- 9 Mayıs 2018
- 399
- 329
- 18
- 32
- Konu Sahibi Yinebirben
-
Bir kişi bile dusunse değişse yeter benim için sonucta biz kendimizi savunuyoruz ama onlar hep cocukHaklısınız tbi ama böyle minyonlarca insan var anlatsan anlamazlar ki
Evet onlar dunyanın en tatlı güzel melekleri o kadar sirinlerki keske dediginz gbi olsa temennim oBir kişi bile dusunse değişse yeter benim için sonucta biz kendimizi savunuyoruz ama onlar hep cocuk
Büyük ihtimalle taşlanacağım, ama yazacağım yine de.
Burada eleştirilmesi gereken okul mu gerçekten? Olaya "ticaret" olarak bakıyor ya da bakmıyorlar, mesele bu değil. Sorun sistemde.
Eğer okulda alanı özel eğitim olan bir öğretmen yoksa çocuğu almamaları normal. Bu konuda hiçbir eğitim almamış bir öğretmene o çocuğu teslim etmek öğretmene de diğer öğrencilere de haksızlık. En başta da o çocuğa haksızlık. Özel eğitim alması gereken bir çocuğa nasıl davranması gerektiğini bilmeyen bir yetişkin diğer öğrencileri de özel arkadaşlarına nasıl davranmaları gerektiği konusunda doğru yönlendiremez.
Bu, özel eğitim alması gereken çocuklar diğer çocuklarla kaynaşmasın, her şeyden izole yaşasınlar demek değil. En nihayetinde hepsi çocuk ve kaynaşıp birbirlerinden öğrenmeleri, paylaşmaları gereken çok şey var. Bunun için hem devlet okullarında hem özel okullarda bu işin eğitimini almış eğitimciler olmalı ve buna bir düzen getirilmeli. Yoksa öğrencileri kabul edip, kimse ne yapacağını bilmediğinden çocuğu sınıfın köşesinde yalnızlığa terk eden birçok okul var.
Şu an bu ülkede şartlar böyleyken, dünya kadar parası olan insanlar çocuğunu neden çocuğuyla ilgilenebilecek tek bir eğitimli yetişkinin olmadığı okula yazdırmak ister anlamıyorum. Sadece özel eğitim vermeyen, her çocuğu kabul eden ve bu konuda dengeyi sağlayabilen, eğitimci kadrosu bu durum için yeterli olan okullar var mı bilmiyorum. Ama eğer yoksa sadece duygusal sebeplerle çocuğu ehil olmayan ellere bırakmak istemek o çocuğa yarardan çok zarar getirir.
Bunları yazmak için girmiştim konuya tam. Bir dönem öğretmenlik yaptım. Sınıfta kaynaştırma öğrencileri vardı. Bazıları çok sorun çıkarmıyordu ama bazısının olduğu sınıfta ders anlatmak imkansız oluyordu. Bir de 40 öğrenci içinde ona özel muamele etmen, ayrıca bişeyler anlatman, ayrı sınav yapman gerekiyordu.. kesinlikle saçmaydı.. ne o öğrenciye, ne de diğerlerine eğitim açısından faydası olmayan bir iş olarak görüyorum bunu. Engelli öğrenciler özel sınıflarda, ekstra sabırlı ve sevgi dolu öğretmenler tarafından eğitilmelidir. İlla da diğerleri ile kaynaştırılacaksa, belli derslerde bir araya getirilebilirler. Ama bu şekilde olmaz, olmamalı..Yorumlari okumadim.. ama boyle bir cocuk normal nir okula gidemez, gitmemeli.. kendine benzeyen cocuklarla olmasi gerekir ve ogretmenleride ozel olmalidir bence. Bunu soylemek dusunmek dislamak degil, tam tersi normal bir okulda bu cocuk ne ogrenebilir? Ya da bu cocukla ekstra ilgilenilse bu defada diger cocuklarin zamanindan calmis olmazlar mi?
Normalide budur yani.. o cocuklara yazik degil mi? Cocuklar cok acimasiz oluyolar kim bilir neler soyleyecekler onlara.. anlarlar mi bilmem ama yazik olur. Ha bu okulun merdiven gibi sacma birseyi bahane etmesi trajikomik. Keske dogrulari soyleselerdi bu sekilde, o zaman kimse ticarethane damgasini yapistirsmazdiBunları yazmak için girmiştim konuya tam. Bir dönem öğretmenlik yaptım. Sınıfta kaynaştırma öğrencileri vardı. Bazıları çok sorun çıkarmıyordu ama bazısının olduğu sınıfta ders anlatmak imkansız oluyordu. Bir de 40 öğrenci içinde ona özel muamele etmen, ayrıca bişeyler anlatman, ayrı sınav yapman gerekiyordu.. kesinlikle saçmaydı.. ne o öğrenciye, ne de diğerlerine eğitim açısından faydası olmayan bir iş olarak görüyorum bunu. Engelli öğrenciler özel sınıflarda, ekstra sabırlı ve sevgi dolu öğretmenler tarafından eğitilmelidir. İlla da diğerleri ile kaynaştırılacaksa, belli derslerde bir araya getirilebilirler. Ama bu şekilde olmaz, olmamalı..
Engelli bireylere karşı artık olanakların, farkındalığın arttığını düşünmekle birlikte, olayların sizin sandığınız gibi olmadığını da düşünüyorum. Engelli diye tüm sınıfın sınıf veya okul değiştirmesi falan örneğin. Bunun detaylarını biliyor musunuz? Ya bu çocuk kalemle diğer çocuklara saldırıyorsa, dövüyorsa mesela? Öğretmen hem 40 kişilik çocuğa, hem özel ihtiyaç sahibi çocuğa yetemediği için o bütün sınıfın eğitim yılı harcanıyorsa? Engelli çocuğu sınıfına kabul etmeyen öğretmen çocuğun ihtiyaçları yanısıra bilmemkaç tane çocuğa birden yetişemeyeceğinin farkındaysa? Bu öğretmenin özel öğrencilere eğitim verme konusunda bilgisi yoksa? Vs vs örnekler uzar. Böyle örnekler bizzat duydum.
Bu konu sığ düşünüp kulaktan dolma haberlerle öğretmene, velilere kinlenmekle çözülmüyor. İşin iç yüzünü bilmek gerekiyor.
Engelli veya özel ihtiyaç sahibi bireylerin/öğrencilerin, engelsiz kişilerle öğrencilerle kaynaştırılıp kabul edilmesi gerektiğine inanıyorum. Ama bunun da yolu yordamı olur. Sen 40 ilkokul öğrencisi olan öğretmene, yine aynı yaşta bir engelli çocuğun tüm bakımını yıkarsan o hoca da isyan eder, veliler de.
Benim yaşadığım ülkede devlet okullarında özel sınıflar var. Engelli öğrencilere daha yakından eğitim verilebilen mevcudu ufak sınıflar. Bu sınıfta hem bakıcılar var, hem öğretmenler. Çocukların kaynaştırma dersleri de var, ama her şey kontrol altında. Bakıma muhtaç çocuğun bakımına bakıcısı bakıyor, öğretmen de işini yapıyor. Kimsenin eğitimi aksamıyor. Bu tür işe yarayan sistemler olmalı. Hocaya, veliye kızmak yersiz. Onlara sorsak kimbilir ne anlatırlar...
Çok haklısınız bizim ülkemizde henüz bunun düzenini sağlayamadılar.kardeşim ortaokuldayken kaynaştırma öğrencisi olan bir arkadaşları vardı. Sınıf zaten kalabalık. Arkadaşları sene boyu ders işletmedi birde öbür çocukları dövdü. Çocuklar karşılık verince de ailesi gelip çocukları sıkıştırdı. Öğretmenler de bu konuda eğitimli olmadıkları için sınıfta dengeyi ve düzeni sağlayamadılar. Sonuçta heba olan iki yıl ve kaynaşıp uyum sağlaması gerekirken davranışları nedeniyle arkadaşları tarafından daha da yalnız bırakılan bir çocuk oldu.Engelli bireylere karşı artık olanakların, farkındalığın arttığını düşünmekle birlikte, olayların sizin sandığınız gibi olmadığını da düşünüyorum. Engelli diye tüm sınıfın sınıf veya okul değiştirmesi falan örneğin. Bunun detaylarını biliyor musunuz? Ya bu çocuk kalemle diğer çocuklara saldırıyorsa, dövüyorsa mesela? Öğretmen hem 40 kişilik çocuğa, hem özel ihtiyaç sahibi çocuğa yetemediği için o bütün sınıfın eğitim yılı harcanıyorsa? Engelli çocuğu sınıfına kabul etmeyen öğretmen çocuğun ihtiyaçları yanısıra bilmemkaç tane çocuğa birden yetişemeyeceğinin farkındaysa? Bu öğretmenin özel öğrencilere eğitim verme konusunda bilgisi yoksa? Vs vs örnekler uzar. Böyle örnekler bizzat duydum.
Bu konu sığ düşünüp kulaktan dolma haberlerle öğretmene, velilere kinlenmekle çözülmüyor. İşin iç yüzünü bilmek gerekiyor.
Engelli veya özel ihtiyaç sahibi bireylerin/öğrencilerin, engelsiz kişilerle öğrencilerle kaynaştırılıp kabul edilmesi gerektiğine inanıyorum. Ama bunun da yolu yordamı olur. Sen 40 ilkokul öğrencisi olan öğretmene, yine aynı yaşta bir engelli çocuğun tüm bakımını yıkarsan o hoca da isyan eder, veliler de.
Benim yaşadığım ülkede devlet okullarında özel sınıflar var. Engelli öğrencilere daha yakından eğitim verilebilen mevcudu ufak sınıflar. Bu sınıfta hem bakıcılar var, hem öğretmenler. Çocukların kaynaştırma dersleri de var, ama her şey kontrol altında. Bakıma muhtaç çocuğun bakımına bakıcısı bakıyor, öğretmen de işini yapıyor. Kimsenin eğitimi aksamıyor. Bu tür işe yarayan sistemler olmalı. Hocaya, veliye kızmak yersiz. Onlara sorsak kimbilir ne anlatırlar...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?