Konuşma Problemleri Oğlum birden kekelemeye başladı.

Geç konuşma, kekeleme, her türlü konuşma probleminin paylaşıldığı konular.
Rica ederim.
Mümkün mertebe sezdirmeden
Tercihen oyunlaştırarak ilerleyelim.
Yanlış konuşuyorum duygusuna vurgu yapılması doğru olmayacaktır.
Bunu anlamak için küçük henüz.
Merhaba öğretmenim. Zamanım yoktu yazamadım o gün, aslında sormak istediğim bir şey var. Oynuyorum, kitap dergi okuyorum ama çocuğumun konuşması uzun zamandır aynı. Yani normal olduğunu düşündüğü için paldır küldür anlatıyor. Bir de hızlı konuşuyor zaten. ablasına göre erken konuşmuştu. İki yaşı doldurmadan konuşuyordu, bazı harfleri uzun süre düzeltemeyeceği hiç aklıma gelmedi. En iyi anlayan benim, haziranda haftada üç gün kreşe gitti ,öğretmeni de anlıyordu ama memlekete gittik dedeleri falan yaşlılar hiç anlayamadılar söylediklerinizi yapacağım elbette, merak ettiğim şu ki yavaş yavaş kendiliğinden mi düzelecek, zaman alan bir şey mi bu…

Güzel haberlerinizi bekliyoruz

Teşekkür ederim . En az 3-4 ay gözlemleyip öyle götüreyim bende sagolun

Bir kitapta okumuştum 2-3 yaş arası kekemelik kalıcılığı yüksek ama 3 ten sonra çıkan kekemeliklerin kalıcılığı çok düşük diyordu . Umarım sizinki hemen geçer . Güzel haberlerinizi beklıyorum

Dun gorustugum baska bir terapist tersini soyledi saniyorum ya da benim kafam oyle dolu ki yanlis anladim.3 bucuk yastan oncekilerin kalicigini dusuk dedi sanki.
Hepimiz guzel haberler alalim insallah

Merhabalar
Konuya dil ve konuşma terapisti kadar vakıf değilim.
Bununla birlikte mesleki tecrübem ve gözlemlerime dayanarak;
konuşma gecikmesi ve artükülasyon bozuklukları durumlarını 36 aya kadar normal karşılamakla birlikte 40 ay ve sonrasında bu konuda uzman yardımı almanın doğru olduğunu düşünüyorum.

İlkokul süreci başlamadan bu sorun çözülmüş olmalı.

Genelde r, k, p vb sert ünsüzlerin birini-ikisini çıkaramamak zamanla, çocuk büyüdükçe düzeliyor.
Bununla birlikte çoklu sert ünsüzü çıkaramamak, telaffuz zorluğu, pelteklik, konuşma gecikmesi ve konuşmanın net anlaşılamaması uzman desteği ister.

Oğlumda da 30 ay civarlarında takılmalar başlamıştı. 4-5 yaşlarında geçti okul döneminde yeniden ortaya çıktı. 9 yaş civarında çok ilerleyince Dil terapistine götürdük çok uzun süreli terapi almadı fakat çok faydasını gördük. 3seans filan gitmişizdir. Ben de çok takıyordum fakat terapist “evet bu durum var, tamamen geçmeyecek, fakat bununla birlikte güçlü yönleri de var onlara odaklanacağız. Herkes zaman zaman konuşurken takılabilir” bakış açısını hem bizde oluşturmak hem çocuğa kabullendirmek yönünde bir yöntem izledi. Kekemeliğe bakış açısını değiştirmek üzere. Zaman zaman siz de takılın konuşurken dedi bize. Yalnız olmadığını görsün. Bazı alıştırmalar yaptık bilerek takılarak kontrol altına alabilmek için.

Bizde yüzde gerilmeler olmaya başlamıştı Bu ikincil davranışları ortadan kaldırmak üzere, takılalım sorun değil şeklinde bizi ve çocuğu rahatlatma şeklinde yöntem izledi. İlk seans sonunda yüzdeki gerilmeler tamamen ortadan kalktı. Kafası rahatlamış olduğu için.

Velsel bey de ayni seyi soyledi.Konusurken siz de takilin su anda onun rahatlamaya ihtiyaci var dedi.Baslayacagim bu sekilde denemeye.

Merhaba benim de kızımda da aynı sorun var ve bir yılı geçti. İlk zamanlar o konuşurken yüzüne bakamıyorum. Gözlerim doluyordu çünkü. Çok erken konuşmuştu. 2.5 yaşında başladı kekemelik ve maalesef 3.5 yaşındayız devam ediyor. Terapiste birkaç kez gittik o zamanlarda da hep kekelemediği anlara denk geldik. Hece tekrarı ile başladı o geçti blok o geçti uzatma başladı. Çok farklı bir süreç zor. Genetiğimizde de var. İlk zamanlar aşırı kafama takıyordum. Şimdi de gitgeller yaşıyorum. Muhteşem konuşan bebeğinizin bir anda zorlanması insanı etkiliyor. Uzun süredir bu konuyla ilgili konuşmuyordum. Bu akşam tekrar bir duygusallık çöktü üstüme. Rabbim yavrularımıza şifa versin. Geçecek diye düşünelim sadece anı ve tecrübe olarak kalsın hayatımızda.

Merhaba.Sizin yine kiziniz konusuyormus.Benim oglum daha yeni yeni uzun cumlelere gecmisti.su anda onu da azaltti.1 hafta cok iyi neredeyse hic kekelemiyor 3 gun siddeti artiyor.Daha cok kucuk oldugu icin oglum cogu dil terapisti kabul de etmiyor ama ben duzenli baslamak istiyorum terapiye.Bir cikis yolu ariyorum.Bazen bende de duyarsizlasma oluyor cok kafama takmiyorum bazen mahvoluyorum.Dun ilk defa mesela bir kelimeyi cikaramayinca ogurme refleksi yapti ve gecen gun de ikizi onun bir kelime soyleyemeyisini taklit etmek istedi.Allah hepimizin yardimcisi olsun.Insallah o %70-80 in icinde oluruz da kendiliginden ya da terapi destekli gecer bu durum.

Durumumuzu en azindan terapiye baslayana kadar aklimda olanlar,gozlemlerimle,oglumunun duruma olan tepkilerini yazmaya karar verdim cuniu unutuyorum.En azindan birkac aya terapiye basladigimizda burdan not alabilirim.
Durumumuzu stabile bagladik.Nasil stabil.Bu kekemelik oyle degilik bir sey ki algoritmasini bir turlu cozemedim kafayi patlatsam da.Ilk gunler hatta ilk birkac haftaki gibi degiliz.Icine kapaniklik,sessizlik azaldi diyebilirim.Benim aklimi en cok karistiran ise kekemeligin siddeti.Kekelemeye basladiktan 3 4 gun sonr yer degiaikligi yaptik,köye geldik.Gezdik dogada ikizi esim ve ben .Nerdeyse hic evde durmadik.Pek ic acici degildi yaklasik 15 gun.Sonra tekrar tatil icin jekelemeye basladigi yere yani annemlere geldik.Ben daha da tutulur,iyice kapanir derken geldigimizin ertesi gunu cocuk birden konusmaya basladi.Cisinin feldigini eliyle isaret ederken anne cisim geldi,cisim geliyo cumleleri kurmaya basladi.Aralarda takilma oluyor tabi.He anne kelimesini kullanmiyordu.Tekrsrdan kullanmaya basladi.Yaklasik bir 10 gun cok iyi giderken.Tatilin bitimine 2 gun kala tekrardan siddeti artti.Ve su anda da 3 gun siddetli,2 gun akici sekilde ilerliyoruz.Bugun iyiyiz dedim mesela k8 iyiydi taki ogle uykusuna dalarken araba kelimesini 2.ye cikartamayana kadar.Gecen gun de bir kelimeyi cikartmaya zorladi kendibi ve ogurme refleksi gosterdi.Kahroldum.
Arada alisiyor gibi oluyorum ama arada ya kalici olursa napariz,okul hayati vs diye dusunmeden edemiyorum.Bu durumdan sonra bana duskunlugu de daha artti.Zaten ikizine nazaran daha anneciydi iyice dustu.Yarin okullar aciliyor gitme anne diyor.
Bir de terapist meselesi var.Okadar cok alternatif var ki napacagimi ona da sasirdim.Esim sen bilirsin sen kime gidelim diyorsan ona gidelim dedi.Ya gittimizle oglumun kimyasi tutmazsa,ya bize iyi gelmezse.Gorustugum bir terapist kres iyi gelebilir dedi.Bu sene henuz daha gitmiyorlar.1 sene daha evde olurlar diye planlamistik ama onda da net bir karara varamadik.Diger oglum henuz tuvaletini yapmak istemiyor.Ee sadece onu gondersem olmaz.Ne yapacagimi iyice sasirdim.

Chelzy canım geçmiş olsun zamanla geçicek gibi duruyor kuzenimin oğlu bu yaşlarda kekelemeye başladı bir sene sürdü bazen 4yasi bulabiliyormus hissedilmemeye çalış birde tam konuşmak isteyip hızlı hızlı kelimeleri kafasında toplamaya çalışıyorsa da olabilir Allah derti olmayan hastalık vermesin geçer inşallah

Kan değerlerine baktırdı mi belki B12si düşüktür ozamanda çok takılma yapiyor

Canimcim benim kafa oyle dolu ki unuttum yazmayi.Insallah gecicidir.Etraftan duydugum hep bizde de,bizim bi tanidikta da vardi bir sure sonra gecti denilen.Haftaya nasipse dil terapistine randevu alicam gidicez yani haftaya.Bir degerlendirsin bakalim.Dedigin degerlere hic baktirmadim.3 yas rutin kontrolunde doktorumjzdan isteyecdgim bir bakilsin.

Durumumuza gelecek olursak 3 4 gundur cok iyi arada hafif takilmalar disinda.Ozellikle gecen 2 gun inanilmaz uzun ve duzgun cumlelere basladi.
Kekeleme olsada dil gelisimi yerinde saymiyor.Sesleri duzgun kullanmak istiyor.Bazi kelimelerde ozellikle takiyor..Ev,neden,araba...Neden sorulariyla darlamalari basladi.Herseye neden neden nexen neden...Kacindigi hamur kelimesini 2 gundur.belki farkinda olmadan cok net soylemeye basladi.Kademe kademe mi duzelme olacak diyoeum kendi kendime.Bazen tam seviniyorum gecti diye aksi gibi 5 dk bir bakiyorum takiliyor.Insallah terapist iyi gelicek.

Geçer canım inan gecer uzulme

Benim oğlum da 3 yaşında, 4-5 ay önce başladı once tek tük belli kelimelerde yapıyordu sonradan bütün kelimelerde takılmaya başladı çok üzülüyorum. Kendi de farkında. Artık konuşmayacağım ben cünkü ben konuşamıyorum diyor kahroluyorum. Doktora götürdüm bu yaşlarda olabileceğini söyledi ama tatmin olmadım.

Çok üzgünüm . Kızımda da başladı . Genetik geçişli bizdeki . Düzelmesi çok zor . Eşim şu an konduramıyor . Çok küçük daha yeni yeni konuşmaya başladı diyor ama içim yangın yeri . Kendi çocukluğum ve yaşadığım tüm zorluklar geliyor aklıma kahroluyorum . Dua ediyorum başka bir şey gelmiyor elimden 2 buçuk yaşında henüz

Korkmayın, üzülmeyin. Erken dönem kekemelik gibi geldi bana. Genelde 2,5 3 yaş da gelişebiliyor. Her çocukta olacak diye bir şey yok ama yaygın olduğunu duymuştum. 3-6 ay arasında geçebiliyor. Benim kızım da gayet düzgün konuşurken bir sabah kalktığımızda kekelemeye başlamıştı. Doktorla görüştüğümüzde birkaç öneride bulundu. Uygulamamız sonucunda bir ay dolmadan normale dönmüştük.

1. Çocuğunuz konuşurken göz teması kurun.
2. Dinlerken yüz ifadaniz telaşlı ve sabırsız olmasın. Normal zamanda nasıl dinliyorsanız öyle dinlemeye devam edin.
3. Konuşmasına değil anlatmak istediğine odaklanın.
4. Sözünü kesmeyin ya da sözcüklerini tamamlamaya çalışmayın, sözcüklerini tekrar etmeyin. Sabırla sessizce cümlesinin sonunu getirmesini bekleyin.
5.Sürekli sohbet etmeye çalışın.

Bizim işimize yaramıştı. Umarım sizde de faydalı olur. Biraz sabır. Üç ay devam ederse bir uzmanla görüşmeyi de ihmal etmeyin lütfen.

Benim arkadaşımın cocuguda kekeledi. Doktor çocuğa bağırdınizmi etkilenmiş olabilir demiş. Arkadaşımda kabulleniyor zaten malesef bezi bıraktıracak diye çocuğa bağırmış oda korkmuş üç yıl tedavi gördü çocuk

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…