Doğuma Hazırlık Normal doğum mu ? Sezeryan mı ?

Bebeklerimize aldığımız eşyalar, hastane çantası, ürünler için tavsiye ve öneriler....

Doğum tercihim ...

• Ankete Katılan
    38

Kazen

Yönetim
Administrator
14 Kasım 2001
21.326
En iyi cevaplar
2
69.478
1.623
101
Riskli gebeliklerin ve normal doğum sırasında ve sonrasında oluşan problemlerin olması nedeniyle zorunluluktan doğmuş olan Sezeryan doğum rutin olarak kullanılmadan önce doğum şekli olarak bir başlık açılmıyordu, ancak bazı tıbbi gereklilikler dışında sezeryan doğumun aşırı yaygınlaşması beraberinde komplikasyonları ve beklenmedik sıkıntıları da getirdi..

Öncelikle pratik anlamda doğum şekilleri 2 ana başlığa ayrılır ;

1- Vaginal Doğum ( Ağrısız normal doğum – Naturel normal doğum )

2- Abdominal Doğum ( Sezeryan )

Gelişmiş ülkelerde sezeryan oranının toplam doğumlara oranının yaklaşık olarak % 15 civarında olması, bizim ülkemizde ise bu oaranın %70 lere hatta bazı illerde % 90 lara kadar çıkmış olması beraberinde de her operasyonda olduğu gibi hem annede hem de bebekte bu kadar sıklıkta görmeyi beklemediğimiz sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır..Bunlar

Hocamın da hep söylediği gibi ‘’içinde NORMAL sözü geçen yöntem iyidir, çünkü doğaldır‘’ yani her ne sebeple yaparsanız yapın Sezeryan ile doğal olmayan bir durum oluşturuyoruz.

1- Normal doğum yapmış bir annenin Sezeryan olmuş bir anneye göre "ANNE SÜTÜ" daha erken ve bol miktarda gelmektedir.Bu durumun nedeni bebeğin doğum yolunda ilerlerken annede prolaktin ve oksitonin denilen hormonların salınımıyla ilgili olmasıdır.

2- Sezeryanın cerrahi bir müdahele olması nedeniyle oluşabilecek KOMPLİKASYONLAR" ; Kanama miktarında fazlalık , yara yeri ve karın içi enfeksiyonlar , karın içi yapışıklıklar (adezyonlar), süt için alması gereken gıdaların alımında gecikme vb. ‘’HASTANEDE KALIŞ SÜRESİ ‘’ de önemli farkalar gösterir, Normal doğum yapmış bir anne 8 saat sonra taburcu olabilirken ,Sezeryan olmuş bir anne en kısa 24 saat kadar hastane de gözetim altında tutulmalıdır.

3- Anne doğum yaptıktan sonra yeni "YÜKLENİLECEK SORUMLULUKLAR" a da hazır olmalıdır (emzirme,bebeğiyle ilgilenme, vb ) Normal doğumda herhangi bir ameliyat yeri olmadığı için kolaylıkla ve hemen anne emzirebilir,bebeğinin altını alabilir ..Sezeryan da ise operasyona bağlı ağrı,belli süre beslenememe ,gaz çıkarma problemi , kesi yeri sağlığı için hareketsizlik oluşması gibi durumlardan ötürü bebekle ilgilenme ve emzirme süreci negatif etkilenebilmektedir..

4- Yapılan araştırmalara göre Normal doğum yapan anne bebeklerinde ‘’YENİDOĞAN SARILIĞI ‘’ nın da daha az görüldüğü tıbbi makalelerde yazılmaktadır.

5- Normal doğum yapan anne bebeklerinde SOLUNUM SIKINTISI (Respiratuar Distress ) çok daha nadir görülmektedir.Bu durumun sebebinin doğum kanalı içinde bebek ilerlerken salgıladığı steroidler olduğu bilinmektedir.

6- Normal Doğumun tam bir "TÖREN OLMA NİTELİĞİ". İlk çağlardan beri doğum anne adayının ve o ailenin geçmişindeki en önemli törenlerden biri olmuştur, bu özelliği anne adayının ‘’BAŞARISI , CESARETİ ve FEDAKARLIĞI ‘’ temasının bir örneği olarak görülmektedir. Normal doğum yapmış anneler doğuma aktif katıldıkları için bu duyguları hiç yaşamadıkları kadar derinden yaşamaktadırlar

7- ‘’ANNE BEBEK İLETİŞİMİ ‘’ yönünden de Normal Doğum yapmış anneler avantajlı durumdadırlar, Kişisel olarak Dr. ÖZGÜR ATLI olarak ben doğumunu yaptırdığım bebeği göbek kordonu kesilir kesilmez anne karnına yatırmak suretiyle ilk anne – bebek iletişimini başlatırım, bu durumu yaşamış annenin Plasentası ( bebeği besleyen organ ) daha erken ayrılır ve anne sütü çok daha erken gelir. Sezeryan doğumda böyle bir iletişim bu seviyede gerçekleşmez..

EN SON ÖZET OLARAK : Sezeryan gerekli hallerde hem anne hem de bebeğin hayatını kurtarabilecek bir operasyondur, bir çok nedenle ( fetal distress , iri bebekler , bebek geliş anomalileri vb.) yapıldığında bir çok sıkıntıdan korur, ancak artık günümüzde her anne adayına bir bahaneyle veya korkutularak uygulanan rutin bir uygulama olmuştur.. Hastalarım bilir Ben bunu ‘’apandisit ameliyatına ‘’benzetiyorum, yani apandisit operasyonu da çok hayat kurtarmıştır ancak her karşımıza çıkan sağlıklı kişiyi de apandisit ameliyatı mı yapalım ?

Şu bir gerçek ki her anne istediği yöntemle doğum yapmalıdır, ancak yöntemlerin artıları ve eksilerini anlatma görevini biz hekimlerin layıkıyla yerine getirmesi gerektiğini düşünmekteyim….

AĞRISIZ NORMAL DOĞUM ( EPİDURAL DOĞUM )

Hastalarımla doğum öncesi konuşmalarımızda Normal doğumdan korkulan ve Sezeryanı tercih ettiren en büyük unsurun Normal Doğum sırasında çekilen ağrı olduğunu saptadım, hastalarımız doğal olarak aile büyüklerinden ya da teşekküllü olmayan yerlerde yaptıkları doğumlardan dolayı çok ağrı çekmiş olan yakınlarından doğumu sormakta , öğrenmekte ve bu ağrıyı çekmemek için Normal Doğum istememektedirler. Ancak uzun zamandan beri aktif ve başarıyla uygulanan ‘’EPİDURAL ANESTEZİ ‘’ ile doğumun korkulan ağrısı % 95 oranında engellenebilmekte ve kolaylıkla dayanılabilir bir seviyeye inmektedir.

Sorulan diğer bir soru bu anestezi şeklinde felç olma riski olduğudur, bu TAMAMİYLE bir şehir efsanesidir, ehil ellerde ( anestezi uzmanı doktor ) böyle bir risk yoktur , diğer bir soru ise kalıcı Baş ağrısı ve Bel ağrısı oluşturma ihtimalidir, Burada ki önemli nüans Sezeryan da yapılan belden anestezi ( SPİNAL ) ile Normal Doğumda belden anestezinin ( EPİDURAL ) farklarıdır.. Spinal anestezide alt vücüt bölümü tamamiyle hareketsiz olurken Epidural anestezide hasta yürüyebilir , rahatça tuvalete gidebilir sadece ağrı hissi duymaz ve baş ağrısı ile bel ağrısı riski Epidural anestezide çok düşük oranlardadır ( % 1 den az ).

Sezaryen Doğum Hakkında Merak Ettikleriniz
1."Sezaryen mi normal doğum mu" diyenler neye göre karar vermeli?
2.Sezaryen doğum yapanlar daha sonra normal doğum yapabilir mi?
3.Sezaryen doğum zor bir operasyon mu?
4.Sezaryen doğumun normal doğuma göre avantajları var mı?
5.Sezaryen doğum sonrasında anne hastanede neler yaşar?
6.Sezaryen doğumdan sonra anne evde neler yaşar?
7.Sezaryen doğum hangi durumlarda zorunludur?
8.Sezaryen doğumda hangi anestezi yöntemleri kullanılır?

Adım Adım Bir Sezeryan…

Normal ve problemsiz bir sezaryen ameliyatı genellikle 40-50 dakika sürer.Bebek genellikle sezeryan başlamasıyla birlikte ilk 5 dakikada doğar,kalan süre ameliyatın tamamlanması ve annenin kesilen dokularının dikilmesi için geçen süredir.

Sezaryen ameliyatında hasta hazırlığı ve sezeryan tekniklerinde operatörün kişisel tercihi yada ameliyatın yapıldığı hastanenin şartlarına göre farklılıklar olabileceği hatırlanmalıdır.Her jinekolog farklı tutum takınabilir ve hepsi de kendince doğrudur.

Evden hastaneye gidiş

- Sezaryen ameliyatı planlı bir şekilde önceden tarihi ayarlanarak yapılacak ise bir önceki gece saat 24.00 ‘ten itibaren hiçbir şey yenilip içilmez.En az 6 saatlik açlık ve susuzluk süresi olması önemlidir.

- Takılarınızı evde bırakınız,yüzüklerinizi çıkarınız. Ameliyat esnasında kanamanın durdurulması için koter kullanımında problem yaratmaktadır. Zaten çıkartmayı unutursanız ameliyathane hemşiresi çıkartıp ailenize teslim edecektir.

- Ağır göz makyajı yapmayın,ameliyat esnasında göz koruma kremleri kullanıldığı için problem olabilmektedir.Ojeniz var ise en azından işaret parmağınızdaki ojeyi çıkartın,ameliyat esnasında genel durumunuzun takibi için kullanılan cihazın sağlıklı çalışması için gerekmektedir.

* Ameliyat saatinden en az 1 saat önce,çoğunlukla sabah saat 07.00-07.30’da hastanede olunması gerekmektedir.

Sezeryan Ameliyatı öncesi hazırlık

* Hastaneye varışın ardından önceden rezerve edilen odaya hasta alınır.Yatış dosyası çıkartılır.Kat hemşiresi öyküyü alıp gerekli onay formlarını doldurur.Özel sağlık sigortası var ise gerekli ön onay işlemleri başlatılır.

* Ardından lavman yapılarak bağırsakların boşaltılması sağlanır.Bu işlem zannedildiği kadar rahatsızlık verici değildir ve operasyon sonrası gaz ve büyük tuvalet sıkıntısı olmaması için uygulanır. Tüm işlem 5 dakikada biter.Bazı jinekolog doktorlar lavmanı tercih etmezler. Kişisel yaklaşımdır.

* Ameliyat bölgesi hemşire tarafından kontrol edilip tüy varsa traş edilir.Ameliyat öncesi kan sayımı,kanama zamanı ve pıhtılaşma zamanı ve gerekli görülen diğer kan tetkikleri için kan alınır.

* Ameliyathane önlüğü giydirilir,saç bonesi takılır.

* Ameliyat yapılan hastanenin prensiplerine göre eğer doktor tarafından talep olursa ,hasta odasında veya ameliyathanede foley sonda takılır.Sonda genellikle ameliyattan 8 – 12 saat sonra çıkartılır.Sonda takılması birçok hastayı rahatsız etse de takılırken özel ağrı kesici jel kullanıldığından acı verici işlem değildir. Sonda takılması hem ameliyatı kolaylaştırır, hem de ameliyat sonrası hastanın idrar çıkışının takibi için önemlidir. Ayrıca hasta ameliyat sonrası ağrılı dönemde tuvalet ihtiyacını karşılamak için sıkıntıya girmemektedir. Sonda uygulaması da doktorun tercihine bağlıdır. Aksi de doğrudur.

* Sedye ile ameliyathaneye alınır. Hasta yakını da gebeye ameliyathane kapısına kadar eşlik edebilir.

* Video kayıt cihazını veya fotoğraf makinasını sezeryan sıraında çekim yapması için ameliyathane görevlisine vermeyi unutmayın.

Ameliyathanede hazırlık

- Ameliyat masasında önce damar yolu açılır,kalp atımlarını izlemek için göğüs kafesine transduser olarak isimlendirilen bir alıcı yerleştirilir. Kan oksijen seviyesinin ölçümü için de işaret parmağına mandal gibi bir cihaz bağlanır,oje olmaması gerekmektedir.

- Epidural anestezi uygulanacaksa anestezist tarafından kateter bu safhada yerleştirilir.

- Bu esnada ameliyat ekibi (jinekolog operatör,yardımcı jinekolog doktor ve ameliyat hemşiresi ) antiseptik solüsyon ile yıkanıp ellerini dirseğe kadar steril hale getirirler.Steril ameliyat önlüğü ve takiben steril eldiven giyerler.

- Tüm karın ön duvarı ,meme altı seviyeden dize kadar batticon isimli antiseptik solüsyonla temizlenir.Ameliyat sahası açıkta kalacak şekilde steril örtüler örtülür.

- Sonda takılması ve ameliyat sahasının antiseptik solüsyonlar ile silinmesi eğer genel anestezi uygulanacaksa hasta uyanık iken yapılır. Bunun ana nedeni anne karnında bebeğe lüzumundan daha uzun süre anestezik madde vermenin anlamı olmamasıdır.Bebeğin mümkün olan en kısa süre anesteziye maruz kalması amacıyla bu safhanın hasta uyanık iken yapılması tercih edilmektedir.Bazı hastanelerde bazı kadın doğum uzmanları bu işlemleri hasta uyuduktan sonra hastanın rahatsızlık hissini aza indirmek için yapmayı tercih etmektedirler.Her jinekolog doktorun yaklaşımı farklı olabilmektedir.Kişisel tercihtir.

Sezeryan Ameliyatı

- Anestezi doktoru ,ameliyathane,hemşire ve personelin tüm hazırlıkları tamamlandıktan sonra gerekli ışık düzeni sağlanıp operasyon başlatılır.

- Anestezi uzmanı ilacı önce serumdan verip hastanın uyumasını sağladıktan sonra bir tüp yardımı ile entübe edip otomatik anestezi makinasına bağlar.

- Gebenin uyuması ile birlikte hızlı bir şekilde ameliyata başlanır. 7 kat kesi yapılır.Bu 7 kat tabaka cilt ,cilt altı,fasya (kas kılıfı),karın ön duvarı kası (rektus),dış karın zarı, rahmi çevreleyen iç karın zarı ve rahmi oluşturan kas (myometriyum) dur.

- Cilt kesisi kasık bölgesinden ortadaki simfiz pubis kemiğinin 2 parmak üstünden , kasık tüylerinin başladığı çizgi hattında genellikle 8-10 cm olarak yapılır.

- Ardından cilt altı yağ dokusu ve fasya diye adlandırılan karın duvarının en güçlü tabakası olan kas kılıfı yatay olarak kesilir.

- Karın kası ve dış karın zarı (periton ) dikey olarak kesilerek karın boşluğuna girilir.

- Rahim üzerinde örten ince zar tabakası kesilerek rahim kasına myometriuma ulaşılır.Bu tabaka önce bistüri ucu, ardından her iki elin işaret parmağı kullanıp açılarak bebeği çevreleyen amniotik keseye ulaşılır.

- Amniotik kese patlatılarak usulüne uygun olarak bebek doğurtulur. Göbek kordonu bağlanıp kesilerek ameliyathanede hazır bulunan bebek hemşiresi ve çocuk doktoruna teslim edilir.Eğer kordon kanı alınacak ise bu dönemde özel set ile yeterli miktarda kan plasenta henüz ayrılmadan kordonun içindeki damarlardan alınır. Plasenta elle çıkarılır.Rahim içi temizlenir ve kesilen tabakalar kat kat usulüne uygun olarak özel dikiş materyalleri kullanılarak kapatılır.Bu safhaların her aşamasında kanama kontrolü yapılır.

- Cilt boydan boya dışarıdan ve uçlarında dikiş ipliği görülmeyecek bir şekilde jinekolog tarafından gizli dikiş tekniği uygulanarak kapatılır. Lazer dikişi diye bir şey yoktur. Lazer kesme ve yakma cihazıdır.Halk arasında ‘lazer dikişi’ olarak isimlendirilen gizli dikişten başka bir şey değildir.Estetik olarak dikilen ciltte kullanılan dikiş materyali özel olarak üretilmiş olunup daha sonra alınmasına gerek yoktur. Doku tarafından bir süre sonra emilir.Cilt pansuman yapılıp özel bir bant ile kapatılır.

- Sezeryan ameliyatı bitmiştir. Anestezi doktoru anneyi uyandırır ve bir süre daha kendine gelmesi için uyanma odasına alınır.Eğer ağrı pompası uygulanacaksa anneye anestezi doktoru tarafından takılır.

- Bebek bu arada çocuk doktoru tarafından ilk muayenesi yapılmış, gerekli araştırmalar için kanı alınmış ve muhtemelen hepatit aşısı yapılmış olarak sabırsızlıkla annesini bebek odasında beklemektedir.

Sezeryan Ameliyatı sonrası ilk saatler

- Odasına alınan annenin yanına ilk sütünü verebilmesi için bebek getirilir. Hemşire bakımı hemen başlar. Saatte bir annenin tansiyonu,idrar çıkışı ve kanama kontrolü yapılır.İlk gün yaklaşık damar yolundan 3000 cc serum verilir ve antibiyotik yapılır.

- Anne ameliyattan 8 saat sonra ayağa kaldırılır (mobilizasyon). İlk kalkarken baş dönmesi, tansiyon düşmesi olabilir, telaşa gerek yoktur. Fenalık hissi olursa anne yatırılır ve bir süre sonra hemşirenin gözetiminde kaldırılmaya çalışır. Eğer sonda takılmış ise ve anne yürüyebiliyor ise bu dönemde sonda da çıkartılır .Ayağa kaldırılmadan önce komposto , hoşaf ,bisküvi-çay gibi hafif sulu gıdalar verilir.

- Eğer ağrı oluyor ise ve ağrı pompası var ise hasta ağrısını kendisi pompa yardımı ile kontrol eder. Ağrı pompası yoksa doktor direktifi ile hemşire önerilen şekil ve miktarda kalçadan veya damar yolundan iğne ile ağrı kesici yapar.Tüm bu işlemler hastanın ameliyatını yapan jinekolog doktorun bilgisi dahilinde yapılır.

Sezaryan Ameliyatı sonrası birinci ve ikinci günler

- Zannedildiği gibi kötü olmayan ilk geceden sonra kısmen daha rahat, fakat gaz sancılarının olabileceği ameliyat sonrası birinci gün başlamaktadır. Emzirmeyi de öğrenmiş anneye en çok tavsiye edilen şey yürümesidir.Sulu yumuşak özel diyet gıdalar verilir.Gazı kolay çıkartması için ilaçlar verilir. Ağrı kesici ve gerekirse verilen antibiyotikleri ağız yolu ile alır.Dikiş yerine pansuman yapılarak duşa girebilmesi için özel bir bant konur. Annenin daha da rahatlaması için bir hemşire nezaretinde ayakta duş alması tavsiye edilir.

- İkinci gün genellikle gazını çıkaran ve rahatlayan anne büyük ihtimalle büyük tuvaletini de yapmıştır. Eğer yapmamış ise bir fitil veya makattan uygulanan bir krem ile tuvalete çıkıp rahatlaması sağlanır.Pansumanı gerek görülürse jinekolog tarafından tekrar değiştirilir, hatta flaster yapıştırmaya gerek görülmeden açık dahi bırakılabilinir.Artık bebeği alıp eve gitme zamanı gelmiştir.Büyük ve heyecanlı bir yolculuğun mutlu sonu….

Evde iyileşme

- Evdeki ilk günlerinde anneye aktif olması, bebeğin bakımı üstlenmesi ve hareket etmesi önerilir.

- Fakat ağır fiziksel aktiviteler önerilmez.

- Jinekolog doktorun önerdiği ilaçlar var ise (antibiyotik , ağrı kesici) düzenli kullanılır.

- Gebelik öncesi aldığı vitamin ve demir haplarını 1 ay süre ile kullanması tavsiye edilir.

- Kanama ve akıntı gittikçe azalarak devam eder,40 günü bulabilir.

- 40 gün cinsel ilişki yasaklanır.

- 40 gün süre ile küvette sıcak su ile yıkanması,havuz ve denize girmesi yasaklanır.Ayakta ılık su ile duş alması tavsiye edilir.

- Gaz şikayetini arttıracak yiyeceklerden kaçınılması tavsiye edilir. (portakal,lahana ,kuru fasulye gibi.)Tuvalete rahat çıkmasını sağlayacak yiyecekler (kayısı ,şeftali gibi..) önerilir.

- Günde en az 3 litre sıvı gıda alması önemlidir.

- Hastaneden çıktıktan sonra 4-5 gün sonra ameliyatını yapan jinekolog tarafından kontrolü önerilmektedir.

Ameliyat ekibi hazırlığı

- Gebenin antiseptik solüsyonla temizliği
- Gebenin steril örtüyle örtülmesi
- Sezeryan Ameliyatının başlamasıyla karın katlarının açılması
- Bebeğin doğurtulması
- Göbek kordonunun kesilmesi
- Karın katlarının kapatılması

MUTLU SON!

bana göre doğum şans işi.hangi şekilde doğum yaparsan yap sansa bağlı biraz.ben normal doğumdan cok korkuyodum doktorum beni ikna etti.normal doğum diye gittim hastaneye kanamam vardı ve acılmam da olmuyodu diye sezaryene alındım.mahfoldum agrılardan.günde 2 tane ağrı kesiciyle bile agrılara dayanamaz durmdaydım.ama etrafımda sezaryenle doğum yapan hiçbir tanıdığım benim gibi olmadı ertesi gün kalkıp işlerini kedileri yapmaya, bebeklerine kendi baslarına bakabilmeye başladılar.bense 9.günümde olmama rağmen bebegime tek basıma bakabilecek durumda değilim.e şimdi normal doğum en iyisi diyecem ama onda da rahat gecen var benim gibi cok sıkıntılı gecen var.dun hastanede bi kadınla konuştum 2.bebeğini normal doğumla dünyaya getirmişti kadın aglamaklıydı idrarımı tutamıyorum diyodu.oyuzden hangi doğum şekli olursa olsun bana göre sans işi

Bir aksilik olmazsa normal dogumdan baska birsey düsünemiyorum.. Hicbir sorun olmadan sezeryan secenleride anlamiyorum.. Allahtan yurtdisinda öyle bir secme hakki yok

Kesinlikle normal doğum taraftarıyım.
Benim sezaryen olacak ne yazık ki ama çok isterdim normal doğum yapabilmeyi,oh tertemiz dön eve:34:
Yine de olsun bebeğim sağlıklı olsun da gerisi hiç önemli değil..

Bende Normal Dogum istiyorum ama nedense korkuyorum birazda :)
aslinda dünyanin sonu degil herkes dogum yapiyor tek benmiyim cani tatli diyorum ama yok nafile korku sardi heryanimi..

aslinda dünyanin sonu degil herkes dogum yapiyor tek benmiyim cani tatli diyorum ama yok nafile korku sardi heryanimi..

haklısın canım bende senin gibi düşünüyorum tek doğuran benmiyim diyorum ama korkuyorum işte..
ve benim ikiz gebelik doktorum normal diyo kimi sen sezeryan olursun diyo.. hakkımızda hayırlısı ne ise o olsun canım :)))

Ben iki kez epiduralli normal dogum yaptigim halde ve hicbir sorun cikmadigi halde, simdi hafif hafif dogum korkularim basladi, en iyisi hic dusunmemek zaten o gun gelince hersey kendiliginden ilerliyor, herkeste ve her gebelikte ayni sekilde gidecek degil iste bu biraz insani endiselendiriyor, acaba bu nasil olacak diye. Allah kolay dogum nasip etsin tum hamilelere ve saglikli bebekler.

anne ve bebek için herhangi bir risk söz konusu değilse tabii ki de normal doğum diyorum:34:

ben normal doğum istiyorum sezeryandan korkuyorum fakat doktorum bebek büyük olduğu için sezaryan günü vericek bende bebeğimi riske atmak istemiyorum sezeryan olucam galiba..herşeyin hayırlısı olsun hayırlısıyla bebeğimi sağlıklı sihatli kucağıma alayım başka bişey istemiyorum..

arkadaşlar lütfen yardım..... 39 haftalık hamileyim ve bebeğim iri kilosu 3600 ile 4000 arasında devlet hastanesinde gittiğim doktor sağlık bakanlığının 4500 gr kadar sezaryen yapılmaması gerektiğini ancak 4 kilodan sonrasının riskli olduğunu kendisinin normal doğumu sonuna kadar deneyeceğini olmazsa sezaryene alacağını söyledi doğuma iki hafta olduğunu bebeğin dahada kilo alacağını haftaya tekrar gelmem gerektiğini söyledi. şimdi ben bu doktoru dinleyip normal doğumu deneyeyim m, yoksa özel hastaneye mi gideyim

Back