12 haftalıkken izmirde doktorumun önerdiği bi laboratuvara nipt testi yaptırdık. Diğer bütün sonuçlar düşük risk, sadece xyy kromozom anomalisi yüksek risk çıkmıştı. Çok çok üzüldük ve amniyosentez yaptırmaya karar verdik. 16 haftanın dolmasını beklemek gerekiyordu. Beklemek çok zordu, ağlamadığım gün olmadı.
Amniyosentez rahat geçti, bi sıkıntı yaşamadım. Çok şükür ki sonucumuz temiz geldi. Xyy saptanmadı.
Normalde burada aktif değilim ama bekleme sürecinde o kadar çok araştırma yaptım ki sürekli bir şeyler okudum, bi umut aradım. Buraya da sık sık baktım. O yüzden sonuç belli olunca yazmak istedim. Bu test down sendromu tespitinde güvenilirliği yüksek bir test ama onda bile yanılma payı var. Cinsiyet kromozom anomalilerinde(xxy, xyy, x0) yanılma payı çok daha yüksek(%50 gibi) bunu bize laboratuvar da doktor da yeterince açıklamadı. Kendimizi çaresiz hissettik. Herkes testin neredeyse kesin sonuç verdiğinden bahsediyordu.
Bu testi yaptırmayın diyemem, imkan varsa yaptırın ama kesin sonuç vermediğini bilin. Umarım kimse bu durumu yaşamaz, herkes sağlıkla bebeğini kucağına alır.