Bebek Beslenmesi Okul öncesi beslenme

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.734
27.913
49
102016--akam-8den-sonra-yenilen-yemek-kilo-aldrmyorq--4.jpg


Çocukların okul öncesindeki beslenme düzeni başarısından fiziki gelişimine kadar her detayda etkili bir rol oynar…

Bahsedilen çağ 1 ile 5 yaş arasını kapsamaktadır. 1 yaşına gelmiş olan bir çocuk her besine alıştırılmış olmalı ve anne ve babası ile birlikte sofra düzeninde yemek yemeye başlamış olmalıdır.

Bu çocukta çocuğunuzu nasıl beslenme düzenine alıştırırsanız ömrü boyunca bu düzeni arayacak ve bu beslenme alışkanlığını sürdürecektir.
Bu dönemde çocuğunuzun damak tadını mümkün olduğunca geliştirin. Yemek seçmesine izin vermeyin. Sebze ve meyve yemeklerini farklı ve eğlenceli sunumlar ile ona sevdirmeye çalışın.

Doğru beslendiği her an onu ödüllendirin. Ama ödülünüz fast food olmasın elbette. Beslenme düzeninin ileriki hayatında ona neler kazandıracağını onun anlayabileceği şekilde her seferinde vurgulayın.

İyi davranışlarda bulunduğunda dondurma, şeker ve çikolatayı ona ödül olarak sunmayın. Bunları arada keyif veren yiyecekler kategorisinde olduğunu onun aklına iyice sokun.

Çocukların beslenme alışkanlıklar bunlarla birlikte çocuğun nasıl bir sosyal kültürel etkiye sahip ailede yetiştiği ile de doğru orantılıdır.

Ekonomik gücü zayıf aileler çocuklarını yetiştirirken mümkün olduğunca bu kurallara uymaya özen göstermeliler.

Çocuğunuz ile birlikte sizinde beslenme düzeniniz önemlidir. Siz çocuğunuz için örnek alınan ve taklit edilen ilk kişilersiniz. Bu yüzden anne ve babaya bu dönemde de önemli bir rol düşüyor. Evde yapılan yemekler, sofra düzeni ve birincil besinleri sizin ve çocuğunuzun sağlığına göre sıralamalı ve yediklerinizle ona örnek olmalısınız.

Çocuğunuza yemek yedirirken tehdit etme ya da korkutma gibi davranışlarda bulunmamalısınız. Ayrıca yemiyor diye onun her istediğini yaparak onu yedirmeye kalkışmanızda bu durumu alışkanlık haline dönüştürecektir.

Yemek yedirirken kesinlikle yapılmaması gerekenler arasında çocuğunuzu sakın başka çocuklarla kıyaslamayın. Şu arkadaşın bak ne güzel sen hiç yemiyorsun demeniz çocuğunuzun beslenmeye karşı antipati duymasına ve isteğinizin ters tepmesine sebep olabilir.

Yemek saatini çocuğun iple çekmesini ve bu zamanda eğlenmesini sağlayarak beslenme düzenini okula başlamadan düzene sokabilirsiniz.