Otizm korkum

Merhaba üzülerek yazıyorum ki bnm cocuğumda sizin ki gibiydi.1 yaşından beri tanı koymadılar ama Bn birseylerin yolunda gitmediğinin farkındaydım dışarıdan bir profesör e götürdüm a tipik otizm tanısı aldık 38 aylıkken ve bana niye daha önce bna getirmediniz dedi.otizm genel olarak zeka problemi olmadığı için 2 arada kalıyor aileler.bnce hiç zaman kaybetmeden bu işte isim yapmış bir profesör bulup götürmeniz tavsiyem.aileler olarak kondurmak istemiyoruz fakat gözümüzü kapatınca hicbirsey normale dönmüyor aksine ne kadar erken teşhis o kadar iyi..birseyler yolunda gitmiyorsa illa ki birseyler vardır fakat biz belki olmasın istediğimizden kabullenemiyorum ama o ikilem de yaşamak gerçekten çok zor artık Bn dedim en kötüsüne de razıyım ne işe çözümüne bakalım bir an önce dedim.inanın çocuk büyüdükçe daha da zorlaşıyor bazı şeyler..jmarım en kısa zamanda iyi haberler alırsınız
Bu arada doktora götürdüğünüzu yeni okudum nereye götürdünüz.bize devletin psikiyatrileri sürekli size söylediklerini söylediler.jmarım da öyledir.fakat ihmal etmeyin yine de gözlemleyin

Merhaba buraya buraya yazmak istedim belki yardımcı olur sizin yazdıklarınız benim kızım bu ayın 8inde 15 aylık olacak. Korkularım şunlar
  • yürümüyor koltuk kenarından tutunarak kalkıyor adımlıyor koltuğun üstüne çıkip oturuyor ama yürümüyor.
  • komut kısıtlı
  • göz kontağı çok iyi
  • ismime bazen bakmıyor bazen bakmıyor
  • işaret parmağını kullanmıyor ben bir yeri işaret ettiğimde oraya nadir bakıyor genelde parmağıma bakıyor
  • hiç kelimesi yok sadece babıldıyor.
  • anne nerde baba nerde dediğimde göstermiyor bakmıyot bile.
  • beraber oyun oynuyoruz çok sakin bebek
  • bazende oynamak istemiyor
  • kanat çırpıyor çok seviyor heyecanlanırken kendi kendine babıldarken gülerken.
Bu sebeple geçen hafta çocuk nöroloji uzmanına gittik otistik bulgular var dedi ve çocuk psikiyatri bölümüne yolladı ona gittik o da aynısını söyledi ve hemen özel eğitim merkezine yöneldirdi. Oraya gittik en son onlarda terapiye aldılar 1 seans deneme için çocuk gelişim uzmanı ve ergoterapist daha sonra bu çocukta otizm bulgusu yok ve otistik bulgusu var demek için bile çok erken çünkü bazı bebekler geç yapar sonra yaşıtlarını geçer sadece sosyal değil o yüzden kreşe verin yeter göz kontağı güzel konuşurken yüzümüze bakmıyor adına tepki veriyor. Otizmki
Bir çocuğa kendini yırtsan da dönüp sana bakmaz dedi. Uzmanlar da bise yönlendirmeden bı tanıyı bu yaşta koyamazlar dedi. 3 yaşına kadae bebeklerde beyin gelişimi tamamlanır. Hareketleri normal dedi.

Merhabalar herkese

Oğlum 27 aylık bazı davranışları yüzünden çocuk psikoloğuna gittik bize sorduğu sorulara istinaden ve gözlemlemesi ile otizm olabilir ama büyük ihtimalle duyu bütünleme bozukluğu benim tavsiyem ergoterapiste gitmeniz duyu bütünleme çalışmalarına başlatmanız dedi. Bunun üzerine hemen ergoterapiste gittim. Özel hareket eğitimi ve duyu bütünleme çalışmaları olan bir program hazırladılar. Haftada 3 gün gidiyoruz. Çok üzülerek söylüyorum bunu çok hareketli ve zor bir çocuk olduğu yeme problemleri olduğu için ekrana maruz bıraktım oğlumu. Ergoterapiste gittiğimizden itibaren sıfır ekran ilerliyoruz, yaklaşık 10 gündür yani. Bu 10 günde uyku problemi bitti, giyinemeyen evde sürekli çıplak gezen oğlum artık kıyafetlerini çıkarmak için kendini yerlere atmıyor çok şükür. Çok uzun yazdığımın farkındayım belki bu gibi problemler yaşayanınız yada bunları yaşayan bir yakınınız vardır diye aşağıya olumlu ve olumsuz olan özelliklerini sıralayacağım. Bunları yaşayan tanı almış olan biri var mı?

İsme dönüp bakmıyor, ancak çok yüksek seste seslenirsek bakıyor yada canı istediğinde

Bazen komut alıyor bazen almıyor

Ara sıra parmak ucunda yürüyor

Eline aldığı objeleri genelde döndürüyor

Sinirlenince kafasını vuruyor, elleri ile kendine vuruyor, kendini yerlere atıyor

Konuşma şekli genelde tekrar olarak, soru cevap şeklinde değil

Eşyaları sürekli yere atıyor

Giyinmekten hoşlanmıyordu son 10 gündür çok daha iyi durumda

Kuma dokunamıyor

Araba tekerleklerini döndürerek oynuyor

Mesela tencereleri çıkartıp hepsini yan yana diziyor, rakamları yan yana diziyor

Öfke krizleri yaşıyor

Bazı eşyalara takıntılı bir yerden bi yere giderken eline herhangi bir şey almak istiyor

Bazen kendinden küçük yada kendi ile yaşıt çocuklara vuruyor

Bazı seslerden korkuyor kulaklarını kapatıyor

Genel olarak yemekleri ağzında biriktiriyor

Çok hareketli

Bütün rakamları Türkçe ve İngilizce sayıyor 10 a kadar

Renklerin hepsini biliyor

Harfleri Türkçe ve İngilizce biliyor

Resimlerdeki kişilerin kim olduğunu biliyor

Kuzeni ile yakalamaç oynuyor

Saklambaç oynuyor

Sebzeleri meyveleri biliyor

Bultak oyunlarını yapabiliyor

Hiçbir şeyi unutmuyor

Sarılıyor

Öpüyor

Merdiven inip çıkabiliyor

Topa ayakla vurabiliyor, babası ile top oynuyor

İşaret parmağını kullanabiliyor

İki kelimeli cümleler kurabiliyor

Göz teması var

Hayali oyunlar oynayabiliyor ( bebeğe bunu yedirelim dediğimde getirip nımnım çok güzel diyor)
Gastroentorojiye gidebilirsiniz bunun için gaita testi için candida mantarı varmı bağırsaklarda ona bakıyorlar bu konular hakkında 4 kitap okudum kızımda atipik otizm var bende yaptırdım ne olur ne olmaz diye temiz çıktı candida mantarı genelde çocuklarda sinirlilik kulak kapatma otizme benzer davranışlar yapar isterseniz bir baktırın derim en azından içinizde rahatlar

X