Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Çıkmaz. Ne kadar çıkar bilmem onu banka banka bir gezip sormanız lazım ama 500 çıkmaz.Merhaba arkadaşlar ev almak istiyoruz eşimle ama bir tek eşim çalışıyor asgarî ücretten 4 bin fazla alıyor ne kadar kredi çıkar tahminen 500000 bin kadar çekmemiz lazım ben çalışmadığım için çok yüksek Kredi çıkmaz diyorlar
Devlet bankaları 200-300 veriyor sadece,özel bankalar da baktığınız eve eksperin uygun gördüğü miktarın yüzde 60 kadar kredi veriyor.Mesela 1500 lik ev baktıniz 1000 dedi ise bunun yüzde 60 ini veriyor.Yani bu demek oluyor ki paranın yarısı cepte olacak.
Ben bankaya konut kredisi için Şubat'ta görüşmeye gittiğimde açıkladığım şekilde söylemişlerdi.Bana uygun olmadığı için ihtiyaç kredisi çekip araba aldım ileride satıp üzerini kredi ile tamamlayıp ev almak için.Subattan sonra değişen bir şey var mı bilmiyorum yapı kredi söylemişti bunu.Bu arada öğretmenim,kredi kartım var kredi puanım da yüksek olmasına rağmen böyle genel bir açıklama yapılmıştı.Evin satis degerinin / rakaminin yuzde 60i kredi olarak cikmaz, rayic bedelin yuzde 90i kredi olarak cikar.
Soyle ki, evin satis rakamiyla evi yapan muteahhitin (yani ilk satis sirasindaki tapu sahibi kisiden bahsediyoruz) evi gayrimenkul olarak tapulandirirken / tescil ettirirken belirlenen rayic bedel farkli seyler.
Alici adayi olarak bankaya kredi icin basvurdugumuzda, banka eksperi oncelikle bu tescil sırasındaki rayic bedele bakiyor (bu bedel il, ilce, arsa degeri, evin oda sayisi, kati vb bircok farkli kistaslardan meydana geliyor), daha sonrasinda rayic bedelle piyasa satis bedeli arasindaki tutarlilik uzerinden kendince bir satis degeri belirliyor.
Ve eksperin belirledigi satis rakaminin yuzde 90 kadarini banka kredi olarak cikartabiliyor.
Ancak, son donemde cikan "ilk evim kredisi" olayinda, muteahhitler evleri hep dusuk rayiclerden tescil ettirdigi icin krediler yuzde 50-60 duzeylerinde cikiyor. (Cunku muteahhit evi satana dek o rayic bedel uzerinden vergi oduyor, dusuk gosterme sebebi budur)
Su ara kredi daraltmasi mevcut konu sahibi herseyin mukemmel oldugu bir kredi notuyla dahi 300 bin uzeri kredi alamaz.
Ben bankaya konut kredisi için Şubat'ta görüşmeye gittiğimde açıkladığım şekilde söylemişlerdi.Bana uygun olmadığı için ihtiyaç kredisi çekip araba aldım ileride satıp üzerini kredi ile tamamlayıp ev almak için.Subattan sonra değişen bir şey var mı bilmiyorum yapı kredi söylemişti bunu.Bu arada öğretmenim,kredi kartım var kredi puanım da yüksek olmasına rağmen böyle genel bir açıklama yapılmıştı.
Şu an krediler daha da mı zora sokulmuş
Yeni evim kampanyasi değildi benim sorduğum ama, müteahhit ile ilgili bir konu geçmedi.Yo yo yanlis anlasilmasin sizin soyleminizi yalanlamadim ben.
Kredilerin genel proseduru budur diye acikladim ama sonuc itibariyle muteahhit kazigi yedigimiz icin, satin alma rakaminin yuzde 60 kadari elimize geciyor.
Oturdugum evin rayici ben alirken 1.2 milyon tl, satis rakami 1.7 milyondu.
Kredi 1.2 milyon uzerinden yuzde 90 olarak cikacakti yani, 1 milyon 80 bin kredi verilecekti. Satis rakami 1.7 m iken 1.08 m cikmasi zaten yuzde 60 gibi bi rakama denk geliyor.
Bankacinizin size anlattigi olay budur ozetle.
Bu durum su an piyasa allak bullak oldugu icin sacma bi hal aldi.
Zaten canini disine de taksan, sahane bir musteri adayi da olsan kredi musluklari kapali son bikac aydir.