Birazını burslu kazanırsa ne ala. Çünkü 5 sene içerisinde 4 çocuk doğurarak rekor kırdım. Oyle olacak ki 4dü de aynı anda özel okul okuyacak.
ilk atandığımda 1. sınıf okutacaktım. Ve cümle yöntemi ie okuma yazma öğretimi dersi almış mezun olduğumda ses temelli cümle yöntemine geçilmişti. Sistem yeniydi. Ben yeni.
Bir özel okula gidip dersleri dinlemeyi teklif ettim. Öğrencilerime faydalı olma adına. Kabul ettiler .
Ve aradaki farkı gözlemledim.
Avantajlar;
1. Ozel okul saat 9 da baslayıp 3' te bitiyordu. Benim öğrencilerim 7:30 da ve uyanamayıp derse geç kalıyorlar ve dinç olmuyorlardı. Teneffüs süreleri de bizden daha fazlaydı.
2. Tekli öğretim yaptıklarından sınıf kendilerine aitti. Diledikleri gibi kullanıyorlardı.
3. 4 saat ders işledikten sonra öğle molası yemek yiyorlar . Dinlenerek 5. ve 6 . dersleri verimli işliyorlardı.
4. Kütüphanelerinde öğretmen vardı . Orada ödevlerini yapıyor. Anlamadıkları yeri birebir soruyorlardı.
5. 1. sınıftan ingilizce dersleri vardı. O zaman bizde sadece 4. sınıfta vardı.
6. Müzik , beden eğitimi , resim derslerine branş öğretmeni giriyor ve dersi tam manasıyla işliyorlardı. Devlet okulunda genelde test çözdürülüyor. Ya da serbest Bırakılıyor. Spor salonu yok. Materyal yok. Araç gereç yok. Veli almıyor vs
7. Notlar daha şişirilerek veriliyordu
8. Her öğrencinin bir halk oyunları dersi vardı.
9. Sosyal etkinikleri güzeldi.
Dezavantajları.
1. Özel okuldaki öğretmenler ya emekli olmuş öğretmenler ki ben gidince öğretmen sınıfı bana bırakıp gidiyordu.
Ya da atanamamış , yeni mezunlar.Uzun çalışma süreleri, az maaş ile çalışmak zorunda kalan öğretmenler
2. Çoğu çocuk şımarıktı
Benim babam öğretmenin parasını veriyor diyen bile diyen vardı.
A
3. Öğrencilerin giyim kuşamı, araç gereci hep marka. Orta direk ailenin çocukları farkediliyordu. Ve öğrenciler de kendi aralarında bunun farkındaydı.
4. Uzun süre okulda kalan öğrenciler derslerden bezmiş. Öğrenmeye daha az istekliydi. Ödevler , etütler sıkıcı geliyordu.
5. Puanla öğrenci alan özel okular hariç ki onlar da seçme öğrenci . Diğer ozel okular her sene seçme sınavı yaparak çocukları kendi okullarına burslu alıyorlar. Ve kendi kalbur üstü diyeceğimiz öğrencilerini bir sınıf toplayıp onlara yoğunlaşıyor reklamlarını yapıyorlar.
6. Öğrencilerde öğrenme güdüsü daha azdı.
Zaten maddi imkanlar, çevre ve daha istekli ve ilgili veli , Özel ders onlarda olduğunu düşünürsek bir tık önde başlamalarına rağmen; akademik başarıları seçme öğrenciler ile yapmaları düşündürücü.