Otizim kabusum oldu!

Ağzında gümüş kaşıkla doğmak mı bu ne oluyo
Siz neleri değiştirdiniz kendinizde. Işıltı hayata benim de ihtiyacım var da
 
Ağzında gümüş kaşıkla doğmak mı bu ne oluyo
Siz neleri değiştirdiniz kendinizde. Işıltı hayata benim de ihtiyacım var da

Zar zor doğurdum bitane. Bari gümüş kaşik olsun dedim

Ben baya baya değiştirdim hayatimi.
Hem Romatoid arthrit hastasiyim hemde tüp bebek olduğu için mecbur kaldim diyelim.
Tüm paketli gıdaları cikardim hayatimdan. Yaklaşik 4 yıldır tavşan gibi besleniyoruz. Karatay misali. Temizlik ürünlerim organik. Televizyonu kaldırdım. Eksi derecelerde bile dışındayız. Bol güneş işigi ve ayakkabisiz geziler.
Övünmek gibi olmasin ama oğlum 1.5 yaşinda ve 3 dilde Yaklaşik 200 kelime konuşuyor. Dilleri corba yapıyor ama bülbül gibi.
Elinden gelen her ürünü kendim yapiyorum. Yoğurt, ekmek, turşu vs.
Hergün yediğimiz ürünlere daha özenliyim ama elimden geldiğince yapiyorum.
 
Son düzenleme:
Kos koca 3yıl yani hiçmi insan fark etmez hiçmi ben ne yapıyorum 3yıl boyunca bu çocuğu ekran karşısında büyütüyorum ben o zaman nasıl anneyim demez ?
Ben hamile kalmadan önce bebek bakımına dahil bilgim sıfın bile altındaydı haytımda kucağıma çocuk bile almamış bir insanım. Hamile kaldığımda araştırdım kitaplar okudum. Konu sahibi gibi bodozlama doğurup ekran karşısına atmadım.
Bir canlı dünyaya getiriyorsak onun her türlü sorumluluğunu almamız lazım hayatımızdanda fedakarlık etmemiz lazım.
 
Bunları ben de yapıyorum ya çoğunlukla. Ekmek hariç diğerlerini zaten hep evde yaparım. Paketli gıdayı zaten çok tüketmezdim 3 sene önce de onu bitirdim. Binde birdir ağzıma paketli bisey attığım. Tv de diziyi en son 2018 yılında izledim zaten netflix vs 2 senedir doğru düzgün izleyemiyorum zaten çocuktan dolayı. Çamaşır suyunu hayatımdan çıkarttım çocuktan sonra. Mutfakta karbonat sirke takılıyorum, banyoda da daha alternatif şeyler. Ne bileyim genelde sebze ağırlıklı, sağlıklı yağlar şeklinde besleniyorum ama ışıltım yok neyi yanlış yapıyorum biliyorum ama galiba mesajınızdan sonra emin oldum. Hayatımda sigara denen bir illet var.
 
Ekranı kesip beklemek lazım bir kaç ay hareketlerinde düzelme olursa ekrandan kaynaklıdır. Olmaz ise otizmden şüphelenebilir. Lütfen 6 aylık kizinizida ekran vermeyin. Mümkünse 3 yaşa kadar. Etrafımda verdiğim savaşı görseniz acirsiniz. Kardeşim annem bize geldiğinde TV acamayinca sanki hiç görmeyecek esirgeme açık kalsa ne olacak zaten bakmıyor yok yok diyorum. İlerde bağımlı gibi bakacak mahrum etme diyorlar . Yok diyorum. Lütfen bu kötülüğü yapmayın çocuklarınıza kahve keyfi , yemek , temizlik veya rahatlığıniz için. Herşeyi birlikte yapıyoruz tuvalette bile benimle çok zor değil. Hepsinin telafi edebiliyoruz fakat minicik bedenin beynini ...
 
Ya yapilan yorumlari gordum de... tamam tv zararli tamam olmamasi gerek kabul ama ya bizler 90 nesli cocuklar sabahtan aksama kadar tv karsisinda oturtulduk hangimizde bi sorun var allah askina? Ben de buna tutuluyorum iste. Benim kizim da 18 aylik surekli evde tv acikti dogdugundan beri her seyini de ayina gore yapiyor yapti. Sabahtan aksama kadar cizgi film izletilen ben universiteyi yuksek derecelerle bitirdim. Bik bik konusun anca ya cok biliyosunuz siz ufff...
 

Ben 87 doğumluyum. 90li yillarda TV baktığımi hatırlamıyorum.
Sabahtan akşama kadar dişarda oyun oynardım. Akşam ezanina eve çıkardım. Banyo, yemek ve yatak vakti.
Ayrica ne paketli ne işlenmiş gida yedim. Siz nasil nerde büyüdünüz bilmiyorum ama İstanbul Beyoğlu'nda fastfood mekani bile yoktu doğru düzgün.

96 yılında almanyaya yerleştik. Ayni şekilde burdada cumartesi sabahi TVde cizgi filim oluyordu. Diğer zamanlar çocukların ilgisini asla cekmeyen programlar yayınlanıyordu. Toksik gıdalar (cola, cips vs) aşiri pahali olduğu için (ozamanlar) ayda yilda bir alınıyordu.
Zaman değişti ama coğu konuda positif anlanda değil
 
Bizim zamanimizda tv vardi evet ama cocuk kanali diye bir sey yoktu. Belli saatlerde cizgi filmler olur biterdi. Telefon yoktu. Tablet yoktu. Disarida oynama imkanimiz da bizden onceki kusak kadar olmasa da daha fazlaydi. Varsa bizim zamanimizda da sabahtan aksama tv izleyen cocuklar onlarin icinde de zarar gorenler olmustur eminim. O zamanlar bu konuda bilinc olmadigi icin kimsenin olayi tvye baglayacagini zannetmiyorum. Yine de ben cocukken okudugum kitaplarda tvye "aptal kutusu" dendigini bilirim. Televizyonun insani aptallastirdigina dair soylemler o zaman da dolasiyordu.

Ben 17 aylik ogluma gunde 2-3 kere 5-10 dakikalik surelerle aciyorumdur herhalde. Dil ve sosyal gelisimi cok iyi su an o konuda bir kaygim yok ama resmen kiyamadigim icin daha fazla izletemiyorum. Tek seferde izleme suresi 10 dakikayi gecerse hipnoz olmus gibi daliyor ve -bunu kibarca nasil ifade ederim bilmiyorum - resmen mal mal bakmaya basliyor ekrana. Boyle bir etki yaratan bir seyin olumsuz etkiisi olmayacagini hayal edemiyorum. Otizmden falan korkmasam da vicdanim el vermiyor acikcasi.
 
85 liyim bütün günüm sokakda oyun oynamakla geçti. Eve ilk TV geldiginde uyumamistim babam kurarken 8 kanalımız vardı ve her zaman cizgifilm olmazdı . Babama sabah 8 de kaldır beni derdim cizgifilm sabahları birde akşam üstü olurdu. Öyle hipnoz gibi sabahda akşama kadar bakmazdik. Gece 10-11 kere kadar disardaydim saklambaç oynardık. Abur cubur yiyemezdik annem çalıştığı iş yerinden getirirse bir tane 3 e bolerdik onuda cetvelle olcerdik. Biz böyle boyuduk sen nasıl büyüdün bilmem . Şimdi kanallar sabah akşam kesintisiz cizgifilm tablet telefon ellerde videolar yaşlarına uygun değil çok zarar veriyor çocuklarımıza. Bilinç çok onemli
 

Vallah çocukluğum canlandi gözümde. Babam yurtdişindan walkman getirmişti bana, 91-92 olsa gerek. Dinleyecek düzgün kaset olmadığı için Ferdi tayfuru dinliyordum

Abur cubur zaten doğru düzgün yoktu. Ayda yilda bir küçük hobby veya tadelle

Almayada ilk girdiğim süpermarkerti hala hatirlarim. Çeşit çeşit meyveli yoğurtlar, pudingler, jelibonlar...
Ömrümde görmemiştim o çeşitleri. Beynimde şimşekler cakmişti
 
Hic ekran gormeden, el bebek gul bebek, ailenin ilk torunu, en ozel organik sekilde beslenen(ciftlikten organik tavuk,kuzu alip kesilirdi, market organigi degil yani) kuzenimin cocugu maalesef cok ileri derecede otizm.
Ben oglumu cok basarili bi cocuk psikiyatritsine goturuyorum. Ekran otizm yapmaz, otizm belirtileri gosterir, Ekranin asil zararlari ilk okulda karsimiza cikan dikkat eksiligidir demisti.
Ne guzel krese baslamis, siz de evde elinizden gelenin en iyisini yapmaya calisin, ogretmeninin geri donusleri dogrultusunda hareket edin. Ve bi cocuk psikiyatr ile calisin. Yaz geldi hava gec karariyor. Aksam parka cikin. Doya doya oynasin ogrensin enerjisini atsin.
Anneliginizi elestirenleri kaale almayin. Elestiriyle yapici,yardimci olunmaz. Benim oglum da 2 den sonra konusmaya basladi. Diger turlu hicbir belirtisi yokken bile sirf konusmuyor diye kafaya takiyodum. Ekrana az da olsa maruz kaliyordu ama her defasinda kendime kiziyordum. Simdi hic gormuyor. Kendi videolarini izletip sorular soruyorum. Zararin neresinden donulse kar. Siz de artik gostermeyin ve daha fazla uyarana maruz birakin.
 
Merhaba son durumunuz nedir aynı belirtiler var oğlumda 19 unda randevu aldım ama günlerim zehir
 
Bu üye hep böyle hep bir saldırı peşinde. Hep azarlama derdinde.
 
Sulugu çelik demişsiniz ya.Ne kullanıyorsunuz acaba? Bende de pilastik sülük var ve koku yapiyormus gibi geliyor...içime sinmiyor
 
Son durumunuz nedir oğlumda da belirtiler var ek olarak yemegini kendi yemiyor suyunu da içmiyor ama oyuncak bardak kaşık olsa amacına uygun oynuyor
 
Eleştirilmek için söylemiyorum iyi anne kötü anne gibi bi düşüncem yok isteyen istediği gibi büyütür ama 3 aylık bebeğin daha gözleri bile dünyayı çok net göremiyorken neden ekran verdiğinizi çok merak ettim
 
Canım benim, doktor uyaran eksikliği ilerde toparlar dedi diye aslaaa rahatlama. Aynı süreçleri biz ve evladımın otizm sürecinde birçok arkadaş da yaşadı. Lanet olsun o doktorlara keşke bizi rahatlatmasalarmış diyoruz.

Ben demiyorum ki doktor yanılıyor, ama "yeni otizm" diye bir kavram var. Bu çocuklar 20 yıl önceki tipik otizm gibi görünmüyorlar, otizmin tüm belirtileirni karşılamıyorlar. Atipik bir hikayeleri oluyor. Lakin bu demek değil ki ileride düzelir.

Bu konu hassasiyetle ilgilenilmesi gereken, "büyüyünce geçer merak etme" denecek bir konu değil. Hemen eğitiminize başlayın. Tatlı, sevimli, oyuncu bir öğretmen ile sürecinize başlayın. Gerekiyorsa ergoterapiye başlayın. Gerekiyorsa dil terapisine başlayın. Kendiniz güzelce ilgilenin.

Bazen öyle tablolar olabiliyor ki, çocukta belirtiler hafif başlıyor lakin kötüye gidebiliyor. Siz gerekeni yapın, başka doktorlara da, kıdemli özel eiğiitimcilere de götürün baksınlar değerlendirsinler. Çocuk toparlayacaksa zaten hızlıca toparlar. Siz de "iyi ki" dersiniz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…