• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Otizm şüphesi ...

Yarım gün gidebileceği bir kreş olsa, kesinlikle faydasını görürsünüz. Otizm değil bence.
Ya bir iki tane yer var açıkçası evime daha yakin ama nasıl diyeyim dükkan gibi bir yeri kapatıp oyun evi ,kreş vs denmiş onlar yarım gün veya saatlik bile kabul ediyor ama çok pis içime sinen yerler de tam gün :/
Aslında yakın arakdas grubum cocuklarikiz aynı yaş grubu 3-5 arasu ama oynamayı beceremiyorlar sadecee stres oluyoruz :))

Yinede okul fikrine öncelik vereceğim tabi knce bir uzmana danisarak teşekkür ederim :)

Bence bu takıntıları öğrenmiş gibi geldi bana siz küçükken bu şeklde yönlendirdiğiniz için olabilir mi elin battı silelim eşyaları aldığın yere geri koy falan diye ama dokunma için bir şey diyemiyorum zamanla değişebilir bence ...

O konuda bizde tahammulsuzlestik maalesef artık esimde bende ciddi ciddi uyarıyoruz yapma etme diye iyice hircinlasiyor biraz daha sabırla dediginz yöntemlere başvurmak gerek sanirim sağolun :)

Yapma etme demek çoğu çocuğu hırçınlastırır yalnız.

Uzmanların tavsiye ettiği ve kendimin de artık daha sık uyguladığım ve sevdiğim yöntem seçenek sunup onun seçmesine izin vermek..

Yapmak istediği şeyin karşısında başka daha kabul edilebilir şeyi sunmak her zaman daha çok işe yarıyor.
Tabi seçtiği kararın arkasında durup sonucuna katlanmasını sağlamak da yine anne babaya düşüyor.
"Sen bunu seçtin şimdi öteki olamaz" gibi..

Bence çocuğunuz size otizme değil de başka şeyleri işaret ediyor. Bence mutlaka psikolog görmeli.
Ayrıca yarım gün kreş mutlaka olmalı. Zaten uzmanlar imkan dahilinde yarım günden fazlasını tavsiye etmiyor erken çocukluk döneminde..

Otizme benzemiyor bence. Duyu bütünleme çalışmaları yapın internetten bakın isterseniz. Biz bu temizlik takıntılarını duyu bütünleme ile atlattık zamanla. Kıyafetine su damlasa çıkarttırırdı oyun hamuruna veya parmak boyasına dokunamazdı bile. Bir de çok kontrolcü olmayın çok etrafında dolaşmayın biraz özgür bırakın. Ben de benzer bi anneyim biraz bizden kaynaklanıyor.

Yalnız benim bildiğim böyle uyaranlar 2,5 yaşa kadar çok risk oluşturuyor. Oğlunuz 4 yaşındaymış. Belli yaştan sonra oluşup ortaya çıkması pek imkan dahilinde gelmiyor bana.

Yani öncesinde tepkileri normaldi diyorsunuz.
Otizm konusunda geniş bilgim yok. Sadece her anne gibi takip ettim neyi neden yapıyor diye. Bana otizm gibi gelmedi. Ama bu benim kısıtlı fikrim..

Bence doktor takip etsin ki otizm mi takıntı mı öğrenin. Bu şüpheyle yaşanmaz..
Bazı hareketleri hep vardı üzerine yemek yerken birşey dökülsün onu degistirene kadar ağlardı mesela cekelwrdi :) yüzü ıslansinistemez vs sanırım cidden titiz ve takıntılı dediğiniz gibi bir uzmana danisacagi. Teşekkür ederim:)

Bir dönem düşündük hatta gidip baktikta .Evimin yanında devlet okulu var ama yaşı tutmadı ,özel kreşlerde 1-2 tane güvenilir var ve tam gün istiyorlar ve evime çok çok ters servis yok .Ve oğlumun tam gün durmak isteemyecegine çok çok eminim oyun grubu vs gittiğimizde bile yarım saat zor duruyor
O yüzden tam gün guvenemedim :/
Birde krste de bu kendine vurma vs davranışları yapıp arkadaşları dalga geçer diye kaygı duyuyorum çünkü buarda yaptılar ve ciddi etkielndi@K
Öncelikle oğlunuz otizm değil ama obsesif kompulsif olabilir olsa olsa. 4 yaş devlet okuluna uygun bir yaş nasıl bulamadınız ki? Benim kızım 4 bile değil kreşte şu an. Bu arada evde çok düzenli biri var mı? Siz de onun döktüğünü hemen silip süpürür müsünüz? Düzen ve temizlik takıntısı olan biri varsa onu örnek almış olabilir. Sizde konuşun dağınık olsun sorun olmaz diye. Benim Kızımda terliklerini bile simetri mi değil mi diye kontrol edip çıkardı dışarı. Ben değilim ama annem fazla düzenli. Ben tam tersi hep önemli değil düzen diye büyütmeye devam ettim. Epey rahatladık. Bir pedagoga gidin yine de ama dediğim davranış bozukluğu olabilir çok çok.. Otizm de konuşma çok bozuk olur çünkü.

Otizmli öğrencilerim oldu,otizm değil gibi daha çok takıntı sanırım..Sizden kaynaklı olabilir yani düzen ve titizlik gibi takıntılarınız varsa çocuğa geçmiştir,örnek almıştır sizi..
Bende yok açıkçası rahat sayılabilecek birisiyim bu konuda yani öyle deli gibi cam kapı silmem kendi çapında duzenim var eşim tutizdir ama oğlum bebkken onligune yada uzerine birşey dökülsün yemeğin bitmesini bekelmezdi değiştirene kadar ağlardı sanjrim takıntılı bir kişilik ...
Ben çok dışa yansıtmam ama yapılacak bir isim varsa mesela.utu yada bualsiklar ortaliktaysa uyuyamam ,dışarı çıkamam ders calisamam sanırım bende cinsimm

Yapma etme demek çoğu çocuğu hırçınlastırır yalnız.

Uzmanların tavsiye ettiği ve kendimin de artık daha sık uyguladığım ve sevdiğim yöntem seçenek sunup onun seçmesine izin vermek..

Yapmak istediği şeyin karşısında başka daha kabul edilebilir şeyi sunmak her zaman daha çok işe yarıyor.
Tabi seçtiği kararın arkasında durup sonucuna katlanmasını sağlamak da yine anne babaya düşüyor.
"Sen bunu seçtin şimdi öteki olamaz" gibi..

Bence çocuğunuz size otizme değil de başka şeyleri işaret ediyor. Bence mutlaka psikolog görmeli.
Ayrıca yarım gün kreş mutlaka olmalı. Zaten uzmanlar imkan dahilinde yarım günden fazlasını tavsiye etmiyor erken çocukluk döneminde..
Evet bunu değerlendireceğim okul konusunu ...evet sanırım çocuk isyan bayrağını çekti ve bunu da dışa boyem tuhaf şeyler yaparak yansıtıyor :(
Mesela o seçim olayını yemek konusunda yaptım çünkü Hicbirsey sevmiyor ne görse sevmem tek kelime :)
İki yemek için hqngiisni istersin dedim ikisinide sevmem makarna istiyorum dedi .
Bugun sadece bu iki yemegimiz var diye anlattım asla yemedi o gün aç yattı :/

Ya bir iki tane yer var açıkçası evime daha yakin ama nasıl diyeyim dükkan gibi bir yeri kapatıp oyun evi ,kreş vs denmiş onlar yarım gün veya saatlik bile kabul ediyor ama çok pis içime sinen yerler de tam gün :/
Aslında yakın arakdas grubum cocuklarikiz aynı yaş grubu 3-5 arasu ama oynamayı beceremiyorlar sadecee stres oluyoruz :))

Yinede okul fikrine öncelik vereceğim tabi knce bir uzmana danisarak teşekkür ederim :)
Okulla arkadaş ortamı aynı olur mu hiç 😃 bizim evde önü bahçe ama gündüz hiç çocuk olmuyor hepsi okulda😁 kızımda okula gitmese evde ya beni ya kendini döverdi herhalde.. şaka bir yana..bari komek e falan gidin. Siz bir kursa gidersiniz o da oyun odasında durur. Tlf tabletle olacak davranışlar değil bunlar mutlaka biri aşırı titiz ve ondan böyle davranıyor. Tedavi yöntemleri mevcut özel kliniklerde. Psikiyatriye değil pedagoga gideceksiniz. Ya da hepiniz Birden rahat davranıp aşacaksınız.

Teşekkür ediyorum :) genel olarak kreş/ okul iyi geleceği yönünde onerielr var eşimle görüşüp onceligi buna vereceğim

Açıkçası ikinciyi düşünmüyorum çünkü ben çok yıprandım sadece oğlumun takıntısı vs değil baska durumlarda var bu psikolojiyle ikinci bir çocuğun sorumluluğunu almak istemiyorum .Suanki en büyük hedefim kpss ye çalışıp atanabilmek sanırım bunlarda stres yapıyor bende
İkinci bir çocuğu hiç düşünmüyorsanız, siz bilirsiniz tabiki. Ama, ilerde düşünebilirim diyorsanız ötelemeyin.Tıpkı sizin düşündüğünüz gibi yorucu ve yıpratıcı bir hayatın içine ikinci bir çocukla uğraşamıycağımı düşünüp, ben de istemedim. Ama, geriye dönüp baktığımda hata ettiğimi düşünüyorum şimdi.Sizin kendinizi hazır hissettiğiniz dönem gelene kadar bazı şeyler için geç kalmış olabiliyorsunuz.Nasip kısmet işi tabiki bunlar. Her şeyin hayırlısını dilemek gerekiyor.
Çocuğunuzun gelişimini yakından takip edip, yapılabilecekler konusunda elinizden geleni yapacağınıza eminim.Kolaylıklar dilerim.

Öncelikle oğlunuz otizm değil ama obsesif kompulsif olabilir olsa olsa. 4 yaş devlet okuluna uygun bir yaş nasıl bulamadınız ki? Benim kızım 4 bile değil kreşte şu an. Bu arada evde çok düzenli biri var mı? Siz de onun döktüğünü hemen silip süpürür müsünüz? Düzen ve temizlik takıntısı olan biri varsa onu örnek almış olabilir. Sizde konuşun dağınık olsun sorun olmaz diye. Benim Kızımda terliklerini bile simetri mi değil mi diye kontrol edip çıkardı dışarı. Ben değilim ama annem fazla düzenli. Ben tam tersi hep önemli değil düzen diye büyütmeye devam ettim. Epey rahatladık. Bir pedagoga gidin yine de ama dediğim davranış bozukluğu olabilir çok çok.. Otizm de konuşma çok bozuk olur çünkü.
Sadece r,k harflerini söyleyemiyor konuşması iyi bunun dışında ...
Lojmandayiz bulunduğumuz mahalle kalabalık ve çok küçük bir okul var gidip görüştük hem yarım gün hem evimin dibi diye ama sistemden baktım müdür otomatik kayıt çıkıyor ya artık o grupta çocuk çokoldugu için 2015 Nisan'da bitmiş kontenjan oğlum Ekim doğumlu..Normalde çoğu yer 3 yaş alıyormuş ama burası yetmiyor

Öyle hastalık derecesinde titiz değilim eşim titizdir ama oğlum 10-11 aylikkende üzerine birşey dökülse cekelwyip ağlardı cikrana kadar susmaDi sanırım yapı olarak çekti babasına

Evet bunu değerlendireceğim okul konusunu ...evet sanırım çocuk isyan bayrağını çekti ve bunu da dışa boyem tuhaf şeyler yaparak yansıtıyor :KK43:
Mesela o seçim olayını yemek konusunda yaptım çünkü Hicbirsey sevmiyor ne görse sevmem tek kelime :)
İki yemek için hqngiisni istersin dedim ikisinide sevmem makarna istiyorum dedi .
Bugun sadece bu iki yemegimiz var diye anlattım asla yemedi o gün aç yattı :/

Aç yatması dediğini yapmanızdan emin olun daha iyi..
Anne yüreği dayanmıyor ama uzun vadede çok daha faydası olacak ona..
Seçenek konusunda da zaman lazım. Muhtemelen orada anlatılmak isteneni anlamadı. Buna da devam etmek gerekiyor.

Oğlumu yemek seçiyor, bazen tadına bakmadan reddediyor diye tanıttım okuldaki psikoloğa ama oğlum çocukların arasına girince farklı davranış geliştirdi..

İyi akşamlar ,oğlum 4 yaşında ..Konuşması vs gayet iyi yani oturup sohbet filan edebiliyor ,hayal gücü çok yüksek her gördüğü nesneden oyun vs üretebiliyor sadece soyletemedigi birkac harf var ...Bunları övmek için yazmıyorum anlaşılır olsun diye yazıyorum ..

Küçüklüğünde temastan çok hoşlanmazdi ama göz teması,adına tepki verme vs sorun yok hatta kucağımıza gelmeyi sarılmayı birlikte sarılıp yatmayi filan sever .Fakat arkadaşlarla oyun ,iletişim konusunda sıkıntı var biraz .

Mesela bir süredir birisi onun sacina,üzerine ,koluna ,bisikletine filan dokunsun delirmiş gibi kendisine ,yüzüne ,koluna hatta dokunduğu oyuncak bisiklet vs ne ise vuruyor kendinden geçmiş gibi ...Sebep neden dokunmuş ...

Konuşuyorum oğlum dokunmasını istemiyosan arkadaşına bunu şöyle dokunmani istemiyorum de diye tamam diyor iki gün sonra yine aynı ...

Kalabalık ortamlarda sıkılıyor hircinlasiyor vs ..
Takıntılı davranışları var mesela ,yaklaşık 2 yaşından beri düzen takıntısı ciddi derecede ,mesela diyelim kumandayı aldım o an sehpadan geri koyarken aldığım gibi koymadiysam o bile ağlatacak kadar rahatsız ediyor onu .oyuncak dolabından oyuncağını alıyor mesela kesinlikle boş olan yere koymaz aldığı yer neresiyse oraya ...Mesela şort diz kapaklarina değmeyecek dışarıda kaptiyi çeke çeke dolaşıyor ,her yemeği yemez ...aşırı hızlı hareket ederr ,çok sabırsız ve aceleci ...

Yıllık izin ,hastalık vs derken yemek yesin vs diye telefona alıştı maaleaef ve bu haftayı hastanede serunlarla geçirdik yatmak istemedi vs zaptetme yöntemine başvurduk .

Bilgisi ,tecrübesi olanlar lütfen yardımcı olun .Amacım oğluma kulp bulmak değil ama bir sorun varsa küçükken tedavisi ,yöntemi neyse uygulamak istiyorum .

Yani bu telefon vs uyaran fazlalığı mi cicuklardan soyutlanmıs gibi oldu oğlum kaynasmiyor ,rahatsız oluyor,temas istemiyor ...

Bulunduğum şehirde özel ,devlet pedagog yok .Çocuk psikiyatr var sadece o da devlet Hastanesi'nde ...

Çocuk doktoruyla biraz konuştuk ,yani uzman daha iyi bilir ama bence biraz arkadaş ortamına girmeye ihtiyaci var otizm için detaylı değerlendirme gerek vs dedi .

Teşekkür ediyorum şimdiden
benim oglum otizmli.
bu saydiklariniz cocukken kardesimde de vardi.
bende de bazilari vardi mesela kapri cekme tarzi. belki okb dir bilemiyorum
evet tani alinabiliyor boyle seylerle de artik ama hic gerek yok. zamanla bunlari kontrol etmeyi ogrenir. karakter yapisi olarak bakin bosyere doktor doktor gezdirmeyin.

Okulla arkadaş ortamı aynı olur mu hiç 😃 bizim evde önü bahçe ama gündüz hiç çocuk olmuyor hepsi okulda😁 kızımda okula gitmese evde ya beni ya kendini döverdi herhalde.. şaka bir yana..bari komek e falan gidin. Siz bir kursa gidersiniz o da oyun odasında durur. Tlf tabletle olacak davranışlar değil bunlar mutlaka biri aşırı titiz ve ondan böyle davranıyor. Tedavi yöntemleri mevcut özel kliniklerde. Psikiyatriye değil pedagoga gideceksiniz. Ya da hepiniz Birden rahat davranıp aşacaksınız.
Burada özel veya devlette pedagog yok ancak yıllık izinde ailelerin bulunduğu şehirlerde gidebiliriz ...
Burada okul 2015 Nisan aonrasini almadı o yüzden bahçe hep dolu ama çocuğum arkadaş ta seçiyor hepsiyle oynamaz tövbe yarabbim 😁 ya evet sıkılıyor artık ...
Kpssye hazırlanacagim oğlumu bı yere birakamadigim için dershane isini de eş gectimmevde video filan çalışayım diye ama yapamıyorum her akşam tir çarpmış gibiyim :) sanırım o da stres yapıyor bende

Esim titizdir ama oğlum bebekken de böyleydi uzerien az bişey dökülsün değişen ekadar cekelwyip ağlardı saniirm cekmis 😁

İkinci bir çocuğu hiç düşünmüyorsanız, siz bilirsiniz tabiki. Ama, ilerde düşünebilirim diyorsanız ötelemeyin.Tıpkı sizin düşündüğünüz gibi yorucu ve yıpratıcı bir hayatın içine ikinci bir çocukla uğraşamıycağımı düşünüp, ben de istemedim. Ama, geriye dönüp baktığımda hata ettiğimi düşünüyorum şimdi.Sizin kendinizi hazır hissettiğiniz dönem gelene kadar bazı şeyler için geç kalmış olabiliyorsunuz.Nasip kısmet işi tabiki bunlar. Her şeyin hayırlısını dilemek gerekiyor.
Çocuğunuzun gelişimini yakından takip edip, yapılabilecekler konusunda elinizden geleni yapacağınıza eminim.Kolaylıklar dilerim.
Çok teşekkür ediyorum :) evet biliyorum büyüdükçe belki daha zordur burada bir arkdasim bekledi oğlu 5 yaşında anaokuluna başladı tam ebbegin doğumuyla cakistu kafayı yemek uzere büyük bebeği kıskanıp okula gitmek isteniyor okula gidince onlar bebekle gezecek sanıyormus ,bebek kolik kadın kucağından indiremiyor yeri geliyor ...
Ama benim için hiç figru bir zaman değil bunu çok iyi biliyorum eşimin stresli ,düzensiz bir işi var ,mesela dün gece birlikte çalıştıkları bir abini kalp krizinden ölüm haberi geldi gece boyu hastanedeydiler bugün tören yapıldı sikolojimiz de allak bullak bu şartlarda o bebeğe haksizlik olur zaten ..aileler 1500km uzakta evim çok minik yatılı misafire müsait değil doğum olsa eşimin ailesi gelir mutlaka ben patladım sıkıntıdan vs vs ,atanmak istiyorum hwdeflerim var ,

Güzel dusnecelriniz için tekrar çok çok teşekkür ederim 😘

Aslında merdiven altı kreş gibi kurmuslardi ilk açılış döneminde gittik yine kimse onun elledigi şeye elleyemez yani ne bileyim insan seciyo gibi resmen çocukların hepsiyle oynamaz 1-2 çocuk seçer ve diğerleri yok gibi davranıyor ...
Orası kapandi maalesef aslında lojmandayum evimin önü park yeşil alan kocamna bir bahçe ama çıkınca stresten elim kolum kafam uyusup dönüyorum eve belki ben hataliyim bilmiyorum ama sırf o kendine vurma hareketinden dolayı sürekli peşinde geziyorum gölge gibi belkide o daha da teikliyo bilmiyorum

Görüşmedik randevu almam gerekiyor 15-20 gün sonraya oluyor genelde ama eşim psikiyatr a gitmeden önce biraz daha serbest bırakmaktan ,telefon vs tamamen hayatından cikarark gözlemlemekten yana
Otizmli çocuk bı iki tane kafasına göre arkadaş seçmez iletişim kuramaz siz OKB üzerine düşünün biraz fazla takıntı ilk akıla OKB yi getirir..

Aç yatması dediğini yapmanızdan emin olun daha iyi..
Anne yüreği dayanmıyor ama uzun vadede çok daha faydası olacak ona..
Seçenek konusunda da zaman lazım. Muhtemelen orada anlatılmak isteneni anlamadı. Buna da devam etmek gerekiyor.

Oğlumu yemek seçiyor, bazen tadına bakmadan reddediyor diye tanıttım okuldaki psikoloğa ama oğlum çocukların arasına girince farklı davranış geliştirdi..
Yinede yemiyor bikiyomusunuz oguruyor :/ bu dönem hastalık ilaç kullanımı gerektirecek düzeyde olduğu için yiyeceği türden şeyler yaptım mecburen ama duzeldugi an yine devam edeceğim ..

Ya evet bunu da çok duydum okulda yeme davranışı olumlu değişebiliyor diye

Benzer takıntılar oğlumda da vardı, şöyle mesela.
Uyanıp mutfağa gelirken, ben onun uyandığından habersiz ona doğru yürümüşsem şayet, çığlıklarla ağlardı.
Neden ben gelmişim o mutfağa gelecekmiş diye.
Ben de okb diye düşünmüştüm, ama benim oğlum o zamanlar daha küçüktü, ve geçti şükür.

Sizinki daha büyük, dikkat edin, kemiklesmesin.

benim oglum otizmli.
bu saydiklariniz cocukken kardesimde de vardi.
bende de bazilari vardi mesela kapri cekme tarzi. belki okb dir bilemiyorum
evet tani alinabiliyor boyle seylerle de artik ama hic gerek yok. zamanla bunlari kontrol etmeyi ogrenir. karakter yapisi olarak bakin bosyere doktor doktor gezdirmeyin.
Bende msela bildim bileli çoraptan nefret ederim mecburi giymem gereken zamanlarda asla birşey yiyemem öyle saçma birşey ama asamadim ama oğlumda çok fazla alanda olunca açıkçası endişelendim çünkü can. Sıkıcı bir hal almaya başladı
En azından böyle bir durum varsa tedavisi, çözumu yöntimi varsa geç kalmadan uygulamak istedim sağolun :)

Ya işte çok yemek seçiyor ,hasta oluyor sık sık diye yanaşmadı eşim tam günü duyunca ..Bende sıkıldığını bildiğim icin ve orada aynı tavırları sergielr mi diye endişe duydum öyle kaldı .
Maalesef fazla koruyucu tavır sergiliyorjm kendi çocukluğumun acısını cikariyum sanırım :/ kendimi bildim bileli herseyle tek başıma başa cikmami gereketiren bir ailede büyüdüğüm için onu fazla koruyorum yalnız hissetsin istemiyorum ve daha da dibe götürüyorum sanırım
Fazla koruyucu derken küçükken kumla toprakla oynatmadınız mı hiç ne bileyim parka götürmediniz mi. Ailenizde okb hastası olan var mı? Biraz da genetik değil mi bu hastalık tabi okb ise. Fazla korudugunuz için çocukta bu takıntıların olusacağını düşünmüyorum ama uzmana götürmek için beklemeyin çocuk zaten 4 yaşına gelmiş daha neyi bekliceksiniz gözlemlicekseniz Allah aşkına. Biran önce randevu alıp götürün.

Back