• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nü model: Okuldaki herkes bedenimi benden daha iyi biliyor

Yakın zamanda Davut heykelini görme ve inceleme imkanım oldu.
Gerçi gördüğü zarardan dolayı birebir kopyasının sergilendiği hakkında dedikolar olsa da farkı apaçık ortada.
Çevresindeki diğer heykellerle karşılaştırınca inanın onu Michelangelo'nun yaptığı, kas dokularının, damar hatlarının
kusursuzluğuyla kendini belli ediyordu ve hayran olmamak elde değil.
Sanatla yakından uzaktan alakası olmayan kocam, ben hayranlıkla heykeyi incelerken hiçbir rahatsızlık duymadı, duymamalı da.
O heykelin salonumda olması, nü bir tablodan farksız olacaktır benim gözümde.
Sizin boş dayatma dediğiniz şey, yineliyorum bir sanattır!
Sanatı algılamak ve olduğu gibi bırakmak gerekir.
Sanatın teşhiri, erotiği ya da seksapalitesi olması mümkün değildir.
İşte bu algının oluşması bir toplum için inanılmaz önemlidir.
Sizin boş bir dayatma olarak gördüğünüz algı oluştukça, bireylerin at gözlükleri atılacak.
İnsan bedeninin 'sahip olunacak' bir şey olmaktan çıkıp, herkesin kendine aitlik duygusuyla yer değiştirecektir.
Sanat, birçok olumsuz davranış, hal ve tutumu yüzyıllardır yerinden eden bir yapıya sahiptir.
Biz ki, dünyanın birçok yerinde sanat eserlerinin bulunduğu alana adını yazan milletiz(gözlerimle türkçe isimler gördüm!), sanatın bu sonsuzluğu ve salt değerlendirilmesi gerektiğini anladığımız an özgürlük ve düşünce kavramımız kendimizle sınırlanacak, bir başka bireyin beden ve düşüncelerine zarar verecek davranışlarından ister istemez kaçınacağız.
Bu yüzden bu algıyı oluşturmak dayatma değil, gerekliliktir.
Sanat, sanattır.
Altında başka bir şey aramak, kendi pis düşüncelerimizi o eserde göstermeye çalışmaktan başka hiçbir işe yaramaz.

Iyi peki o zaman, madem oyle...

Sanat nedir?
 
Ha bir de ciplaklik deyince aklimiza o dediginiz sey gelmiyor utanmak geliyor ...kimse itiraz etmiyo soyunsunlar bize ne madem sanat icin Allahim sen koru

Beni ölümle tehdit etseler de yapmayacağım bir şey ama yapana da bir şey demem. Herkesin kendi hayatı, sevap veya günahsa o da kişiye ait beni ilgilendirmez.

Madem aklınıza o gelmiyor, madem itiraz etmiyorsunuz o zaman yazdıklarımı üzerinize alınmanız için bi sebep yok. Cevap yazmak için zahmet etmeseydiniz.
 
Iyi peki o zaman, madem oyle...

Sanat nedir?
Burada herhalde birkaç cümleyle anlatabileceğimi düşünmüyorsunuzdur.
Ben değil, sanatçıların kendisi bile anlatamaz.
Ama biraz değinmem gerekirse...

Sanat, kusursuzluğu minimum seviyede kusurla anlatan eserlerin sonlanmış halidir.
Biriciktir, yapan sanatçıya özgü her türlü ard yöre ve ögeleri bulundurur.
Bu sebeple, ne sizin yaptığınızı başkası yapabilir ne de benim yaptığımı.
Bir şeyin sanat olduğunu kabul edebilmemiz için, görünenden çok daha öte anlam, ifade, estetik, biriciklik ve teknik bulundurması, aynı zamanda sanatçı dahil birçok insanın keşfedemediği okumaları olması gerekir.
Daha anlaşılır bir ifadeyle, o sanatçı bile başka zaman aynı eseri tekrar yapamaz.
Çünkü yaptığı andaki duygu, düşünce, vermek istediği mesaj, yapmak istediği şey yani obje zaman içinde değişikliğe uğrar, 1 gün sonra bile yinelemez.
Yukarıda en yalın haliyle anlatmaya çalıştığım şeyleri bulunduran yapıtları, sanat eseri olarak kabul ediyoruz.
Sanat size ya da bana göre değişemez, ama beğeniler her zaman değişebilir.
Benim Mona Lisa'ya karşı duyduğum antipati, Olympia' ya(tablo nü çalışmadan öte, bir hayat kadınının tablosudur) karşı duyduğum aşk gibi...
Birinin dünya peşinde ve hala sırları çözülemedi, diğeri ise pek çok sanat severin bile haberinin olmadığı ama zamanında çığır açan bir eser.
Benim için Mona Lisa anlam ifade etmiyor olabilir, sizin için de Olympia.
İşte buna diyecek söz yoktur fakat her ikisine de sanat değildir dememiz mümkün olamaz.
 
Kakao ve Ben Kakao ve Ben kesin senin göremedigini görüyorum desem emin ol.
Cünkü bunu kendin kesfedeceksin. Cinsel organda, kulak gibi, el gibi ayak gibi, nesini merak ederim orasini anlayamadim sorunun ? Ben anatomi dersinde 2 kere ölü kesmisim, icini acip bakmisim incelemisim, yani insan vücudu bana hic bir sey ifade etmiyor, etten, kemikden baska.
Hayati hep büyük pencereden bakacaksin. Hersey cinsellik degil.
Ha cinsellikde güzel birsey ama onun yeri baska, sanat ve tipda bir insanin vücudunu sex objesi olarak algilamiyorsun cünkü arka bilgin bu konuda cok. Tüm vücuttaki kaslarin isimlerini biliyorum ve bunu eger ressamda cok güzel cizmisse, iste hayretler icinde seyrediyorsun.
Hersey cizimle baslamis, eskiden anatomi kitaplari, böyle kabiliyetli ressamlar sayesinde bizi bu zamana kadar tip ögrencilerini egitti. Meshur " Sobotta " kitaplarimiz vardi, bunlar hep cizimle bir organi bize anlatirdi. veya mimari binalar eski zamanin cizimleriyle bu zamana geldikde simdi 3D animasyonlu hersey.
Cevabim seni tatmin etmistir umarim.
iyide ben zaten o resimleri cinsellik, günah aman bakılmaz olarak düşündüğüm için sormadım.. ama şu yazına çok hak verdim...(Tüm vücuttaki kaslarin isimlerini biliyorum ve bunu eger ressamda cok güzel cizmisse, iste hayretler icinde seyrediyorsun...)))
 
Bir ülkede her yer buram buram sanat kokuyorsa ve yasatiliyorsa iste o ülke refah, mutlu, özgür yasiyordur demek. Sanata deger vermeyip, sansürleyen bir devlet halkina en büyük zülumu yapiyor, cünkü sanat, dogayi anlatiyor, barisi anlatiyor, insanin en ucra kösesindeki sevgiyi ve güzelligi ortaya cikariyor, icindeki merhameti, empatiyi güclendiriyor. Sanat insanin ufkunu aciyor, vizyonunu genisletiyor, ayagina dünyayi getiriyor. Sanat tüm dünyadaki insanlari birlestiriyor, mesajlar veriyor, gecmisten gelecege.
Sanat ve sanatin her dali, her alanda insani manevi zenginlestiren, hayata bakis acisini degistiren unsurdur.
Onun icin ülkemizde sanata ve sanatciya cok güzel muhafaza etmemiz sart, cocuklarimiza verecegimiz en güzel mirasdir sanat.
Sanat her dalda var, eger bir sanatci görüsü yüzünden hapise giriyorsa, yurtdisi ediliyorsa, iste orada toplum ölmüstür demek.
 
Nü resime kızanlar, yada eleştiren arkadaşlar.. Acaba Romada ki aşk çeşmesinin olduğu yeri görseler ne edicekler.. :KK53: Hemide 3 boyutlu yani bildiğiniz heykel.. O da yetmiyormuş gibi oralarından buralarından su fışkırtıyollar :KK53:
 
Oncelikle cok politik bir cevap olmus, tanimk yapilmaz deyip her seyi sanatin sarti saymissin...

Sanat, kusursuzluğu minimum seviyede kusurla anlatan eserlerin sonlanmış halidir.

Anlamsiz... Kusursuz olan gerceklik, kusurlu olan anlatim mi? Neye dayanarak soyluyorsun? Bu bir kural falan degil.

Ben de derim ki, kusurlu olan gercekliktir, kusursuza ulasmak ise zihnin ve sanatin isi.. yani bunu da diyebilirim.

Bir şeyin sanat olduğunu kabul edebilmemiz için, görünenden çok daha öte anlam, ifade, estetik, biriciklik ve teknik bulundurması, aynı zamanda sanatçı dahil birçok insanın keşfedemediği okumaları olması gerekir.
Daha anlaşılır bir ifadeyle, o sanatçı bile başka zaman aynı eseri tekrar yapamaz.
Çünkü yaptığı andaki duygu, düşünce, vermek istediği mesaj, yapmak istediği şey yani obje zaman içinde değişikliğe uğrar, 1 gün sonra bile yinelemez.
Yukarıda en yalın haliyle anlatmaya çalıştığım şeyleri bulunduran yapıtları, sanat eseri olarak kabul ediyoruz.

Bu sartlar bana ilginc geldi...

Mesela estetik kaygi... eger estetik icerecekse (ki modern sanat teorilerinde estetigin pek esamesi okunmaz, ornegin bu yuzden sanat filmlerini cok kisi izlemez) buna kim karar veriyor? Daha onceki sayfalarda bazi resimleri estetik bulmadigini soyleyen kakao isimli uye neden taslandi ve cahillikle suclandi? estetik bi kural mi ki, belli bir olcutu mu var? Kadin estetik bulmadm diyip begenmedi ve cahil ilan edildi. Eee sen mi karar vereceksin neyin estetik olduguna? Yok eger karar verecek olan sen degilsen (ki degilsin) bazi kisilerin "bu ne bicim sanat be" demesi seni niye geriyor?

Ayrica estetik algi surekli degisirken, bunu sanatin sartlari arasinda saymak dogru mu sence? Boyle degisken temel uzerine oturt, sonra da milleti sanag cahiliyle sucla... komik

Kural, bicim kaygisi... valla birsuru bicim var sanatta (sadece resimden bahsediyiruz su an, daha muzik, edebiyat vs gelmedik). Hangisi sanat, hepsi mi? Kuralsiz takilanlar ne peki, onların ki sanat degil patlıcan mı? Diger yandan da bu kurallae ne ya? Yani ressamlar kurala gore mi gitmis yoksa once kafalarina gore cizmisler, sonra bunlari inceleyenler mi kurala oturtmus bunlari? Yani zamanin ressamlari sence kural, bicim falan mi kasiyordular?

Digeri de anlam.... o da garip bak. hangi anlamdan bahsetmeliyiz sanat denmesi icin? Ressamin kast ettigi mi, bakanin anladigi mi? Peki aslinda ressam bisey kast etmis miydi? Bak o daha komik...

Karsindaki kadin sana normal bi nu tabloyu anlatir; "sanatci burada donemin havali aristokrat kadinin aslinda ne denli ice kapanik ve huzunlu oldugunu ve ayrica.... bla bla bla blaaa". 'Ya o resimde oyle bir sey, beyin yikama, birak ben ne anliyorsm anlarim, kafa utuleme' bakisi atarsin.. yine de yuzundeki sahte ve bi o kadar da sevimsiz gulumsemeyle anltmaya devm eder. Alti ustu ciplak bir kadin resminden onca seyi anlayan kadin, benim yuzumdeki " yaa sus off" bakisini neden anlamamisti? Bu celiski hangi vicdana sigardi?

Halbuki tablo gayet netti, hic de oyle birsey anlatmiyrdu. Olaay suydu;

Ressam, kadini eve cagirmisti. "Cikar ustundekileri ablacim" demisti... "uzan suraya, kolunu da basinin uzerine koy. Tamam dur kipirdama"... sonra da o kadinin resmini, guzel bisey yapma amaciyla (bunu detaylardan ve ugrasilmis olmasindan anliyorZ) cizmisti. Bu kadar basit yahu.

Oyle onune her gelen resimden sozde anlam cikaran tiplere cok guluyorm. Kasmayin yahu, olay ne? Nerden biliyorsn ressamin oyle bisey anlattigink? Malum mu oldu? Dimi ama? Sonra da millete cemkirirler " sen ne anlarsin beee" diye. Halbukk gayet de anladi herkes, sen fazladan kasiyorsun...

Hani bazi yazili veya sozlu hikayelrr, efsaneler, dini anlatilar uzerinden bi ressamin resim yapmasi vardir... o resimden anlamlar cikarilir cunku o resimlerle sembolik anlatim yapilmistirm o yuzden o resimlerin dayandigini efsane ya da dini hikayeleri anlat, ki neyin sembplize edildigini ogrenelm. Ama onun disinda her resimden de ivir zivir anlam cikarmaya kasma yemezler. Sonra da milleti anlamiyor diye suclayin tabi...

Her neyse... sen simdi sanati boyle kaygan zeminin uzerine oturtursan, baya acayip birbseye donusur bu.

Sanati sadece sanatcilar ve sanattan anlayanlar. sanat da sanatcinin yaptigina denir. Anlam vardir ama herkes anlamaz sadece sanattan anlayanlar anlar (sanatcinin ne kast esttigini bilmezler aslinda, genelde uydururlar)... estetik vardir ama sadece sanattan anlayanlar gorebilir.

Baya bildigin dongusel mantiga soktun isi. Sanata temel diye totolojiyi koydun onumuze. Sonucta da kerameti kendinden menkul, kendi kendini gerceklestiren bir sey yaptin sanati. Bu da basbaya halk diliyle " sanat cok harika biseydir ama halk cahildir bilmez, sadece sanat sevdalilari anlar cunku sanat sanat icin yapilir (celiski), anlam ifade etmesi gerekir ama sadece sanat gurulari anlar, halkin kafasi basmaz (o zaman halk sevmeyince aglamanin manasi yok).... vs vs"

Kisir dongu yani. Sanat sanat camiasindakilerin yaptigi seydir, sanat camiasindakilerin yaptigi sey sanattir... gib bisey oldu. E sen ztn bastan sanati halktan soyutladin... halk uzak durunca sitem etmenin manasi yok.

Bu da baya baya sanatcinin asiri solcusu olmaktir. Hic de hoslanmam
 
Bir sanat tarihçisi olarak nü tabloların eğer var ise sanat değerini taktir ediyorum. Fakat İslamiyette yeri olmayan haram olan çıplaklığın Müslüman ülkelerde böyle serbestçe sanata ve başka alanlara girmesini doğru bulmuyorum. Bu kişisel bir tercihtir. Esere ve yapana saygı duyulmalı fakat, benimsenmemeli diye düşünüyorum.
"Fakat İslamiyette yeri olmayan haram olan çıplaklığın Müslüman ülkelerde böyle serbestçe sanata ve başka alanlara girmesini doğru bulmuyorum."
İnsanın çıplaklığı konusu bence bu, sanatın değil.
 
"Fakat İslamiyette yeri olmayan haram olan çıplaklığın Müslüman ülkelerde böyle serbestçe sanata ve başka alanlara girmesini doğru bulmuyorum."
İnsanın çıplaklığı konusu bence bu, sanatın değil.
Müslüman bir ülkede yaşamıyorsun laik bir ülkde yaşıyorsun
Değerlerine uymayan bakmasın izlemesin yapmasın
 
Back