ölçü alırken dikkat edilecek hususlar

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.048
30.486
61
- Ölçü alırken iç giyim doğru seçilmeli ve ölçüler

bolluk verilmeden alınmalıdır.Örneğin, iç çamaşırı üzerine giyilecek bir

model yapılacaksa çamaşır üzerinden ya da ona denk bir badi,tayt gibi

giysi üzerinden alınmalıdır.

- Ölçüsü alınan kişi düzgün durmalı, günlük hayattaki duruşunu bozmamalı, one arkaya eğilmemeli, sağa sola bakmamalıdır.

- Basen düşüklüğü, bel yeri gibi ölçülerde ince bir şerit kullanılmalı ve işaretlenmelidir.(Şekillerde, işaretlenmiş kısımlar mavi ile, mezura kırmızı ile gösterilmiştir.)

- Kullanılan mezuranın yıpranmış olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü, örneğin sıcaktan etkilenmiş bir mezura uzamış olabilir.Bu da yanlış ölçü almaya sebebiyet verebilir.

- Bütün boy ölçüsü alınırken mutlaka dik açı kullanılmalıdır.

- Bazı ölçü yerlerinin birbiriyle bağlantılı olduğu düşünülmeli ve,gerekiyorsa kalem veya farklı bir işaret aletiyle, işaretlenmelidir. Örneğin, kol boyu ölçüsünü doğru alabilmek için, omuzdan omuza ölçüsünde omuzun nerden alındığı bilinmeli ki, kol tepesi ordan başlatılsın.

- Pantolon boyu yere kadar alınmalı,yerden istenilen ölçü kadar kısaltılarak hesaplanmalıdır.Bunun dışında isteğe göre değişebilir.

- Dirsek çevresi ve Diz çevresi gibi ölçüler alınırken mutlaka diz ve dirsek kırılmalıdır.Benzer ölçülerde de aynı durum söz konusudur.

- Ölçü adları yazılırken, nerelerden alındığı belirtilmelidir. Örneğin,omuzdan kol boyu, arka ortadan kol boyu ya da omuzdan omuza, tek omuz gibi..
 
X