valla ben kışa girerken zaten fasulyeden,bamyaya,patlıcan kavurmak için çiğini,oturtma ve karnıyarık için kızartılmışını,türlülük karışık sebze,yemeklere doğramak için ve kızartmak için çiğ yeşil biber,dolmalık biber,közlenmiş karışık patlıcaniyeşil ve kırmızı biber,kabak,çilekten,şeftaliye,vişneden,kayısıya kompostoluk meyveler,madımak,semizotu,yazın kullanmak için kıştan portakal kabuğu rendesi,menemenlik pişirilmiş domates püresi(çiği lezzetli olmuyor)yemeklere kullanmak için kabuğuyla bütün bütün domates yani herşeyden koyuyorum.ve domates hariç her sebzeyi çiğ koyarım yanına domatesini doğrayarak,buzluktan çıkarır çıkarmaz bekletmeden tencereye kavurma işlemine alır ve bunu ilk etapta yüksek ateşte yaparım,tavsiyemdir,o zaman aynı taza gibi oluyo,ilk kısığa atarsanız lifleniyor sebzeler lezzeti kaçıyo.buzu eriyip biraz kavrulduğunda kısığa geçilmeli.
yaz,kış günlük pratiklik için tavsiyeme gelince sizlerinde yazdığı gibi
* haşlanmış nohut,barbunya,fasulye ama bunlardan yemek yapmıyorum çünkü lezzetli olmuyo yemekleri illaki ıslanmışlarından yapılmalı bence.nohutu pilav ve çorbalarda,diğerleerini pilaki yapımında kullanıyrum.ama ıslanmışlarıda konabilir.
* doğranmış maydonoz.ama salatalara olmuyo bu yemekler ve börek içi için.
* dolma içlerini kavurarak yapanlar bolca yapıp koyabilirler.acayip pratik oluyo.
* kurutmalıklar(biber,patlıcan dolması kurusu,kurutulmuş yeşil fasulye)haşlanıp konabilir.ben hazır haşlanmış kurur dolmayı,ve yine dondurulmuş dolma içiyle 10 dk da doldurup ocağa atıyorum.
* kışın lahana alınıp boş zamanda haşlanıp buzluğa atılıp yine kolayca sarılabilir.
* ıspanak yıkanıp doğranıp haşlanıp buzluğa konabilir(ama suyu süzüldüğü için vitamin kaybından ötürü tavsiye etmem)
* yeşil mercimekte haşlanıp konabilir.
* hem kuru hemde sulu köfte hazırlanıp konabilir.
valla ben boş bir gün sabahtan başlıyom sigara böreği sarıyorum,mayalı bir poğaça,bir kalıp kek,şerbetlenmek üzere kalbura bastı yada şekerpare gibi bir tatlı,tatlı tuzlu kurabiyeler,pasta için pandispanya vs yapıyorum 5-6 çeşit koyuyorum buzluğa ooooooohhhh kafam rahat biri alo biz geliyoz deyince yufkayı çıkart kızart,pansizpanyaya hemen bi krema,fasulye yada barbunya çıkart yanına yeşillik,soğan,yumurta pilaki hazır,közlenmiş patlıcanı çıkar salata hazır,bi saate kalmadan süper bir sofra hazır.
yemekli misafirse çıkarırım kurularımı hazır içle doldur pişir,tatlılıkları şerbetle,karnıyarıklar zaten kızarmış hatta bunun kıymalı soğanlı içi bile kavrulup konabilir.
yaz hazırlığı süper oluyo ama kışın kısa günlerde hemen soğanı kavur buzluktan çıkar bi poşet beş dk ya yemek ocakta.ama ben yazın bile yapıyorum böyle.mesela bir kilo dolmalık biber alsam yarısını yapar yarısını temizle(hatta doldurulabilirde

at buzluğa,2-3 kilo patlıcan al 1 kilosunu o gün için kızartırım gerisinide yarısı karnıyarık,yarısı oturtmalık kızart koy hazırda dursun nasolsa ocak batacak ev kokacak bi daha bi daha uğraşmanın anlamı yok.
uzun oldu ama yeni evlilere,çalışanlara fikir olur umarım...