• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

ODTÜ'de başörtülü kızlara taciz

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bunlar gezi olaylarını yeniden çıkartabilme çabasından başka bir şey değil.
Üniversiteler açılıyor ve akıllarınca sıcak sonbahar oluşturmaya çalışıyorlar....

Bu olayı birde tersinden düşünelim.

Özel Fatih üniversitesinde tesettürlü bayanlar diğerlerini üniversite kampüsünde taciz etseler... Acaba nasıl bir infial olurdu...

Kültürel ırkçılığın , tahammülsüzlüğün açık seçik örneği... pankartı elinde tutan aciz şunu bilmelidir ki ; sol olmak karşıdakine tahammül etmek, onlarla birlikte yaşamayı bilmektir.. Siz 70 yildir Uzaya çiktiniz da bu Basörtülüler sizin Kuyruğunuzdan tutup aşagi çekti ? .. O aciz şunuda bilmelidir ki cemaat diye suçladığı o insanın sanada şunu deme hakkı vardır; o zaman sende bir cemaatsin,belirli bir gurubun kullanılmaya en müsait üyesisin, başkalarının hayatına müdahale eden,tahammülsüz,ötekileştiren ideolojik bir sömürücüsün...

Son düzenleme:
durduk yere yapmamışlardır ? nasıl yani ? diyelimki cemaat yurtlarına öğrenci alıyorlar,o zaman iyi etmişler öylemi ? taciz etme,itip kakma olmadı yakıp yıkma hakları var yani.

kayıt döneminde birçok stand kurulmuş zaten,ee ordaki öğrenciler içinde cemaate sempati duyan ve cemaat yurtlarına sıcak bakacak öğrencilerde olamazmı ? anaokulu öğrencilerindenmi bahsediyoruzki fikirleri zorla aşılayacaksın ayaküstü.
yasadışı bi durum varsa gider şikayetini yaparsın,ama yok sadece ben istemiyorumla olmaz bu işler.bu dünya sadece senin fikirlerinden ibaret değil.

Medya bazı şeyleri eksik aktarıyor her zamanki gibi, öncelikle ordaki başörtülü kızlar öğrenci değil, orda yurt tanıtımı için bulunan cemaat mensupları. Üniversiteye yeni kayıt yaptıran kızların yanına gidip devlet yurtlarında kızlar uluorta düşük yapıyor, ahlaksızlık almış gidiyor, bizim yurtlara gelin diye öğrenci topluyor, bunu yaparken de diğer yurtları karalıyorlar. Bu kızlardan ben öğrenciyken bile vardı, ne hikayeler anlatırlardı... Öğrenciler de akıllarınca bu tanıtımları yapan kızları protesto ediyorlar ama iş protestodan çok çirkin bir taciz gibi görünüyor...
Neyse sonuçta verilmesi gereken tepki bu olmamalıydı, o kızlar öğrenci değilse orda işleri yok, gider güvenliğe söylersin, ilgilenmezlerse dekana çıkar durumu anlatır, yabancıları attırırsın (sonuçta ne olursa olsun o bahçeye öğrenci olmayanların girmesi yasak) böyle şov yapmanın bir anlamı yok... haklıysan bile haksız duruma düşersin bu çirkin tutumla.
3-5 işgüzarın yaptığı bu çirkin davranış hiçbir kesime maledilmemeli, tam da insanları açık-kapalı diye ayırmaya çalışanların ekmeğine yağ sürmemeli... bu ülkede hepimiz kardeşiz, bugüne kadar kardeşçe yaşadık, bu çirkin oyunlara gelmemeli, bizi kutuplaştırmalarına izin vermemeliyiz.

öğrenci olmayanın orada işi yok ise komünist arkadaşların da olmaması gerekir değil mi

Kayıt işlemleri sırasında üniversitelerde stand açmak ve öğrenci toplamak ''yasak'' ise ; bu her kesim için yasaktır ve ilgili birimler tarafından engellenir.

Ha , yasak yok ise , standlar açılıyor ve herkes çalışmalarından , yurtlarından vs.. bahsedebiliyorken (akıl çelmek demiyorum zira bu öğrenciler artık çocuk değil ) o zaman x cemaatine ya da partisine de serbesttir.

Bizim üniversitemizin genel duruşu bellidir , sizi burada istemiyoruz denir mi ? Denmez .

Hadi diyelim dediniz , öyle pankartlar açıp , gölge gibi peşinden gidilir mi ? Gidilmez .

Videodaki görüntüler cidden komik . Bir şeye karşı durmanın bile bir duruşu vardır yahu , azıcık aklı selim ...

Başka bir şeye ihtiyaç yok .

Baskıdan dolayı feveran eden insanların yaptığı baskıdan da öte, taciz. Elinde döviz olan kızdaki hadsizliğe ve saygısızlığa bakar mısınız? Başörtülü kızın tepesine dikiliyor ve onu okuldan kovuyor, sen kimsin, bu hakkı kendinde nerden buluyorsun, insan hayret ve şaşkınlık içerisinde kalıyor, başörtülü kıza öğrenci kimliği sormak ne demek, bir haddini bil, sen kendini güvenlik görevlisi falan mı sanıyorsun? Eğer öğrenci değilse o kişi, okulun görevlisi gelir, duruma müdahale eder, sana ne oluyor?

Arkadaşlar bu gün konuyu netten detaylı inceledim,ödtü deki öğrenciler türbanlı oldukları için değil,cemaat yurtlarının reklamını yaptıkları için tepki göstermişler türbanlı arkadaşlara,sevgiler.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, ODTÜ'de başörtülü öğrencilere sözlü saldırıya ilişkin, üniversitelerde bu tür olayların yaşanmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Çetinsaya, yaptığı yazılı açıklamada, ODTÜ'de dün yaşanan olayla ilgili yaşadığı hayret ve üzüntüyü dile getirdi. Üniversitelerde bu tür olayların yaşanmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Çetinsaya, "başörtüsü taktığı için baskı gören öğrencilerin olduğu bir utanç tablosunu Türkiye'nin bir daha yaşamayacağını" söyledi.

Çetinsaya, dün yaşanan olayın öğrenciler arasında bir çatışma ya da gerginlik olarak nitelenemeyeceğini, yapılanın doğrudan bir taciz ve öğrenim hakkına saldırı anlamına geldiğini ifade ederek, ODTÜ yönetiminin bu konuda derhal soruşturma açmasını beklediklerini kaydetti...( alıntıdır)
yani arkadaşlar oda böyleymiş buda şöyleymiş demenin bir anlamı yok,,, ne olursa olsun eğitim temel haktır, onlar öğrenci değilmiş diğerleri öğrenci mi? onlarda yurt muhabbetindeler , bu kirli oyuna gelmeyelim biz kardeşiz bu oyunu bozmak bizim elimizde ,'' mağdur edebiyatı vs'' diyerek insanları kışkırtmanın gereğinin olmadığı kanısındayım,bizler bayanız genç nesiliz belki anne belki anne adayıyız, gelecek nesili şekillendirecek olan biziz bu oyunu birlik olarak biz bozabiliriz ,

önce sağ-sol sonra alevi-sünni şimdi de açık-kapalı..

bakalım sırada ne var,çok merak ediyorum?

son günlerde bir derdim var bölümünde bile sürekli açığım diye şöyle dediler kapalıyım diye böyle dediler biçiminde konular var ve çoğunu art niyetli buluyorum ve oynanmak istenen bu çirkin oyunu anlayamıyorum..

kimi ayrım yapabilir ancak ben başörtülü arkadaşımla birlikte derselere alınmıyor diye ağlamış,eylemlere katılmış açık bir kadınım ve bu ayrımlara lanet ediyorum!

Hep ayni hikaye!
Ayristirmak icin sunun icin bunun icin yapiliyor, yok siyasi simge yok zart yok zurt.
1966 dan beri basörtülü kizlar üniversitelerden kovuluyor.
Amac belli bir kesimin okumasini, bazi görevlere gelmesini engellemek.
Ellerinden gelse muhafazakar erkekleri bile bir sekilde uzaklastiracaklar ama olmuyor.
1966 da üniversiteden kovulan kiz hangi partinin simgesiydi acaba.
Disarda dolasan halk elbette normal yasayacak.
Amac basörtülülerin egitimini, eline meslegini alip, basörtüsü ile meslegini icra etmesini, yani basörtülü doktor, hakim, avukat, mühendisler olmasini engellemek.
Ayse teyze baörtülü olsa ne olmasa ne.
Amac basörtülüyü egitimden uzaklastirmak.
Cumhuriyet kuruldu kurulalida bu böyle.
1966 da ilk bir bayan tesebbüs etti basörtüsü ile üniversiteye gitmeye ve okul bahcesinde tartaklanip, baörtüsü cekistirildi.
O gün bugündür de, basörtülü kizin egitim hakkina hep tecavüz edildi.
Diger ilginc olan ise, otu, b.ku kadinlari sosyal hayattan uzaklastirmaya baglayan ve kadin haklari nutuklari cekenlerin bu olanlara tepki vermemesi!

Son düzenleme:
Özgürlük anlamında değerlendiriyorsak bunların özgürlüğe saygısı yok.Itilip kakilmaya alismis bizimkilerde karsi koyamiyorlar uc-bes capulcuya.Ardlarina bakmadan gidiyorlar.Ordan kalkip gitmekle onlari sevindirdiler.Ozgurluk diye yirtiniyorsan baskasinida kisitlamiycaksin.

İnanç bazında insanları ötekileştirmek, dalga geçmek ve sonra kendilerine saygı bekleyenler yanılıyorlar. Ülkenin birliğini isteyenlerin yapacağı bir şey değildir. Herkes birbirine saygı duyacak.Sen nasil stand acabiliyorsan orada(Hatta gozluklu olan kiz orada merdivenleride gokkusagi rengine boyarken goruntuleniyor baska haberlerde denk geldim) hakkina sahipsen o kizlarda okullarinda istedikleri gibi stand acabilir.Kendine yapilmasini istemedigin seyi baskasina yapmayacaksin.Saygili olmak, insan olmak bunu gerektirir.

ben kapalı olupda okuyamıyorum diyen kişilere inanmıyorum.Yok kızı okulda kapalı diye dövmüşler yok taciz etmişler yok okuldan atılmışlar hala bunlara inananlar var.Benim ablam hemşirelikde okudu hemde akdeniz üniversiteside kapalı üstelik ne sınıfa kapalı girilmesi engellendi ne staj yaparken başını aç dediler.Bence bunlar okumak istemeyen kişilerin bahaneleri.Bizim sınıftaki kızlarında yarısı kapalı öğretmenlik bölümündeyim ne laf atan ne bakan var.Acındırmayın kendini lütfen yok kapalıyız şöyleyiz yok kapalıyız böyleyiz demekten vazgeçin artık.Olaya kapalı açık olarak bakmayın bi BAYAN olarak bakın lütfen.Kapalı kızlara taciz varda açıklara yok mu sanıyorsunuz.

ben kapalı olupda okuyamıyorum diyen kişilere inanmıyorum.Yok kızı okulda kapalı diye dövmüşler yok taciz etmişler yok okuldan atılmışlar hala bunlara inananlar var.Benim ablam hemşirelikde okudu hemde akdeniz üniversiteside kapalı üstelik ne sınıfa kapalı girilmesi engellendi ne staj yaparken başını aç dediler.Bence bunlar okumak istemeyen kişilerin bahaneleri.Bizim sınıftaki kızlarında yarısı kapalı öğretmenlik bölümündeyim ne laf atan ne bakan var.Acındırmayın kendini lütfen yok kapalıyız şöyleyiz yok kapalıyız böyleyiz demekten vazgeçin artık.Olaya kapalı açık olarak bakmayın bi BAYAN olarak bakın lütfen.Kapalı kızlara taciz varda açıklara yok mu sanıyorsunuz.

bu acındırmak değil ki,ben açık bir insanım ama 2000-2003 döneminde kapalı arkadaşlarım derslere alınmadı,kimi peruk taktı kimi başını açtı..bunlar yaşanmış şeyler yani hepsini yalan acındırma diye kestirip atamazsınız..bizzat şahit olduğum bir olaydır bu..ama hocasına göre değişiyordu,kimi hocamız kusura bakmayın arkadaşlar kural bu derken kimi başını açmıyorsan çık dersimden diyordu..

ama şu anda bu mağduriyet yok hala bu söylemler varsa bana da garip gelir.

eğer özgürlüğü savunuyorsak herkes için savunmalıyız,ben bundan yanayım.

bu acındırmak değil ki,ben açık bir insanım ama 2000-2003 döneminde kapalı arkadaşlarım derslere alınmadı,kimi peruk taktı kimi başını açtı..bunlar yaşanmış şeyler yani hepsini yalan acındırma diye kestirip atamazsınız..bizzat şahit olduğum bir olaydır bu..ama hocasına göre değişiyordu,kimi hocamız kusura bakmayın arkadaşlar kural bu derken kimi başını açmıyorsan çık dersimden diyordu..

ama şu anda bu mağduriyet yok hala bu söylemler varsa bana da garip gelir.

eğer özgürlüğü savunuyorsak herkes için savunmalıyız,ben bundan yanayım.

ben zaten 2000-2003 yıllarını demiyorum aradan 10 yıl geçti ve bence artık bu anlayışsızlıkar kalktı.

Siz hangi ulkede yasadiniz yada yasiyorsunuz derim ancak.Yasiniz belki kucukde sahit oldugunuz bisey yok.Ama basortusu nezaman serbest kaldi o tarihten onceki zamanlarda yasayan her kapali yasadi bu sikintiyi. O zamanlari yasayanlar bilirde yasamayanlar icin anlatayim.

Ben 2001-2005 doneminde okudum heraninda bunu yasadim neden bahsediyorsun sen.Guvenlik memur kulubesinin unune gelipde orda birsuru insan icinde basini acmanin ne izdirap oldugunu bilmezssin boyle atip tutarsin ancak.Simdi belki kolaylik gelmis olabilir.Benim okudugum donemde bunlari arkadaslarimla cok yasadim sikintisini cok cektip.Tam tersi sizin dediginiz gibi degil okumak istedigim icin acmak zorunda kaldim bu bahane degildi yani.Lutfen artik ezbere konusmayin.Butun herkesin icinde basini acmanin sikintisini bilemezsin, butun bakislar sendedir ve merakla izlerler.Biraz sagduyu lutfen bunca sikinti yasamis arkadaslarimiz var onlarida anlayin.Simdi var olan hakkimizi geri kazanmaya calisiyoruz herkes gibi.Simdi sorun yasanmiyorsa cok guzel biseyler insanlik adina duzelmis derim ama bizim zamanimiz anlattiginiz gibi tost pembe degildi.Magdur edebiyati degil bizzat gercekler..sevgiler..

Son düzenleme:
Konu hakkında yorum yapmadan önce şunu belirtmek istiyorum, her kapalı cemaatçi değildir diyen arkadaşlar var bakıyorum cevaplarında. Evet bu söylediğiniz doğru ancak eğer bu videodaki şahıstan bahsediyorsanız yanılıyorsunuz. Bu şahıs "ablalar" diye tabir edilen ve çocuklarının cemaatin evlerinde kalmasını kabul etmiş velilerin çocuklarını üniversiteye kayda götüren, sonra da teslim alanlardan biri. Yani her kapalı cemaatçi değildir evet ama bu videoda gördüğünüz "abla"mız cemaatçi. Ben videoda yapılanlardan rahatsız oldum çünkü bir itiraz mekanizması varsa da bunun bu videodaki gibi özgürlüklere zarar vermeye çalışan, saçma sapan bir tavırla çalışmaması gerektiğini düşünüyorum. Evet, o üniversite kapılarında bekleyip de velilerin gözlerini boyayarak kızları cemaat evlerine çeken sözde ablalara ben de karşıyım, ama bu karşıtlığı göstermenin yolu bu değil.

Son düzenleme:
ben zaten 2000-2003 yıllarını demiyorum aradan 10 yıl geçti ve bence artık bu anlayışsızlıkar kalktı.

evet şu anda o olaylar yok ve herkes istediği şekilde okuluna gidebiliyor bu konuda katılıyorum size.yani artık kapalı insanların maduriyeti diye birşey bence de yok..

eğer bu ülkede kadınsan zaten 1-0 yenik başlıyorsun hayata.bunun açığı kapalısı yok.

TV de izledim ve özgürlük idolü olan çağdaşlığı savunan ama özgürlükleri kısıtlamaktan geri kalmayıp sadece kendi düşünce sistemine hoşgörü gösteren geri kafalı insanların haline acıyorum.Siz kimsinizde kapalıları kısıtlıyorsunuz ya da kapanmayanları yazık ya adaletsizlik yapanların adalet istemesi kadar salakça bişey olamaz.Hala bu zihniyet ve cehalete kucak açtıran düünce.Dinin emrini yapan okumasın okumayıncada chil bunlar diye küçümsensin var mı böyle bir dengesizlik? evet var !

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back