• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

otizm şüphesi beni öldürecek artık

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu arada sunu hatirladim... Sen ben farkini biliyor ama "bu topu kim atti?" desem kendi icin "Kagan atti" diyor bazen...
Benimkide ben attim yerine ismini soyluyor. Ben normal gordum çocugunuzu cocuk gelisimci olarak. Ilk yazdiklariniz otizm belirtilerine yakindi ama gecti diyorsunuz ki bazilari donemsel ozellikler. Gozlenmeli fakat yinede normal duzene yakin davranislar sergiliyor. Diyelimki otizm bile olsa baska turlu adlandirilamayan grupta yer alabilir. Bunuda bir cocuk gelisimci vb. Kisilerle daha net bilgi alabilirsiniz oda bir oyin terapisi seansiyla tanimaya calisabilir cocugunuzu. Ama anlattiklarinizdan ben normal bir cocuk oldugunu dusundum icinizde endiseniz varsa yinede goturmekte fayda vardir.

Merhaba kizim suan 26.ayini tamamliyor ve halen konusma net degil.Anne baba abi abla dede aydede su mama meme git gel bak top geldi dustu otur kaka cis diyor.Cumleler de kisitli anne bak abi,abi bak top,anne baba eee(uyumus) gibi seyler.ayakabisini giyer cikarir kendisi yemegini yer kumandada trt cocuk hangi numaradaysa bilir acar.basit oyun oynar ama cok kisa meseka bebegine sut icirme uyutma vs.kirmizi sari yesil ve maiviyi bilir ama kinusma yok.ali baba soylersek hayvan seslerini yapar.sarkilarda hareketleri yerine getirir.Sizin yavrunjz da boyle miydi yani 30ayi bekleyelim diyor esim ve annesi ama ben tedirginjm.Benzer yonler var mi

Bu konuda uzman değilim. 3 çocuk annesiyim bana Çocuğunuz çok normal geldi. Benim de İkizlerim 27 aylık düzeltilmiş 25. Birinin konuşması geri mesela 2 kelimelik cümle kurabiliyor sadece çok şey anlatıyorlar ama dilleri tam dönmüyor. Prematüre oldukları için nöroloji ve çocuk gelişim uzmanı takip ediyor ve gelişimlerini normal buluyor.

Endişeleriniz bana yersiz geldi

Onerim tv izlemesin, telefon tablet de vermeyin. Endiseniz varsa cocuk psikiyatristine goturun. Bol ilgi,sevgi. Kitap okumanizi da oneririm.Ince motor fonksiyonlarini gelistirici oyunlar oynayabilirsiniz. Ipe boncuk dizme, kum bulgur gibi ince yapili maddeleri bir kaptan bir kaba kasikla tasiyarak doksun,ozellikle capraz yapsin bu hareketi...gibi.
Bu hareketleri ben de yaptiracagim paylasim icin tesekkurler

Asperger de olabilir otizmin bir alt evresi
Arkadaşımın oğlu da anaokuluna gidene kadar kadın kendini yedi bişey mi var diye ana okulunda öğretmeni fark edip rama gönderdi ve tanısı konuldu.Tedavisi yok ama iyi bir eğitimle en aza indirgene biliyo
hayati tehliksi yok dışardan bakıldığında da anlaşılmıyor sadece öğrenme güçlüğü çekiyo ek eğitimlerle oda atlatılıyo ve bi yeteneği mutlaka oluyor.

Otizm de hiç göz teması olmaz diye biliyorum. Ezberleme robot konuşma olabilir. Benim kızımda öyleydi. Mesela ters konuşuyordu. Odadan benim çıkmamı istediğinde sen git demiyordu da beni dışarı iterek gidiyim ben gidiyim ben diye tekrarlıyordu. Kendi kendine direktif veriyordu, bizim söylediklerimizi tekrar ediyordu. Doktora sorduğumda normal olduğunu söyledi. Şimdi 9 yaşında hiç bir sorunu yok.

Arkadaslar merhaba,

Daha once oglumun davranislariyla alakali bircok kez konu actim, tecrubeleriyle bana destek olan, bilgi vermeye calisan cok arkadasimiz oldu. Yine fikirlerinize ihtiyacim var...

Oglum su anda 3,5 yasinda. Dönem dönem cok ciddi atilimlar gosterdi. Ozellikle yaklasik 6 ay once aldigi 3 aylik kres egitiminden sonra ismi cagirildiginda gosterdigi tepkisizlik, yerini "ne? Efendim?" benzeri yanitlara birakti, artik bize karsi tepkisiz degil. Goz temasi gayet iyi duzeyde. Hicbir takintisi yok. Bir seyin olmasini istediginde her cocuk kadar mizmizlanir, abartili tepkiler vermez. Oyuncaklariyla amacina uygun oynar, taklit kabiliyeti cok iyi. Yeni yeni Isaret parmagini kullanmaya basladi. Kendini ifade edebilecek kadar konusmayi da ogrendi, Istediklerini konusarak anlatabiliyor, her turlu nesnenin olgunun ismini biliyor, oyun oynarken kendi kendine seslendirme bile yapabiliyor...

Fakat gelgelelim konusma tarzi cok rutin ve daha cok bir robot gibi... Yogun ekolisi de var. Ornegin, "oglum, yesil arabayi mi yoksa kirmizi arabayi mi almamizi istersin? " diye sordugumda, sordugum soruyu benim soyledigim sekilde bana yoneltiyor, yaniti soruyu soyledikten sonra veriyor. Ya da atiyorum koltugun tepesine cikiyor, kendi kendine "cikma dusersin" diyor. Cumle kurarken sahis ve zaman eklerini karistirmiyor. Ama akici bir diyalog da kuramiyoruz :KK43: Mesela 1,5 yas civarindaki bir cocukla mimiklerle bile iletisim kurabilirsiniz. Bir seyi isteyip istemedigini sordugunuzda konusamasa bile "hıhı" der ya da ne bileyim kafa sallar... Oglum bunu yapamiyor. :KK43: Soru soramiyor, ogrendigi sekilde kalip gibi konusuyor. :KK43:

Bu alanda bir profesyonel olmadigim icin yasadigimiz seyin ne oldugunu tam olarak tanimlayamiyorum. Bu tutuklugun adi "otizm" mi? Her sey normal gorunurken bunu neden yasiyoruz, konuya dair bir bilgisi olan arkadaslardan yardim bekliyorum. :KK43:
Canım merhaba benim teyzemin çpcuğu otizm annem fark etti onuda çünkü ismini söyleyince bakmıyordu . Konuşmuyordu . Sürekli alkış yapıyordu. Yediğini yere atıyordu. Sallanıyordu. Bizim ki ciddi boyutta otizm çıktı. Otizm teşhisi kolay konulamıyor malesef kaç doktora götürdük kulağında problem var dendi. En spnunda büyüdükçe öğreniliyor. Sana demem o ki Allaha şükür senin çocuğun çok iyi canım . Otizm olsa bile tedavi edilebilir durumda . Senin gibi iyi gözlemci bir annesi de olduğu için şanslı minik. Çocuğuna olduğundan fazla ilgi ve eğitim vermelesin henüz kğçük konuşamaması çok normal o yaşlarda zaten taklit eder çocuklar yaptıklarından habersizdirler. Sana tavsiyem fazl çizgi film izletmemelisin fakat eğitici anime tarzı çocukların dikkatini çekebilecek gerekli aktiveteleri ona öğretebilecek şeyler izletebilirsin. Hoşcakal .

Kizim 33 aylik yeni yeni konusmaya basladi konusmada akici degil kar yağınca "aa kar " der acikirsa et matana der yada mesela citolata doduma dofret falan der bu sekil ister beni gordugu halde anne nerde der beni gördüğünü biliyo ama o sirada ne amacla soruyor hala anlamis degilim.
Mesela parkta cocuklar annelerine anne deyince oda cocuklarin anne babasina anne baba die seslenir bunu ayirt edemiyor henüz.
Tuvalet egitimi 4.5 aydir var tuvaleti geldigi zaman mutlaka soyler ya çiş der yada tata der elimden tutup zorla tuvalete götürür.
Bardak istesem kasik istesem mutfaktan gidip getirir.
Portakal istese sadece potatal der gidip dolaptan al desem gidip alip getirir.
Yani cumle kuramiyor sadece yeni yeni anne nerde ne yapiyorsun abi nerde gibi cumleler kullaniyor oda yeni bir aydir basladi oncesinde hic bilmiyordu nesneleri tam ayiry edemiyordu şimdi habire bu ne bune deyip soru soruyo bende ara ara bende korkuyorum aama sonra düzelir die kendimi yatistoryorum acikcasi
Canım çok normal değil mi? O yaşta çocuklar sürekli sorar. Öğrenmek ister. Çişini söylemiş daha ne olsun . Maşallah . Konuşamamasıda çok normal . Kayınvalidene de sor çocukları geç mi konuşmuş erken mi . Ya da sen, senin kardeşlerin. Bunlar genetikta olabiliyor. Ben koca kızdım birçok kelimeyi söyleyemiyordum . Çünkü bizde babadan geliyor . Kardeşimde öyle . Bu kadar küçük şeylere kaygılanmayın lütfen . Kendinize zarar verirsiniz. Bu yaşlarda çocuğa ilgi çok önemlidir. İlgi den kastım şımartmak değil. Mesela yemek yemeyen çocuğun peşinden kaşıkla koşup zorla yemek yedirmek. Öyle bir huyun varsa vazgeçmelisin . Çocuk zaten aç olduğu zaman yemek isteyecektir. Bu bir örnekti canım. Lütfen kendinize kuruntu yapmayın. Henüz çok küçük ve maşallah çoğu psikomotor davranışını kazanmış 🤗😍

Kizim 33 aylik yeni yeni konusmaya basladi konusmada akici degil kar yağınca "aa kar " der acikirsa et matana der yada mesela citolata doduma dofret falan der bu sekil ister beni gordugu halde anne nerde der beni gördüğünü biliyo ama o sirada ne amacla soruyor hala anlamis degilim.
Mesela parkta cocuklar annelerine anne deyince oda cocuklarin anne babasina anne baba die seslenir bunu ayirt edemiyor henüz.
Tuvalet egitimi 4.5 aydir var tuvaleti geldigi zaman mutlaka soyler ya çiş der yada tata der elimden tutup zorla tuvalete götürür.
Bardak istesem kasik istesem mutfaktan gidip getirir.
Portakal istese sadece potatal der gidip dolaptan al desem gidip alip getirir.
Yani cumle kuramiyor sadece yeni yeni anne nerde ne yapiyorsun abi nerde gibi cumleler kullaniyor oda yeni bir aydir basladi oncesinde hic bilmiyordu nesneleri tam ayiry edemiyordu şimdi habire bu ne bune deyip soru soruyo bende ara ara bende korkuyorum aama sonra düzelir die kendimi yatistoryorum acikcasi
Merhaba ne sıklıkla tv izliyor kızınız?

Çok bilgim yok bu konuda ama kendi kendinizi strese sokmayin bence😊 her bebisin gelişim süreci farklı. Bana çok normal geldi anlattığıniz özellikleri❤️ Allah esirgesin minnoşu

Merhaba kizim suan 26.ayini tamamliyor ve halen konusma net degil.Anne baba abi abla dede aydede su mama meme git gel bak top geldi dustu otur kaka cis diyor.Cumleler de kisitli anne bak abi,abi bak top,anne baba eee(uyumus) gibi seyler.ayakabisini giyer cikarir kendisi yemegini yer kumandada trt cocuk hangi numaradaysa bilir acar.basit oyun oynar ama cok kisa meseka bebegine sut icirme uyutma vs.kirmizi sari yesil ve maiviyi bilir ama kinusma yok.ali baba soylersek hayvan seslerini yapar.sarkilarda hareketleri yerine getirir.Sizin yavrunjz da boyle miydi yani 30ayi bekleyelim diyor esim ve annesi ama ben tedirginjm.Benzer yonler var mi
Merhaba
Bir defa şunu düşünün bir pedagog görse ve herşey normal ise bunu size o söylese ne kaybedersiniz?

Anlattıklarınız eşliğinde ben bir pedagog görsün derim

Yazın olur mu bana da

Merhaba
Bir defa şunu düşünün bir pedagog görse ve herşey normal ise bunu size o söylese ne kaybedersiniz?

Anlattıklarınız eşliğinde ben bir pedagog görsün derim

Yazın olur mu bana da
Esimle gorusup ivedi goturucem umarim gec kalmamisimdir.yazicam buraya tesekkurederim.

Arkadaslar merhaba,

Daha once oglumun davranislariyla alakali bircok kez konu actim, tecrubeleriyle bana destek olan, bilgi vermeye calisan cok arkadasimiz oldu. Yine fikirlerinize ihtiyacim var...

Oglum su anda 3,5 yasinda. Dönem dönem cok ciddi atilimlar gosterdi. Ozellikle yaklasik 6 ay once aldigi 3 aylik kres egitiminden sonra ismi cagirildiginda gosterdigi tepkisizlik, yerini "ne? Efendim?" benzeri yanitlara birakti, artik bize karsi tepkisiz degil. Goz temasi gayet iyi duzeyde. Hicbir takintisi yok. Bir seyin olmasini istediginde her cocuk kadar mizmizlanir, abartili tepkiler vermez. Oyuncaklariyla amacina uygun oynar, taklit kabiliyeti cok iyi. Yeni yeni Isaret parmagini kullanmaya basladi. Kendini ifade edebilecek kadar konusmayi da ogrendi, Istediklerini konusarak anlatabiliyor, her turlu nesnenin olgunun ismini biliyor, oyun oynarken kendi kendine seslendirme bile yapabiliyor...

Fakat gelgelelim konusma tarzi cok rutin ve daha cok bir robot gibi... Yogun ekolisi de var. Ornegin, "oglum, yesil arabayi mi yoksa kirmizi arabayi mi almamizi istersin? " diye sordugumda, sordugum soruyu benim soyledigim sekilde bana yoneltiyor, yaniti soruyu soyledikten sonra veriyor. Ya da atiyorum koltugun tepesine cikiyor, kendi kendine "cikma dusersin" diyor. Cumle kurarken sahis ve zaman eklerini karistirmiyor. Ama akici bir diyalog da kuramiyoruz :KK43: Mesela 1,5 yas civarindaki bir cocukla mimiklerle bile iletisim kurabilirsiniz. Bir seyi isteyip istemedigini sordugunuzda konusamasa bile "hıhı" der ya da ne bileyim kafa sallar... Oglum bunu yapamiyor. :KK43: Soru soramiyor, ogrendigi sekilde kalip
Bu alanda bir profesyonel olmadigim icin yasadigimiz seyin ne oldugunu tam olarak tanimlayamiyorum. Bu tutuklugun adi "otizm" mi? Her sey normal gorunurken bunu neden yasiyoruz, konuya dair bir bilgisi olan arkadaslardan yardim bekliyorum. :KK43:
[/QUOTE

Yeni iletişime geçip konuştuğu için normal geldi bana her çocuk bir olmazki mesala adam diyorki 4 yaşında konuşmuşum adam şimdi gayet normal evli barklı çok fazla ayrıştırmak iyi değil çok problem yoksa tabi kimi tutuk kimi çekingen olur sizin iletişiminiz önemli çok takiyorsaniz götürün bir uzmana

Esimle gorusup ivedi goturucem umarim gec kalmamisimdir.yazicam buraya tesekkurederim.
Taniyi sadece cocuk psikiyatristi koyabilir,digerleri gorus bildirir. Iste burda is karisiyor. Gorus tani zannediliyor. Isin uzmani cocuk psikiyatristidir. Tani konursa engelli raporu cikarmak zorunda degilsiniz. Yani Ram'a yonlendirilirsiniz ama mecbur degilsiniz. Ucretini kendiniz karsilayabilir engelli raporu cikartmazsiniz,maddi gucunuz varsa yaklasik 1 yil icin kabaca 20bin ve uzeri tedavi maliyeti. Bu kabaca fikir vermesi icin yazildi. Agir vaka ve uzun sureli tedavide ev satilir.

Slm canım anlattıklarına göre bence hiçbir sıkıntı yok sen neden bu kadar stres yaptın ki.. Benim oğlum da 28 aylık hemen hemen aynı şeyleri yapıyor hatta seninki bi tık daha iyi 10 gün önce götürdüm gayet normal bir sıkıntı yok dedi.. Genetik olur, erkek çocukları da geç konuşuyor bunlara bağlı dedi..

Bence çok güvenilir bir doktora gidin şehrindeki, onun dediklerini referans alın. Eğer otizm varsa bile gerçekten hiç engel değil bu durum hayatına sadece biraz fazla ilgi göstermeniz gerekiyor diye biliyorum. Ama dediğim gibi kesinlikle çok iyi bir Dr gidin en azından birşey çıkmasa bile içinizde şüphe kalmaz...

Bakın öncelikle sizi pasif bulduğumu belirtmek istiyorum o sizin evladınız ve siz ne derseniz o olur bunu bi kabul ettirin olur mu

“ kreşi gereksiz buldu aile fertler” gibi bir cümle kadar beni sinirden çılgına çeviren başka bir cümle daha olamaz

Çocuğun telafisi olmayan bu zamanını kreşsiz geçirip sonrasında telafisiz üzüntüler yaşadığınızda hangi “ aile ferdi” kabullenecek hatasını!

Yapmayın!

Eşiniz de dahil dinlemeyin
Bakın siz annesiniz eğer içiniz rahat değilse demek ki bir şey var!!!

Ben ev hanımıyım
3. Kızım 30 aylık olmuştu ama konuşmuyordu
evvela pedagoğa gittim ama eşim o esnada yırtıyor kendini ki bir şeyi yok onun diye
Hayır gideceğim dedim dinlemedim

Pedagog dedi ki kreş başlayalım
Başladık 2,5 yaşındaydı

Kızımla akran ve aynı durumda arkadaşımın da ikiz kızları vardı

Neyse çok uzatmayayım sülale bir oldu ben bir oldum herkes gönderme dedi ama pedagog gidecek mecbur dedi gönderdim
Ağladım bile ama yolladım

Şimdi bile resimlerine bakıyorum minicikmiş resmen için acıyor ama çarem yoktu

Bakın şu an 5.5 yaşında üç yıl bil fiil sabah gidip akşam geldi bu arada pedagog sürekli randevu verdi gidip geldik biz Ankara’da oturuyoruz Hacettepe ye gittik hiçbir ücret vs ödemedim

İkizleri olan arkadaşım eşini ikna edemedi ( ben ikna etmeye falan çalışmadım başladık dedim sadece ama iki defa bronşit sebebiyle bir yıl arayla 5 er gün hastanede yattık ) o esnada falan eşimden sülaleden neler duydum anlatamam size

Pedagoga 2 yıl devam ettik 2. Yılın sonunda pedagog dedi ki kızınız Yaşıtlarını yakaladı artık bir problem olmadıkça gelmenize gerek yok

Kısa kesmeye çalışıyorum ama işte herkes kendi yaşadığını biliyor canım sana da tecrübe olsun diye yazıyorum

Geçtiğiniz Eylül kızların anasınıfı kaydı çıktı e okulda o zaman işte ikizlerin durumu fark edildi özel eğitime yönlendirildi raporlar vs alındı neler yaşandı bilseniz

Şu an Allah’a binlerce şükürler olsun ki kuzumda bir sorun yok rabbim esirgesin cümle yavrularımızı

Kısa yazmaya çalıştım bir sorunuz varsa yazabilirsiniz
Kimseyi dinlemeyin
İç sesinizi dinletin
Bakın geç kalıyorsunuz yapmayın!

ne güzel anlatmışsınız insalah yararlı olur anasınıfına gitmeden 65 66 67 aylık vs okula baslatanlar çok yanlış mesala yazık cocuga

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back