Ön muhasebeciler ve genel muhasebeciler hepinizi buraya davet ediyorum

4 yıllık i.i.b.f. iktisat bölümü mezunuyum,asgari ücret+agi+yemek+yol alıyorum.muhasebe bürosundayım ve MALİ MÜŞAVİR STAJYERİYİM...c.tesi de dahil çalışıyorum haftanın 6 günü..buna rağmen çok şükür diycem,aynı şartlarda çok da vahim çalışan arkadaşlarım var ,nitekim ben iş bulmak konusunda epey bir zorlandım..muhasebe bürosunda diğer çalışan arkadaşlarıma göre durumum İYİ diyebiliyorum,bilenler bilir,staj imkanlarımız çok kısıtlı...bu meslek herkese kapıları açık olan bir meslek olduğu için biz daha çok çay,temizlik...vs işleri yaparız..

hangi şehirdesiniz ? Bende stajımın son yılında Muhasebe bürosuna sonrada denetim firmasına geçmeyi planlıyorum..Geçiş evresinde yaşayacağım maaş farkınını sıkıntısını yaşama korkusundan işimi bırakamıyorum.Benim nezdimde staj yaparken büro deneyimi şart.Arada derede gidiyor staj işi böyle olunca..

canım nasıl 658 tl alıyosun yani asgeri ücret alıyosun çok az evet benim ablamlarda bursada oturuyorlar bursada iş imkanı fazla yok denecek kadar az

1. ehliyet de araba kullanmaz ben her nekadar uygulamalı öğrensemde okulunda okumasamda 10 yıllık bir tecrübeye sahibim ve genel muhasebeyi tek başıma tutabilirim tabiki diploma güzel bişeydir ama şans işi canım ben açıköğretim lisesine başlamadan öncede yani senin deyiminle orta okul mezunuyken bile çok büyük bi firmada muhasebecilik yaptık evlenene kadar da orda çalıştım ve oraya temizlikçi alırken bile lise mezunu şartı arıyorlar ki ben muhasebeye girdim çayım önümdeysi masamı bile temizlikçi temizler sabah 8,30 akşam 5,30 çıkış saatimdi 1200 maaş alıp+agi+artı+ssk+servis olmasına rağmen yol parası alıyordum evlendiim için çıktım uzak bi yere taşındım şimdi sana çalıştığım firmaların isimlerini vereyim tabi sen,n 2 tane üniversite bitirmen oraya girmen için sebep değil sadece bilgili olman yeterli mevsim bahart+bsm alimünyum hatta mevsim baharatın web sitesinde videom bile var

2. si bu işler bide tiple alakalı canım o yüzden hiç bi zaman 1 haftadan fazla iş aramadım orta okul mezunu olmama rağmen en büyük şirketlerde çalıştım 1060 +agi+ssk+bayram haşlıkları aldığım bu yerden evlendim ve kira sı cartu curtu var diye kabul ettim ayrıca ben şikayet etmedim bu durumdan ben gayet memnunm biraz önceden arkadaş örnek vermiş 1060 la 658 arasındaki farkı herkes bilinçlensin diye yazdım sende hemen üstüne alınmışsın

evet galiba haksızlığa uğruyorsun

slm kızlar bende muhasebeciyim

he unutmadan şunuda söyliyim ortaokul mezunu olarak 1060 tl alıyorsam ve sen 2 üniverste bitirip 1200 tl alıyosan oda en fazka 1200 ü ben 1 sene önce alıyodum burda bizim gibiler değil (yani senin değiminle okumamışlar) sen ofis elemanı oluyosun doğru söze ne denir dimi canım

verdiğin cevapları şöyle bir okudumda çok normal aslında...insanın kendini yetiştirmesi tabi ki çok önemli bu meslekte..sadece diploma almak ,üzerine müşavir olmak yetmiyor..ama ülke koşullarında her ikisini de gerçekleştirmiş ol yinede bir yerde kısmetin yoksa,bazı şartlar yoksa giremezsin hiç bir işe...bu arada güzellik kaygım yok,kimse güzel diyede işini yapamayan birini almaz işyerine..1 haftada iş bulmuşsun gerçi sende ama epeyce bir ezmişler seni..senin yaşadıklarını okuyunca çok şükür dedim halime...zordur bilirim,ben de yaşadım bir dönem şimdi çok şükür diyorum,anlayışlı bir patrona sahibim,karışmıyor kimse bana..dilerim Allah bütün arkadaşlarımada hayırlı bir iş nasip eder..

Si bu işler bide tiple alakalı canım o yüzden hiç bi zaman 1 haftadan fazla iş aramadım orta okul mezunu olmama rağmen en büyük şirketlerde çalıştım 1060 +agi+ssk+bayram haşlıkları aldığım bu yerden evlendim ve kira sı cartu curtu var diye kabul ettim ayrıca ben şikayet etmedim bu durumdan ben gayet memnunm biraz önceden arkadaş örnek vermiş 1060 la 658 arasındaki farkı herkes bilinçlensin diye yazdım sende hemen üstüne alınmışsın

evet galiba haksızlığa uğruyorsun

bu alaycı tavrın içinse pek fazla söze gerek yok sanırım...attan inip eşeğe binmek herkese mahsus..özel sektörde HİÇ BİR İŞİN GARANTİSİ yoktur..bunu gayet biyi bilir herkes...özgüvenin yerinde olmalı tabii bu sektörde,hızla iktisat-işletme mezunu sayısı ve paralel olarakta mali müşavir sayısı artarken..yorumlarını buna bağlıyorum...hayatta her daim başarılar sana,umarım şartların hiç değişmez,hep böyle kalırsın

Son düzenleyen: Moderatör:
Üniden ilk mezun olduğum dönemde bir tekstil firmasında ön muhasebe işi buldum. zaten genel muhasebe işi arama cesaretim yoktu yeni mezunum ya önce ezilmem gerek
iş başladım yıl 2003 o zaman 400 aylıkla başlamıştım telefonlara bakma patron ve patron misafirlerine çay kahve servisleri, sabahları patronun masasını silme filan. fatura irsaliye kesme stok takibi :)
çok saçma buldum çünkü benim ön muhasebeden anladığım şey çay kahve ikramı temizlik yapmak değildi. işi öğreneceğim diye girdiğim yerde muhasebeyi değil köpüklü kahve yapmayı öğrenmiştim

1 ay sonra derdimi anlattım benim yapmak istediğim iş bu değil dedim haklısın dedi vedalaştık

4 ay iş aradım ön muhasebe görüşmelerinde hep aynı görevler söylendi kabul etmedim. genel muhasebe baktım bende herkes nasıl öğrendiyse bende öğrenecektim belki daha çok çalışacaktım ama üstesinden kalkacaktım.. nitekim 4 ay sonra bir kasım sabahında bir imalat firmasında işe başladım. sorduğu herşeyi okulda görmüştük aynen öyle söyledim yabancı değilim yaparım dedim.
ilk bir kaç ay sürekli eski kayıtları belgeleri çıkartarak uğraştım nasıl yapılmş ne olmuş diye. sonrasıı ben istifamı verene kadar tam 7 yıl orada çalıştım. istifamı da 3 ay öncesinden verdim yerime bir kız alınmasını ve yetiştirmeyi istedim. yetiştirdim ayrıldım. hala görüşüyoruz o firmayla mutlu ayrıldım çünkü ben mali müşavir odum oranın etkisi çok büyük oldu, ofis açmak için ayrıldım oradan. ön muhasebe bizim ülkede henüz anlaşılmamılş durumda hala ön muhasebeyle sekreterliği karıştırıyorlar...

geçmiş sayfalarda okul okuma mevzusuyla ilgili bişeyler yaşanmış. kimse kimseyi küçümsemesin. bu meslekte evet tecrübe çok önemli ama eğitiminde önemi kesinlikle atlanamaz...
çevremde bilgisine ve deneyiminie çok güvendiğim bir mmüşavir var yıllardır ofisi olan yanında 4-5 tane her zaman ssklı çalışanı bulunan 130 civarında mükellefi bulunan biri ve sağ kolu gibi olan bir çalışanı var kişi lise mezunu herşeyi biliyor artık ama ona rağmen bazen anlattığı şeylerde uyarıyorum o artık değişti böyle böyle oldu veya ya sen onu şöyle kayıt yapıyorsun ama aslında onun şu şekilde olması lazım yaptığın kayıt şu standarda uymuyor diyorum ne standardı diyor adam duymamış bile ki çok normal teorik bilgiyi çalışarak değil okuyarak öğrenir... bu yüzden ne mezunu olduğundan çok okuyabilmek araştırmak çok önemli .

bu arada maaşı yazmamışım işyerinden ayrılmadan önceki aldığım son maaş 1200 +yol idi. şuan kendi işim olduğu için maaş söyleyemicem ama aylık gelirim 1200den fazla tabiki

1. ehliyet de araba kullanmaz ben her nekadar uygulamalı öğrensemde okulunda okumasamda 10 yıllık bir tecrübeye sahibim ve genel muhasebeyi tek başıma tutabilirim tabiki diploma güzel bişeydir ama şans işi canım ben açıköğretim lisesine başlamadan öncede yani senin deyiminle orta okul mezunuyken bile çok büyük bi firmada muhasebecilik yaptık evlenene kadar da orda çalıştım ve oraya temizlikçi alırken bile lise mezunu şartı arıyorlar ki ben muhasebeye girdim çayım önümdeysi masamı bile temizlikçi temizler sabah 8,30 akşam 5,30 çıkış saatimdi 1200 maaş alıp+agi+artı+ssk+servis olmasına rağmen yol parası alıyordum evlendiim için çıktım uzak bi yere taşındım şimdi sana çalıştığım firmaların isimlerini vereyim tabi sen,n 2 tane üniversite bitirmen oraya girmen için sebep değil sadece bilgili olman yeterli mevsim bahart+bsm alimünyum hatta mevsim baharatın web sitesinde videom bile var

2. si bu işler bide tiple alakalı canım o yüzden hiç bi zaman 1 haftadan fazla iş aramadım orta okul mezunu olmama rağmen en büyük şirketlerde çalıştım 1060 +agi+ssk+bayram haşlıkları aldığım bu yerden evlendim ve kira sı cartu curtu var diye kabul ettim ayrıca ben şikayet etmedim bu durumdan ben gayet memnunm biraz önceden arkadaş örnek vermiş 1060 la 658 arasındaki farkı herkes bilinçlensin diye yazdım sende hemen üstüne alınmışsın

evet galiba haksızlığa uğruyorsun[/QUOTE]

Arkadaşım öncelikle bu alaycı tavrı kızdığını belli etmek için yapmışsın önemli değil. bunu da söylememin nedeni benim yazdıklarına karşı cvp olarak aynı tavrı takınmayacak olmamdır. ayrıca yazdıklarından dolayı da kesinlikle tavırlara da girmiyorum çünkü eleştiriye açık bi insanım. ama eğer sende burda bir konu açıyorsan kendine karşı yapılacak eleştirilere açık olmalısın.

şimdi sen madde madde yazmışsın ben hepsini toptan yazayım o zaman. arkadaşım öncelikle bi örnekle girmişsin konuya ehliyet araba kullanmaz diye şimdi buna iki yönlü bakarsak bana göre ilk yönüyle çok çok haklısın gerçekten deneyim çok önemli burda sana katılıyorum ama ikinci yönüyle ele alırsak peki mevzuat olarak ehliyetsiz bir kişi köyde kasabada yani denetimin pek olmadığı bir yerde kastım ehliyetli bir kişi ilçede şehirde kullanır dimi. MUHASEBECİLER kavramı olarak konuyu ele alırsakta muhasebeci ve muhasebe elemanı arasındaki farkta diplomadır. seninde 10 yıllık bir deneyimin varmış ve eminimki genel muhasebede dediğin kadar da başarılısındır. büyük firmalarda da çalışmışsın bu da senin açından çok güzel referans önemli birşeydir ne de olsa. hem de çok iyi şartlarda çalışmışsın gerek iş saati gerekse ayrıyetten yol paranı karşılamaya kadar kim istemezki zaten bu kadar rahat bi işte çalışmayı. şimdi gelelim benim ilk yazımda anlatmak istediğim şeye ki sen anlatmaya çalıştığım şeyi anlamamışsın umarım şimdi anlarsın. ben ortaokul veya lise mezunu arkadaşları küçümsemedim böyle bir cümle de kurmadım. sadece mesleğiyle ilgili üst derece bir eğitim görmemiş arkadaşlar ofis elemanı ya da mesela sizin gibi genel muhasebe elemanı olurlar. bakın ofis elemanı ve genel muhasebe elemanı bunu özellikle söylüyorum muhasebeci değillerdir. muhasebeci (bunu genel olarak söylüyorum ben ayrıntıya girmiyorum mali müşavir vs. diye) belge sahibi olan ve mesleğinde yeterli deneyimi olan kişidir. büyük bir şirkette çalışmak için 2 üniversite okumuş olmaktan daha önemlisi bilgili olmakla olur demişsin. daha doğrusu direk bana söylemişsin genel olarak söylemediğin için o zaman sadece kendi üstüme alınarak cevaplıyım bende. evet iki üniv. mezunuyum ama ben mezun oldum hadi beni genel muhasebe elemanı olarak çalıştırın demedim hiç bir yere. ortaokul dönemimde tic. mes. lis. gitmeye karar verdiğim zaman muhasebe bürosunda çalışmaya başladım aynı zamanda. bende tabi ilk olarak çay kahve temizlik getir götür vs yaptım ama sonuçta büroda bu şekilde çalışıyo olmak bile mesleğe bir aşinalık oluşturmaya başlar. daha sonra lise dönemimde yine devam ettim büro da çalışmaya sonra üniversiteyi kazandım ikinci öğretim olarak okuduğum için gündüzleri yine gittiğim il de muhasebe bürosunda çalışmaya başladım ve diğer yıl ikinci üniversiteye de başladım. okulum bitti yaşadığım yere geri döndüm yeni mezunum ya hani önemli olan bilgi ya heh işte bende ikisi olduğu halde 4 ay maaşlı bir iş bulamadım. maaşlı bir iş bulamadım ama dikkat ettiysen sırf boş kalıp körermemek için bir muhasebe bürosuna öylesine çalışmayı teklif ettim. yani gün içinde istediğim saatlerde orda olup oradaki eleman arkadaşlara yardım ediyordum böylece taze tutuyordum bildiklerimi. şimdi 25 yaşındayım en son iş yerime 3 yıl önce girdim ve en yüksek maaşımı burada alıyorum 1200 tl olduğunu söylemiştim zaten. hatta bu çalıştığım yerde de genel muhasebenin haricinde insan kaynaklarından tut ta ihracat bölümünü yaptığı işlere kadar 3 arkadaşımla beraber biz yapıyoruz. bende bu konuda dertliyim mesela fazlasıyla iş yapıyoruz senin dediğin gibi.

ve devam edersek evet benimde muhasebe alanında deneyimli lise mezunu arkadaşlarım var hatta çok çok iyiler işlerinde. ama bu onları muhasebeci yapmıyor. çok iyi muhasebe elemanı yapar sadece. döne dolaşa aynı şeylere geliyorum uzatıyorum evet ama yanlış anlaşılan bir durum olmasını istemiyorum o yüzden bu kadar uzattım. bu lise üniversite mezunu olmak konusunda söyliceğim son şeylerde; artık gerçekten fabrika, prestijli şirketler, holdingler ve bu tarz özel sektörlerin %90 ı ilk önce diplomayı ikinci olarakta deneyimi soruyorlar. sizin dediğiniz gibi üniversite mezunu olmaktan çok bilgi önemli olmuyor. ilk olarak üniversite mezunu olmak sonra bilgi ve deneyim sahibi olmak geliyor. hatta dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama bazı ilanlarda özellikle aranan özellikler kısmında bir üniversite adı veren buranın mezununu işe alıcağını söyleyenler bile var. kalan son %10 luk kısıma gelirsek bunun bi bölümünü sadece deneyime önem verenler işimin görülmesi daha önemli nasıl olsa dışarıdan çalıştığım bir muhasebe bürom var diyenler, diğer bir bölümünü de tipe bakıpta gerisini önemsemeyenler oluşturuyor. ve şunu da söyliyim ben kendine son derece özgüveni olan dış görünüşüne önem veren birisiyim ama 1 hafta da tipimle iş bulucak durumdaysamda bu tercihim ve tarzım olmadı hiçbir zaman.

tiple alakalı konuşmaya başladığım için yazınızın ikinci paragrafından devam edeyim tiple alakalı olduğu için en fazla 1 hafta iş aramışsınız ve doğrudur. sizin burda tipten kastınız tam olarak ne bilmiyorum ama benim düşündüğüm bu tip dediğimiz şey aslında dış görünüştür. ve evet çok önemlidir yani bunu açmak istiyorum diksiyonunuz, oturmanız kalkmanız, diyalog kurma şekliniz, kılığınız kıyafetinizin düzgün temiz olması, konuşam uslubunuz benim için dış görünüşü oluşturan şeylerdir iş konusunda. sıralama yaparsak diploma, deneyim beceri kabiliyet ve dış görünüştür bir muhasebeciyi cazip kılan.

yani senin dediğin gibi; tiple alakalı bu yüzden 1 haftadan fazla iş aramadım derken, bu konuyu bilinçlendirme adına açtığını söylerken burda bir tezatlık olduğu farkedilmiyor değil. benim üstüme alındığımı söylemişsin bu topiğin başlığı benim mesleğimle alakalı ve üstüme alınıp yorum yapmam çok normal canım. ilk diyaloğumda demiştim haksızlığa uğrayan bizleriz aslında diye sende demişsin evet haksızlığa uğruyosun diye bu konuda anlaşmışız buna sevindim. çünkü hala öyle düşünüyorum.

son yazdığın paragrafta da benim şuan üniversite mezunu olarak 1200 tl lik maaşımı 1 sene önce aldığını söylemişsin öyledir eminki hatta evet senin gibi orta okul mezunu lise mezunu veya önlisans mezunu başka arkadaşlarımız daha fazlasını bile almışlardır bu da olmuştur buna da inanıyorum. ama burda bilgini tazelemek istiyorum arkadaşım. BİR İNSANIN MESLEK HAYATINDA ALMIŞ OLDUĞU ÜNVAN MAAŞIYLA ORANTILI DEĞİL, EĞİTİM DURUMU VE DENEYİMİYLE ORANTILIDIR. MAAŞI DÜŞÜK OLAN BİR MUHASEBECİ BUNDAN DOLAYI OFİS ELEMANI OLAMAYACAĞI GİBİ, MAAŞI YÜKSEK OLAN BİR ÖN MUHASEBE VEYA GENEL MUHASEBE ELEMANI GENEL MUHASEBECİ ÜNVANINA DA SAHİP OLAMAZ. SÖZÜN DOĞRUSU BUDUR ASLINDA!

ayyy neyse aslında zoryasamak arkadaşım hiç sevmem böyle uzunca konuşarak birşeyleri anlatmayı ama yanlış anlaşılan birşeyler olmaması için yani denildiği gibi küçümseme gibi bir durumun olmadığını anlatmak istediğimin önemli olanın ilk önce eğitim olduğunu vurgulamak için mecburen böyle konuları aça aça anlattım. son olarakta bu konu ile ilgili söyliyceğim şey insanları bilinçlendirmek için bu topiği açmışsın öyle yazmışsın çünkü o yüzden bunu söylüyorum insanlarda ne gibi bir bilinçlenme bekliyorsun senin söylediğin şeylerin adaletsizliğin okumuşun okumamışın deneyimlinin deneyimsizin zaten bu meslekte olan herkes ve iş aramış bir sürü ön görüşme yapmış olan çevresinde başka yerlerde çalışıp kendisinden yüksek maaş almış olan insanların olduğunu herkes biliyor zaten. onun için biliçlendirme işi saçma olmuş. ama ilk yazında dediğin dertleri paylaşmak doğru olabilir.

evet neyse daha da devam etmenin lüzumu yok sanırım yazımı sonuna kadar okuyup okumasan da ben teşekkür ederim en azından bana cevap vermişsin yazıma karşılık. ve sen yinede eleştirilere açık ol ve yazılanlara bu kadar kızma. iyi akşamlar.

bu uzuuunnnn konuşmamda çok öenmli birşeyi söylemeyi unutmuşum arkadaşım ben bunları seninle karşılıklı bir polemiğe girmeyi düşündüğüm için yazmadım öyle bir niyetim de yok sadece ilk yazdığım konunun tamamıyla anlaşılması içindi yazdıklarım daha çok. yani diğer okuyacak olan arkadaşlarında ne dediğimi ayrıntılı bir şekilde anlamalarını istedim sadece o kadar. konunun okumuşun okumamışı küçümsemesi gibi bir duruma getirilmesini istemiyorum bundan bende son derece rahatsız olurum çünkü.

aynen öyle canım

valla yaptığımız işler ne aşağı ne yukarı aynıymıışş bende aynısını yapıormm maaşım 800 tl :S

Konuyu açan arkadaşım bu mesle birazda tiple alakalı demiş? Ne alaka? Çirkin ve tipi düzgün olmayan muhasebeci olupta senin aldığın parayı alamıyor mu? Ya da illaki böle iyi bir işe girmek için tip mi düzeltmek gerek? Kusura bakma yorumum biraz ağır oldu ama kendini beğenmişlik etmişsin. Ayrıca muhasebe kursuna gidenlerin bu meslekte iş bulmaya, kendilerini yetiştirmeye hakları yok mu? Bunuda küçük görmüş bir arkadaşım. Hayatta şartlar her zaman eşit olmaz. Evet ben de muhasebe yüksek okul kazandım fakat maddi durumdan gidemedim. Onun acısıyla muhasebe kursuna yazıldım ve muhasebe işi bakıcam kısmet olursa. Şimdi ben hadssizlikmi yapmış oluyorum, yoksa kendimi yetiştirmeye mi çalışıyorum? Lütfen yorum ayzarken biraz daha alçak gönüllü olun arkadaşlar.

sanırım bu küçük gören arkadaştan kastınız ben oluyorum yazdıklarımı tamamen okumadınız sanırım ya da anlayarak okumadınız çünkü bi kaç arkadaç daha böle bişey söylemiş. yazımın hiç bi yerinde küçük görme aşağılama yoktur. konuyu açan arkadaşa istinaden söylediğim şeyler vardır bu da muhasebe elemanıyla muhasebeci arasındaki farktır. yani siz niye üstünüze alınıyosunuz? uzun yazımda da bu farktan bahsettim ayrıca. yazdıklarımın arasında küçük görmeyle ilgili herhangi bir cümle bulunmadığı halde bunu nasıl öyle anladığınızı da ben anlayamıyorum doğrusu. siz niye hadsizlik yaptığınızı düşünüyorusunuz anlamadım ben kendini yetiştirmeye çalışanlara ya da üniversite mezunu olmayanlara hadsiz mi dedim? benimde söylemek istediğim bu zaten kendini yetiştirmemiş sadece muhasebeci de çalışarak kendini muhasebeci diye tanıtanlara karşı olduğumu söylüyorum muhasebeci demek elinde belgesi olan insan demek. bakın yine aynı cümleyi kuruyorum önceki yazımda olan büyük harfle yazarsam akılda kalıcak sanırım bu sefer BU ŞEKİLDE MUHASEBEDE ÇALIŞAN ARKADAŞLARA MUHASEBE ELEMANI DENİR MUHASEBECİ DENMEZ bilmem artık anlatabildim mi derdimi? ayrıca size gelince içinizde bişeyler ukte kalmış ve bunun hırçınlığını yansıtmışsınız yazınıza anlamadan dinlemeden. ayrıca isterseniz hiç anlamayın muhsebeden öğrenmeye de çalışmayın ve gidin muhasebede çalışın eee kim size hadsiz diyebilir hiç kimse burda yazılanlarda da hiç geçmedi bu tarz bir cümle. alçak gönüllü olun demişsiniz kimsenin hava atma gibi bi derdi de yok zaten!!!! ama ben yinede size başarılar dilerim hırçınlığınızı azme dönüştürürsünüz umarım bu da yapmak istediğiniz meslekte size fayda sağlar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…