mutfakta pratiklik nasıl olur (özellikle soğan konusunda yardım lütfen)

sedna03

Guru
Kayıtlı Üye
12 Eylül 2008
1.824
32
358
Diğer
kızlar merhaba
çalışan bayanların sorunu zaman...bende bundan çok muzdaribim... :5:
domatesleri biberleri doğrandım attım derin dondurucuya, nohutu fasülyeyi haşladım...
başka neler yapılabilir zamandan tasarruf için?
mesela soğan? doğrayıp atsam derin dondurucuya olur mu? deneyeceğim ama yazık olmasın da istiyorum bilenlere sormak istedim.
hazır olanları alsam sağlıklı olmaz gibi geliyor
Birde soğan doğramak için neyi tavsiye edersiniz?tupper da bernardo da filan ipli rondolar var ...bernardo daha ucuz kullanan var mı acaba? yoksa tupper mı alsam? arada epey fark var çünkü...
tavsiyelere açığım kızlar :3:

bende şu soğan konusunda hiç hızlı değilim yaaa en iyisi soğan makinesi almak :)

öncelikle marketten büyük büyük soğanlardan al doğrama kolaylığı açısından iyi oluyor. sonra bir tencereye hepsini doğra ve kavur.soğanlar soğuyunca bir yemeğe koyacak miktarda küçük poşetlere doldur. doğru buzluğa at. yemek yapacagın zaman buzunu bile çözdürmeden tencereye koy,önceden kavurduğun için hiç sorun olmuyor.

öncelikle marketten büyük büyük soğanlardan al doğrama kolaylığı açısından iyi oluyor. sonra bir tencereye hepsini doğra ve kavur.soğanlar soğuyunca bir yemeğe koyacak miktarda küçük poşetlere doldur. doğru buzluğa at. yemek yapacagın zaman buzunu bile çözdürmeden tencereye koy,önceden kavurduğun için hiç sorun olmuyor.

teşekkürler deneyeceğim..siz yapıyorsunuz galiba ne kadar süre gidiyor ben çok yapmam galiba iki kişiyiz bikaç tane doğrasam yeter arada haftaiçi zamandan ne kadar tasarruf etsem kardır :)
ben soğanı kesip bikaç dk buzlukta bekletince yanmıyor gözlerim dolapta koku filanda olmuyor çok denedim. belki ince kat streç filan sarılabilir kokmasın diye...bu yöntem doğrayıp bitirene kadar süre kazandırabilir ama tupper fian işe yarıyorsa daha iyi :)

Soğan dondurucuda olmaz hatta içine soğan koyduğun bir yemek bile dondurucuda çok kolay bozulur. Soğanı kolay doğramanın sırrı sanırım güzel bıçak
önce yarım kesiyorum yarımıda üç kat kesip (üstüste) yönünü çevirip epey doğruyorum
çok anlaşılır olmadı galiba:)

Ben domates zamanında 10 kavanoz kadar menemen konserve yapıyorum bu sene 6 yaptım hemen bitti
Taze fasulyeyi aldante haşlayıp domatesle buzdolabı poşetine koyuyorum zaman olmazsa kıyma soğan kovrup eklemek çok pratik oluyor.
Biberleri oyup dondurucuya koyuyorum
Karnıyarık yaparken 7 8 tane patlıcanıda kızartıp dondurucuya koyuyorum
Dondurucuda köfte , mantı , milföy haşlanmış nohut ve fasulye

Tupper ı kesinlikte tavsiye etmem. Çok gereksiz ve pahalı.
Orta boy soğan içine sığmıyor mutlaka 4parçaya bölüp ayrı ayrı tuppera koyup doğratman gerek. zaman kaybı. Çok almak istersen tekzende 20 tl ye fissler satılıyor ondan al.

Soğan için şu yöntemi kullanıyorum. Haftasonu 3-4adet soğanı doğrayıp kavuruyorum. Kavanoza koyuyorum. Hafta içi yemek yaparken kullanıyorum çok pratik oluyor.

ben valla bakıyorum soğanlarım gıdıcı,çurumeye baslıcak..
hemen dorayıp çıgden dondurucuya atıyorum..
yemek yaparkende dırek buzlu buzlu atıyorum tencereye,
soğan aynı soğan olarak çıkıyor..önden kavurmaya gerenk yok yaniiii..

2-3 kilo soğanı boş bir zamanımda rondodan geçiriyorum ve buzdolabı poşetlerine bölüştürüyorum. Yaklaşık 20-25 poşet soğan çıkıyor. Dondurucuya atıyorum. Yemek yapacağım zaman önceden çıkarmama gerek bile kalmadan poşetten alıp doğru tencereye atıyorum, eriyip gidiyor. Kesinlikle tavsiye ederim. İnanılmaz pratik ve zamandan tasarruf. Yemeklerin tadında da hiç bir değişiklik olmuyor.

valla ben kışa girerken zaten fasulyeden,bamyaya,patlıcan kavurmak için çiğini,oturtma ve karnıyarık için kızartılmışını,türlülük karışık sebze,yemeklere doğramak için ve kızartmak için çiğ yeşil biber,dolmalık biber,közlenmiş karışık patlıcaniyeşil ve kırmızı biber,kabak,çilekten,şeftaliye,vişneden,kayısıya kompostoluk meyveler,madımak,semizotu,yazın kullanmak için kıştan portakal kabuğu rendesi,menemenlik pişirilmiş domates püresi(çiği lezzetli olmuyor)yemeklere kullanmak için kabuğuyla bütün bütün domates yani herşeyden koyuyorum.ve domates hariç her sebzeyi çiğ koyarım yanına domatesini doğrayarak,buzluktan çıkarır çıkarmaz bekletmeden tencereye kavurma işlemine alır ve bunu ilk etapta yüksek ateşte yaparım,tavsiyemdir,o zaman aynı taza gibi oluyo,ilk kısığa atarsanız lifleniyor sebzeler lezzeti kaçıyo.buzu eriyip biraz kavrulduğunda kısığa geçilmeli.

yaz,kış günlük pratiklik için tavsiyeme gelince sizlerinde yazdığı gibi
* haşlanmış nohut,barbunya,fasulye ama bunlardan yemek yapmıyorum çünkü lezzetli olmuyo yemekleri illaki ıslanmışlarından yapılmalı bence.nohutu pilav ve çorbalarda,diğerleerini pilaki yapımında kullanıyrum.ama ıslanmışlarıda konabilir.
* doğranmış maydonoz.ama salatalara olmuyo bu yemekler ve börek içi için.
* dolma içlerini kavurarak yapanlar bolca yapıp koyabilirler.acayip pratik oluyo.
* kurutmalıklar(biber,patlıcan dolması kurusu,kurutulmuş yeşil fasulye)haşlanıp konabilir.ben hazır haşlanmış kurur dolmayı,ve yine dondurulmuş dolma içiyle 10 dk da doldurup ocağa atıyorum.
* kışın lahana alınıp boş zamanda haşlanıp buzluğa atılıp yine kolayca sarılabilir.
* ıspanak yıkanıp doğranıp haşlanıp buzluğa konabilir(ama suyu süzüldüğü için vitamin kaybından ötürü tavsiye etmem)
* yeşil mercimekte haşlanıp konabilir.
* hem kuru hemde sulu köfte hazırlanıp konabilir.

valla ben boş bir gün sabahtan başlıyom sigara böreği sarıyorum,mayalı bir poğaça,bir kalıp kek,şerbetlenmek üzere kalbura bastı yada şekerpare gibi bir tatlı,tatlı tuzlu kurabiyeler,pasta için pandispanya vs yapıyorum 5-6 çeşit koyuyorum buzluğa ooooooohhhh kafam rahat biri alo biz geliyoz deyince yufkayı çıkart kızart,pansizpanyaya hemen bi krema,fasulye yada barbunya çıkart yanına yeşillik,soğan,yumurta pilaki hazır,közlenmiş patlıcanı çıkar salata hazır,bi saate kalmadan süper bir sofra hazır.

yemekli misafirse çıkarırım kurularımı hazır içle doldur pişir,tatlılıkları şerbetle,karnıyarıklar zaten kızarmış hatta bunun kıymalı soğanlı içi bile kavrulup konabilir.

yaz hazırlığı süper oluyo ama kışın kısa günlerde hemen soğanı kavur buzluktan çıkar bi poşet beş dk ya yemek ocakta.ama ben yazın bile yapıyorum böyle.mesela bir kilo dolmalık biber alsam yarısını yapar yarısını temizle(hatta doldurulabilirde;)at buzluğa,2-3 kilo patlıcan al 1 kilosunu o gün için kızartırım gerisinide yarısı karnıyarık,yarısı oturtmalık kızart koy hazırda dursun nasolsa ocak batacak ev kokacak bi daha bi daha uğraşmanın anlamı yok.

uzun oldu ama yeni evlilere,çalışanlara fikir olur umarım...

Ha birde soğanı bolca kavurup üzerini örtecek kadar yağla konserve şişesine koyup buzdolabına kaldılıyormuş.istediğin kadar alıyosun içinde yemrk yaparkden.bozulmuyormuş yağın içinde olduğundan.bu buzluk fikrinden daha pratik.

teşeürler çok mantıklı pratik

Ha birde soğanı bolca kavurup üzerini örtecek kadar yağla konserve şişesine koyup buzdolabına kaldılıyormuş.istediğin kadar alıyosun içinde yemrk yaparkden.bozulmuyormuş yağın içinde olduğundan.bu buzluk fikrinden daha pratik.

Bu pratik bilgiye bir ekleme de benden olsun canım:)
Soğanları yağda bekletmek oldukça pratik bir fikir. Ama kavurmadan :) küp küp doğranmış soğanları çiğ olarak zeytinyağı ile saklarsanız, hem yemeğe eklediğinizde soğanın pişmesi için zamanı olacak hemde zaten yağın içinde olduğundan daha da yumuşamış ve pişme süresi kısalmış olacak.
Tabi en önemlisi de şu; soğanları çiğ olarak koyduğunuz için soğanın tadı ve lezzeti zeytin yağına geçecek. Böylelikle yemeklere daha keskin bir aroma katacak. Ben ek olarak zeytin yağına kekik dalı ve sarımsakta koyuyorum (çok değil). Pratik, lezzetli ve çabuk.

Back
X