Öksürük Çeşitleri (Hangi hastalık nasıl öksürtür)

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.016
30.373
60
Hangi hasta nasıl öksürüyor?
Soğuk havayla birçok insan insan öksürmeye başladı. Astım, bronşit, sinüzit, grip, zatürree, tüberküloz gibi hastalıkların habercisi olan bu öksürüklerin anlamı ne?

Üşütme Öksürüğü
Sebebi, halk arasında daha çok üşütme, soğuk algınlığı gibi isimlerle de bilinen üst solunum yollarının viral enfeksiyonudur. Masum bir öksürük türüdür. Genellikle bir hafta içinde kendiliğinden geçer.

Sigara Öksürüğü
Sigara içenlerdeki bu öksürük bronş tahrişinin bir belirtisidir. Bu hastalar için iyi ihtimal yeni başlayan bir kronik bronşit, kötü ihtimal ise bronş kanseridir. Hele her zamanki öksürükten farklıysa kanserin ilk belirtisi bile olabilir

Astım Öksürüğü
Astım krizleri, öksürük, hırıltılı solunum ve nefes darlığı ile karakterizedir. Krizler gece ve sabaha karşı daha fazladır. Hastanın alerjenlerle teması, keskin kokular, sigara dumanı gibi irritanlar da öksürük krizine neden olabilir.

Akciğer Öksürüğüİki haftadan fazla süren ve antibiyotik tedavisine cevap vermeyen her öksürüğün sebebi mutlaka araştırılmalıdır. Çünkü öksürük tek başına akciğer kanserinin tek belirtisi olabilir

İstanbul Bronşitiİstanbul bronşitinin esas belirtisi kuru öksürüktür. Bu, özellikle geceleri artan, öğürtü ve kusmaya, idrar kaçırmaya neden olabilen kuru bir öksürüktür. Öksürük, nöbetler şeklinde ortaya çıkar ve genellikle geceleri daha fazladır.

Boğmaca Öksürüğü
Boğmacada, ani, kuvvetli, tekrarlayıcı öksürük krizleri (bir günde 10-25 kez) vardır. Ağır olgularda boyun damarlarında genişleme , gözlerde dışarıya doğru fırlama, morarma görülebilir. Öksürük krizi sonunda ötme şeklinde tipik bir ses duyulur.

Verem Öksürüğü
Veremli hastaların çok şiddetli olmayan öksürükleri vardır. Bu çoğu zaman kuru bir öksürüktür, ama zaman zaman az miktarda balgamla ya da kanama ile birlikte de olabilir. Halk arasında veremliler için kesik kesik öksürüyor deyimi kullanılır.

Psikojenik Öksürüğü
Bu öksürük, kişi sinirlenince veya heyecanlanınca daha belirgin olur. Elbette, organik nedenli bir öksürüğün psikolojik etkenlerle artma gösterebileceği de unutulmamalıdır.

önemli knu teşkkrler. öksürügü ihmal etmemek lazm bazıları aylarca süreblyr

X