• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nasıl pratik olabilirim? Yemek derdi

Rowena Ravenclaw

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
29 Mayıs 2021
2.884
5.604
108
39
Arkadaşlar bebeğim 6 aylık ve ek gıdaya başladık. Yalnızım, yardımcı olabilecek yakınım veya çalışanımız yok. Eşim akşamları ve haftasonları yardımcı ama haftaiçi haliyle işe gidiyor.
Bebeğin yemeğiydi, kendi yemeğimizdi… yok ben yetişemiyorum. Artık yemek stres yaratmaya başladı. İlk başlangıç kolaydı, kabağı haşla ver havucu haşla ver. Şimdi ona birşeyler hazırlamaktan, (ve blw yaptığımız için her gün duşuydu çamaşırlarının yıkanmasıyla etrafın toplanmasıydı) kendi yemeklerimizi geçiştirmeye başladım.
Nolur bana tecrübelerinizi öğrenimlerinizi tüyolarınızı söyleyin. Şöyle yaparsan kolay olur böyle yaparsan rahat olur diyin. Bebeğimin besinleri veya kendi yiyeceklerimiz ikisi için de tavsiyeye ihtiyacım var

Ayy kuzum kıyamam sana💜
Ben o konularda maalesef çok becerikli değilim. Eşimde bende yoğun çalışıyoruz. Çocuğumuz henüz yok. İdare ediyoruz.
Ama böyle stresli yazınca sarılasım geldi sana.
İnşallah becerikli hatunlar bol bol tavsiye verir💜

Arkadaşlar bebeğim 6 aylık ve ek gıdaya başladık. Yalnızım, yardımcı olabilecek yakınım veya çalışanımız yok. Eşim akşamları ve haftasonları yardımcı ama haftaiçi haliyle işe gidiyor.
Bebeğin yemeğiydi, kendi yemeğimizdi… yok ben yetişemiyorum. Artık yemek stres yaratmaya başladı. İlk başlangıç kolaydı, kabağı haşla ver havucu haşla ver. Şimdi ona birşeyler hazırlamaktan, (ve blw yaptığımız için her gün duşuydu çamaşırlarının yıkanmasıyla etrafın toplanmasıydı) kendi yemeklerimizi geçiştirmeye başladım.
Nolur bana tecrübelerinizi öğrenimlerinizi tüyolarınızı söyleyin. Şöyle yaparsan kolay olur böyle yaparsan rahat olur diyin. Bebeğimin besinleri veya kendi yiyeceklerimiz ikisi için de tavsiyeye ihtiyacım var
Öncelikle bebebgin için bir liste yap ona göre akşam hazırlikları yap mesela sabah çorba mi yapacaksın hepsini masanın üzerine koy bozulacak olanlr hariç sabah bebegin uyuduğunda hemen çorbasını yap zaten uyanır uyanmaz ilk mama vermelisin sonra ek gıda kendiniz içinde manti , topalak, sarma dolma, kurufasuyle nohut hasla buzluğa koy bunları eğ akşam bebegin uyuyorsa yapabilirsin eğer ki uyumuyorsa esin olduğu zaman yapabilirsin kendinize de bir liste hazırlayın ona göre gidin benim de 6 aylik bebegim var öyle yapıyorum Allah bağışlasın bu arada 😊

Bebeğe özel yemek yapmayın, birlikte yiyebileceginiz yemekler yapın, aynı masada birlikte yiyin. Mesela salcasiz kabak yemeği yapın, onunkini suyunu çektirip koyarsınız tabağına. 1 ay kabaklı, havuçlu, patatesli, pirinçli idare etseniz her ay daha fazla şeyi yiyebilir hale geleceği için siz sıkılmadan menüye yeni yemekler eklenmiş olur. Hem blw hem ayrı menü çok zorlanirsiniz.

Yeşil fasulye yapacaksınız diyelim. Akşam eşiniz bebekle ilgilenirken siz malzemeleri hazırlayın, yıkayın pisireceginiz tencereyle dolaba koyun. Gunduz bebeğinizi yanınızda mutfaga götürün, yemek yapacak kadar zamanda örümceğe bile koyabilirsiniz artık nasıl oyalaniyorsa. Her şeyi cigden koyup kısık ateşte pişirin. Git gel kontrol et derdi olmaz kısık ateşte. İki soğan doğra, fasulye kır, yağ koy ne kadar zaman alabilir ki zaten. Bütün yemeklerin hazırlığını aksamdan yaparsanız çok hızlı pişer her şey. Yanına yoğurt, cacık, sebze sogus o an sofra kurarken hazirlayiverirsiniz.

Ben 3-4 günlük hazırlıyorum en başından beri. Mesela 1er taneden kabak,havuç,kapya biber,patates,ufak soğanın yarısı,1 diş sarımsağı buharda haşlıyorum sonra bebek tarhanası yapıyorum ayrı bi kapta. Sebzeler haşlanınca blendır yapıyorum sonra hepsini tarhanayla buluşturuyorum. İçine az zeytinyağını ve kimyon ekliyorum. Böyle kıvamı püremsi oluyor. En son olarakta konservelere bölüp soğutup dolaba kaldırıyorum hergün bi tanesini açıp yanına yoğurt bazende bebek makarnasıyla veriyorum ya da en kötü içine ekmek içi ufalayıp öyle yediriyorum. Kendimiz içinde köfte yapıp atarım dolaba hatta o kıymadan soslamadığım kısmı minik minik yuvarlayıp oğluma ayırırım. Ordan da bikaç öğün çıkar size. Arkadaşın dediği gibi fasulyedir nohuttur fazla fazla haşlayıp buzluğa atabilirsiniz. Tatlı patates çok lezzetli oluyor mesela onu küp küp doğrayıp az tavuk etiyle soteleyip pişirin baharatlandırmadan önce bebişinize biraz ayırın. Aklıma gelenler bunlar 🥰

6 aylıkken maalesef hem size hem ona aynı yemeği pişirmek mümkün değil ama ben söyle yapıyordum; kendimize yemek yaparken bebeğin yemeğini de kolaylıyordum. Mesela bolca sebze haşlıyordum. Onun payını ayırıp gerisine domatesle veya beşamel sos yapıp fırına atıyordum. Tencere yemeği yapacaksam hazırladığım çiğ malzemeden ona uygun olanları biraz biraz ayırıyordum. Mesela kıymalı bezelye yapacaksam doğradığım patates, kapya ve havuçtan ayırıyordum. Buzluğa 30'ar gramlık toplar halinde kuzu kıyma atmıştım. (Kullanıyorsan küçük porsiyon et suyu da atabilirsin.) İçine kıymayı da atıp hemen haşlanmaya bırakıyordum. Bir öğün mutlaka yoğurt meyve veriyordum. Biraz büyüyünce ince öğütülmüş yulafı yoğurda katıp meyveyle vermeye başladım. Pişirmeden doğurucu bir öğün oluyordu. Bebek tarhanası da çok kurtarıcı. Bebeğin yemeği pişince hemen 2-3 porsiyona bölüp kilitli kapaklı cam saklama kaplarına alıyordum. Bir tanesi 200 ml filandı. Sıcakken koyunca konserve gibi vakum oluyordu. 2-3 gün boyunca yedirebiliyordum. Kuzu kıymadan köfte yapar buzluğa atardım. 200 g kıymadan yaptığım köfte baya giderdi.

Bizim için de en pratik şey buzluktu bence. Dondurulmuş sebzeler hep hazır bulunması ve yıkama, ayıklama derdi olmaması açısından çok pratik. Çocuk taze yesin diyordum ama kendimize dondurulmuşlardan da yapıyordum. Bir kek yaptım mı hemen yarısı buzluğa. 2 kilo kıyma alıp köfte yapıyorduk, 10-15 li paket yapıp buzluğa atıyorduk. Yemek yaparken 10 dk fazla zamanım olsa fazladan bir soğan doğrayıp buzluğa atıyordum.

Ama şu da var yardımcısız ev işine yetişmek çok zor. İllaki aç kalınıyor yani. Bebeğin yemeği olsun da bizim için makarna, yumurta bir şekilde gün geçiyor :)

Ben hep planlı programlı yaşadım. Hâla ani bir sürpriz olmazsa haftalık menü bellidir.

Akşam bulaşık makinasını yerleştirirken yarına tarhana pişirdim. Biz genelde tek çeşit yiyoruz da kaç gündür canım tarhana istiyor,bu sürpriz oldu mesela.

Ben yemek yaparken bebeğe de ayırıyordum. Nohut yemeği varsa haşlanmış olanı bebeğe ayırırdım.

Geçen sene tüm kış sebze haşlamakla geçti. Kabak,balkabağı,karnabahar,brokoli,patates vs. Biz de çok severiz bize zor olmadı yani.

Allahım kolaylıklar versin inşallah arkadaşım.

marketlerde satılan 6+ ay üstü mamalardan alabilirsiniz. çeşit yaşadığınız yerde nasıldır bilmiyorum ama en azından sebzeli karışımlar oluyor onlardan alıp içine et, tavuk vs. katıp karıştırmak pratik olabilir. tabi varsa direkt etli tavuklu mamaları da tercih edebilirsiniz. bu size epey zaman kazandıracaktır.

yemekleri de eşiniz işten gelince pişirsin 😂 eğer yapamıyorsa da haftasonu bol bol pişirip dolaba ve buzluğa atın. o da olmuyorsa pişirimi kolay yemekler seçin, hem tuzsuz kısmından bebeğe ayırıp günü kurtarabilirsiniz.

Haftalık bebek ve yetiskin menusu olusturup, haftalik sebzelerinizi (sogan, sarimsak, havuc vb) dograyin hazirlayin.

Dolma yapacaksaniz atiyorum icini hazirlayin buzluga atin. Haftasonu yemeklerinizin on hazirligini yapin ozetle.

Daha cocugunuz ayaklanacak evde kosturacak, ha bir de 1 yasina gelene dek bebeklerin damak tadi gelismemis oluyor o sebeple yasakli yiyecekler haric herseyi yedirin, alistirin. 1 yas sonrasi bircok yemegi sevmeyecek ve ugrastirici olacak.

Cnm arkadaşlarin dediği gibi buzlukta haşlanmış nohut fasulye varsa pratik olur.ben varsa kıyma yada et ne varsa pişiriyorum dolapta iki 3 gün durabilir.ilk gün o kıymadan yogurtlu kıyma soslu makarna kolaydan.ertesi gün hazır pişmiş kiymam varken onu patates yemeğine çeviririm hemen düdüklüye atarım 5dk pişer o sırada pirinç ıslat pilavı aradan çıkar.bebisinede misal pilavı yoğurt ile karıştır ver sever bebekler öyle hem besleyici.ilk bebek sanırım bende ilkinde çok aç kaldığım olmustu kolikti kucakciydi çok zorlanmıştim.sana tavsiyem sabahtan ilk iş yemeği aradan çıkar üstünden yük kalkar aciktigin an yemek elinin altında sonra kalan isleri bebisle ne kadar yapabilirsen.yemek camasir ve bulasik halledebiliyorsan tmm.cok bisey yaptirmazlar küçükken Sağlıkla büyüt canm❤️🌹

Back