Okul kıyafeti

TravisScott

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
13 Haziran 2021
125
609
23
Merhaba. Bugün ilkokullarda karne günüydü sanırım. Fotoğraf çekimi yapılmış, bir yakınımızın sınıfında, hatıra olarak kalması için. Az biraz inceledim fotoğrafları. Hepsi tertemiz ak pak çocuklardı. Ancak fotoğraflara dikkatli baktığımda (günlük kıyafet vardı üstlerinde) bazılarının kıyafeti büyük, bazılarınınki nasıl desem emanet gibi duruyordu üstlerinde. Belli yani anne güzel giydirmek için çabalamış ancak maddi durum ancak bu kadarına el vermiş. Her kesimden insanın olduğu bir semtte yaşıyoruz, cebi dolu çok insan varken günü kurtarmaya çalışan insanlar da var. Moda dergilerinden fırlamış gibi görünen birkaç çocuk vardı aralarında. Yani o durumu el vermeyen çocukların güzel giyimli çocuklara özendiği aklıma geldikçe üzülüyorum. Keşke okul kıyafetleriyle çekim yapılsaydı diyorum. Aramızda mutlaka eğitimci olanlar vardır. Ben yanlış mı düşünüyorum acaba? O gelir eşitsizliğinin üstünü kapatmak için tekdüze giyinmesi sağlanamaz mıydı çocukların? Keşke benim de imkanlarım el verseydi de birkaç parça bir şeyler alabilseydim, yüzleri gülseydi. Paylaşmak istedim…

Eğitimciyim, size katılıyorum.
Özünde tek tip kıyafet bireysel farklılıklara engel olabileceği için karşıyım ama malesef herkes çocuğuna pahalı, marka çeşit çeşit kıyafetler alamıyor.. Biri her gün başka başka şeyler giyebiliyorken biri tek bir pantolon tişörtle gidiyor.. Hele bu çocuklar ergenlik dönemine girince kendini arkadaşlarıyla kıyaslıyor, anasının babasının durumunu anlayamıyor ve onlara öfkelenebiliyor.. Keşke toplumca yaşam standartlarımız yüksek olsa ve kıyafetin de en kalitelisine kolayca ulaşabilsek hepimiz. Ama değil, bu sebeple okul üniforması giyilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Normalde tek tip giyiliyor. Ama şu dönemde her gün okul kıyafetini yıkamak, kurutmak, ütülemek zor olacağı için serbest kıyafete bir şey denmiyor. Karne günü için istisna olabilirdi aslında sonuçta fotoğraf çekilecek daha tertipli görünürdü. Ama çocuklar orda olmasa başka yerde hisseder ve üzülür bundan korumak çok zor. Kantinde bir şeyler alırken hisseder en basidi. Çocuklar sınıfta h.sonu şunu aldık bana, şuraya gittik derken hisseder. O kadar çok değişkeni var ki. Hayatin ne yazık ki gerçeği bu farklılık ve eninde sonunda öğrenecekler. Umarım kendi çabaları ile kendilerine çok güzel yollar çizerler. Belki kamçılar onları bu bilemeyiz.

Ben böyle düşünmüyorum . Çünkü hayatın hiçbir yerinde denge yok. Çocuk yaşta üniforma ile bunu dengelemek yerine eski kıyafetler giyebilmenin de çok normal birşey olduğunu bilmelerini sağlamamız gerekiyor . Eksik ya da kusurlu hissetmemeleri lazım . Kıyas yapmanın yanlış olduğunu daha çocuk yaşta ogretebilirsek ileriki dönemlerde bu tarz takintilara sahip olmayacaklardır diye düşünüyorum . Bu şuna benziyor aslında; şu anda da başka insanların hayatına özenip depresyona giren insanlar var . Sonuç olarak gelir adaletsizliği Dünyanın her yerinde .( Eğitimci değilim kişisel görüşüm )

Tek tip giyim hiçbirseyi kapatmiyor ve keşke olmasaydi hiç sevmezdim forma giymeyi. Olmasi gereksizdi zaten. Okul disinda da bir yaşam var ve her alanda bu kapatilamiyor, kapatilamaz.
Kaldi ki tek tip giyindigimiz donemde ayakkabilarimiz, esofmanlarimiz, kullandigimiz okul arac gereclerimiz hatta biraz daha buyuyunce elimizdeki telefonlar zaten aradaki farki ortaya koyuyordu.
Yapacak bir sey yok.

Karne günü sivil giyinme kabusum vardı benim ya eski kabusum cortladı şu an 😂
Sanırım benim de içimde bastırdığım birtakım duygular uyandı. Orta halliydik, görece güzel üstlerim vardı yaşıtlarıma göre ancak babası fabrikatör kız, tekerlekli çanta.. barbieli sulukla gelince iç çekerdim bir şöööyle.

Sanırım benim de içimde bastırdığım birtakım duygular uyandı. Orta halliydik, görece güzel üstlerim vardı yaşıtlarıma göre ancak babası fabrikatör kız, tekerlekli çanta.. barbieli sulukla gelince iç çekerdim bir şöööyle.

Benim babam fabrikatör degildi ama tekerlekli çanta barbieli bebekli sulugum vs vardi ya. Hatta bir cok kişide oldugunu hatirliyorum tek bende degil. 😬 Belki bizim barbie suluklar çakma markadir şimdi bilemedim. 🤭 O kadar pahalimiydi ya
Pazarda bile vardi onlar 😬

Ben bunun tam tersi birşey söyleyeceğim konuyla ilgili .Benim de cook zengin arkadaslarim vardı ki bir kısmı ile hala görüşürüm . Hatta bir dönem kolejde başarı burslu ile okumuştum o zaman bile hiç böyle hissetmedim . Arkadaşlarım evimi de bilirlerdi ,yaşadığım ortamı da utanmak aklımın ucundan bile geçmemişti . Belki ailem o yaşlarda bunu bize asilamistir ,açıklama yapmıştır hatırlamıyorum ama bu neden bir utanma sebebi olsun ki ? Fakir olmak da zengin olmak kadar tabii birşey sonuçta .

Normalde tek tip giyiliyor. Ama şu dönemde her gün okul kıyafetini yıkamak, kurutmak, ütülemek zor olacağı için serbest kıyafete bir şey denmiyor. Karne günü için istisna olabilirdi aslında sonuçta fotoğraf çekilecek daha tertipli görünürdü. Ama çocuklar orda olmasa başka yerde hisseder ve üzülür bundan korumak çok zor. Kantinde bir şeyler alırken hisseder en basidi. Çocuklar sınıfta h.sonu şunu aldık bana, şuraya gittik derken hisseder. O kadar çok değişkeni var ki. Hayatin ne yazık ki gerçeği bu farklılık ve eninde sonunda öğrenecekler. Umarım kendi çabaları ile kendilerine çok güzel yollar çizerler. Belki kamçılar onları bu bilemeyiz.
tek tip kıyafetle asla aradaki farkın belli olmayacağına ben de katılmıyorum.çantasından ayakkabısından telefonundan harçlığından onu okuldan almaya gelen ailesinin araba markasından ailesinin giyim kuşamından aralarındaki sohbetlerden gene anlaşılır üzülen olacaksa da üzülür.bir de hayat sadece okuldan ibaret değil etrafına komşularına akrabalarına bakarak gene ekonomik farkı anlar.çocuğu eğitmeliyiz maddiyata üzülünmemesi gerektiği konusunda ve çalışırsa iyi okulları kazanırsa kendini geliştirirse onun da alabileceğini aşılamalıyız.tek tip kıyafet sadece ebeveyne faydalı sabah ne giyeceğini düşünmüyoruz hepsi bu

Tek düze kıyafet gelir eşitsizliğinin üstünü kapatmaz. Ayakkabısında, çantasında, kullandığı kalemde bile farklılık olur o çocukların. Kıyafete bu kadar takılmasını anlamıyorum ben bu konuda.

Tek tip giyim hiçbirseyi kapatmiyor ve keşke olmasaydi hiç sevmezdim forma giymeyi. Olmasi gereksizdi zaten. Okul disinda da bir yaşam var ve her alanda bu kapatilamiyor, kapatilamaz.
Kaldi ki tek tip giyindigimiz donemde ayakkabilarimiz, esofmanlarimiz, kullandigimiz okul arac gereclerimiz hatta biraz daha buyuyunce elimizdeki telefonlar zaten aradaki farki ortaya koyuyordu.
Yapacak bir sey yok.
Elbette hayatın her alanında gelir dağımını minimalize edemeyiz ancak henüz ‘bende neden yok?’ diye içten içe üzülecek yaştaki çocuklar için bu uğraşmaya değer bir konu bence. Büyüdüğümüzde de farkındalıklar kazanıyoruz, zihnen. Farkında olabiliyoruz neden olmadığının. 8-9 yaşındaki bir çocuğa yalnızca paramız bu kadarına yetiyor diyebilirsin. Dahasını nasıl anlatacaksın?

Ben bunun tam tersi birşey söyleyeceğim konuyla ilgili .Benim de cook zengin arkadaslarim vardı ki bir kısmı ile hala görüşürüm . Hatta bir dönem kolejde başarı burslu ile okumuştum o zaman bile hiç böyle hissetmedim . Arkadaşlarım evimi de bilirlerdi ,yaşadığım ortamı da utanmak aklımın ucundan bile geçmemişti . Belki ailem o yaşlarda bunu bize asilamistir ,açıklama yapmıştır hatırlamıyorum ama bu neden bir utanma sebebi olsun ki ? Fakir olmak da zengin olmak kadar tabii birşey sonuçta .
Utanç duymayı nereden çıkardığınızı anlayamadım. Özenmek benim bahsettiğim daha çok.

Ay benimde o zamanlar isyan etmeyi bilmediğim için babam orta okul zamanı hep uzun kıyafetler aldırırdı anneme bende çok ezik hissederdim kendimi
Ya bizim arkadaşlar arasında mesele zengin fakir meselesi değildi dediğiniz gibi çok zevksiz giysilerim vardı ergenlik döneminde 7-8’inci sınıf lise 1-2 civarında. Abiye gibi uzun bir etek üstünde spor sweat Allahım kabus gibi giysiler 2-3 parça dolapta.

Benim babam fabrikatör degildi ama tekerlekli çanta barbieli bebekli sulugum vs vardi ya. Hatta bir cok kişide oldugunu hatirliyorum tek bende degil. 😬 Belki bizim barbie suluklar çakma markadir şimdi bilemedim. 🤭 O kadar pahalimiydi ya
Pazarda bile vardi onlar 😬
Pazarda olanlardan değildi, hayır🤦‍♀️

Utanç duymayı nereden çıkardığınızı anlayamadım. Özenmek benim bahsettiğim daha çok.
Utanmayı sizin için söylemedim . Genel olarak hep bahsedilen bir durum olduğu için söyledim .Sizin mesajiniza karşılık yanıt verdiğim yanlış bir ifade olmuş,evet .

Ya bizim arkadaşlar arasında mesele zengin fakir meselesi değildi dediğiniz gibi çok zevksiz giysilerim vardı ergenlik döneminde 7-8’inci sınıf lise 1-2 civarında. Abiye gibi uzun bir etek üstünde spor sweat Allahım kabus gibi giysiler 2-3 parça dolapta.
eski resimlere bakınca aman allahımm ne zevksizim diyorum resimleri de herkesten tırım tırım saklıyorumm.hele kahküllü saç modellerim felakettttt :mad:

Elbette hayatın her alanında gelir dağımını minimalize edemeyiz ancak henüz ‘bende neden yok?’ diye içten içe üzülecek yaştaki çocuklar için bu uğraşmaya değer bir konu bence. Büyüdüğümüzde de farkındalıklar kazanıyoruz, zihnen. Farkında olabiliyoruz neden olmadığının. 8-9 yaşındaki bir çocuğa yalnızca paramız bu kadarına yetiyor diyebilirsin. Dahasını nasıl anlatacaksın?
Kıyafetle bitmiyor ki bu. O çantadan, o ayakkabıdan, o pastel boya takımından hatta o kalemden, silgiden bende niye yok diyebilir çocuklar. Bu konu çözümü olan bir konu değil, tek düze kıyafet dayatmasıyla çözülebilecek bir konu hiç değil.

Back
X