Kulağımız,
- Dış kulak
- Orta kulak ve
- İç kulak olmak üzere, 3 kısımdan meydana gelmiştir.
Dış Kulak yolu ile orta kulağımız arasında, Kulak Zarı bulunmaktadır.
Orta kulak, dış kulak yolunu takiben, kulak zarının arkasında bulunan bir boşluktur. Çekiç, Örs ve Üzengi kemikleri, Östaki tüpünün orta kulağa açılan ağzı, yuvarlak ve oval pencereler, yüz sinirinin orta kulak parçası, iç karotis atardamarı parçası, kulak kemiği havalı bölümleri ile yakın komşuluğu ve irtibatı olan küçük bir boşluktur. Kulak zarı sağlam ise yalnız östaki tüpü yolu ile genzimize açılmaktadır. havalanmaktadır.
Sağlıklı bir kulakta, Orta kulak içindeki basınç östaki borusu vasıtası ile sürekli kontrol edilip değişerek zarın dış ortama bakan yüzü ile orta kulak basıncı eşitlenir.
Eğer, bu basınç çok artar ya da azalırsa, çeşitli orta kulak sorunları ortaya çıkabilir. Bu durum genellikle orta kulağı boğaza bağlayan yukarıda östaki tüpü olarak adlandırdığımız dar kanalda meydana gelmiş bir sorunla ilişkilidir.
Orta kulağı genzimize bağlayan östaki tüpünün iki fonksiyonu vardır. Bu kanal hem orta kulak basıncını kontrol eder, hem de orta kulağın drenajını sağlar.
Yutkunduğunuzda bu kanal açılır böylece orta kulak basıncı dış ortam basıncı ile eşitlenir. Orta kulak basıncı ile dış ortam basıncının dengelenmesi, dalgıç, pilot ve dağ tırmanış sporlarında çok önemlidir.
Küçük çocuklarda östaki tüpü, hem kısa, hem de düzdür, bu kanal erişkinlerde ki gibi fonksiyonlarını tam sağlayacak bir anatomiye ancak yedi yaşına gelmiş çocuklarda ulaşır.
Orta kulak enfeksiyonları genellikle virüsler, bakteriler tarafından oluşturulduğu gibi, yakın zamanda geçirilmiş bir soğuk algınlığı veya alerjik bir problemle de ilgili olabilir. Hastaların çoğunda her iki kulak ta etkilenmiştir.
Çocuklarda orta kulak anatomik gelişimini tam olarak tamamlamamış olduğundan enfeksiyon daha sıktır. Kız ve erkek bebeklerde
- Yuvaya giden
- Biberonla beslenen
- Beş yaşının altındaki
- Erkek bebeklerde, kız bebeklere nazaran daha sık görülür.
Orta kulak enfeksiyonları, daha az ergenlik çağı ve erişkinlerde görülür. Orta kulak enfeksiyonları
ağrılıdır. Hastalarda; huzursuzluk, uykusuzluğa ve şiddetli ağrıya yol açarlar. Kulak zarının esnekliğini azaltıp,
işitme kaybına sebep olurlar. Bu ise çocuğun konuşmasının gecikmesine sebep olur.
- Kulak ağrısı,
- Kulak tıkanması,
- Kulak akıntısı veya
- İşitme kaybı gibi şikayetler görüldüğünde,
derhal bir Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanına gitmeniz önerilir. Böyle bir durumda zamanın çok değerli olduğunu unutmayın.
Eğer çocuğunuzun kulağında bir sorun olduğu düşünülüyorsa her iki kulak zarı da muayene edilmeli, gerekli testler yapılarak tedaviye başlanmalıdır.
Kaynak: doktor sitesi