Okul kantinlerinde bunlar satılamayacak

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.003
Okullarda satışı yapılacak gıda ve içeceklerin kriterleri yeniden belirlendi.
557064.jpg

2016-2017 eğitim-öğretim yılından itibaren kantinlerde kızartma, cips, çikolata, gofret, şeker, kek ve tatlandırıcılı içecek gibi ürünler satılamayacak.

Okul kantinleri, çay ocakları ve büfelerine yönelik Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, satışı yapılacak gıda ve içeceklerin kriterleri yeniden belirlendi. İçme suyu, ayran, pastörize süt dışında kalan her türlü içecek, satışı uygun olmayan içecekler olarak sıralandı. Kızartma, cips, tüm çikolata türleri, şeker ve şekerlemeler, tatlandırıcılı içecek ve gıdalar da bu grupta yer aldı.

2011’deki ilgili genelgeye göre yasaklar listesini genişleten yeni genelge, bakanlığa bağlı bütün özel ve resmi okul ve kurumları bağlıyor. Genelge, kantin, yemekhane, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi yerlerin taşıması gereken gıda güvenliği ve hijyen şartlarını da bir kez daha tanımladı.

Yeni genelgeye göre satılamayacak yiyecek ve içecek maddeleri

Enerji, gazlı, aromalı, kolalı, aromalı doğal mineralli içecekler; aromalı şurup, içecek tozu ve su, meyveli içecek ve tozu, meyveli doğal mineralli içecek, yapay soda, meyveli şurup, sporcu içecekleri ve suları, meyve suyu konsantresi; kızartmalar, cipsler, çerezler; çikolatalar, gofretler, tüm şeker ve şekerleme türleri; guarana, guarana özü, eklenmiş kafein içeren ürünler; kremalı, çikolata dolgulu, jöleli, kekler ve pastalar (yaş pastalar, ekler, kruvasan, donuk, parfe, mozaik pasta, muffin cupcake vb.); hamurlu, şerbetli tatlılar, tatlandırıcılı yiyecek ve içecekler; krema, Hindistan cevizi sütü ve kreması; çay ve kahve tarzı içecekler (liseler hariç).

Satışı serbest ürünler

Genelge satışı uygun gıdaları da tanımladı. Meyveler, çiğ tüketilebilen sebzeler, salatalar, kuru meyveler, kuruyemişler, içme suyu, süt (pastörize), taze sıkılmış meyve ve sebze suyu, yoğurt, ayran, pastörize peynir, günlük haşlanmış yumurta, çeşnili ekmekler satışı uygun bulunan gıdalar. Ayrıca tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek, karışık tahıllı ekmek vb. ürünlerden yapılan, yumurta veya beyaz peynir, turşu hariç taze domates, havuç, marul, biber vb. sebzelerle yapılan sandviçler, doğal mineralli su, şekersiz gıdalara da izin veriyor.

Kaynak: http://www.trthaber.com/haber/egitim/okul-kantinlerinde-bunlar-satilamayacak-243442.html

Çok geç kalan karar ,destekliyorum
74 yıllarda ilkokul kantinde şalgam ve çörek vardı
ne kadar fakirmiş memleketim
zenginleştikçe hastalandık

Çok sevindim. Kızım diyabetli , 2 sene sonra okula başlayacak. En çok bu konuda endişeleniyordum. İnşallah yasaklara okul yönetimleri de uyum sağlar. Tabi buda biraz bize bağlı, denetime yardımcı olup görünce şikayet etmeliyiz.
Birde okullara artık revir yapsalar. Özelde zorunlu yaparken devlet okullarından neden böyle bir çalışma yok? Anlamıyorum...

Okul kantinleri hiç olmamalı aslında, okula döner sermaye oluyor tamam ama hijyene dikkat edip etmedikleri muamma, çocuklar evden birşeyler hazırlayıp götürmeli, işini doğru yapıp çocukların sağlığını gözetenler müstesna, kantinlerdeki tost makineleri ne kadar temizleniyor? Ne kadar hijyenik meyve sıkacakları? Tavuklu sandviçler yapıyorlar, tavuklar kaç günlük? Tostlara konan peynir vb şarküteri ürünleri hangi marka?
Çocuklara satılacak sebze ve meyveler ne kadar yıkanmış ve temiz olacak? Kantinci öz temizliğine ne kadar dikkat ediyor, hazırlarken eldiven kullanıyor mu?

Hepsini geçtim okullarda durumu olmayan çocuklar kantinden hiçbirşey alamayınca boyunları bükülüyor, bunun için dahi kantinlerin olmasını istemiyorum şahsen.

Okul kantinleri hiç olmamalı aslında, okula döner sermaye oluyor tamam ama hijyene dikkat edip etmedikleri muamma, çocuklar evden birşeyler hazırlayıp götürmeli, işini doğru yapıp çocukların sağlığını gözetenler müstesna, kantinlerdeki tost makineleri ne kadar temizleniyor? Ne kadar hijyenik meyve sıkacakları? Tavuklu sandviçler yapıyorlar, tavuklar kaç günlük? Tostlara konan peynir vb şarküteri ürünleri hangi marka?
Çocuklara satılacak sebze ve meyveler ne kadar yıkanmış ve temiz olacak? Kantinci öz temizliğine ne kadar dikkat ediyor, hazırlarken eldiven kullanıyor mu?

Hepsini geçtim okullarda durumu olmayan çocuklar kantinden hiçbirşey alamayınca boyunları bükülüyor, bunun için dahi kantinlerin olmasını istemiyorum şahsen.
Peki ekmeğini bu işten kazananları düşündün mü hiç ablacığım? 30 senelik kantinciyiz. Yanımızda bir dünya insan çalışıyor. O merdiven altı,pis kantinler çok eskide kaldı. Artık çok sıkı denetlemeler var. Belli markaların ürünlerini satmak zorunda kantinler. Kantinciler odasının belirlediği marka ve fiyatların dışına çıkılamaz.

Et ve tavuk ürünlerine gelince; sağlık bakanlığından müfettişler gelir aniden ve kullandığınız ürünlerden numune alırlar. O numuneler çok detaylı incelenir. Yani hata yapma şansınız yok. Aksi takdirde yüklü ceza gelir.

Patates kızartması,gazlı içecekler falan zaten yok. Ama markette bakkalda satılan çikolata türü şeylerin yasaklanması saçma bence. Çocuk yemek istedikten sonda her türlü yer.

Son olarak eğer bir gram vicdan sahibiyse kantinci,aç olan hiçbir çocuğu geri çevirmez.

Çikolatasız kantin mi olur ya lisedeyken ana beslenme kaynağım çikolata idi benim. Yemekhanede bi çorba içer kantinde çikolataya gömerdim kendimi. Abartmışlar cips kola yasağı neyse de çikolata yasağı saçma.

Peki ekmeğini bu işten kazananları düşündün mü hiç ablacığım? 30 senelik kantinciyiz. Yanımızda bir dünya insan çalışıyor. O merdiven altı,pis kantinler çok eskide kaldı. Artık çok sıkı denetlemeler var. Belli markaların ürünlerini satmak zorunda kantinler. Kantinciler odasının belirlediği marka ve fiyatların dışına çıkılamaz.

Et ve tavuk ürünlerine gelince; sağlık bakanlığından müfettişler gelir aniden ve kullandığınız ürünlerden numune alırlar. O numuneler çok detaylı incelenir. Yani hata yapma şansınız yok. Aksi takdirde yüklü ceza gelir.

Patates kızartması,gazlı içecekler falan zaten yok. Ama markette bakkalda satılan çikolata türü şeylerin yasaklanması saçma bence. Çocuk yemek istedikten sonda her türlü yer.

Son olarak eğer bir gram vicdan sahibiyse kantinci,aç olan hiçbir çocuğu geri çevirmez.
Yazımda işini doğru yapıp çocukların sağlığını düşünenler müstesna dedim zaten srpcnrdnz, belli başlı okullardakiler denetleniyor olabilir ama hepsi denetlenmiyor, kızımdan sebep 12 yılım okullarda geçti, lafım sana değil, işini iyi yapanları ayrı tutuyorum, benim lafım denetimsiz artık kızartmalardan ağırlaşmış yağlarda çocuklara patates kızartan, tost makinesinin üstü bir parmak kir bağlamış halde satış yapanlara.

Yazımda işini doğru yapıp çocukların sağlığını düşünenler müstesna dedim zaten srpcnrdnz, belli başlı okullardakiler denetleniyor olabilir ama hepsi denetlenmiyor, kızımdan sebep 12 yılım okullarda geçti, lafım sana değil, işini iyi yapanları ayrı tutuyorum, benim lafım denetimsiz artık kızartmalardan ağırlaşmış yağlarda çocuklara patates kızartan, tost makinesinin üstü bir parmak kir bağlamış halde satış yapanlara.
Biliyorum ablacım senin vasıtanda diğer velilere de seslenmek istedim. Bütün okullar sıkı denetim altında artık merak etmeyin. Son yıllarda büyük özen gösteriliyor denetimler adına.

İçinize sinmiyorsa gidip denetleyebilirsiniz arkadaşlar. Hatta belli aralıklarla öğrencilerden kurul seçiliyor ve öğrenciler de denetliyor artık :)

Biliyorum ablacım senin vasıtanda diğer velilere de seslenmek istedim. Bütün okullar sıkı denetim altında artık merak etmeyin. Son yıllarda büyük özen gösteriliyor denetimler adına.

İçinize sinmiyorsa gidip denetleyebilirsiniz arkadaşlar. Hatta belli aralıklarla öğrencilerden kurul seçiliyor ve öğrenciler de denetliyor artık :)

Denetlenmeleri iyi olur, çocuklara özen gösterenler zaten denetlemelerden çekinmez, alnının akıyla işini yürütür fakat bazısı hakikaten hiç dikkat etmiyor, kızım ve birkaç arkadaşı bu dikkatsizlikler yüzünden zehirlenmişti, evden birşeyler yapmaya başlamıştım bu yüzden:KK43: yani birde öyle bir durum ki kantini işleten aileyi de tanıyordum, güveniyorum diye kantinden almasına izin vermiştim.

bence artık hiçbir çocuk kantine gitmez. marketten alıp çantasına koyar.

Denetlenmeleri iyi olur, çocuklara özen gösterenler zaten denetlemelerden çekinmez, alnının akıyla işini yürütür fakat bazısı hakikaten hiç dikkat etmiyor, kızım ve birkaç arkadaşı bu dikkatsizlikler yüzünden zehirlenmişti, evden birşeyler yapmaya başlamıştım bu yüzden:KK43: yani birde öyle bir durum ki kantini işleten aileyi de tanıyordum, güveniyorum diye kantinden almasına izin vermiştim.
Maalesef oluyor bu tür olaylar. Yeterince dikkat etmeyen meslektaşlar var. Tarihleri kontrol etmek çok önemli. Bazen yeni gelen siparişin bile tarihinin geçtiği oluyor. Kantinci de dikkat etmezse bu tür üzücü olaylar kaçınılmaz oluyor.

Bir gün bir Veli çocuğum hamburgerden zehirlendi diye ortalığı ayağa kaldırdı. Mümkün değil diyip olayı biraz deşince çocuğun hamburgeri cuma günü alıp,bütün bir haftasonu çantasında bekletip Pazartesi yediğini öğrendik :) aynı şekilde sucuğa alerjisi olduğunu bildiğimiz bir öğrenci arkadaşına aldırdınız sucuklu tostu yiyip hastanelik oldu :KK43:

Çok üzücü şeyler bunlar. Allah herkese işini layıkıyla yapmayı nasip etsin. Yapmayanlara da en ağır cezalar verilsin. Söz konusu çocuklar ise akan sular durur.

Ben 15 yıllık özel sektör çalışanıyım. Bizzat bir fil üretimin içindeyim. En ciddi denetlemeler bile fasa fiso emin olun. En basitinden ele alın. Yeni ehliyetler için alınacak sağlık raporunun toplamı kaç dakikanızı alacak?

ISO kalite belgeleri gibi denetlerde bizzat bulunuyorum. Hepsi fasa fiso. Kendim formaliteye uymak için o kadar saçma evrakları denetleme öncesi yapılmış gibi gösteriyorum ki. Onlar da bilmiyor sanki evrak var mı? Var.. Tamamdır olay. Yemekhaneciler için hijyen eğitimi yaptırmak şart fabrikalarda. Yaptırdık. Kadın hijyenik mi oldu şimdi? Denetçi geliyor belge var mı? Var. Sorun yok.

Ama kadın bildiğini okuyor. O yüzden bu denetlemeler, ani baskınlar falan gözümde o kadar değersiz ki… Kantinlerin tamamen kaldırılması taraftarıyım.

Lisede biz yemekhanenin alt katına indik diye trip yemiştik çalışanlardan. Ne yediğimizi merak etmiştik sadece, temiz de görünüyordu mutlu mutlu ayrıldık.

Şimdi kurul yapılmış olması güzel, en azından trip atan kimse olmaz :)

Öğretmenlerden oluşan bir kurul denetliyor bizde. En titiz, en anaç bayan hocaları seçtik kurula. Kantini çiçeğe çevirdiler. Hergün oradalar. Belge değil direk yerinde kontrol..

Temizlik yaparlarken Nasıl yapıldığına kadar kontrol ediliyor.

Ancak fiyatlar öğrenciler için lüks onları indirtemiyoruz.

X