Aynı sıkıntı bende de var, hipofiz adenomu+hiperprolaktinemi, bazen de ACTH hormonun çok yükseliyor(kesin bir bilgi olmazmış, ölçümü çok hassasmış) Cushing sendromu riskine karşı muayene ve tahlillere bakıldı. Cushing'te ayrı bir vucut yapısı oluşuyormuş, onu da dikkate alıyor dr lar...
adenomunuz büyük değil, mikroadenom diye geçiyordur sizinki, eğer çok büyürse ameliyat yaparlar. o durumda da kar-zarar hesabı yapıyorlar. ameliyatın da riskleri var çünkü. ama benim gittiğim dr lar ameliyatı önermedi (ki, senden biraz daha büyük adenomum var, hormonum da 150lerdeydi.)
belli aralıklarla mr çekip, takip edilmesi gerekiyor. iyi bir endokrin dr u ile takibinizi yapın.
hipofiz bezinden bir sürü hormon salgılanıyor. adenomunuz hipofizin hangi bölgesinde, büyüklüğü ne kadar(nerelere etki ediyor); bunlara bağlı olarak hormonlarınız etkilenir. her adenomu olan kişide, hiperprolaktinemi olmaz.
dostinex ilacını ben sürekli kullanıyorum. kullanmayı bırakınca, adenom orada oldukça hormonlar yine yükselir. 1-2 kutu ilaç içip iyileşeceğim diye beklemeyin.
ameliyat olursanız, salgılanan diğer hormonları da dışardan almanız gerekebilir. ömür boyu ilaçlara mahkum olmayın diye - mecbur olmadıkça -ameliyat olmayın.
ben hamile kalmıştım, hamile kalmaya engel bir durum değil(prolaktin ilaçla kontrol altında ise). bu yüzden korkmayın. belli riskleri olabiliyor sadece, iyi bir kadın doğum dr u ile, gerekirse endokrin dr takibi ile sorunsuz bebeğinize kavuşabilirsiniz. aynı durumda olup bebeği olan arkadaşlarım var. özellikle bekar arkadaşlar, yersiz endişelerle kendinizi doldurmayın. riskler elbette var ama dr larına güvenin. emin olmak istiyorsanız, farklı dr lardan da fikir alın.
hamilelikte bazen adenomun boyu büyür, bazen küçülür, bazen değişmez. kişiye özel durum...
prolaktin testinizi yaptırırken, uykunuzu almış, dinlenmiş, stressiz ve erken saatlerde olmasına dikkat edin. en doğru sonuç böyle alınıyormuş. özellerde bazen dikkat etmiyorlar bunlara...
mr, prolaktin hormonunuz 100ün üstünde ise istiyorlar genelde. her yüksek prolaktin, adenom kaynaklı olmazmış.
bir de, stresten ve cep tel ile saatlerce konuşmaktan uzak durun...
hipofiz adenomu olup da farkında olmayan insan da çok oluyormuş. çok nadir rastlanan ve çok tehlikeli bir durum değil. makroadenomu olup, el ayak kemikleri büyümeye devam eden bir hastayı ameliyat etmişler, ilaçla kontrol altına alınanda ameliyat tercih edilmezmiş... sadece bunun ile değil, diğer değişkenlere bakarak karar verirler ameliyata...
gittiğim tüm dr ların önerilerinden aklımda kalanlar bunlar. geçmiş olsun...