Miray hanım; istanbul ankara izmir gibi büyük ve ulaşımı zor olan ayrıca,sabah 7 akşam 7 özel işlerde çalışanların çok olduğu illerde elbette ki bakıcı ücretleri fazla olacaktır.burda özel iş fabrika vs çok az,yani çocuk bakıcılarının çoğu öğretmen,postane,vergi dairesi gibi en fazla 8.30-17.00 gibi çalışanların çocuklarına bakıyor. bu da günde 9 saat çalışmaya tekabül ediyor.eğer öğretmen ise bu saat günde 3 saate kadar düşebiliyor.çünkü memurlar burada büyük şehirin hiç bir olanaklarından faydalanamadıkları için, para biriktirmeyi ve tayin isteyip gitmeyi planladıkları için tasarrufu düşünüyorlar.kaldı ki evlerimiz de doğuda çok büyük ve kullanışlı.mesela benim evin adıyamanın orta büyüklükteki bir evi ve 220m2, düşünebiliyor musunuz?ev bana ait ve eşdeğer kirası ayda 450tl.ben10 yıl önce ankarada 60m2 bir evde 600 tl'ye kalıp iş için minibüse günde 6 tl veriyordum.burda minibüs 1 tl.ayrıca çalıştığım okulda kullanılmayan musluğu kapatmayı çocuklara ben öğrettim,3 yılda öğrendiler.gerçi tuvaletlerinki hala açık
kaçak elektrik kullanan çok,su bayağı bir ucuz.mesela 6 ayda su parası gecen yılki 300m2 dublex evim için 18tl idi şaka değil:) ayrıca giysi,markalar hariç(burda markada indirim pek olmaz) çok ucuzdur.mesela dantelli koton bluz 50 tl ise,onun benzerini dikip 25 tlye satıyorlar.yiyecek ise batıyı geçin, orta anadolu ilçelerinden bile ucuz.ekmek 50krş,tavuk 3.5,kemikli kuzu etinin kilosu 15 tl,kıyma 17tl.ben memleketim mersinin mut ilçesinde aynı ay içerisinde 1kg kuzu etini 24tlye almıştım,nerdeyse 2 katı:) organik domatesi 1,5 tlye bulabiliyorsunuz,soğan ve patates ise 70krş.hal böyle iken yani herşey yarıfiyat,minibüs ise heryerden heryere 1 tl.araziler de boş ve yemyeşil,yeşilliği bol toplayıp fırında börek yaptırmak adet burda,hem fırına sadece ekmek parası veriyor,tepsi yemeğinizi de 1 ekmek karşılığında ücretsiz pişirtebiliyorsunuz.burda böyle.yani her gün fırına yemek gönderseniz,ekmek harici para ödemez,hiç tüp kullanmazsınız.ben de ayda 2-3 kez fırında yemek pişirtiyorum,çok lezzetli oluyor.Hal böyle iken doğudaki bakıcıların çalışan kadınlar tarafından sömürüldüğünü düşünmezsiniz artık değil mi?üstelik bakıcı kadınların EN AZ 4 (5-6-7-8) çocuğu var,ve onların sorunlarıyla ilgilenebilmek için sık sık izin alırlar.izin vermesen olmaz,çünkü sen de annesin.
Mesela ben burda bakıcıyım,siz de istanbulda.ben 8-17 bir öğretmenin evinde 1 çocuk bakıyorum.siz de 8-17 bir öğretmenin evinde 1 çoğa bakıyorsunuz.ben 500tl alıyorum.siz800 alıyorsunuz diyelim.ben evime giderken her gün yarım kg et,1kg domates,1kg pate,4 ekmek ve minibüs ücreti 2tl veriyorsam(toplam14 tl),siz günlük akşam yemeği ve minibüs için 25 tlyi gözden çıkarmalısınız.bu da ayda 10tlden 200tl eder.elektrik,su,kira,ekmek,fırını da sayarsanız insanların büyük şehirlerde mi yoksa doğunun nezih yerlerinde mi sömürüldüğünü çok daha iyi anlarsınız.lütfen nazik olmadığımı düşünmeyin ama halkı burda devletin tüm olanaklarından fazlasıyla faydalandırılıyor.üstelik ben evi,me en geç 20dk'da varırken sizin günlük yolda geçen vaktiniz 2 saati bulabilir.ben bakıcı olsam kesinlikle büyük şehirin yol,pahalılık,arayıp ta bulamama ve vakit darlığı çözümsüzlüğünde çalışmak yerine doğuyu kesinlikle tercih ederdim.burda masraflar çıkınca harcayacak daha çok para kalıyor bakıcın elinde.kaldı ki pazar,et,çocuklara giysi alışverişini de ben yapıyordum pek dokunmayacağı için;çocuklu kadın çalışırken evimde.gayet de memnun ve helalleşerek ayrılmıştık.neyse canım,doğu anlatılmaz yaşanır...olumlu ve olumsuz yönleri her yerin var,ama ben de 2 çocuğum az büyüsün taşı toprağı altın bir yerlere, ne kadar pahalı da olsa tayin istemek istiyorum.buralar epey sıktı bizi ankara ve bursada yaşamış eşler olarak...sağlıcakla.