Herkese Merhaba
Kategorimiz "Yöresel Yemekler"
Bu ay tarifim "Nohut Dürüm" 10 yıl kadar Gaziantep 'te yaşadım ve bu sefer Gaziantep Mutfağından bir yemek yapmak istedim
Gaziantep Mutfağı çok farklı ve lezzetli tarifler barındırıyor. Nohut şehirde çok kullanılan baklagillerden biri oluyor.
Nohut dürüm Antep mutfağı denince ilk akla gelen lezzetlerden biridir. Yapımı çok kolay, çok da lezzetli bir yemektir. Nohut yiyelim ama nohut yemeği yemeyelim dediğiniz günler tercih edebileceğiniz bir yemek. Şüphesiz kemik suyuyla çok lezzetli oluyor ama et yemiyorsanız kemik kullanmadan da yapabilirsiniz elbette. Nohut tek başına da oldukça lezzetli bir bakliyattır.
Gaziantep (Antep) mutfağı yaklaşık 250 özgün çeşide ev sahipliği yapmaktadır. Et ağırlıklı bir mutfaktır. Gaziantep mutfağı yemek çeşitlerindeki zenginliği dışında kurutulmuş gıdalar (patlıcan, domates, biber vb.) ve baharat çeşitliliğiyle de öne çıkmaktadır. Türkiye genelinde birçok restoran başta kırmızı pul biber olmak üzere pek çok malzemeyi Gaziantep şehrinden temin eder. Ayrıca, Türkiye'nin ilk mutfak müzesi Şahinbey'de bulunmaktadır.
Gaziantep 2015 yılında UNESCO tarafından gastronomi dalında ‘
Yaratıcı Şehirler Ağı‘na dahil edilmiştir.
Dilerseniz 2019 yılında kendi gezim olan
Gastronomi Festivalihakkında olan konumu ziyaret edebilirsiniz.
Gastronomi alanında UNESCO'nun "Yaratıcı Şehirler Ağı"na giren ilk kent olan Gaziantep'in tescilli lezzeti "nohut dürümü", dükkanların yanı sıra tezgahı bulunan sepetli motosikletlerle de satışa sunuluyor.
Yıllar önce hemen hemen her fırının önünde ekmekle satılan haşlanmış nohut, son yıllarda "dürümcü" adı altında fast food lezzete dönüştü.
Kentin işlek yerlerinde faaliyet gösteren bu dürümcüler, nohudun yanında, kavurma, pilav, tava, kızartma gibi yiyecekleri de ekmeğin arasına koyup satmaya başladı.
Bu işletmelerin yanında kent genelinde sokakta tabla veya hızlı servisi dolayısıyla motorlu araçlarda nohut dürümü satanlar da tercih ediliyor.
Gazianteplilerin vazgeçilmezi olan ve Türk Patent ve Marka Kurumunca 17 Aralık 2020'de tescillenen nohut dürümü, hem hesaplı hem de doyurucu olmasından dolayı günün her saatinde tüketiliyor.
Bir gün öncesinden bakır tencerelerde ıslatılan nohutlar, kemik suyuyla saatlerce düdüklü tencerede haşlanarak hazırlanıyor. Ardından kaplara alınan nohutlara tuz ve karabiber ekleniyor. Bir süre üzeri hava almayacak şekilde kapatılan nohutlar, kendi buharında dinlendiriliyor.
Fırınlardan alınan sıcak tescilli tırnaklı ekmeğin arasına konulup kaşıkla ezilen nohutlar, isteğe göre soğan, maydanoz, domates eklenerek acılı veya acısız şekilde müşterilere sunuluyor.
Gaziantep'te nohut dürümünü motosikletiyle satmaya başlayan ilk girişimcilerden "Nohutçu Niko" olarak bilinen Nihat Oğuz, 17 yıldır sepetli motosikletiyle kentin her noktasına lezzetini ulaştırıyor.
Nohut Dürüm - Gaziantep Mutfağı
Öncelikle Lavaş tarifi ile başlıyoruz.
Ev Yapımı Lavaş
Malzemeler
-6 su bardağı un
-1 paket toz maya(tek kullanımlık)
-1 yemek kaşığı tuz
-Aldığı kadar su(2.5 su bardağı)
6-7 lavaş için ölçü
3 su bardağı un
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı toz maya
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı
*Su,tuz,maya bir kaba konup karıştırılır..
*Üzerine un yavaş yavaş eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir..
*Yapılan hamurun üzeri kapatılarak 20 dakika mayalanmaya bırakılır...
Mayalanan hamurdan küçük bezeler alınarak üzeri kurumaması için örtülür.
Merdane veya oklava yardımıyla açılır..
Açılan yufkalar teflon tavada pişirilir..Ocağın altı çok kısılırsa kuru olur fazla açılırsa yanar o nedenle orta derecede pişirilir...
Şimdi geçelim nohut tarifine
Malzemelerimiz
2 su bardağı nohut
2 su bardağı kemik suyu( daha önce 8 saat kaynattığım kemik suyu)
1 litre su
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı toz biber
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı kimyon
Yapılışı
Nohutu daha önceden ıslatıyoruz. 3-4 saat yeterli olur.
Islattığımız nohutun suyunu süzüp tencereye alıyoruz. Üzerine kemik suyunu, tuzu ve suyu ekleyip pişiriyoruz. Ben düdüklü de pişirdim.
Dilerseniz kemikli et ile haşlayabilirsiniz.
Tavaya yağı alıp salça, tuz ve baharatları ekleyip kavuruyoruz. Üzerine nohutları ekleyip kavuruyoruz.Karıştırırken nohutu biraz eziyoruz.
Dürüm için diğer mezelerimiz
Patates kızarması
Sumaklı kuru soğan
Marul
Domates
Köz biber
İsteğe bağlı turşu
Sunum
Şimdi tüm bunları birleştiriyoruz
Lavaşımızın üstüne nohut, patates, yeşillik, soğan, domates ve biberleri ekleyip dürüp yapıyoruz. Yanına ayran veya istediğimiz bir içecekle afiyet ile yiyoruz.