Okyanuslarda 2050 yılında balıktan daha çok plastik olacak

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.836
Okyanuslarda 2050 yılında balıktan daha çok plastik olacak
hurriyet.com.tr
20 Ocak 2016 - 1100

5
Dünya Ekonomik Forumu'nun yaptığı uyarıya göre, 34 yıl sonra okyanuslardaki plastik atık ağırlığı balıkların toplam ağırlığından fazla olacak.


Plastik, ucuz ve kullanışlı olması nedeniyle dünyanın en popüler ve en yaygın kullanılan materyali. Son 50 yılda plastik kullanımı 20 katına çıktı ve önümüzdeki 20 yıl içinde bu rakamın ikiye katlanması öngörülüyor.

Hepimizin gündelik hayatının parçası hâline gelen plastiğin geri dönüşümü konusunda ise dünya genelinde yetersizlik söz konusu.

Dünyada kullanılan plastiğin sadece yüzde 14'ü geri dönüşüme kazandırılıyor. Bu rakam diğer ürünlerin oldukça geride kalıyor. Basit bir kıyaslama yapıldığında, dünya üzerinde kullanılan kağıdın yüzde 58'i, demir ve çeliğin ise yüzde 90'ının geri dönüşüme dahil edildiği görülüyor.

Geri dönüşüme kazandırılamayan plastik ise doğaya karışıyor.

Yapılan son araştırmalara göre, şu an okyanuslarda 150 milyon ton plastik atık bulunuyor. Her yıl okyanuslara 8 milyon ton plastik atılıyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun raporuna göre, 2025'e gelindiğinde okyanuslardaki her 3 ton balığa karşın 1 ton plastik bulunacak. 2050'de ise plastiğin ağırlığı balıkları geçecek.


Kaynak: Dünya Ekonomik Forumu

Rapora göre geri dönüşüme kazandırılamayan plastik ekonomiye de büyük darbe vuruyor. Yılda 80 ila 120 milyar dolar çöpe gidiyor. Raporda, 2050 yılına gelindiğinde üretilen plastik ürünlerin üç katına çıkarak 1.124 milyon tona ulaşacağı belirtiliyor
http://www.hurriyet.com.tr/okyanuslarda-2050-yilinda-baliktan-daha-cok-plastik-olacak-40042893
 
plastiği pişirip yeriz artık balık niyetine

insan oğlunun doğaya verdiği zararı başka hiç bir canlı vermiyor
 

demekki plastik üretimini kısıtlamak lazım
 
demekki plastik üretimini kısıtlamak lazım
Plastik doğaya çok zararlı bir madde ama ondan daha zararlısı insanoğlu.
Plastik üretmeseler şişe atarlar, çocuk bezi, naylon poşet, araba lastiği, teneke kutular, ne arasan var denizde, bir balık yok
İnsanların bilinçlenmesi lazım.
 
Plastik en büyük buluşlardan birii. Her yerde kullanılıyor, elini attıgın ne varsa plastikle ilgisi var bir şekilde. Çok kullanışlı ve harika bir materyal. Geri dönüşümü de çok iyi takip edilse tadından yenmez.
 
Biz insanoğlu niye böyleyiz... Şu dünyayı ne hale getirdik ya
 
ya da kullanımı zorlaştırcaksın, avrupadaki gibi market poşetini parayla satcaksın mesela, adam o poşeti yırtılana kadar getirip götürcek
 
ya da kullanımı zorlaştırcaksın, avrupadaki gibi market poşetini parayla satcaksın mesela, adam o poşeti yırtılana kadar getirip götürcek

Olay sadece poşet degil ki. Aldıgımız her ürün plastik ambalajda. Kullandıgın eşyaların bir çogunda... Giyeceklerde, bilgisayarlarda, telefonlarda... her yerde... Hangi birinden vazgeçilecek ki? Günümüz dünyasında plastik hayatın her alanında ve bir mecburiyet.
 


öyle tabii, nerden kurtarsan kar diye düşündüm
 
Keske pet siseleri depozitolu satsalar. Marketler naylon poseti para ile verse. Herkes hasir bir sepet alsin. Alis veris icin. Büyükce kasa büyük hasir veya naylon torba(tek kullanimlik olmayan) ambalaj atiklari cöp degildir. Ambalaj attiklarini cöpe atmasak. Sokaklari dükkan önlerini hortumla yikamasak. Balkonlarimizi süpürüp silsek yada bir kücük kova su döksek hortumla yikamak yerine. Cicek yetistirsek. Kagit havlu pecete kullanimini azaltsak. Bulasik yikarken dikkat etsek(dünyanin suyunu harciyordum bir zamanlar sükür yapmiyorum artik) karton bardakta kahve icmesek. Bir kücük termos ve bir kupa büyük rahatlik.
 
Bununla kalsak yine iyi.
İnsan kalacak mı bakalım o zaman? Hepimiz kafayı yiyip biribirimizi kıyıp geçmeden 2050 çıkarsak ne ala.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…