Ön diş kırığı?

emreaydinfan

Guru
Kayıtlı Üye
27 Haziran 2009
570
23
318
33
Ankara
Kızlar benim yaklaşık 10 yıl önce düşme sonucu ön dişlerimden birisi yarısına kadar kırıldı. Şu an dolgu var ama ne estetik olarak ne de kırılmıcak diye güvenme açısından iyi değil. Bu dişime ne öneririsiniz? Bir doktor zirkonyum olabileceğini söylemişti. Ankarada önerebileceğiniz bu işte uzman doktorlar var mı? Şimdiden tesekkürler.

bende 10 yaşlarındayken düşmüştüm ön iki dişim yarısına kadar kırıldı liseye gidene kadar öyle kaldı sonra bir diş doktoruna gittm doktor ıkı ön dişimi iyice küçültüp yeni diş taktı yıllardır kullanıyorum...eskıınden ıı oldu...umarım sizinde sağlam ve guzel dişlerınız olur...gecmış olsun

cok tesekkür ederim canım. Hangi şehirde yaşıyosun peki? Ankaradaysan doktorunun adını alabilir miyim. Anlattığın sey zirkonyum sanıırm doğal duruyor mu peki ben şu sanatçılarınki gibi ön dişim ağzımdan çıkcak gibi dursun istemiyorum

cnm ben cok uzaktayım şırnakta yaşıyorum doktorumuzda tanıdığımızdı genc yaşta kötü hastalıktan kaybettık.....ama korkma ıyı bır doktora gıdersen öyle dışarı fırlamış gıbı olmaz ınşalah...

kaplamalar koku yapıyor. ben önermiyorum. etrafımdaki tüm kaplama yaptıran insanlar birkaç yıldan sonra koku probleminden şikayetçi, ben 18 yıldır ön dişlerime dolgu yaptırıyorum. kaplamayı son çare olarak düşünmelisin, olduki zirkon kaplama yaptıracaksın kesinlikle ihtiyacından olandan fazla dişi kestirtme , gülüş estetiği diyecekler 2 diş 6-10 diş kaplamaya kadar gidecektir. iyi bir dt. ye denk gelmezsen dişlerinden olursun haberin olsun.

doktora ne dememi önerirsin canım peki? hani zirkonyum yapın ve sadece kırık olan dişi kesin falan mı diyim

doktora ne dememi önerirsin canım peki? hani zirkonyum yapın ve sadece kırık olan dişi kesin falan mı diyim

bence kompozit lamine yaptır yani kırık dişindeki dolgu sağlamsa, dişin ön yüzünden aşındırma yaparak 0.1 mm gibi tabakayı kaldırıp tekrar kompozit olarak dolduruyorlar ( yaprak lamine ye gibi görünüyor aslında ama dolgu maddesinden bir nevi örerek yapılıyor kompozit lamine) , ön dişlerdeki kompozit dolguların sağlam olmadığını düşünme benim hiç düşmedi dolgum ayrıca çok dikkatsizimdir hiç kırılmadıda.
ben renk değiştirince tanımadığım bir doktora gittiğimde dolguların sağlam, kompozit lamine uygulayalım dedi. kendi dişçime o dönem ulaşma imkanım yoktu. bulunduğum yerde de özel dişçileri tanımadığım için devlet hastanesine uğradım ve iyi kide uğramışım.( yeni mezun bir dt. bana devlet hastanesinde uyguladı bu tekniği ve 5 yıldır kullanıyorum) aslında resim koyarsan nasıl bir işlem yapılması gerektiği konusunda öneri verebilirim. ömrümün yarısından fazlası dişçilerde ve yeni teknikleri hakkında fikir edinmekle geçti.

Kesinlikle dolgu öneririm.En ünlü protez hocaları bile ağızlarına kaplama yaptırmamaktadırlar.Bu türden bir restoratif tedaviyi layıkıyla yapacak hekim bulmak oldukça güçtür.
Kaplama tedavisi düzgün yapıldığında koku yapmaz.Zaten koku yapıyorsa alttaki diş çürüyor demektir.Fakat kaplamalar uzun ömürlü olmaz.Alttan sızma oluyor bir süre sonra ve kesinlikle diğer dişlerinizle birebir uyumlu olması çok zor.
Yukarıda arkadaşın bahsettiği gibi sağlam dişlerinizdende olursunuz.Çünkü hekimlerimiz çok eğitimsiz malesef.Yurtdışında ayıran dişler için renk skalasından seçilerek kaplama diş boyama yapıyorlar ülkemizde ise sağlam dişide sadece renk tutsun diye kaplıyorlar.
Dişiniz kötüyse asit aşındırmalı adeziv bonding öneririm dişinizin çoğu yüzeyini dolgu ile sarar ek yeri ilerde belli olmaz.
Fakat dediğim gibi yapacak yer bulmalısın.
Benim tavsiyem ağrın sızın yoksa bırak kırık kalsın.Herkesin başına gelebilece birşey bu.Çünkü dolgu da yapsan hayatın boyunca dikkat etmek zorundasın inan bana uzaktan kolay gibi gelsede sürekli olunca çok zor geliyor.

öncelikle hemen dr a götürdüm ama çok korktu can hıraş bağırdı falan dr zorla baktı o da çekiştirdi falan .dr uda beğenmedim

sizce ne yapayım genel anesteziyle dolgu falan yaptırmam çok zor.küçücük çocuk allah korusun anesteziden korkarım

sizce cabuk cururmu? en azından 4-5 yaşına kadar Dr.dan korkmayana kadar elletmesem olmazmı?

karmaşada kaldım

Canım o yaştaki çocuklar için süt dişleri geçicidir yani çürümeselerde bir gün dökülücekler. O yüzden fazla telaş edipte çocuğa bu yaşta zararlı anestezikler vermelerini sağlama.

Çürümemesi senin elinde şimdilik sadece ılık suya ekmek sodası katıp her gün çocuğun ağzını çalkalat ya da bir bezle sil.5 yaşından sonra zaten macun kullanabilir.7 yaşındada dişleri daimi dişler yüzünden dökülücektir.O yaşa kadar çocuklar zaten çokçası yumuşak ve sıvı gıdalarla beslenir estetik zaten o yaşta önemli değil.

bence de anesteziye falan hiç bulaştırmayın /: dişçilikte çok çok yeni alternatifler oluştu son zamanlarda, hava ile aşındırma da bunlardan birisi, estetik amaçla mı yaptırmak istediniz çocuğa yoksa yemek yerken çok sızlama ve hassasiyet olduğu için mi ? /: estetik amaçlıysa bence de gerek yok ama kırık ona yemek yerken rahatsızlık veriyorsa iğnesiz bir şekilde bu aşındırmayı yaparak üstüne dolgu yapılabilir.

mrb sorun kızımın koltuğa oturmaması .çıldırmış gibi ağlıyor.şu anda yemek yerken bir problem yok gibi
hiç mimik hareketi olmuyor :)

inşallah çürümez açıkçası sağlık daha önemli estetik çok daha az önemli .

Teşekkürler yorum için.

Bende kırdım küçükken inci gibi dizili olan dişlerimi bisiklet sağolsun
İlk yaptırdığımda küçük olduğum için öndeki 3 dişimi küçültüp kaplama yapmıştı doktorum, şimdi 18i geçtim bir daha yaptırıcam haftaya bu sefer gerçeği olucak sanırım
O 3 dişim beni sinirden öldürmüştü yıllardır, yahu sürekli mi leke olur ? Dişimin en üst kısmında minicik de olsa leke yaptı hep, koku gibi bi sorunum olmadı, kimse de anlamıyordu kaplama olduğunu. Ama dediğim gibi leke problemi yüzünden sürekli temizlete temizlete inceldi artık.

cok küçükken on dişimin birini kırdım.
yıllarca oyle kaldı ünv yı bıtırene kadar.
morarmıştı rengıde üstelik.baya kötü görünüyordu.
neyse gittim dişçiye kırık diş ölmüş dedi çekti diğer 3 unude ıncelttı.
kaplama yaptı.
koku yok renk uyumu süper lekede olmuyor. ayrıca hıc anlayanda çıkmadı cok doğal.
hanı sanatçılar gıbı kocaman değil hatta mınık şirin duruyor:)6 yıl oldu sanırım...
dr um o yıl yenı mezundu ..ank ın ılçesınde kendısı

Malesef ülkemizde her alanda olduğu gibi Diş Hekimliği alanında çok kötü bir eğitim veriliyor.Genel olarak üniversitelerin kalitesizliğinden kaynaklanıyor.Öyle ki sanki diş kendinden tohumundan bitermiş gibi insanların ağızlarındaki doğallık bozuluyor ya da para kazanma hırsı gibi nedenlerle protez dişler yapılıyor.3 yıl kadar yurtdışındaAlmanyada yaşadım inanın doktorlar orada neredeyse sadece dedelere ninelere protez kaplama vs. uyguluyorlar.Çok gelişmiş sistemleri var.Aşırı konservatif yöntemler uyguluyorlar.Bizde ise tamamen tersi yönde uğraşmıyorlar düşünmüyorlar.
Sizin dişinizde malesef boşuna mahverdilmiş bence. Dişiniz ilk olarak çekilmesi değil üzerine kanal tedavi yapılıp ya lamina ya da kuron kaplama yapılabilirdi bu sayede kendi dişiniz kökü ağzınızda kalırdı.Hadi çekildi diyelim bu durumdada çekilen boşluğa implant yapılabilirdi.Her şekilde sağlam olan komşu dişlerinizin kesilip köprü yapılması tam bir diş cinayetidir.

neredeyse 50-60 yaşından sonraki

ekmek sodası nedır nereden bulabılırım bırde ıcse bırsey olur mu arkadasım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…