- 5 Haziran 2018
- 120
- 21
- 24
-
- Konu Sahibi Ercannazli17
Otizm bir spektrum. 0 ile 100 arasında düşünün. 0,1 bile olsa o spektrum da yer almış oluyor ama 99 da olanla aynı belirtileri göstermeyecegi aşikar. Şu an için tanı dan ziyade çocuğunuz desteklenmesi gereken bir alan varsa ona odaklanın. Özel eğitim ihtiyacı varsa özel eğitim, dil konusma terapi ihtiyaçsa dil konuşma gibi. Çünkü bazen tanı alma durumuna o kadar takıli kalınıyor ki, çocuğun ihtiyacı geri planda kalıyor.Bugün cocuk psikiatrisle konuştum.. Otizm hakkında..
Oğlum ile ilgili korkularım vardı.. bu korku 15 16 aylık başladı ve şimdi kendisi 21 aylık devam ediyor ama stresli günler gecti psikiatris sayesinde..
Oğlumda birkac belirti vardı bana doktorda psikiatriste pedagogta cocukta otizm yok dendi..
Cünkü oğlum sosyal insanlara gülmeye başladı şirinlik yapıyor uyurken boynuma sarılıp uyuyor geceleriöpücük atıyor belki herşeyi gec yaptı ama yapıyor
7 8 aylık desteksiz oturdu
9 10 aylıken emeklemeye başladı
11 aylıken bay bay yapmaya başladi
16 17 aylık yürümeye başladı..
Bana otizm asosyalık diyor otizm 99 belirtisi var dedi en belirgin belirtisi asosyalik dünyadan cok uzak olmak kendi dünyası olması burda değilmiş gibi yaşamak bu dedi tehşis konulur evet bazen atipik otizm diye geciyor bebekler isimlerine tepki verdiği halde göz teması olduğu halde atipik otizm tehşisi konulur dedi oda eğitim icin 99 belirtiden 5 tanesi sadece uyuyor diye basit belirtiler
Parmak ucunda yürüme dönen nesnelere ilgi duymak gibi .. geç konuşma ..
Otizm olmasa bile tehşiz sadece otizm dedi ama cocuk otizmli değil dedi ve bunlsr geciyor dedi sizce haklı mı ??
Konuşmasi var bebekce kendince birşeyler söyler anlamli kelimesi bunlar var Su Nene Ver Gel Baba Top demeye başladı ama bazen hic birini kullanmaz komut al ver gel cope at kapiyi ac ışıği ac kapa bu kadar dalmalar olmaz ama bazen kendi kendine güler mesela sanki aklina birşey geliyor oylekonuşması nasıl ? komut alıyor mu ? bazen dalması oluyormu ? ordaymış ama aslında kafa olarak orda degilmiş gibi yapıyor mu?
Malesef benden bundan korkuyorum aslinda şuan iyi gidiyor sadece konuşması geride oda 21 aylık olduğu icin biraz beklememi söylüyorlar işitme testi yapılacak ilk önceOtizm bir spektrum. 0 ile 100 arasında düşünün. 0,1 bile olsa o spektrum da yer almış oluyor ama 99 da olanla aynı belirtileri göstermeyecegi aşikar. Şu an için tanı dan ziyade çocuğunuz desteklenmesi gereken bir alan varsa ona odaklanın. Özel eğitim ihtiyacı varsa özel eğitim, dil konusma terapi ihtiyaçsa dil konuşma gibi. Çünkü bazen tanı alma durumuna o kadar takıli kalınıyor ki, çocuğun ihtiyacı geri planda kalıyor.
Bakın siz şubat ayından beri otizm ile ilgili konu açıyorsunuz. Hani var mıdır yok mudur bilmem de annesini bu kadar düşündüren semptomlar olduğuna göre çocuğunuz otizm olsa da olmasa da ek bir yardıma ihtiyaç duyuyor olabilir. Niye düzgün bir doktorla gerekli bir eğitimle (özel eğitim kreş veya duyu bütünleme)ye gitmiyorsunuz?
Sanırım almanyadasınız, Almanya’daki doktorların yarısı Türk zaten. Bence burda cevap aramak yerine bir doktora güvenin ve ona göre n
Malesef türkte olsa burada iki bucuk yaşından sonra anca tehşiz konulur burada coxukları kendi kendine büyümeleri sağlanıyor ilk önce gözlemleniyor hemen otizm tehşisi koymuyorlar varsa bile ki septomlar normal cocukta yapar bu yaştaki o yüzden doktor pedagog psikiatrise gidiyorum son konuşmamiz psikiatrisle buydu gelen ayın ortasına kadar bizimle olacağina ve artık oğlumun gelişimden emin olduğunu oraya gitmemize gerek olmadiğini söylediBakın siz şubat ayından beri otizm ile ilgili konu açıyorsunuz. Hani var mıdır yok mudur bilmem de annesini bu kadar düşündüren semptomlar olduğuna göre çocuğunuz otizm olsa da olmasa da ek bir yardıma ihtiyaç duyuyor olabilir. Niye düzgün bir doktorla gerekli bir eğitimle (özel eğitim kreş veya duyu bütünleme)ye gitmiyorsunuz?
Sanırım almanyadasınız, Almanya’daki doktorların yarısı Türk zaten. Bence burda cevap aramak yerine bir doktora güvenin ve ona göre ilerleyin
bu yoruma aşırı katılıyorum .Otizm bir spektrum. 0 ile 100 arasında düşünün. 0,1 bile olsa o spektrum da yer almış oluyor ama 99 da olanla aynı belirtileri göstermeyecegi aşikar. Şu an için tanı dan ziyade çocuğunuz desteklenmesi gereken bir alan varsa ona odaklanın. Özel eğitim ihtiyacı varsa özel eğitim, dil konusma terapi ihtiyaçsa dil konuşma gibi. Çünkü bazen tanı alma durumuna o kadar takıli kalınıyor ki, çocuğun ihtiyacı geri planda kalıyor.
Bakar paylaşır şirinlik yapar komiklik falan ama işte bazı hareketlerinden dolayı şüphelerimis korkularimiz varGeçen yeni taşınan bir komşunun oğlunu gözlemledim. 8-9 yaşlarında. Göz teması var, konuşuyor, her gördüğümde merhaba diyorum o da merhaba diyor. Nasılsın diyorum iyiyim diyor. Ama ses tonundan bile anlıyorum ki oğlan otizmli. Yaşıt kız kardeşi var ondan çok farklı. Arada kendi kendine alkış yaptığını gördüm. Ellerini incelediğini vs. Peki nasıl anladım otizmli olduğunu? Çünkü çok yakın bir akrabamin oğlu da otizmli, elimde büyüdü sayılır. Onunki bu çocuktan daha ağır maalesef. Ama ikisi de otizmli buna eminim.
Size tavsiyem olmadığını ispatlamaya yönelik hareket etmeyin. Az da olsa varsa eğitimine odaklanın ki ilerlemesin. TV tablet telefon asla vermeyin. Bol bol etkileşimli oyunlar oynayın. Özel eğitim diyorsa doktor aldırın. Mesela durup dururken kendi kendine gülmesi de bir belirti o yakınımın oğlundan biliyorum.
Eğlenirken size bakar mı? Yani neşesini paylaşır gibi davranır mı? Bunlar da önemli.