Orta kulak iltihabı

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.104
603.052
43
orta-kulak-iltihabi-tedavisi.jpg


Kulağımız,

- Dış kulak
- Orta kulak ve
- İç kulak olmak üzere, 3 kısımdan meydana gelmiştir.

Dış Kulak yolu ile orta kulağımız arasında, Kulak Zarı bulunmaktadır.

Orta kulak, dış kulak yolunu takiben, kulak zarının arkasında bulunan bir boşluktur. Çekiç, Örs ve Üzengi kemikleri, Östaki tüpünün orta kulağa açılan ağzı, yuvarlak ve oval pencereler, yüz sinirinin orta kulak parçası, iç karotis atardamarı parçası, kulak kemiği havalı bölümleri ile yakın komşuluğu ve irtibatı olan küçük bir boşluktur. Kulak zarı sağlam ise yalnız östaki tüpü yolu ile genzimize açılmaktadır. havalanmaktadır.

Sağlıklı bir kulakta, Orta kulak içindeki basınç östaki borusu vasıtası ile sürekli kontrol edilip değişerek zarın dış ortama bakan yüzü ile orta kulak basıncı eşitlenir.

Eğer, bu basınç çok artar ya da azalırsa, çeşitli orta kulak sorunları ortaya çıkabilir. Bu durum genellikle orta kulağı boğaza bağlayan yukarıda östaki tüpü olarak adlandırdığımız dar kanalda meydana gelmiş bir sorunla ilişkilidir.

Orta kulağı genzimize bağlayan östaki tüpünün iki fonksiyonu vardır. Bu kanal hem orta kulak basıncını kontrol eder, hem de orta kulağın drenajını sağlar.

Yutkunduğunuzda bu kanal açılır böylece orta kulak basıncı dış ortam basıncı ile eşitlenir. Orta kulak basıncı ile dış ortam basıncının dengelenmesi, dalgıç, pilot ve dağ tırmanış sporlarında çok önemlidir.

Küçük çocuklarda östaki tüpü, hem kısa, hem de düzdür, bu kanal erişkinlerde ki gibi fonksiyonlarını tam sağlayacak bir anatomiye ancak yedi yaşına gelmiş çocuklarda ulaşır.

Orta kulak enfeksiyonları genellikle virüsler, bakteriler tarafından oluşturulduğu gibi, yakın zamanda geçirilmiş bir soğuk algınlığı veya alerjik bir problemle de ilgili olabilir. Hastaların çoğunda her iki kulak ta etkilenmiştir.

Çocuklarda orta kulak anatomik gelişimini tam olarak tamamlamamış olduğundan enfeksiyon daha sıktır. Kız ve erkek bebeklerde

- Yuvaya giden
- Biberonla beslenen
- Beş yaşının altındaki
- Erkek bebeklerde, kız bebeklere nazaran daha sık görülür.

Orta kulak enfeksiyonları, daha az ergenlik çağı ve erişkinlerde görülür. Orta kulak enfeksiyonları ağrılıdır. Hastalarda; huzursuzluk, uykusuzluğa ve şiddetli ağrıya yol açarlar. Kulak zarının esnekliğini azaltıp, işitme kaybına sebep olurlar. Bu ise çocuğun konuşmasının gecikmesine sebep olur.

- Kulak ağrısı,
- Kulak tıkanması,
- Kulak akıntısı veya
- İşitme kaybı gibi şikayetler görüldüğünde,

derhal bir Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanına gitmeniz önerilir. Böyle bir durumda zamanın çok değerli olduğunu unutmayın.
Eğer çocuğunuzun kulağında bir sorun olduğu düşünülüyorsa her iki kulak zarı da muayene edilmeli, gerekli testler yapılarak tedaviye başlanmalıdır.

Kaynak: doktor sitesi​
 
Orta kulak iltihabı çocukların yarısından fazlasının üç yaşına gelmeden en az bir kere karşılaştıkları bir rahatsızlıktır. Bazen ortada bir etken yokken çıksa da genel olarak, gribal enfeksiyonların takibinde görülür. Çocuklarda üç tip orta kulak iltihabı vardır. Bunlar:

  • Akut Otitis Media : Adından da anlaşılabileceği gibi, akut olarak hızlı şekilde gelişir kolay tedavi edilir.
  • Rekürren Otitis Media : Sık sık nükseden bu türünün atakları kalsa da, hastalık iyileşir.
  • Kronik Refüzyonlu Otitis Media : Kronikleşmiş bu türde, tedaviye karşı direnci olan enfeksiyon, kulak zarının arkasındadır. Ağrı yoktur ancak genel olarak çocuklar kulaklarında doluluk olduğundan şikayetçi olurlar.
 
içerik.jpg

Orta Kulak İltihabı Belirtileri

Orta kulağın en bilindik belirtisi kulak ağrısıdır. Bunun yanında, ateş bazen de işitme kaybı şeklinde belirtiler ile kendini gösterebilir. Üç türünün belirtileri farklılık gösterse de genel olarak bu şekildedir.

Genel olarak, basınca dayalı olması sebebi ile ağrı, farklı oturuş şekillerinde farklı hissedilir. Eğik pozisyonlarda basıncı arttırmanıza paralel olarak hissettiğiniz ağrı da artacaktır. Dik oturmalarda basınç azalacağından ağrı da hafifler. Eğer, aşırı basınca bağlı olarak kulak zarı delinirse, kulak içi basıncınız azalır ve buna paralel ağrı da hafifler. Bu durumu kulağınızdan gelen kan yada yeşil iltihaplı sıvı ile anlayabilirsiniz.

Orta Kulak İltihabı Tanısı
Gözlemlenen belirtilere paralel doktor, otoskop isimli alet ile kulağı kontrol etmesinin ardından, orta kulak iltihabı tanısını koyabilir. Otoskop incelemesinde kulakta gözlemlenen semptomlar, orta kulak ilthabının türüne göre değişir. Mesela iltihap bakteriye bağlı olarak gelişmişse, otoskopda, kulak zarının kızardığı ve şiştiği gözlemlenir.Bakteriye bağlı gelişmemişse, kulak zarının içeriye doğru çöktüğü gözlemlenir.

Orta kulak iltihabının tanısında, kronikleşme söz konusu ise farklı metotlar uygulanabilir. Bu durumlarda öncelikli olarak işitme testi ile işitme kaybının olup olmadığı, varsa işitme kaybının derecesinin ne olduğu belirlenir.

Orta Kulak İltihabı Tedavisi
Orta kulak iltihabında tedavi, hastalığın uzunluğuna, şikayetlerin şiddetine ve hasara bakılarak belirlenir. İlk olarak çocuğunuzun yada sizin, genel kulak muayeneniz ve gerekli tüm KBB testleri yapılacaktır. Bu muayenenin ardından, işitme seviyesi kontrol edilir.

Orta kulak enfeksiyonlarında ağırlıklı olarak antibiyotik tedavisi uygulanır. Hatta, orta kulak enfeksiyonları için, antibiyotik kullanımının en yoğun olduğu hastalık tipi diyebiliriz. Ancak, günümüz de ortaya çıkan yeni bulgular ile pek çok orta kulak enfeksiyonu, iki haftalık kısa bir zaman diliminde kendiliğinden geçtiği ortaya çıkmıştır.

Orta kulak iltihabında ağrı kesici eğer kulakta ağrı hissedilmesi durumunda kullanılabilir. Antibiyotikler dışında, orta kulak iltihabında aşı ile de koruma sağlanabilir. Ancak, hastalığı kapmışsanız aşı bir işe yaramayacaktır.

Orta kulak iltihabında bazı durumlarda ilaç tedavisi bir işe yaramaz. İşte, böyle durumlarda cerrahi müdahale uygulanabilir. Cerrahi müdahale ile karşılaşacak çocukların ailelerine tavsiyemiz, çocuğunuzun bu durum ile kolayca yüzleşebilmesi için, karşılaşacağı durumdan bahsedip, onu psikolojik olarak hazırlayın. Orta kulak iltihabında cerrahi tedavi genel anestezi altında uygulanır. Cerrahi müdahalede genel olarak, kulak zarına delik açılır ve içerisine kulak tüpü yerleştirilir.

Çocuğu Orta Kulak İltihabı Geçirmiş Ailelere Bilgiler
  • Orta kulak enfeksiyonu ile çocuk ne kadar erken yaşlarda buluştuysa, hastalığın nüks etme oranı da o kadar artacaktır.
  • Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, altı aylık süre boyunca anne sütü ile beslenimini yapan çocuklarda, orta kulak enfeksiyonları daha az oluşmaktadır.
  • Orta kulak enfeksiyonu geçiren çocuğun yanında sigara içilmemeli, sigara enfeksiyonu artırıcı etki gösterebilir.
  • Beş yaşını geçen çocuklarda orta kulak iltihabının nüks etme oranı azalmaktadır.
  • Orta kulak iltihabının erkek çocuklarda görülme sıklığı kız çocuklara göre daha yüksektir.
  • Kreşe giden çocuklarda orta kulak iltihabı daha sık görülür.
  • Mevsimlerde de kışın orta kulak enfeksiyonları yaz aylarına göre daha sık görülür.
 
X