Oğlum ve konuşması

Arkadaşlar bu tür konulara hep aynı şeyi yazıyorum gene yazacağım. Sizin veya etrafınızdaki insanların 5 yaşında konuşup şimdi süper zeka olmanız normal ve olması gereken durum değil. Her yaşta belirli gelişim kademeleri vardır ve bunu değerlendirmesi gereken doktor veya pedagoglardır.

sizin veya etrafınızdaki insanların başına bir şey gelmemiş herhangi bir gelişimsel gerilik yaşamamış olabilirsiniz ne güzel, ama bu örnekleri normalleştirerek belki de birilerinin gelişimsel geriliği olan veya hastalığı olan çocuğunun erkenden teşhis edilip tedavisine başlamasına engel oluyorsunuz, yapmayın lütfen.

Daha cok kucuk. Benim oglum da dil gelisimi acisindan geriydi. Krese gonderdim epey ilerledi konusmasi.
Ama 20 ay cok kucuk zaten, 2 yasindan sonra acilir o

Birkaç gün sonra 20 aylık olacak bir oğlum var eşime göre normal ama benim içimi huzursuz eden bir durum var konuşması... bizi anlıyor duyuyor yaptıklarımızı yapıyor komutlarımızı dinliyor uyguluyor göz temasımız var genel olarak normal aslında. Fakat konuşmamız yok bizi bilinçli olarak anne baba diye çağırıyor eşimin ve benim adımı söylüyor aldı, gitti, düştü, anneanne, dayı bildiği kelimeler bu kadar. Kitaplarından hayvanları sorduğumda gösteriyor ama onların seslerini sorduğumda söylemiyor. Başka çocuklarla kıyaslama gibi algılanmasın ama arkadaşlarmın çocuklarından yaşıtları bir çok şey yapıp söylüyor. Korkmaya başladım ve çok üzülüyorum hafta içi kontrole götüreceğiz eşimle hangi bölüme götürmeliyiz direk çocuk doktoruna mı? Sevgili anneler bu durum normal mi çok sıkılıyor içim. Eşim ve annem çocuğu çok incelemekle suçlayıp durdular beni hep ertelediler götürmeyi. Ama 20 aylık bir bebeğe şunu söyle bunu söyle dediğinizde söyleyemez mi? Yapamaz mı?
Gayet normal daha küçük çocuğunuz benim kızım 3yaşına kadar konuşamadı aslında konuşuyordu da anlaşılmıyordu ne dediği
Oğlum da 2 yaşına girmeden konuşmaya başladı sanırım evde yaşına yakın abla olması isini kolaylaştırdı
Herkes derdi kızıma niye konuşamıyor vs. Gecistirdim hepsini iletişimimizde problem yoktu zamanlara şakır şakır başladı şimdi de susturana aşk olsun

Birkaç gün sonra 20 aylık olacak bir oğlum var eşime göre normal ama benim içimi huzursuz eden bir durum var konuşması... bizi anlıyor duyuyor yaptıklarımızı yapıyor komutlarımızı dinliyor uyguluyor göz temasımız var genel olarak normal aslında. Fakat konuşmamız yok bizi bilinçli olarak anne baba diye çağırıyor eşimin ve benim adımı söylüyor aldı, gitti, düştü, anneanne, dayı bildiği kelimeler bu kadar. Kitaplarından hayvanları sorduğumda gösteriyor ama onların seslerini sorduğumda söylemiyor. Başka çocuklarla kıyaslama gibi algılanmasın ama arkadaşlarmın çocuklarından yaşıtları bir çok şey yapıp söylüyor. Korkmaya başladım ve çok üzülüyorum hafta içi kontrole götüreceğiz eşimle hangi bölüme götürmeliyiz direk çocuk doktoruna mı? Sevgili anneler bu durum normal mi çok sıkılıyor içim. Eşim ve annem çocuğu çok incelemekle suçlayıp durdular beni hep ertelediler götürmeyi. Ama 20 aylık bir bebeğe şunu söyle bunu söyle dediğinizde söyleyemez mi? Yapamaz mı?
Merhabalar.anlattığınız gibiyse endişelenecek bir şey var gibi gözükmüyor bence . Genelde gelişim geriliği demek için 2 alanda gerilik var mı diye bakıyorlar, yani motor beceriler,konuşma, sosyal gelişim alanları gibi.
Siz bol bol kitap okuyun, konuşun bu süreçte. Tabi bunları eğlenerek yapın görev gibi değil😊 mesela qbebek yayınlarının +18 ay dil gelişim kitabı var, daha başka yayınlarda da var. Hareketli oyunların içine şarkı , tekerlek söyleme gibi etkinlikler katabilirsiniz.
Eğer paylaşmayı becerebilirsem Denver 2 testinden bi bakın 20 aylık ta diğer alanlarda bariz bir gerilik var mı diye? Sonra yine isterseniz çocuk nörolojiye gidebilirsiniz. Yada düzenli gittiğiniz çocuk Dr U varsa ona gidin o gerekiyorsa sizi yönlendirir . Zaten eğer özel gitmiyorsanız sanırım devlet hastahanelerinde önce çocuk Dr una gidiyorsunuz o sizi yönlendiriyor.
Eğer fotoğraf okunmuyorsa nete denver 2 Türkiye standartizasyonu yazın çıkıyor, sanırım sağlık.gov.tr diye bir sitede çıkıyor

Eklentiler

• 3172013LJDNJELQIH.jpg
    3172013LJDNJELQIH.jpg
    112,4 KB · Görüntüleme: 52
20 aylik dogru mu okudum. endiseni anliyorum ama kesinlikle takma lütfen. oglum 3 yasindan sonra basladi...

cocuklardan cok sey bekliyoruz onlar dogru zamani kendileri seciyor...

Çok normal. Benim yeğenim tam 2 yaşında konuşmaya başladı ve bir kaç ay sonra düzgün cümleler kurmaya başladı. Diyeceğim o ki konuşmak emekleyip, tırmanıp sonra yürümek gibi bir şey değil. Gerçekten birden dökülüyorlar. Ekrandan uzak kalsın yeter. Bir psikolog çizgifilmlerde ağız oynatma olmadığı için çocukların kendilerini ifade etmeyi öğrenemediklerini demişti🤷‍♀️

benim kızımda boyleydi hatta bazen oturdugum yerden su odadan bana sunu getirirmisin diyip yerini soyledigimde gidip getirirdi, herseyi bilir gosterirdi, anne baba isimlerimizi soylerdi vs. baska konusmazdi bu aylarda 23.ayda dil bir çozuldu hala kapatamadik, hatta ben konusmayacak heralde ya ben bosa cabaliyorum heralde diye 20. ayda ayni sizin gibi modumu düşürdüm vs. meger her şeyi kayıt ediyormuş,o ara mesela etrafimizda ayni aylarda dogmus cocuklar konusmaya baslamisti cok uzulmustum ama kizimda cok hizli cumle kurmaya basladi mesela dedikodu moduna girdi hemen ☺️ birde gozlemledigim erkek cocuklari biraz daha gec konusuyorlar sanirim, stres yapmayin daha küçük

Merhaba bu çok normal genelde erkek çocukları geç konuşur.ama içinizi rahatlatacak sa götürün siz yine tabi .

Gayet normal,benim oğlum 27 aylık bir ay öncesine kadar sizin bahsettiğiniz gibiydi ama bir aydır maşallah dört kelimelik cümleler kuruyor,kuruntu yapıp çocuğa da yansıtmayin hislerinizi

Oğlum 28 aylık. 2 yaşındayken konuşmaya başladı. Şimdi söylediklerine konuştuklarına şaşıp kalıyorum. Endişelenmeyin.

Oglumla butun gun evde yalniziz
Kitap okur oyuncaklarla kurgu yapariz ama tek tuk kelime soyler
Ama kalabalik bir aile ortamina girince beni sasirtacak sekilde bildigi kelimrelerden cumle kurarak konusur.
Cunku gozunun icine bakar bakmaz ne istedigini anlayan anasindan baska bir suru insan var cevresinde ve iletisim icin konusmak zorunda.
Bugun tam 24 aylik oldu
Biraz da ortamla ilgili oldugunu dusunuyorum artik.

bir arkadaşımın oğlu 3 yaşına kadar bu kısıtlı kelimelerle yaşadı
şu an 3,5 yaşında, en son babasına "anneme bir daha böyle kızmana izin vermiyorum" dedi.
videosunu çektikleri bir ana denk gelmiş, resmen gördüm yani çocuğu.
arkadaşım da paniklemişti, şimdi bülbül gibi şakıyan bir çocuğu var.
siz içiniz rahatlasın diye tabi ki doktora gidin. ancak konuşulanları anlayan çocuklarda sıkıntı çıkmıyor bildiğim kadarıyla.

Ben bu konuda çok muzdaribim, yinede isyan etmek istemem. Sizin bu saydiklarinizi oğlum 3 buçuk yaşında hatta belkide 4 gibi söylemeye başladı.
Bende birseylerin ters gittigini anlayinca iki yaşında iken kontrole götürdüm, erken teshisden yanayim. Ve benim oglum 20 aylik iken sizin cocugunuz gibi komutalari anlama kaabiliyeti cok azdi, kaldi ki hayvanlari ben ona soracagimda o gösterecek bana kitaptan.

Yani şunu demek istiyorum, çocuğunuz öbür çocuklara göre çok fazla konusmuyordur ama benim oglani görseniz halinize şükür ederdiniz. Bu arada bizde bisey cikmadi, bu cocuk böyle bir sorunu yok dendi. Terapiye gidiyor. Üc yasindan itibaren terapi tavsiye ediliyor, ondan öncesi çocuklar küçük olduklarindan masada istenilen sekilde sakin oturup yeterince odaklanamiyorlar. Annesiyle civil civil konusan cocuklara hayranim gercekten, çocuğum 5 yaşına geldi ama uzun soluklu muhabbetimiz olmadi hic:( yeni yeni benden duydugu cümleleri söylemeye calisiyoe ama sonra geri bebek diline dönüyor, ikinci cocugumda ayni sekilde.
O üç yaşına kadar konusmazdi ama abisine nazaran daha iyi kavriyor özellikle oyunlari (puzzle filan) güzel sabirli sekilde oynuyordu.

Icinizi ferah tutun, 3 yasina kadar gözlemleyin derim:)

B
BEninde 21 aylık oğlum ama bu dediklerinizin hiç biri onda yok. Ben şimdi daha çok endişelendim. Hro normaldir diyordum. Ne xnne ne dayı getil al götür şu hiç birsekikde sadece susarken me me diyor

Ben odyoloji okuyorum belki yardımcı olur diye size bazi bilgiler vericem. 18-24 ay arasi iki sözcük dönemi diye gecer ornek olarak topu ver, cocuk oynuyor seklinde cumleler kurabilmeli. Bir de kelime haznesi yaklasik olarak 50 kelimedir. Cocugunuzla karsilastirma yapabilirsiniz. Cinsiyette bu durumu etkiliyo eger cocugunuz erkekse daha gec dil gelisimi goruluyor. Ve konusma aslinda aileden cevreden kazanilan bir durum cocugunuzla daha fazla iletisim kurarsaniz surekli onunla konusursaniz durumu atlatabilirsiniz. Sesli uyaranlara tepki verdiginu soylediginiz icin isitmeden yana bir problem oldugunu es geciyorum zaten yenidoganlar icin isitme taramasi yapiliyor orda problem olsa soylerlerdi. Yine de test etmek istiyorsaniz mutlaka sesli oyuncak kullanip cocugun tepki verip vermedigine bakin. Sorunuz olursa bildigim kadariyla cevaplayamaya calisirim.

Bir arkadasimla ayni donemde hamile kaldik. Benim kizim oldu onun oglu. Suan 34 ayliklar. Kizim 20 aylikken baya baya cumle kurardi sasirirdi herkes hatta, arkadasimin oglu daha yeni bu ay konusmaya basladi oncesinde sizin oglunuz gibi konusurdu. Ben bu konusma isinde cinsiyet farkina kesinlikle inaniyorum kizlar geveze oluyolar:)) ve 3 yasina kadar cok normal acele etmeyin elbet konusacak hatta of biraz sus diceksiniz 🤣
Kızların geveze olmasindan ziyade tamamen anatomik bir olay yani erkek beyni ve kadin beyni olarak ayrimi yapabiliriz. Kadinlar kompleks olaylari erkeklere gore daha hizli kavrayabiliyorlar zaten konusma da kompleks bir olay. O yuzden dediginiz gibi cinsiyetle %100 alakasi var :)

Benim dayımın oğlu var 2 yaşında ve çocuk konuşmuyor.. Doktora gittiler.. Doktor hiç ilgilenmemişsiniz dedi.. (gerçekten öyle) çocuk sürekli tele bakıyor yada tv. Bu etkiler konuşmasını dedi. Telefon felan yasak dedi.. Ve kreşee başladı bu yaşta.. Amaa kreşin çok faydası oldu. Çocukta bi farklılık oldu... Çünkü çocuklarla oynayarak orda dahada bi ilerleme oldu. Kelime felan çıkarır oldu.. (dipnot=bazı çocuklar geç konuşur sağlık sorunu değil bu)

Benim oğlum 3 yaşına kadar, her şeye başka bir isim koymuştu. Onu sade ben anlıyorum. Ama konuşması yoktu. Mesela bir gün annemle parkta ördeklere ekmek vermeye gitmistiler, evde sorunca, neredeydin, be yaptın diye, " mmma gaggak nem nem" demişti. Ben anladım ama kimse anlamadı başka. Üç yaşında bir gün sabahleyin, ben yataktaydim, yanıma geldi, el işareti ve kendi dili ile, karnının aç olduğunu ve kalk anne dedi. Ben de ona, sen normal konuşmazsan, kalkmiyacagim dedim. Mutfağa birkaç defa giti geldi, her geldiğinde işaretle yine, karnının aç olduğunu belirtti, ben de kalkmıyorum dedim. İlk önce benimle normal konuşacaksın, ondan sonra ben kalkıp sana kahvaltı hazırlayacağım dedim. Yeniden mutfağa gidip gelince, Anne kalkarmsin lütfen, karnım çok aç, kahvaltı yapalım dedi. Herkesin mükemmel anlayacağı şekilde. O günü çok güzel geçirdik ve anneanneyi, babaanneyi, teyzeleri yengeleri telefonla arayıp müjdeyi verdik, ve kendisi konuştu telefonda. Yani bir party yaptık o gün. Ama 3 yaşına kadar sade işaretle anlaşılmayacak şekilde sesler verdi kendinden.

Back