• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Öğretmenleri bekleyen Hastalıklar....

yesilim

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
25 Kasım 2006
8.868
19
158
Antalya
Öğretmenleri Bekleyen Hastalıklar
''YOĞUN OLARAK SESİNİ KULLANAN ÖĞRETMENLERDE SES KISIKLIĞI, SES TELLERİNDE ŞİŞME, NODÜL VE POLİP GİBİ HASTALIKLARA SIKÇA RASTLANIR SINIF İÇİNDE ÖKSÜRÜK VE HAPŞIRIK VİRÜTİK ENFEKSİYONLARIN EN SIK BULAŞMA YOLLARIDIR. BU NEDENLE HASTALIKLARIN YAYILIMINI ÖNLEMEDE EL YIKANMASI MUTLAKA HATIRLANMALIDIR KAS İSKELET SİSTEMİ HASTALIKLARININ AZALTILMASI AMACIYLA SIK ARALAR VEREREK ÇALIŞMAK GEREKİR''

VKV Amerikan Hastanesi uzmanları, öğretmenlerin meslek hayatları boyunca karşı karşıya kaldıkları ses hastalıkları ve varis gibi meslek hastalıkları ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, bu hastalıklara karşı önerilerde bulundu.
VKV Amerikan Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Bölüm Şefi Doç. Dr. Tan Ergin, yaptığı yazılı açıklamada, ''Profesyonel iş hayatında yoğun olarak sesini kullanan öğretmenlerde ses kısıklığı, ses tellerinde şişme (ödem), nodül ve polip gibi hastalıklara sıkça rastlandığını'' bildirdi.
Sigara kullanımının, kronik üst solunum yolları enfeksiyonunun ve reflü hastalığının ses kısıklığı sorununu ön plana çıkaran etkenler olduğunu belirten Ergin, ortamda tebeşir tozu gibi boğaz ve ses tellerini irite edecek faktörlerin bulunmasının da sorunları arttırdığına dikkat çekti.
Tan Ergin, şu bilgileri verdi:
''Özellikle yüksek tonda uzun süreli konuşmaların yapılması, ses tellerinde şişmeye ve küçük kanamalara yol açar. İlerleyen durumlarda ise ses tellerinde nodül veya polip gibi iyi huylu, ancak sürekli ses kısıklığına yol açabilecek rahatsızlıklarla karşılaşmak mümkün olur. Ses hastalıklarına karşı koruyucu önlemler alınabilir. Bir kısmında cerrahi müdahalenin gerekebileceği bu tür hastalıklarla karşılaşmamak için ses kullanımına dikkat edilmeli, uzun süreli konuşmaların yapıldığı durumlarda zaman zaman konuşmaya kısa aralar verilerek su içilmelidir. Bir haftayı aşan ses kısıklıklarında ise bir kulak burun boğaz uzmanına başvurarak sorun ortaya konmalı ve tedavi edilmelidir.''

-ÖKSÜRÜK VE HAPŞIRIK-

Öğretmenlerin sık yaşayabileceği sağlık sorunlarından biri de solunum yolunda gelişen enfeksiyonlar ve alerjik durum olduğunu vurgulayan Göğüs Hastalıkları Bölümünden Dr. Elif Altuğ Kolsuk ise sınıf içinde var olan bir virütik enfeksiyonun hızla hava yoluyla bulaşabilme olasılığına sahip olduğu bildirdi.
Hem öğrencilerin birbirine, hem de öğretmenlerine bu mikrobu kolaylıkla taşıyabileceklerine işaret eden Kolsuk, şunları kaydetti:
''Sınıf içinde öksürük ve hapşırık virütik enfeksiyonların en sık bulaşma yollarıdır. Bu nedenle hastalıkların yayılımını önlemede el yıkanması mutlaka hatırlanmalıdır. Diğer bir nokta ise bazı maddelerin solunum yolunu tahriş ederek astım yakınmalarının başlamasına veya artmasına neden olmasıdır. Bunlar arasında tebeşir tozu da bulunur. Öğretim süresince tebeşir tozuna yoğun maruz kalma, bu toz parçacıklarının solunum yollarında duyarlılık artışı ve zaman içinde de hava yolu tıkanıklığına yol açmasına neden olabilir. Sonuçta meslek hastalığı olarak astım bronşit durumu gelişebilir veya var olan solunum yolu hastalıkları kronikleşebilir.''

-''DOĞRU DURUŞU KORUMAK ÖNEMLİ''-

Fizik Tedavi ve Ortopedi Klinik Şefi Uzman Doktor Önder Çerezci de her gün doğru duruşu korumanın önemli olduğunu vurgulayarak, ancak özellikle de küçük sınıflara eğitim veren öğretmenlerin, zamanlarının büyük bir kısmını yere eğilerek geçirdiklerini, eğitim verdikleri ortamların çok küçük beden boyutlarına göre tasarlandığı belirtti.
Çerezci, öğretmen ve öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:
''Öğretmenlerin uzun süreli oturmak ve kötü duruşun oluşturduğu problemlerden kurtulmak için özellikle hareketin doğru kullanılması konusunda eğitilmeleri gerekir. Doğru duruşun sık sık hatıra gelmesini sağlamak üzere bu konuyla ilgili eğitim broşürleri hazırlanmalı ve doğru duruş biçimleri bunların üzerinden gösterilerek anlatılmalıdır. Kas iskelet sistemi hastalıklarının azaltılması amacıyla sık aralar vererek çalışmak gerekir. Genel prensip olarak duruş, 40 dakikada bir oturur pozisyondayken ayağa kalmak ya da ayaktan tekrar oturur pozisyona geçmek şeklinde olmalıdır.
Genel okul mobilyaları konusunda mobilya seçimi oldukça önemlidir. Sıralar ve masalar sandalyelerle uyumlu olmalı. Çalışma masasında olduğu gibi, oturma sırasında da herhangi bir büyük eklemde gerginlik ve ağrı hissedilmemeli. Sandalyeler sıraya ya da masaya mümkün olduğu kadar yanaştırılmalı. Ayakların sıraların altına rahatlıkla girdiğinden emin olunmalı. Yazı tahtası ile sıralar arasında öğrenci gidiş - gelişini engellemeyecek şekilde boşluk bırakılmalı. Alternatif yöntemler kullanarak aynı masa seviyesinde okuma işleminin uzun süreli yapılması engellenmeli. Bilgisayar kullanımında olduğu gibi, sıralarda da uzun süreli oturmaktan kaçınmak gerekir. Omuzlar ve kol rahat olmalı. Sandalyenin iki taraflı kol desteklerinden faydalanılmalı. Ayaklarımız yere tam ya da ayak dinlendirme platformunda tutulmalı. El çantası yerine sırt çantası taşımak, daha az enerji gerektirdiğinden ve doğru duruş sağladığından tercih edilmeli.''
Alıntı
 
Öğretmenlerin sıklıkla yaşadığı hastalıklar oldukça fazla diye düşünüyorum.
Anında ortaya çıkmayıp daha sonra etkisini gösterenlerde var.
Faranjit ,boğaz ağrısı çoğumuzda var.
Ses kısıklığı ister istemez oluyor.
Okul ,sınıf temizlik koşullarından allerjik rahatsızlıklar,solunum hastalıkları.
Bayanlarda genellikle varis oluyor.
Bel ağrısı, boyun ağrısı , baş ağrıları ,
Öksürük olayı çok fazla oluyor.
Tabi bide zamanın hastalığı stres hiç eksik olmuyor.
Doğal olarak strese bağlı tüm rahatsızlıklar diyebiliriz...
Hatırıma gelenler bunlar...
 
Bir eğitimci olarak şu anda şiddetli faranjit oldum.Ayaklarımda da varis başlangıcı var.ışimizi yaparken kendimizi sağlığımızı idareli kullanmaya özen gösterelim.Daha çok uzun yıllar önümüzde.:içelim:
 
bebekten dolayı ara verdim işime ben sürekli faranjit olurdum sesim solugum kesilirdi ....
 
ses kısıklığı hiç yaşamadım diyebilirim ama ayakta kalmaktann oturmayı unuttumm:)
 
aynen katılıyorum evime geldiğimde de ayakta geziniyorum oturmak batıyo artık sanki :) bide sınıfımın kalabalık olması yüzünden bütün gün kulağımdan gitmeyen o uğultu ve başağrısını anlatmaya gerek yok sanırım herkesin çektiği bir derttir.
 
evet daha 3.senemi bitirdim.fakat hem faranjitim var hem de bacağımda ince damarlar başladı. yıpranma payı istiyorum:1rolleyes:
 
ben evde tv sesine bile tahammül edemiyorum sessizlik ve dinginlik istiyorum hemde bu yaşta yaa yazık valla.....
bende okullar kapanana kadar kısık bir sesle dolaşıp dururum ahaa bu sefer sesim böyle kaldı derken yazın eski sesim gelir:)) bi gün kalacak öyle die korkuyorum haha
 
ben de faranjit ve varis problemi yaşıyorum...tıp hiç ysnılmıyor demek ki herkeste aynı sıkıntılar...
 
ben de sık sık faranjit oluyodum ama bu kış hiç olmadım, her eve döndüğümde tuzlu ılık suyla gargara yaptım, hakkaten işe yaradı, tavsiye ederim. bir de varis problemi yaşamaya başladım :(
 
belim ağrıyoo benim de çok.. hele o nöbet günleri yok mu ahhh mafoldumben
 
valla kızlar hepsine katılıyorum ama en önemlisi ben bu gidişle sinir hastası olucam ondan korkuyorum çocuklarla uğraşmak gerçekten o kadar zor ki... benneyaptımki
 
bende yeni işe başlıcam doğum iznim rapor bitti
inşallah bebeğime hastalık getirmem
en büyük sorun okuldan eve hastalık getirmek
son üç hafta( veliler başlarından çocukları atmak için okula gönderiyolar rahat gezemiyolar çocuklarla)
 
Baş ağrısı ses kısıklığı faranjit..
Yaşamayan öğretmen yoktur sanırım ?? :))
 
stres, sinirden kaynaklanan tüm rahatsızlıklar.Rahatsızlık çok geniş bi kavram oldu, daraltalım: Bel fıtığım var şu an boyundan da şüpheleniyorum eminim orda da çıkar. Sırtımda falan mantara bağlı lekeler ortaya çıktı o da strestenmiş.Ses kısıklığı mütemadiyen ortaya çıkan bir şey zaten. Eşinle ve anne babanla yarattığın senden kaynaklanan rahatsızlıklar da cabası.Ve ben 25 yaşındayım 3. yılımı doldurdum. Ben emekli olmadan ölücem galiba.
 

Bir diğer sorun tam olarak hastalık değil ama olsun:Bit..En son Nisan ayında bitlendim çocuklardan geçti.Tam bir öğretmen sorunu.Özellikle benim gibi kırsalda öğretmenlik yapanların sorunu..
 
faranjit... bacakta varis başlangıcı gibi morluklar... ses kısıklığı, sırf bunu önlemek için diksiyon kursuna gidiyorum, doğru ses kullanımı için... fazlaca stres... sebebi öğrenciden çok okul ortamı... aklıma gelen bunlar... allah yardım etsin hepimize
 
başta sinir, stres , faranjit, ses kısıklığı
henüz 2 yıllık olduğum için varisle tanışmadım inşallah da tanışmam
Allah hepimize kolaylık versin arkadaşlar
 
faranjit baş ağrısı sinirlerin yıpranması.ya ben eskiden sakin biriydim şimdi çok çabuk sinirleniorum:çok üzgünüm:
 
Back