Otellerde evlilik cuzdani sorulmasina karsi dava acma durumu

Istanbulwoman

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
16 Mart 2011
75
0
86
İstanbul
Merhaba, arkadaslar.

Uzun bir sure yurtdisinda yasadiktan sonra, gecen yaz Turkiye'ye kesin donus yaptim. Yavas yavas adapte olmaya calisiyorum iste :)

Soyle bir durum var : erkek arkadasim Eskisehir'de yasiyor. Su an ailesiyle kaliyor ve ben, oraya gittigimde (daha gitmedim), mecburen otelde kalacagiz. Ancak, erkek arkadasimin dedigine gore Eskisehir'de (ve diger illerde de tabi ; sirf Eskisehir'e mahsus bir durum degil bu tabi) bircok otel, olasi musteri ciftlere evlilik cuzdani soruyormus maalesef. Ben, Turkiye'de bu uygulama buyuk olcude kalkti diye duymustum ve buna cok sasirdim ve uzuldum. Erkek arkadasim, kalabilecegimiz en az bir, iki otelin oldugunu soyledi ve dert etmememi soyledi. Ama, prensiplere duskun olan ben (hihihi), kafama taktim : neden bu sacma, ayrimci ve gerici uygulamayi dava etmiyoruz ki ?!

Net'te arastirdim ama net bilgilere ulasamadim. Isin kotusu, ne benim ne de erkek arkadasimin hukukcu tanidigi yok. Net'te bir bilgiye ulasmistim. Turizmciler Birligi gibi bir kurulusun sahibi, otellerin boyle bir seyi isteme haklarinin olmadigini soyluyordu. Ama, dedigim gibi, net bilgiye ulasamadim. Sadece, bu konuda benim gibi sikayetleri olan cok sayida kisinin yazilarina denk geldim.

Konuya hakim arkadaslara sunlari soracagim :

*Bu uygulama aleyhine yakin donemde Turkiye'de hic dava acildi mi ? Sonuc ne oldu ?

*Ben acsam dava, basariya ulasma sansim ne kadardir ? TAM OLARAK YASALAR/YONETMELIKLER NE DIYOR BU KONU HAKKİNDA ?

*'basari' derken basari nedir ? Davayi kazansam, otele para cezasi gelir mi ayrimcilik yuzunden ? VE, EMSAL TESKIL EDER MI BU KAZANIM ?

*Ha, su da var : yukarida 'emsal teskil eder' mi derken davayi sadece tek bir otele karsi acabilecegimi dusundum. Gercekten de, bu uygulamaya sahip tek bir otel belirleyip sadece ona karsi mi acacagim davayi, yoksa genel anlamda (Turkiye genelinde) bu uygulamaya karsi bir tur 'genel dava' acabilir miyim ? Kusura bakmayin ; hukuga hic hakim degilim ve o yuzden bu sekilde terimler kullaniyorum :)

*Otel 'Biz onlari geri cevirmiyoruz ki ; sadece ayni odada kalamayacaklarini soyluyoruz...iki ayri oda da kalabilirler' diyerek (evet, boyle diyen oteller de varmis, erkek arkadasimin telefonda ogrendigine gore) durumdan yirtabilir mi ? Boyleyse cok sacma ve yine cok ayrimci tabi.

*'Ozel isletmedir ; istedigini alir ; istedigini almaz' gibi bir durumun olmadigini umit ediyorum !! Eger, zaten, yasalarimizda boyle bir 'haklari' (!) varsa, yandik demektir ! O zaman, Avrupa Insan Haklari Mahkemesi'ne mi gidilecek yani ? :)

Aydinlatirsaniz, cok sevinecegim. Erkek arkadasim 'Yapma, bosver, sen mi kurtaracaksin dunyayi' filan diyor :) Ama, benim tepemi attirdi bu durum. Bunun herhangi bir siyasi yonu de yok ; onu da belirteyim. Tamamen, insan haklarina saygi ve uyum ; ve de ayrimciliga karsi mucadele bazinda bunu yapmak istiyorum.

Ayrica, hukukcu arkadaslarin yanisira, benim gibi, bu konuda dert ve gorusleri olan forumdaslar da yazsin lutfen.

Saygilar,

Istanbulwoman

Dava açmanıza gerek yok, Turizm bakanlıgına kayıtlı olan oteller, 3 yıldız ve üstü, evlilik cüzdanı sormadan almak zorundalar. (otellerin girişinde turizm bakanlıgının simgesi var, oraya kayıtlı olduklarını belirten yazı olmalı) Böyle bi otel cüzdan sorarsa direk turizm bakanlıgını arayabiliyorsunuz. ve almadıklarına dair kağıt istemeniz gerekiyor, öyle bi ısrar sonucunda zaten alırlar diye tahmin ediyorum. Bu durumla hiç karşılaşmadım ama prosedür bu.
Turizm bakanlıgına tabi olmayan (belediye, dernek vs ) yerler tarafından işletilen oteller moteller vs ise cüzdan sorabilir.
Ben de hukukçu değilim, turizmde tecrübem var diye yazıyorum hukukçu arkadaslar daha net bilgi verebilir.

Ben de turistik otellerde sorulmaması gerekiyor diye biliyorum, ama Turizm Bakanlığı sağ olsun inisiyatifi otel işletmecilerine bırakmış. Gerisi de onların işgüzarlığı. Biraz da sizden tek yatak parası alacağına iki yatak parası alabilmek için sabrınızın sınırlarını zorlayabilirler. Bazı oteller abartıp ayrı oda bile vermeyebilir, maazallah gece yolunu şaşırıp arkadaşının yanına gitme diye.

En temizi önceden arayıp rezervasyon yaptırmak, ama telefonların çoğu yüzünüze kapanacaktır. Eskişehir'de biraz zor... Ama bazı otellerde kimliklerinize biraz para sıkıştırıp resepsiyoniste verirseniz evlilik cüzdanı yerine de geçebilir tabi, ama siz öyle bir yerde kalmak ister misiniz, onu da bilmiyorum.

Açıkçası benim de çok bilgi sahibi olduğum bir konu değil, bir turizmci gelip bilgi verirse daha sağlıklı olur. Kişisel fikrimi söylemem gerekirse, bu uygulama bana doğru gelmiyor. Eski Türk filmlerinden hatırlayan mutlaka vardır, hani oteldeki sevgililer kadının kocası veya adamın karısı tarafından polis eşliğinde basılır "vay zinacılaaaar" diye. Ama zina, suç kapsamından çoktan çıkarıldı. Yani çiftlerden biri evliyse boşanma sebebi olabiliyor, ama suç değil. Zaten 18 yaşını geçmiş insanların ne yaptığı kimseyi ilgilendirmez, zina dini bir kavramdır, dindar olan zaten yapmaz. Ben de şahsen evli olmayan herkesin yaptığına "fuhuş" adını koyan bir zihniyete sahip otelde kalacağıma, arabada sabahlarım.

Sagol bilgi icin, sevgili Carmellie.

Su isin bir yasa/yonetmelik yonunu net olarak ogrensem, super olacak. Ona gore, hareket edecegim.

Sevgilimle bir odada kalabilmek icin, resepsiyonist kisiye rusvet vermem asla. Iki ayri oda tutma (sonradan ayni odada kalma fikriyle) olayina da asla yanasmam. Prensip meselesi iste. Benim dusuncelerim de, Carmellie'nkiler gibi bu konuda aynen.

O kadar methediyorlar 'Eskisehir, cok modern bir yer ; ozellikle son 5-6 senedir filan oyle oldu' diye. 'Turkiye'de baska bir esi yok' filan diyenler bile oldu cok ama maalesef otellerine yansimamis bu durum (aman, forumdaki Eskisehir'liler alinmasin sakin...hihi). Ha, 5 yildizli 2-3 otel varmis orada ; onlar da yokmus galiba bu uygulama ama niye sadece o 2-3 otele mahkum kalalim ve ayrica da dunyanin parasini vermek zorunda kalalim ki ?

Son düzenleme:
Sizin amacınız bu haksızlığa karşı durabilmek için kesin bilgiler edinebilmekti, o konuda yardımcı olamadım ama size otel buldum :3:

İbis Hotel, birçok şehirde şubesi olan, hem düzgün, hem evlilik cüzdanı sormayan bir otelmiş. Bunu üniversiteli gençlerin yazıştığı bir siteden öğrendim, site kuralları gereği link veremiyorum, siz zaten bu konuda size lazım olanı araştırırsınız. Umarım doğru bir bilgidir.

Şimdiden mutlu günler dilerim. :31:

Ama diğer taraftan, aslında otel hayatını pek sevmeyen bir insan olsam da, bu konuyu araştıracağım, bence önemli bir konu, kesin bir bilgi edinirsem yazarım.

Tekrar tesekkurler, sevgili Carmellie. Ibis Hotel, Eskisehir'deki az sayidaki luks otelden biri, bildigim kadariyla. Evlilik cuzdani istememeleri guzel bir sey (hale bakin ; 'normal' olarak gorulmesi gereken bir duruma 'guzel' diyorum) ama neticede, luks otel onlar. Uzuldugum bir nokta da, sanirim, ayni odada kalabilme sansimizin sadece luks otellere kalmis olmasi. Luks olmayanlarda sorun cikmasi muhtemel hep.

Ya, biraz prensip meselesi yaptim olayi iste.

Bu ise girisen ben olurum ya da baskasi olur, farketmez. Birisi boyle bir konuya el atarsa ve dava sonucu, Turkiye genelinde bu sacma salak ve de ayrimci problem cozulurse (en azindan, Turizm Bakanligi'na bagli butun otellerde cozulurse) cok harika olur. Bilmiyorum, fazla mi iyimser oldu bu dusuncem ?

Sevan Nişanyan'ın bir yazısı var, turistik otellerde evlilik cüzdanı sorulması uygulamasına o olaydan sonra son verilmiş.

O dönemde Gabriele ile beraberim. Yolumuz Erzurum’a düştü, hem Turizm Bakanlığı’nın misafiriyiz, Alman televizyonuna Türkiye’yi tanıtan bir film yapıyoruz, rezervasyonu da bakanlıktan yapmışlar. Resepsiyonda yine cüzdan sordular. Allah kahretsin dedik, iki oda verin. Yorgunluktan ölmüşüz, yatıp uyumaktan başka bir düşündüğümüz yok, ama kulağımızdan da pis pis fısıltılar kaçmadı: “Ermeni”, “fuhuş”, daha ağır sözler.

Sabahın dördünde telefon çaldı, “beyefendi aşağıya iner misiniz?” Öbür odayı aramışlar, boş olduğunu tesbit etmişler, suçumuz sabit. Giyinip indim, uçkur saplantısı ile ahlak arasındaki ilişkiyi irdeleyen felsefi sözler söyledim biraz sert bir sesle. Beş kişi girişip bir güzel hırpaladılar, gözlük filan kırıldı.
Gabriele Alman, böyle şeylere alışık değil. Derhal Alman büyükelçiliği alarma geçirildi. Günlerden Kurban Bayramının ilk günü olduğu halde Türk Dışişlerinin Basın Yayın Genel Müdürü apar topar bakanlığa çağrıldı. Time dergisinin muhabiri sabah ilk uçakla atlayıp Erzurum’a geldi. Gelen polislere “şikâyetçiyiz” dedik. Oral’cılar büsbütün şaşkın: hem suçluyuz, “fuhuş” yapmışız, mevzuyu kapatalım da basına çıkmasın diye yalvaracağımıza üstelik şikâyetçi oluyoruz! “Biz de şikâyetçiyiz” dediler.

Hastaneye gittik. Alkol testi yapıldı, temiz çıktım. Hanımefendiyi de alacağız dediler. Neymiş? Bekâret kontrolü yapılacakmış. Fuhuş soruşturmasında zorunluymuş, kaçarı yokmuş, gerekirse zorla yaparlarmış. Peki dedik, çaresiz. Bakire çıkmadı, ama fuhuş yapmadığımız da imzalı mühürlü hastane raporuyla tescil edildi.

O yıllar Nokta dergisinin parlak devri. İki gün sonra bizim olay çarşaf kadar Nokta’da çıktı. Bayram ertesi Turizm Bakanı Sn. Mesut Yılmaz’dan, buram buram riya kokan bir özürname geldi. Sonradan duyduk ki, “o Ermeni’nin Türkiye’ye karşı komplosudur” diye yakın çevresine bir hayli söylenmiş. Ama gereğini de yapmış. Oral Otel üç gün kapatma cezası aldı. Bakanlık belgeli tüm tesislere gönderilen bir genelgeyle, turistik otellerde evlenme cüzdanı sorma uygulaması kesin bir dille yasaklandı.

*

Bu olaydan üç dört ay sonra bu sefer Kuşadası’ndayız. Gecenin yarısı bir saatte yıldızlı bir otele girdik. Gece nöbetçisi tıfıl bir oğlan, tutturdu “evlenme cüzdanı” diye. “Delikanlı” dedim, “müdürünü ara sor bakalım bu isimler bir şey ifade ediyor mu?” Adamcağızın gecenin o saatinde yatağından fırlayıp otelin kapısında bitivermesi görülmeye değerdi. Çaylar kahveler yanardönerli meyve tabakları ısmarlandı, Oral Otel kahramanlarının gönlü alındı.

Bu anlattığım Küçük Oteller Kitabından da, bizim otelciliğe soyunmamızdan da, nereden baksan on oniki sene önce. Eski hikâye.

Back
X