en erken 2 yasında teşhis ediliyor.
Evet arkadasim bir tanidiim vardi doktor hamileyken bebegin down sedromlu oldugu soylemis icin rahat olsun bebegin ozellikle anne karnindayken kafa capina bakilirken down sedromu yada otizm oldugunu teshis edebiliyorlar ozellikle gitceksen bir profosere gorunseniz daha iyi olur daha iyi biliyorlar cunku
Sizinde bilip bilmeden ahkam kesmeye üstunuze yok .Diger sayfalar hatami duzelttim.Bir zahmet okuyun.Hiçbirşey bilmeden başkalarına akıl vermekte üstümüze yok Türk kadınları olarak.
Hanımefendi otizm hamilelikte teşhis edilmez. Otizmlilerin kafa çapı normal bebeginkiyle aynıdır. Hatta evet down sendromlularinki de aynıdır ama onlarda farklı olan ense kalinligidir.
Bilmiyorsanız susun, insanların kafasını karıştırmayın.
Edit- hortlatilmis konuymuş şu an farkettim.
Otizm 2 yaşına kadar tespit ediliyor yani kendini belli ediyor.Bunu size orta agir otizm sinifinda calisan alan mezunu bir ogretmen olarak söylüyorum. Asagida paylasacagim metindeki 2 den fazla belirti cocugunuzda mevcutsa zaman kaybetmeden cocuk psikiyatristine gitmenizi öneririm. Otizmde erken teshis cok onemli .Ay bu ara bende senin gibiyim 2 yasinda oglum konusmuor baba sadece tek kelimesi o konusmayincada otizm die biseyler okudum ebelere sordum ismine bakmazsa goz temasi kurmazsa oyuncaklari amacina gore oynamazsa mesela sadece surekli arabanin tekerini dondururse sallanma cirpinma gibi hareketler yaparsa olabilir dedi duygularini ifade etmezlermis gulmek aglamak gibi..
Benim haddime elbette. Burada başka anneleri yanlış yönlendiriyorsunuz hem de yoruma açık bir ortamda yazıyorsunuz. Okuyan herkesin haddine. Tabii siz gibi tasasız,kaygısız düşünüp taşınmayan insanların haddine olmayabilir evet. Bu da size ders olsun, uzmanı olmadığınız konuda bilmiş bilmiş yazıp insanları yanlış yönlendirmeyin.Sizinde bilip bilmeden ahkam kesmeye üstunuze yok .Diger sayfalar hatami duzelttim.Bir zahmet okuyun.
Susup susmacigimda senin haddine degil!!
Ben size yazsam cocugumun davranislarini anlayabilir misiniz az cok taniosunuz calismissiniz..Otizm 2 yaşına kadar tespit ediliyor yani kendini belli ediyor.Bunu size orta agir otizm sinifinda calisan alan mezunu bir ogretmen olarak söylüyorum. Asagida paylasacagim metindeki 2 den fazla belirti cocugunuzda mevcutsa zaman kaybetmeden cocuk psikiyatristine gitmenizi öneririm. Otizmde erken teshis cok onemli .
Otizmin Belirtileri
Eğer çocuğunuz:
- Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa,
- İsmini söylediğinizde bakmıyorsa,
- Söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa,
- Parmağıyla ile istediği şeyi göstermiyorsa,
- Oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa,
- Akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa,
- Bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa,
- Konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa,
- Sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa,
- aşırı hareketli, hep kendi bildiğince davranıyorsa,
- Gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa,
- Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa,
- Günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa,
- otizm açısından değerlendirme yapmak gerekir.
Otizmin belirtileri nelerdir?
Otizm, üç alanda sorunlarla kendini gösterir. Bu alanlar ve bu alanların her birinde gözlenebilecek belirtiler aşağıda yer almaktadır.
A. Sosyal Etkileşim Sorunları
1. Sosyal etkileşim için gerekli sözel olmayan davranışlarda yetersizlik:
Sıra dışı göz kontağı özellikleri: Göz kontağı hiç kurmamak, çok kısa süreli kurmak ya da alışılmadık biçimde kurmak. Örneğin, birden bire gözlerini karşısındakinin gözlerine dikmek ve kaçırmak.
Jest ve mimik kullanımında sınırlılık: Konuşurken çok az jest ve mimik kullanmak.
Başkalarına ne kadar yakın ya da uzak duracağını ayarlayamamak: Sosyal ortamların gerektirdiği uzaklıkları ayarlayamamak; başkalarına fazla yakın ya da uzak durmak.
Ses kullanımında sıra dışılık: Konuşurken alışılmadık ses kalitesi ve vurgu özellikleri göstermek.
2. Yaşa uygun akran ilişkileri geliştirememek:
Arkadaşlık kurmakta zorlanmak: Çok az sayıda arkadaşa sahip olmak ya da hiç arkadaş edinememek.
Akranlarla etkileşimde bulunmamak: Kendi yaşıtlarıyla oynamada, konuşmada vb. çok isteksiz davranmak; örneğin, yalnızca kendisinden çok küçük ya da büyük kişilerle etkileşmek.
Yalnızca özel ilgilere dayalı ilişkiler geliştirmek: Belli kişilerle, yalnızca belli ilgilere dayalı olarak (örneğin, favori konularda) etkileşimde bulunmak.
Grup içinde etkileşimde bulunurken zorlanmak: Örneğin, işbirliğine dayalı oyunların kurallarına uymakta zorlanmak.
3. Başkalarıyla zevk, başarı ya da ilgi paylaşımında sınırlılık:
Yalnızlığı yeğlemek: Başkalarının genellikle aile üyeleriyle ya da arkadaşlarıyla birlikte yaptığı pek çok şeyi (örneğin; TV izlemek, yemek yemek, oyun oynamak vb.) yalnız başına yapmayı yeğlemek.
Belli olay ya da durumlara başkalarının dikkatini çekme çabası göstermemek: Örneğin; şaşırtıcı bir durum karşısında başkalarına işaret etmemek, bir şey başardığında başkalarıyla paylaşmamak vb.
Sözel övgü karşısında tepki vermemek: Başkalarının kendisine yönelttiği övgü sözleri ya da sözel onaylamalar karşısında çok az tepki vermek ya da hiç tepki vermemek. Örneğin, hoşnutluk belirtisi göstermemek.
4. Sosyal-duygusal davranışlarda sınırlılık:
Başkalarının ilgisi karşısında tepkisiz kalmak: Birileri kendisine seslendiğinde ya da kendisiyle etkileşmek istediğinde tepki vermemek, duymuyormuş ya da fark etmiyormuş gibi davranmak.
Başkalarının yaptıklarına karşı ilgisizlik: Ortama birinin girmesi, ortamdan birinin çıkması, birinin konuşmaya başlaması gibi, başka çocukların çok ilgisini çeken bazı olaylar karşısında ilgisiz kalmak; böyle durumlarda, gülümseme gibi hoşnutluk ifadeleri ya da ağlama gibi hoşnutsuzluk ifadeleri göstermemek.
Başkalarının duygularını anlamada yetersizlik: Üzülen, ağlayan, kızan, sevinen vb. kişiler karşısında duyarsız davranmak; örneğin, üzgün birini rahatlatma çabası göstermemek.
B. İletişim Sorunları
5. Dil gelişiminde gecikme:
İki yaşından büyük olup da tek bir sözcük bile söylememek.
Üç yaşından büyük olup da iki sözcüklük basit ifadeler (örneğin, ‘baba git') kullanmamak.
Konuşmaya başladıktan sonra basit bir dilbilgisi yapısı kullanmak ya da belli yanlışları tekrarlamaya devam etmek.
6. Karşılıklı konuşmada zorluk:
Karşılıklı konuşma başlatmada, sürdürmede ve sonlandırmada önemli sorunlar göstermek: Örneğin, bir kez konuşmaya başlayınca, konuşmayı uzun bir monolog şeklinde sürdürmek ve karşısındakilerin yorumlarını göz ardı etmek.
Konuşma konularında seçicilik: Kendi favori konuları dışındaki konularda çok zor ve isteksiz olarak konuşmak.
7. Sıra dışı ya da yinelenen dil kullanmak:
Başkalarının kendisine söylediklerini yinelemek.
Televizyondan duyduklarını ya da kitaplardan okuduklarını, ilişkisiz zamanlarda ve bağlam dışı olarak yinelemek.
Kendisinin uydurduğu ya da yalnızca kendisine anlam ifade eden sözleri yinelemek.
Aşırı resmilik ve didaktiklik gibi konuşma özellikleri göstermek.
8. Gelişimsel düzeye uygun olmayan oyun:
Senaryolu oyunlarda sınırlılık: Oyuncaklarla evcilik, okulculuk, doktorculuk vb. hayali oyunlar oynamamak.
Sembolik oyunlarda sınırlılık: Bir nesneyi başka bir nesne olarak (örneğin, küpü mikrofon olarak) kullanarak oyun oynamamak.
Oyuncaklarla alışılmadık biçimlerde oynamak: Örneğin; topu zıplatmak yerine sürekli olarak bir eliyle vurmak, Legoları birbirine takıp bir şeyler yapmak yerine sıraya dizmek vb.
Sosyal oyunlara karşı ilgisizlik: Küçük yaşlardayken, ‘ce-e' vb. sosyal oyunlara karşı ilgi göstermemek.
C. Sınırlı/Yinelenen İlgi ve Davranışlar
9. Sınırlı alanda, yoğun ve sıra dışı ilgilere sahip olmak:
İlgi takıntıları: Bazı konulara karşı aşırı ilgi duymak ve başka konuları dışlayarak sürekli o konularla ilgili konuşmak, okumak, ilgilenmek vb. istemek.
Bazı sıra dışı konulara aşırı ilgi duymak: Örneğin; astrofizik, uçak kazaları ya da sulama sistemleri.
İlgi duyduğu konularla ilgili ince ayrıntıları anımsamak: Kendi favori konularındaki en ince ayrıntıları bile ezbere bilmek.
10. Belli düzen ve rutinlere ilişkin aşırı ısrarcılık:
Belli etkinlikleri her zaman belli bir sırayla yapmak istemek: Örneğin, arabanın kapılarını hep aynı sırayla kapatmak.
Günlük rutinlerde değişiklik olmamasını istemek: Örneğin, eve gelirken hep aynı güzergâhı izlemek ya da eve geldiğinde önce televizyonu açıp sonra tuvalete gitmek.
Günlük yaşamdaki değişiklikler karşısında aşırı tepki göstermek: En ufak bir değişiklik karşısında aşırı kaygılanmak ya da öfke nöbeti yaşamak.
Değişiklikleri daha kolay kabullenebilmek için, meydana gelecek değişikliklerle ilgili önceden bilgi sahibi olmaya gereksinim duymak.
11. Yinelenen (kendini uyarıcı) davranışlar:
Sıra dışı beden hareketleri: Örneğin; parmak ucunda yürümek, çok yavaş yürümek, kendi ekseni etrafında dönmek, durduğu yerde sallanmak, farklı bir beden duruşuna sahip olmak vb.
Sıra dışı el hareketleri: Örneğin; ellerini sallamak, parmaklarını gözlerinin önünde hareket ettirmek, ellerini farklı biçimlerde tutmak vb.
12. Nesnelerle ilgili sıra dışı ilgiler ve takıntılar:
Nesneleri sıra dışı amaçlarla kullanmak: Örneğin, oyuncak arabanın tekerleklerini çevirmek ya da oyuncak bebeğin gözlerini-açıp kapamak vb. davranışları tekrar tekrar yapmak.
Nesnelerin duyusal özellikleriyle aşırı ilgilenmek: Örneğin, eline aldığı her nesneyi koklamak ya da gözlerinin önünde tutarak ve evirip-çevirerek incelemek.
Hareket eden nesnelere aşırı ilgi göstermek: Örneğin; tekerlek ya da pervane gibi dönen nesnelere, akan su ya da yanıp sönen ışık gibi hızlı hareket eden görüntülere uzun sürelerle bakmak.
Nesne takıntıları: Bazı sıra dışı nesneleri (örneğin, bir silgi ya da küçük bir zincir parçası) elinden bırakmak ya da gözünün önünden ayırmak istememek.
Otistik Bozukluk Tanısına İlişkin Ölçütler
Amerikan Psikiyatri Birliği, otistik spektrum bozuklukları içinde yer alan otizm tanısı için:
Çocuğun yukarıda sıralanan 12 belirtiden en az altısına sahip olmasını;
Bu belirtilerden en az ikisinin sosyal etkileşim sorunları kategorisinden, en az birer tanesinin ise diğer iki kategoriden (iletişim sorunları ve sınırlı/yinelenen ilgi ve davranışlar) gelmesini kabul etmektedir.
Ayrıca, bu belirtilerden en az birinin 36 aydan önce varlığı da aranmaktadır.
Otistik spektrum bozukluğu şemsiyesi altında yer alan diğer kategoriler için daha farklı ölçütler söz konusudur. Örneğin, Asperger sendromu tanısı için, iletişim sorunları alanında herhangi bir belirti görülmemesi gerekmektedir.
Otizm vakfından alintidir
Yazin da cocugunuzu görmeden sadece sizin yazdiklarinizla fikir yazmam etik olmaz cunku sizin yazdiklarinizin sizin gözünüzden ama biz degerlendirirken bir cok kriteri goz onune aliriz .En dogrusu erken tani icin bir uzman destegi almakBen size yazsam cocugumun davranislarini anlayabilir misiniz az cok taniosunuz calismissiniz..
Bunun disindakiler biraz evhaminizdan geldi bana ama ismine cevap vermemesi onemli bazende cocuklar ihtiyac duymuyor.cunku tv acik telefon acik her sye onunde cocuga soru soruluyor brn olsam ben de vermem cevap bir diger konu surekli diyalog olmadigini goruyorum bu tarz cocuklarin annelerinde evde konusuyor musunuz ? O size cevap vermesede bir seyler anlatip cevap bekliyor musunuz ? Bunu yapmazsaniz korkarim bir diger sorun konusma bozuuklugu..bir de donen seylerr egilimi var mi ? Camasir makinasi akan su vs. ??smine tepki vermesinin çok önemli olduğunu muhakkak kontrol ettirilmesi gerektiğini söyledi hemşire.
Kaygisiz olup olmadigimi nerden cikardin munecir misin sen.Burda herkes hata yapip hatasini duzeltiyor bende dogal olarak düzelttim.Senin demeki okuma kitligin var.Ilk sayfalari okuyup hemen ahkam kesmeye baslamisin .Diger duzeltimleride okusaydin bir zahmet .Benim haddime elbette. Burada başka anneleri yanlış yönlendiriyorsunuz hem de yoruma açık bir ortamda yazıyorsunuz. Okuyan herkesin haddine. Tabii siz gibi tasasız,kaygısız düşünüp taşınmayan insanların haddine olmayabilir evet. Bu da size ders olsun, uzmanı olmadığınız konuda bilmiş bilmiş yazıp insanları yanlış yönlendirmeyin.
Konu dışına çıkıp uzatmayacağım. Bu son mesaj.
Mesaj tekrariBenim haddime elbette. Burada başka anneleri yanlış yönlendiriyorsunuz hem de yoruma açık bir ortamda yazıyorsunuz. Okuyan herkesin haddine. Tabii siz gibi tasasız,kaygısız düşünüp taşınmayan insanların haddine olmayabilir evet. Bu da size ders olsun, uzmanı olmadığınız konuda bilmiş bilmiş yazıp insanları yanlış yönlendirmeyin.
Konu dışına çıkıp uzatmayacağım. Bu son mesaj.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?