- 16 Ağustos 2010
- 293.104
- 603.056
- 43
Bir Ürünün Organik Olduğunun Anlaşılması
Ürünlerin organik olup olmadığının anlaşılmasındaki ilk kriter organik ürün sertifikasına sahipliğidir. Bu
sertifikasyon her aşamasında kontrollü bir şekilde yapılır. Bu yüzden organik ürün üretimi ve organik tarım faaliyetine girmiş her firma ilk olarak kontrol ve sertifikasyon sürecine başvurur.
Bu başvuruyu takiben başvuru yapan firmanın arazisinin ve arazi çevresinin özellikleri göz önüne alınarak organik tarım yapan firmanın üretim yapıp yapamayacağına karar verilir. Bu aşamadan sonra firma ile kuruluş arasında bir sözleşme yapılır. Bu kontrol ve sertifikasyonlar Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından yapılır. Bu kuruluşlar finansal ve yönetim olarak bağımsızdırlar.
Organik Gıda Logo ve Amblemleri
Ürünlerin organik olup olmadığını anlamak için, bunu belirten organikgıda amblemi gıdaların üzerinde bulunur.
Organik Gıdaların Besleyiciliği
Organik gıda üretiminde hormon ve gübre kullanımı az olduğu için, toprağın mineral bakımından daha zengin ve besleyici olması gerekir. Bu da toprağın üzerinde yetişen ürünlere etki eder. Buna binaen; ürünler, minerali az olan toprakta gübre ve hormon ittirmesi ile üretilen ürünlere nazaran daha lezzetli ve besleyici olur.
Organik Gıda Besleyiciliği
Hormon ve diğer suni maddeler kullanılmadığı için sağlık açısından da daha naturel ve destekleyici özelliktedir. Bu ürünlerin içinde çok daha fazla mineral ve vitaminler bulunmakta bunun yanında diğer zararlı maddelerden yoksun olduğu için besleyicilik ve sağlık yönü daha dolgundur.
Organik Gıda ve Organik Tarımın Avantajları
Organik tarım terimi, tarımın yapıldığı tarlada en az üç yıl boyunca hiçbir kimyasalın ve zirai ilacın kullanılmadığı bir tarlada yapılan tarımı temsil eder. Bu bize ürünün dışında, üretimin yapıldığı toprakların da çeşitli kimyasallardan arındığını göstermektedir.
Tüm bunlara bağlı olarak; orga nik gıdaların insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri görülmüştür. Bunlardan bazılarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Damar tıkanıklıklarını engeller, kalp sağlığını korur.
- Vücudu kansere karşı dirençli hale getirir.
- Yaşlanma belirtilerini engeller.
- Toksinlerin atılmasında kolaylık sağlar.
- Enfeksiyon oluşumunu engeller, yaşam kalitesini yükseltir.
Bu tarım çeşidi kiyasal gübre ve ilaçları reddederek, bu kimyasalların sebebiyet verebileceği toprak erozyonunu engeller. Ayrıca ilaçların suya karışmasını önleyerek dünya üzerindeki su kalitesini yükseltir. Biyolojik çeşitliliği sağlar ve ürünlerin kendine has aromasını daha zengin kılar.
Hamileler ve çocuklar gibi daha fazla vitamine ihtiyacı olan kesimler için bu ürünlerin tercih edilmesi faydalıdır.
Organik Gıdalar Ve Doğal Gıdalar Arasındaki Farklar
Piyasada ‘doğal’ ürün adı altında satılan ürünler tüketicide ‘organik’ ürün izlenimi oluşturmaktadır. Ancak bu sadece tüketiciyi etkilemek için uygulanan bir pazarlama yöntemidir.
‘%100 Ekolojik Pazar’ projesi koordinatörlüğünü yürüten Batur Şehirlioğlu bu konu hakkında yaptığı açıklamasında şunları söylemektedir;
“Doğal’ kavramının kanun ve yönetmeliklerde yeri yoktur. Bu firmalar önceden de aynı şeyi satıyorlardı.”
Doğal gıdalar ve organik gıdalar arasındaki en büyük fark organik gıdaların kontrol altında yapılmasıdır. Organik gıdalar için; organik, biyolojik, ekolojik diyebilmemizin aksine doğal gıdalarda bu gibi terimlerin garantisi yoktur.
Doğal gıdalarda da herhangi bir tarım ilacı, kimyasal gübre kullanılmaz fakat bunun herhangi bir resmi kontrol süreci ve belgelendirilmesi yoktur. Bu sebepten dolayı doğal gıda adı altında satılan ürünlerin herhangi bir garantisi yoktur.
Organik gıda üreticilerinin Tarım Bakancılığı tarafından onaylaymış belgeleri vardır.
Organik Gıda Nedir
Kelime anlamı olarak organik, canlı bir şeyin parçası veya ondan meydana gelmiş bir şeyi anlatmak için kullanılır. Fakat son zamanlarda bu sözcük hepimize tarımda doğallığı çağrıştırmakta.
Organik gıdalar, organik tarımın ürünü olup bitkisel ve hayvansal kökenlidir. Bu ürünlerin yetiştirilmesinde ve işlenmesinde hiçbir yapay ürün ve tarım ilacı kullanılmaz. Organik tarım, ürünlerin genetiğinin değiştirilmesini; sentetik gübre, hormon gibi katkı maddelerinin kullanılmasını reddeder.
Organik tarımın gündeme gelmesi 20. yüzyılda ozon tabakasıyla ilgili incelemeler yapılması, dünya geleceğinin tehlikeye girmesi ve toplumda zirai bilincin oluşması sonucunda olmuştur. Zamanla yaygınlaşmış ve organik gıda özellikle yurt dışında fazlaca tercih edilir duruma gelmiştir.