Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
Annelerin korkulu ruyasi bende cok zor gunler gecirdim terapi goruyorum simdi bu yuzden8 yaşında biraz yaramaz ama zeki bir cocuk![]()
Oglumun son durumuyla alakali yazdigim mesaji okudunuz mu? Sizin oglunuz da boyle miydi? Su an yasitlariyla arasinda hicbir fark yok mu?8 yaşında biraz yaramaz ama zeki bir cocuk![]()
Daha cok kucuk bunu masaya koy icin masa ne cocuk onu bile bilmiyordur yapmayin kendinize bunu en onemlisi ilgisini ceken seyleri isaret parmagiyla gostermesi bu gercekten cok onemli sakin olun biraz.Ben de oğlumdan supheleniyorum bazen normal diyorum bazen acaba otizim mi. Bana da cevap yazabilcek arkadaslar olursa cok sevinirim. Oglum 15 aylik. 14 aylikken yurumeye basladi mama baba gibi tam yerinde kullanmasada bole seyler soyluyor kendince bi dili var agzi laf dolu ama tam cikartamiyor. Tel sarar, bir bir soyluycem gibi oyunlar oynuyor. Alkisi cani isterse yapiyor bybyi asla ogretemiyorum. Ayagin nerde corabin nerde ayic nerde gibi bi cok nesneyi sordugumda bulup getiriyor. Isaret parmagini yeni kullanmaya basladi onu da istediklerini soylemek iicn henuz kullanmiyor sadece ilgisini ceken seyleri bana gosteriyor. Goz temasimiz hep iyiydi. Gozume bakar hep.
Benim endiselendigim noktalar al komutunu aliyor ver deyince her zaman vermiyor. Sunlari kutuya koy desem koyuyor ama suyu masaya koy vs gibi komutlar yok. Ismine her zaman bakmiyor.anne nerde baba nerde dedigimizde bize bakiyor. Dayisi taniyor. Az komut alma, hemen hemen hic konusmama ve ismine her zaman bakmama ozetle beni endiselendiren seyler bunlar. 15 ay icin teshis erken midir?
Siz bir bebekten bahsediyorsunuz. 15 ay dediginiz nedir, kucucuk bir zaman dilimi. Ilgisini ceken seyleri size gostermek icin isaret parmağını kullanmasi bu yas icin cok guzel bir iletisim ornegi... Sizinle bir paylasimi var. Her dediğinizi her an yapmak istemeyebilir, karsinizdaki robot degil bir bebek.Ben de oğlumdan supheleniyorum bazen normal diyorum bazen acaba otizim mi. Bana da cevap yazabilcek arkadaslar olursa cok sevinirim. Oglum 15 aylik. 14 aylikken yurumeye basladi mama baba gibi tam yerinde kullanmasada bole seyler soyluyor kendince bi dili var agzi laf dolu ama tam cikartamiyor. Tel sarar, bir bir soyluycem gibi oyunlar oynuyor. Alkisi cani isterse yapiyor bybyi asla ogretemiyorum. Ayagin nerde corabin nerde ayic nerde gibi bi cok nesneyi sordugumda bulup getiriyor. Isaret parmagini yeni kullanmaya basladi onu da istediklerini soylemek iicn henuz kullanmiyor sadece ilgisini ceken seyleri bana gosteriyor. Goz temasimiz hep iyiydi. Gozume bakar hep.
Benim endiselendigim noktalar al komutunu aliyor ver deyince her zaman vermiyor. Sunlari kutuya koy desem koyuyor ama suyu masaya koy vs gibi komutlar yok. Ismine her zaman bakmiyor.anne nerde baba nerde dedigimizde bize bakiyor. Dayisi taniyor. Az komut alma, hemen hemen hic konusmama ve ismine her zaman bakmama ozetle beni endiselendiren seyler bunlar. 15 ay icin teshis erken midir?
Ayrica ismine bakma gecikiyor 22 aylikken falan bakiyorlar tam anlamiyla bazn o aydayken bile bakmayabiliyorlarDaha cok kucuk bunu masaya koy icin masa ne cocuk onu bile bilmiyordur yapmayin kendinize bunu en onemlisi ilgisini ceken seyleri isaret parmagiyla gostermesi bu gercekten cok onemli sakin olun biraz.
Ben de oğlumdan supheleniyorum bazen normal diyorum bazen acaba otizim mi. Bana da cevap yazabilcek arkadaslar olursa cok sevinirim. Oglum 15 aylik. 14 aylikken yurumeye basladi mama baba gibi tam yerinde kullanmasada bole seyler soyluyor kendince bi dili var agzi laf dolu ama tam cikartamiyor. Tel sarar, bir bir soyluycem gibi oyunlar oynuyor. Alkisi cani isterse yapiyor bybyi asla ogretemiyorum. Ayagin nerde corabin nerde ayic nerde gibi bi cok nesneyi sordugumda bulup getiriyor. Isaret parmagini yeni kullanmaya basladi onu da istediklerini soylemek iicn henuz kullanmiyor sadece ilgisini ceken seyleri bana gosteriyor. Goz temasimiz hep iyiydi. Gozume bakar hep.
Tabiki haklisiniz ama ismine de her zaman bakmiyor 10 kereden 4unde ancak bakiyor bu da beni endiselendiriyor. Ne bileyim ayakkabinu giy hadi dedim giymeye calisti az once bazi seyleri de yapiyor yani ama beni bazen anlamiyir gibi hissediyorum cok uzuluyorumSiz bir bebekten bahsediyorsunuz. 15 ay dediginiz nedir, kucucuk bir zaman dilimi. Ilgisini ceken seyleri size gostermek icin isaret parmağını kullanmasi bu yas icin cok guzel bir iletisim ornegi... Sizinle bir paylasimi var. Her dediğinizi her an yapmak istemeyebilir, karsinizdaki robot degil bir bebek.
Cok teskkur ederim. Cok takintili bir anneyim ve esim de oyle bunu neden anlamiyor neden yapmiyor diye hep birbirimizi dolduruyoruz iste bizde endiseleniyorum bir de bakiyorum bunlar otizim belirtisi diyor yazinca hemen korku kapliyor beniDaha cok kucuk bunu masaya koy icin masa ne cocuk onu bile bilmiyordur yapmayin kendinize bunu en onemlisi ilgisini ceken seyleri isaret parmagiyla gostermesi bu gercekten cok onemli sakin olun biraz.
Cok tesekkur ederim normal mi goruyorsunuz ayına gore sizce endisem yersiz miYapmayın Allah aşkına robot değil ki bu canı istemiyordur yapmıyordur..(3 çocuk annesi bir öğretmen olarak yazıyorum)
Lutfen bunu yapmayin bebek o anlamayabilir ayni seylerden gectim oglum suan cok guzel konusuyor tek sorun bizi tekrar ediyor buda bir sorunmu onuda bilmiyorum yazik bebeginize ben yaptim siz yapmayin hic dusunmeyin keyfini cikarinTabiki haklisiniz ama ismine de her zaman bakmiyor 10 kereden 4unde ancak bakiyor bu da beni endiselendiriyor. Ne bileyim ayakkabinu giy hadi dedim giymeye calisti az once bazi seyleri de yapiyor yani ama beni bazen anlamiyir gibi hissediyorum cok uzuluyorum![]()
Yazdiklariniz icimi rahatlatti tesekkur ederim.bebekler bir sure soyleneni tekrar eder diye okumustum normal bir surecten geciyordur ins sizin bebeginiz deLutfen bunu yapmayin bebek o anlamayabilir ayni seylerden gectim oglum suan cok guzel konusuyor tek sorun bizi tekrar ediyor buda bir sorunmu onuda bilmiyorum yazik bebeginize ben yaptim siz yapmayin hic dusunmeyin keyfini cikarin
Doktorumuz bize en önemli göstergenin göz teması olduğunu söylemişti ve yine oğlum hırçın diye konuştuğum bir pedagog ağız burun vb organlarını gösterebiliyor mu işaret parmağını kullanabiliyor mu diye ısrarla sormuştu. Kendini üzmeyin derim ben çünkü her çocuk bir değildir hepsi aynı zamanda konuşacak yürüyecek diye bir kural yok biliyorsunuz. Gözlemleyin baktınız içinize sinmiyor bir uzmana danışırsınız elbetteBen de oğlumdan supheleniyorum bazen normal diyorum bazen acaba otizim mi. Bana da cevap yazabilcek arkadaslar olursa cok sevinirim. Oglum 15 aylik. 14 aylikken yurumeye basladi mama baba gibi tam yerinde kullanmasada bole seyler soyluyor kendince bi dili var agzi laf dolu ama tam cikartamiyor. Tel sarar, bir bir soyluycem gibi oyunlar oynuyor. Alkisi cani isterse yapiyor bybyi asla ogretemiyorum. Ayagin nerde corabin nerde ayic nerde gibi bi cok nesneyi sordugumda bulup getiriyor. Isaret parmagini yeni kullanmaya basladi onu da istediklerini soylemek iicn henuz kullanmiyor sadece ilgisini ceken seyleri bana gosteriyor. Goz temasimiz hep iyiydi. Gozume bakar hep.
Ayagini burnunu ve gobegini gosteriyor ama gozunu ve kulagini ogretemedim bi turlu. Isaret parmagini da istediklerini gostermek icin degil ama dikkatini seyleri bana gostermek icin kullaniyor bide devamli isaret ediyor biseyleri. Normal midir acabaDoktorumuz bize en önemli göstergenin göz teması olduğunu söylemişti ve yine oğlum hırçın diye konuştuğum bir pedagog ağız burun vb organlarını gösterebiliyor mu işaret parmağını kullanabiliyor mu diye ısrarla sormuştu. Kendini üzmeyin derim ben çünkü her çocuk bir değildir hepsi aynı zamanda konuşacak yürüyecek diye bir kural yok biliyorsunuz. Gözlemleyin baktınız içinize sinmiyor bir uzmana danışırsınız elbette
Arkadaslar merhaba,
Daha once oglumun davranislariyla alakali bircok kez konu actim, tecrubeleriyle bana destek olan, bilgi vermeye calisan cok arkadasimiz oldu. Yine fikirlerinize ihtiyacim var...
Oglum su anda 3,5 yasinda. Dönem dönem cok ciddi atilimlar gosterdi. Ozellikle yaklasik 6 ay once aldigi 3 aylik kres egitiminden sonra ismi cagirildiginda gosterdigi tepkisizlik, yerini "ne? Efendim?" benzeri yanitlara birakti, artik bize karsi tepkisiz degil. Goz temasi gayet iyi duzeyde. Hicbir takintisi yok. Bir seyin olmasini istediginde her cocuk kadar mizmizlanir, abartili tepkiler vermez. Oyuncaklariyla amacina uygun oynar, taklit kabiliyeti cok iyi. Yeni yeni Isaret parmagini kullanmaya basladi. Kendini ifade edebilecek kadar konusmayi da ogrendi, Istediklerini konusarak anlatabiliyor, her turlu nesnenin olgunun ismini biliyor, oyun oynarken kendi kendine seslendirme bile yapabiliyor...
Fakat gelgelelim konusma tarzi cok rutin ve daha cok bir robot gibi... Yogun ekolisi de var. Ornegin, "oglum, yesil arabayi mi yoksa kirmizi arabayi mi almamizi istersin? " diye sordugumda, sordugum soruyu benim soyledigim sekilde bana yoneltiyor, yaniti soruyu soyledikten sonra veriyor. Ya da atiyorum koltugun tepesine cikiyor, kendi kendine "cikma dusersin" diyor. Cumle kurarken sahis ve zaman eklerini karistirmiyor. Ama akici bir diyalog da kuramiyoruzMesela 1,5 yas civarindaki bir cocukla mimiklerle bile iletisim kurabilirsiniz. Bir seyi isteyip istemedigini sordugunuzda konusamasa bile "hıhı" der ya da ne bileyim kafa sallar... Oglum bunu yapamiyor.
Soru soramiyor, ogrendigi sekilde kalip gibi konusuyor.
Bu alanda bir profesyonel olmadigim icin yasadigimiz seyin ne oldugunu tam olarak tanimlayamiyorum. Bu tutuklugun adi "otizm" mi? Her sey normal gorunurken bunu neden yasiyoruz, konuya dair bir bilgisi olan arkadaslardan yardim bekliyorum.![]()
Benim lızım da 15 aylık. Bence endişelenecek r şey yok. Sizinki bize göre çok bile konusuyor. Anne baba mama dan başka bir şey demiyor benim kızım. Herşeyi işaretle anlatır. Ben onun bir sonraki adımını bilirim. Ne yapacagını bilirim. Konuşmaya ihtiyaç duymuyor sanırsam ben buna bağlıyorum. Anlamada bir problemimiz yok çünkü hemen hemen herşeyi anlıyor. Sadece konuşmuyor. Kendi kendine anlamsız sesler çıkıarıyor. Tazmanca lonusuyor diye gülüşüyoruz. Gılı gılılar. Gavidiga lar. Bu anlamsız sesler beni çok eğlendiriyor. O yuzden ben takmıyorum. Tadını çıkarıyorum.Öncelikle umarım içiniz ferahlayacak bir takım sonuçlar alabılırsınız.
Otizmle alakalı bılgım detaylı yok . Ancak Bende bısey sormak ıstıyorum .
Benım 2 cocugum var bırı 9 yasında oburu 15 aylık olacak . 15 aylık olacak bebegım cok fazla parmakla bısey gostermıyor ısaret parmağından bahsedıyorum , elini uzatıyor gosterırken. hı mı hıh , hııı gıbı seyler soyluyor.
Aynı ay grubunda doğum yaptığımız bebeklere bakınca baya az kelıme kullanıyor .
8 aylıkken ilk soyledıgı kelıme abısının adıydı , uzun bır ısım degıl .
Şuanda soyleyebıldıgı seyler, Ege , atta, attı , at , aç .
Çok sıkışırsa anne diyor, bir ara baba dıyordu unuttu .
Bız evde cok televızyon ızlemıyoruz , Dün mesela koca gün sadece 1.5 saat kadar acıktı sadece o surede de o uyuyordu. Bende böyle hafiften bır panık olacak gıbıyım ama sormak ıstedım bılenlere. Cok az kelıme kullanmıyor mu? Bızı anladığından emınım ama , tavana bak,camdan dışarı bak, bunu cope at, abıne ver, babana ver , bana getır dedıgım seylerı yerıne getırıyor.
Ilk oğlumda cok erken konuşmamıştı yanı tamamen açılıp cümle kura kura konuşması 2 yas 6 aylık zamanlara denk geliyor, ama bu kadar az kelıme kullanmıyordu bence. Çokta hatırlamıyorum ama bır sorunu yoktu yanı buyurken ,
Bu oğlum 9 aylıkken emekledi, 10.5 aylıkken yurumeye başladı . Ne diyosunuz?
Benim oglumla ayni ayda kızıniz ve benim oglum pek bilincli oldugunu sanmiyorun mama ve baba diyor ezan okundugunda allah diyor bir de. Bnmkinin de sizinki gibi bir dili var kendince bissyler konusuyor. Asiri hiperaktif evi surekli oda oda dolasiyor sizinki de oyle miBenim lızım da 15 aylık. Bence endişelenecek r şey yok. Sizinki bize göre çok bile konusuyor. Anne baba mama dan başka bir şey demiyor benim kızım. Herşeyi işaretle anlatır. Ben onun bir sonraki adımını bilirim. Ne yapacagını bilirim. Konuşmaya ihtiyaç duymuyor sanırsam ben buna bağlıyorum. Anlamada bir problemimiz yok çünkü hemen hemen herşeyi anlıyor. Sadece konuşmuyor. Kendi kendine anlamsız sesler çıkıarıyor. Tazmanca lonusuyor diye gülüşüyoruz. Gılı gılılar. Gavidiga lar. Bu anlamsız sesler beni çok eğlendiriyor. O yuzden ben takmıyorum. Tadını çıkarıyorum.