Oğlum ve konuşması

Herdaimgunes

Guru
Kayıtlı Üye
18 Mayıs 2011
682
263
303
İstanbul
Birkaç gün sonra 20 aylık olacak bir oğlum var eşime göre normal ama benim içimi huzursuz eden bir durum var konuşması... bizi anlıyor duyuyor yaptıklarımızı yapıyor komutlarımızı dinliyor uyguluyor göz temasımız var genel olarak normal aslında. Fakat konuşmamız yok bizi bilinçli olarak anne baba diye çağırıyor eşimin ve benim adımı söylüyor aldı, gitti, düştü, anneanne, dayı bildiği kelimeler bu kadar. Kitaplarından hayvanları sorduğumda gösteriyor ama onların seslerini sorduğumda söylemiyor. Başka çocuklarla kıyaslama gibi algılanmasın ama arkadaşlarmın çocuklarından yaşıtları bir çok şey yapıp söylüyor. Korkmaya başladım ve çok üzülüyorum hafta içi kontrole götüreceğiz eşimle hangi bölüme götürmeliyiz direk çocuk doktoruna mı? Sevgili anneler bu durum normal mi çok sıkılıyor içim. Eşim ve annem çocuğu çok incelemekle suçlayıp durdular beni hep ertelediler götürmeyi. Ama 20 aylık bir bebeğe şunu söyle bunu söyle dediğinizde söyleyemez mi? Yapamaz mı?

Biraz daha sabretmelisin, şuan hafızasında kaydediyor 3 yaşına kadar iyice konuşması düzelir, söylediğin gibi kelimeleri söylebiliyorsa sıkıntı yok demektir🤗bir süre sonra sen bile inanamıcaksın neler dediğine ✔️
Herseyin ismini biliyor aslında şunu getir veya şunu al babana ver desem yapıyor ama mesela evde kuşumuz var o ne diyor annecim cik cik mi diyorum sadece yüzüme bakıyor tekrarlamaya çalışmıyor hiç

Bence normal 2 yasina kadar 2 3 kelimesi bile olsa doktorlar normal buluyor. Cumle de kurabilir 5 6 kelime de kullanabilir zamanla gelisir. Benim oglumda 19 aylik dediginiz seviyede sayilir cevremizde cumle kuranda var yasitlarinda 2 3 kelime soyleyende. Her cocuk farklidir. Cevresi genetik yapisi etkileyen faktorlerdir. Bence bunun icin doktora goturmek icin cok erken.

Ayrica bu donemde konusmadan cok anlamasina bakarlar. Sizinkide her dediginizi anliyorsa bence bir problem yok.

Çocuğunuzun herhangi bir sıkıntısı yok gibi

Ayrıca kuş cik cik demiyor onu biz öyle adlandırıyoruz çocuk onu kuşun dediği gibi duyuyor kedi de miyav demiyor o nedenle çocuklar bu tarz cümlelere anlam veremeyebilir

Söylediği kelimeler ve algısı normal anlatıyorsunuz ayrıca pandemide geçen süreyi de göz önüne alırsak bence gayet iyi konuşması zira uyaranlar sınırlı

Bir arkadasimla ayni donemde hamile kaldik. Benim kizim oldu onun oglu. Suan 34 ayliklar. Kizim 20 aylikken baya baya cumle kurardi sasirirdi herkes hatta, arkadasimin oglu daha yeni bu ay konusmaya basladi oncesinde sizin oglunuz gibi konusurdu. Ben bu konusma isinde cinsiyet farkina kesinlikle inaniyorum kizlar geveze oluyolar:)) ve 3 yasina kadar cok normal acele etmeyin elbet konusacak hatta of biraz sus diceksiniz 🤣

Henüz bunu sorun olarak değerlendirmeniz için çok erken. Erken yaş çocuklarında gelişim nöbetleşe oluyor. Örneğin fiziksel koşma tutma atma gibi becerileri gelişirken dil gelişimi yavaş olabiliyor. Ve daha sonra dil gelişimi atağa geçebiliyor. Sabırlı olursanız bir süre sonra uaşıtlarıyla aynı seviyeye geldiğini gözlemleyeceksinizdir.

Telaslanmak icin cok erken bence. Bir suru kelime söylüyormuş zaten. Su an 20 aylik bir erkek yegenim var. Tuvalet eğitimi bile verdi annesi, masallah zehir gibi bir cocuk. Ama tek tek kelime konuşuyor. Anne ver gibi 2 tane yanyana koymuyor.
Benim oglum 19 aylik 4 kelimeli cumleler kuruyordu. Ama bu bir marifet değil. Benimki de gec yurudu mesela.
Her cocugun gelisimi farklı. Yurumesi, emeklemesi, yasına uygun ilerledi mi doğduğundan beri?
Illa götüreceğim doktora diyorsaniz, cocuk noroloji takip eder boyle seyleri. Goturun madem iciniz rahat etsin

Birkaç gün sonra 20 aylık olacak bir oğlum var eşime göre normal ama benim içimi huzursuz eden bir durum var konuşması... bizi anlıyor duyuyor yaptıklarımızı yapıyor komutlarımızı dinliyor uyguluyor göz temasımız var genel olarak normal aslında. Fakat konuşmamız yok bizi bilinçli olarak anne baba diye çağırıyor eşimin ve benim adımı söylüyor aldı, gitti, düştü, anneanne, dayı bildiği kelimeler bu kadar. Kitaplarından hayvanları sorduğumda gösteriyor ama onların seslerini sorduğumda söylemiyor. Başka çocuklarla kıyaslama gibi algılanmasın ama arkadaşlarmın çocuklarından yaşıtları bir çok şey yapıp söylüyor. Korkmaya başladım ve çok üzülüyorum hafta içi kontrole götüreceğiz eşimle hangi bölüme götürmeliyiz direk çocuk doktoruna mı? Sevgili anneler bu durum normal mi çok sıkılıyor içim. Eşim ve annem çocuğu çok incelemekle suçlayıp durdular beni hep ertelediler götürmeyi. Ama 20 aylık bir bebeğe şunu söyle bunu söyle dediğinizde söyleyemez mi? Yapamaz mı?
Hiç endişe etmeyin bence, bizimki de 27 aylık oldu daha yeni yeni iki üç kelimeli cümleler kuruyor o da çok sınırlı. Her dediğimizi anlıyor, yapıyor. Annem çocuk gelişimi uzmanı anormal bir durum görse söylerdi diye düşünüyorum. Ben 27 aylık olmasına rağmen dert etmiyorum, sizinki çok daha küçük. Eşim 3 yaş civarı konuşmuş, erkek çocuklar biraz daha geç konuşuyor. Yine de gösterin çocuk doktoruna anormal bir durum görürse yönlendirir.

her çocuk farklı. benim büyük oğlan 4 yaşında konuştu tek kelimeler vardı ama cümle sıfır.
küçük 1 yaşında bülbül gibi şakıyordu:)
son cümleniz için de hayır söylemez diyebilirim. zora gelince konuşur ben kreşe vermiştim ondan sonra açıldı mesela.

Doktorlar diyor ki, anne baba diyorsa konuşmasında bir sıkıntı yok eğer anne baba demiyorsa durumu normal değil diyorlar .yani sizin bebeğinizde bir sorun yok. Zaten erkek çocuklar kız çocuklarına nazaran geç dillenirler. Sıkıntı yok üzmeyin kendinizi.

Güncel_anne Elif Pınar Çakır instada yazısı var bakın isterseniz. Endişelenmek için erken anlaması normalse biraz zaman verin.yeğenim var 4 yaşına girecek anca anlaşılıyor konuşması.

Cocugu rahat birakin ya 20 aylik ne bekliyosunuz cok normal anlama sikintisi yok diyosunuz derdiniz ne. Esiniz ve anneniz hakli darlamayin çocuğu

Herseyin ismini biliyor aslında şunu getir veya şunu al babana ver desem yapıyor ama mesela evde kuşumuz var o ne diyor annecim cik cik mi diyorum sadece yüzüme bakıyor tekrarlamaya çalışmıyor hiç
Olur sıkıntı etme, bizimkinde 4 yaşına girecek yabancılarla konuşmuyor, büyüklerden özellikle o yüzden zorlamıyoruz okula başlayınca açılır diye 🤗

Kizim ikibucuk yasina kadar herseyin ilk iki harfini soyluyordu. Kapi/ ka kaydirak/ka dolap/do gibi.

Dusunsenize bir cumle kuruyor da ko be ti gibi ama herseyi gostererek soyledigi icin cok rahat anlasiyorduk. 2.5 yasindan sonra birden acildi suan dort yasinda gayet duzgun konusuyor.
Hatta bu sabah bana dediki.
Anne yagmur yagiyor artik kuraklik azalacak bizde biraz daha dikkat edelimde sularimiz dolsun.
Yani artik koca insan gibi sohbet ediyor benimle

Arkadaşlar bu konularda iyi niyetle akıl vermek kereviz tarifi vermek gibi değil. Evet burası forum ama konu çok kıymetli bir çocuk. Başıma gelseydi gitmem gereken yerin yolunu tutmuştum. Ne iyi ne kötü diyene itibar etmezdim.

Sıkıntı yok merak etmeyin.
Aklınıza gelen diğer rahatsızlıklarda bu anlattıklarınızın çoğunu çocuk yapamaz.

Back