- 6 Mart 2012
- 17.739
- 28.000
- 798
- 49
Bahar mevsiminin ikinci ayı,bazen güneşli bazen yağmurlu Nisan..Hem hava sıcaklıklarında artışların olduğu hem de yağmurlarla sık karşılaştığımız bu ayda dönemin sebze ve meyveleri hangileri ve sağlığımıza nasıl etkileri bulunmakta hep birlikte inceleyelim.
NİSAN AYINDA TÜKETİLEBİLECEK SEBZE VE MEYVELER
ÇİLEK:
ÇİLEK:
Hoş kokusu ve pembe rengiyle gülgiller familyasından olan çileğin 200 gramı 64 kcal içermektedir. Bahar mevsiminde kokusuyla bile bize mutluluk veren çileğin birçok faydası da bulunmaktadır. Antioksidanlardan zengin olan çileğin birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösterdiği ve kolesterol düşürücü etkiye sahip olduğu düşünülmektedir. Aynı zamanda bağışıklık sistemine olumlu etkileri olduğu da düşünülmektedir. İçerdiği vitaminler sayesinde cilt sağlığı için de önemlidir.
ERİK:
Halk arasında can erik olarak da bilinen yeşil eriğin 200 gramı 94 kcal içermektedir. Vitamin, mineral ve lif açısından zengin. Lif içeriğinin sindirim sistemine olumlu etkileri vardır. Demir emilimini artırdığı düşünülmektedir. İçerdiği lif size tokluk hissi vereceği için diyet yapan kişilerde kilo kontrolü sağlamada yardımcı olan bir besindir. Kolesterolü ve kan şekerini dengeleyici etkileri olduğu düşünülmektedir.
SEMİZOTU:
Kahvaltılarda yeşillik olarak veya yoğurtla birlikte ara öğünlerde tercih edilen semizotunun 100 gramında 22 kcal bulunmaktadır. A vitamini, beta karotenden ve luteinden zengin olması sebebiyle göz sağlığını olumlu etkilediği düşünülmektedir. Antioksidan etkisiyle kansere karşı koruyucu etkisi olduğu düşünülmektedir. Potasyum ve magnezyumdan zengin olması sebebiyle kemik sağlığı için önemlidir. Lif içeriği yüksek olduğu için sindirime yardımcıdır.
BEZELYE:
100 gramı 92 kcal içermektedir. İçerdiği beta karoten ve lutein sayesinde göz sağlığına olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. İçerdiği niasin sayesinde kolesterolü ve kan yağlarını dengede tuttuğu için kalp sağlığına olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Sinir sistemine olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Diyabet hastaları bezelye tüketiminde belli bir miktarı geçmemeye özen göstermelidir.
ENGİNAR
100 gramı 22 kcal içermektedir...Enginar, A, K ve C vitaminleri kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, folik asit ve fosfor açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Lif ve antioksidan içeriği oldukça yüksek olan enginarın başta karaciğerdeki hastalıklarında olmak üzere pekçok faydası vardır.
BAKLA
100 gramında 88 kcal içeren Bakla, zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içerir. Ayrıca demir ve kalsiyum mineralleri açısından çok zengin olan baklada A, C, B ve B2 vitaminleri de bulunur.Baklanın taze yaprakları salata olarak çiğ ve kavrularak yenilebildiği gibi taze kabuklu bakla ve iç bakla yemeği olarak da tüketilir. Enginarlı taze iç bakla İstanbul mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Ancak baklanın en yaygın kullanımı, iç kabukları çıkarıldıktan sonra kurutulmuş tanelerin haşlanıp, ezilmesiyle oluşturulan, Ege ve Akdeniz bölgesinde fava adıyla tanınan, zeytinyağı ve dereotu eklenerek yenen ezme şeklidir.
Bakla, insan sağlığı için önemli sebzedir..
YABANİ YÖRESEL OTLAR
Türkiye toprakları adeta bir endemik bitki bahçesidir. Yenilebilir yabani otlar bakımından da son derece zengin olan Türkiye’de, Avrupa’nın toplamından daha fazla bir çeşitlilik vardır. Bereketli toprakları ve iklim çeşitliliği ile her yörenin kendine has değişik otları mevcuttur. İlkbaharın gelmesi ile doğada iyice kendini göstermeye başlayan yabani otlar, şu sıralar sofralarımızı da süslemeye başladı. Vücudumuzda oluşan toksinleri atmanın en kolay ve lezzetli yollarından birisi ise mevsiminde bu antioksidan değerleri yüksek yabani otları tüketmekten geçiyor.
Toprakta kendiliğinden yetişen bu yabani otlar, toplanıp, doğru pişirme yöntemleri ile pişirilince besleyici ve sağlığı koruyucu etkilerini korumaktadır. İçinde bulunduğumuz mevsimin otlarından olan madımak,sarmaşık,dağlama,gelincik,gibi otlar özellikle yöresel pazarlarda kolaylıkla bulunabilir.