Ayrıl, şu anda kıyamadıın sevgine ileride öyle bir kıyacaklar ki ve bunun ne kadar kısa sürede olduğuna sen de şaşıracaksın.
Ben de Kürt geliniyim, eşimin ailesi kalabalık ve hep yakın oturuyoruz birbirimize. Başta çok boğdu bu beni, hala tam alışabilmiş değilim, 7 yıldan sonra bile. 4 eltim, 4 görümcem var. Hep iç içe bir yaşantı. Elhamdülillah, ben idare edebiliyorum. Mutluluğumuz aile yüzünden bozulmuyor, ayrıca ben aile kültürüne yabancı olduğum için hiç öyle kurallara filan tabi tutmadılar beni. Hepimiz birbirimizin mutluluğunu ister ve destek oluruz. Bunlar benim için olumlu noktalar.
Ama bunda benim ve eşimin tutumu çok etkili oldu. Ben herkese iyi niyetli yaklaştım. Eşimle sıkıntılar yaşadığımızda hep yanında, destek oldum. Kendi aileme bile ah etmedim ve bunları gördüler. Eşimse 9 kardeşin en küçüğü olmasına rağmen, kimseye ezdirmedi beni. Sınırları vardır, ve ne bizim hakkımızda yorum yaptırır, ne de müdahale ettirir. Kalabalık yaşayan ailelerde, bir otorite, meydan okuma oluyor. Senin ve eşinin tepkilerine göre üzerinde tahakküm kuruyorlar. Şimdiden yerini yapıyorlar ki, sonradan o konumlarda oturabilsinler. Ne demek hediye aldığına sevinmeyip, kardeşime neden almadın demek? Ya da kardeşimin çocukları herseyden önemlidir demek. Zırh pırt çağırmak?
Benim eşim mesela bir telefon geldi diye asla bırakıp gitmezdi. Kimse de acil bir şey yoksa, hemen buraya gel diyemezdi ona.
İleriki yaşantını ben şu anda görebiliyorum, tecrübeden ötürü. Evin düzülecek, herkesin sözü olacak. Çocuğun olacak, herkesin sözü olacak. Senin çocuğun hep zayıf olacak mesela, sen hep bakamıyor olacaksın gözlerinde. Kardeşleriyle evlendiğin ve öyle görümcelere sahip olduğun için çok şanslısın diyecekler ama senin özverin layıkıyla görünmeyecek. İşleri olacak, gideceksin illa, gitmezsen de lafını edecekler.Hayatınız hakkında bir karar alacaksınız, sönce kayınvalide, sonra teyzenin onayı beklenecek ve danışılmazsa bu lafları hep sen işiteceksin. Şimdiden bunu yapacaklarını o kadar çok göstermişler ki. İnşallah sen de görebilirsin.
Ayrıca teyzesi diyor ya, arada süt olmasaydı verirdim diye. O zaman emzirmeseymiş eğer evlendirmeye niyeti varsa, ne yani teyzesi. Zaten onun namahremi olmayacaktı kendi yeğeni. Emin ol, birbirlerini bildikleri için kayınvaliden o kızı almazdı. Oğlunun evinde kendinden daha baskın bir kayınvalide istemeyeceği için. Birbirlerini biliyorlar. Birbirlerine destek olup, dışarıdan onların düzenini bozamayacak, bir şey yaptıklarında hesap sormayacak sakin sessiz aileler seçiyorlar bilinçli olarak. Bunun kürtlük ve türklükle alakası yok. Ben iki taraftan da gördüm yeterince etrafımda. Aile yapısıyla ilgili bir şey bu.
Kürt ailesi diye ayrıl demem. Ben mutluyum mesela eşimin ailesinden. çünkü ufak tefek sorunlar olsa da kendi çocukları gibi severler bizi, öyle davranırlar. Ama dışarıdan bir göz olarak aile yapısını inceleme fırsatım oldu.bu aile seni çocuğu gibi benimseyecek ve kıymet verecek bir aileye benzemiyor.iyi düşün ve karar ver. Hayatın için en önemli karar evlilik kararı. Ailenin fikirlerini de al, olumsuz görüyorlarsa dinle onları. Tecrübelerinden dolayı konuşuyorlar.