Muhammed Ali’nin cenazesinden Erdoğan’ın konuşması çıkarıldı

Benzerligi sizden duymak isterim,yazabilirsiniz.

Özünüzde boluculugu savunmuyo olabilirsiniz icinizi bilemem boyle bi iddiam da yok ama bi devleti,ulus bilincini yok sayip koken ayrimiyla bi milleti zerrelere bolmek iyi niyetli gelmiyo bana,sizin tabirinizle zorbalik olan bu bence.

Simdi siz asil ben Türkiyeliyiz deyip ayrimi ortadan kaldiriyorum,birlestirici bi dil kullaniyorum derseniz buna sasirmaktan baska bi sey yapamayacagim maalesef...

Peki bu bağlamda almanya vatandaşı olan bir türk almanım mı demeli?

Türk kökenli Alman vatandasiyim demesi bence yeterli.

Peki Alman vatandasi bi Türkün , Alman halkini tanimlarken Almanlar yerine Almanya halki denmesini istemesini nasil yorumlarsiniz siz?

Burdaki bir kürt, arap, çerkes, gürcü bu şekilde cümle kurduğunda karşı çıkmayacaksınız sanki. Kürt kökenli türk vatandaşıyım, gürcü kökenli türk vatandaşıyım ya da arap kökenli türkiye vatandaşıyım... Ne fark var???

Diyebilir benim için problem yok. Alman ya da almanyalı, amerikan ya da amerikalı çok farklı şeyler değil benim gözümde.

İnsanlar huzurlu, mutlu olsunlar da istedikleri şekilde tanımlasınlar kendilerini mesele değil. Ben kendimi bir türkiye vatandaşı olarak tanımlıyorum. Türkiyeliyim, dünyalıyım. İtirazlarınız da çok önemli değil.

Peki Alman vatandasi bi Türkün , Alman halkini tanimlarken Almanlar yerine Almanya halki denmesini istemesini nasil yorumlarsiniz siz?
Objektif bakmıyorsunuz. Ulaşabileceğimizi hiç sanmıyorum.

Almanya halkı demenin nesi anormal? Elbet söylenebilir.

Bana göre ikinci kullanım doğru yani Almanya halkı.Çünkü Almanya saf Almanlardan oluşmuyor karışık bir toplum.Biri bana Alman dese ben Alman kökenli olduğunu düşünürüm önce Alman vatandaşı olduğunu değil.Almanya halkı deyince tüm kökenleri kapsıyor Almanyadaki.Evet belki 100-200 yıl önce bazı şeyler önemliydi ama yavaş yavaş önemi ortadan kalkıyor.Ne demek istediğimi anladınız sanırım artık ırk,köken gibi kavramların bir değeri kalmadı insanlar ortak bir çatı altında yaşamak için farklı şeylere yöneliyorlar.

Tabi ki Alman'ım diyecekler. Irkını belirtmek istiyorsa Türk asıllı Alman'ım diyebilirler.
Almanya halkı denildiğini pek duymuyorum. Genellikle biz; Almanlar, Almanya'da yaşayan Türkler, Türk asıllı Almanlar diyoruz. Aynı şekilde Türkiye'de yaşayan Kürtler, Kürt asıllı Türk lafına da bir şey demiyoruz.
Almanya'da Alman olmak hoşuna gidip de Türkiye'de Türk'üm demekten gocunan insanlar var. Hayret bir şey.

Tabi ki Alman'ım diyecekler. Irkını belirtmek istiyorsa Türk asıllı Alman'ım diyebilirler.
Almanya halkı denildiğini pek duymuyorum. Genellikle biz; Almanlar, Almanya'da yaşayan Türkler, Türk asıllı Almanlar diyoruz. Aynı şekilde Türkiye'de yaşayan Kürtler, Kürt asıllı Türk lafına da bir şey demiyoruz.
Almanya'da Alman olmak hoşuna gidip de Türkiye'de Türk'üm demekten gocunan insanlar var. Hayret bir şey.

Türk kelimesi bir etnisite belirtiyor. Alman kelimesi de nazilere göre bir etnisite belirtiyor ama yine de başarılı bir örnek değil.
Ama amerikan kelimesi etnisite belirtmiyor mesela. Ki buna rağmen amerikan çok kullanılan bir terim değildir amerikalı kullanılır.
İnsanları rahatsız oldukları bir kelimeyi kullanmaları için neden zorluyoruz anlamıyorum.
Almanyada yaşayan herhangi bir ırka mensup biri almanım demekten rahatsız olmuyor olabilir bu onun tercihidir. Ama türkiyede yaşayan farklı etnik kimliğe sahip olan biri türküm demekten rahatsızlık duyuyorsa bırakın türkiyelim desin. Ne farkı var? Kavram olarak birbirini karşılayan şeyler bunlar. Siz yine türk olun, türk vatandaşı olun ama bırakın isteyen de türkiyeli ya da türkiye vatandaşı olsun.

Burdaki bir kürt, arap, çerkes, gürcü bu şekilde cümle kurduğunda karşı çıkmayacaksınız sanki. Kürt kökenli türk vatandaşıyım, gürcü kökenli türk vatandaşıyım ya da arap kökenli türkiye vatandaşıyım... Ne fark var???

Diyebilir benim için problem yok. Alman ya da almanyalı, amerikan ya da amerikalı çok farklı şeyler değil benim gözümde.

İnsanlar huzurlu, mutlu olsunlar da istedikleri şekilde tanımlasınlar kendilerini mesele değil. Ben kendimi bir türkiye vatandaşı olarak tanımlıyorum. Türkiyeliyim, dünyalıyım. İtirazlarınız da çok önemli değil.

Dusuncelerinizdeki tutarliliga saygi duyuyorum,en azindan farkli milletler icin farkli yorum barindirmiyosunuz.Neye karsi cikip cikmayacagimi bilme iddianizin da gercekligi yok, benim icin gecerli tanimlamayi yaptim yukarida.

Kendinizi tabi ki istediginiz sekilde tanimlayabilirsiniz ve ben de saygi sinirlari icinde o tanimi elestirebilirim,bunu sizin fikrinizi degistirmek icin ya da fikirlerimin birer hazine barindirdigina inandigim icin yapmiyorum,bu ulke vatandaslarini tanimlayan Türk vatandasi tanimlamsindan neden bu kadar rahatsiz olundugunu merak ediyorum sadece.

Türk kelimesi bir etnisite belirtiyor. Alman kelimesi de nazilere göre bir etnisite belirtiyor ama yine de başarılı bir örnek değil.
Ama amerikan kelimesi etnisite belirtmiyor mesela. Ki buna rağmen amerikan çok kullanılan bir terim değildir amerikalı kullanılır.
İnsanları rahatsız oldukları bir kelimeyi kullanmaları için neden zorluyoruz anlamıyorum.
Almanyada yaşayan herhangi bir ırka mensup biri almanım demekten rahatsız olmuyor olabilir bu onun tercihidir. Ama türkiyede yaşayan farklı etnik kimliğe sahip olan biri türküm demekten rahatsızlık duyuyorsa bırakın türkiyelim desin. Ne farkı var? Kavram olarak birbirini karşılayan şeyler bunlar. Siz yine türk olun, türk vatandaşı olun ama bırakın isteyen de türkiyeli ya da türkiye vatandaşı olsun.
Sağdan soldan toplanarak gelmedik ki biz Amerika gibi bir ülkeyle bir miyiz? Bir kere kuruluşumuz bile Türk Milliyetçiliği üzerine.
Son yıllarda çıktı bu Türkiyeliyim demek. Türk'üm demekten rahatsız olanların düşüncelerini takip ediyorum. Bölünme hayalleri ve kendi ırklarına sınırsız özgürlük. Siz masum hayallerle sadece Türkiyeliyim diyorlar sanıyorsunuz ama zihniyetleri farklı. Onlar yüzünden biz artık Türk'üm bile diyemiyoruz.
Bu kişiler kendilerini besleyen Almanya'da Alman'ım demekken gocunmazlar. Türkiye'ye geldiklerinde de ağırlarına gider Türk'üm demek. Mesele ırkını belli etme olsa yurt dışında da aynı tavır olması lazım. Amaç başka işte.

Düşüncelerim size ırkçılık gibi de gelebilir. Ama içinde bulunduğum şu kaos ortamında ancak bu kadar oluyor hoşgörüm. Konuyu dağıtmayım daha fazla. Sizi de kırmak istemem.

Sağdan soldan toplanarak gelmedik ki biz Amerika gibi bir ülkeyle bir miyiz? Bir kere kuruluşumuz bile Türk Milliyetçiliği üzerine.
Son yıllarda çıktı bu Türkiyeliyim demek. Türk'üm demekten rahatsız olanların düşüncelerini takip ediyorum. Bölünme hayalleri ve kendi ırklarına sınırsız özgürlük. Siz masum hayallerle sadece Türkiyeliyim diyorlar sanıyorsunuz ama zihniyetleri farklı. Onlar yüzünden biz artık Türk'üm bile diyemiyoruz.
Bu kişiler kendilerini besleyen Almanya'da Alman'ım demekken gocunmazlar. Türkiye'ye geldiklerinde de ağırlarına gider Türk'üm demek. Mesele ırkını belli etme olsa yurt dışında da aynı tavır olması lazım. Amaç başka işte.

Türkiye cumhuriyetinin kuruluşundaki atatürk milliyetçiliği ile bugünkünü karıştırmamak lazım.

Tam tersi bizde sağdan soldan toplandık anadoluya türkiye cumhuriyetinin öncesinde. Hepimizi aynı kefeye koymak, aynı kalıba sokmak mümkün değil. Öyle olsa ülkenin adı türkiye cumhuriyeti değil türk cumhuriyeti olurdu.

Bazı kavramlar zamanla ortaya çıkar, zamanla dank eder insanlara. Bir kavramın üç beş sene önce ortaya çıkmış olması onun yanlış olduğunu göstermez. 1920'li yılların başında türkiye cumhuriyeti de yeni bir kavram yeni bir fikirdi, yanlış mıydı?

Gayet türküm diyebiliyoruz, diyoruz da. İki farklı etnik kökene sahibim, bir iki kuşak geriye gitsek üç beş farklı köken çıkar muhtemelen. Ama türk olmak ya da türkiyeli olmak benim için iki farklı kavram değil. Gerine gerine türküm de diyebilirim türkiyeliyim de. Bir yabancıyla konuşurken türkiyeliyim diyorum mesela.

Bana göre ikinci kullanım doğru yani Almanya halkı.Çünkü Almanya saf Almanlardan oluşmuyor karışık bir toplum.Biri bana Alman dese ben Alman kökenli olduğunu düşünürüm önce Alman vatandaşı olduğunu değil.Almanya halkı deyince tüm kökenleri kapsıyor Almanyadaki.Evet belki 100-200 yıl önce bazı şeyler önemliydi ama yavaş yavaş önemi ortadan kalkıyor.Ne demek istediğimi anladınız sanırım artık ırk,köken gibi kavramların bir değeri kalmadı insanlar ortak bir çatı altında yaşamak için farklı şeylere yöneliyorlar.

Irk,koken gibi kavramlar asil simdi daha da on planda cunku insanlari zamaninda inanc uzerinden dusman ederken su anda irk,koken uzerinden ayristirmaya calisiyorlar.

Turkiyeli soylemi sizin dusundugunuz kadar masum ve ortak yasam alaninin huzuru icin soylenen iyi niyetli bi cumle gelmiyo bana,benim dilim!,benim irkim!,benim bayragim! diye diye yillarca kan dokenlere sempati duyan ,ayristirici agizlardan cikmasi benim icin sevmemek,itici bulmak icin yeterli bi sebep .

Düşüncelerim size ırkçılık gibi de gelebilir. Ama içinde bulunduğum şu kaos ortamında ancak bu kadar oluyor hoşgörüm. Konuyu dağıtmayım daha fazla. Sizi de kırmak istemem.

Kesinlikle katiliyorum.

Benim dedem kürt hatta cevremizde hala aa sen kürt ... 'nin torunu musun diye saygi goruyorum,dedem türk vatandasiyim demekten de gurur duyardi,kürtce konusmaktan da ,yani türk kelimesi dedemi rahatsiz etmezdi asla ama simdi bakiyorum bi türküm de bakalim,ne irkcilik kaliyo ne fasistlik ,boyle bi dunya yok ,olamaz da.

Şunu da bir izleyiverin bi zahmet.

Güya benim de haz etmediğim bir ırk vardı, imkansız gibi görünmesine karşın 2 kuşak öncesinde soyumda varmış. Hadi bakalım ne edeceksen et :KK70: çok trajikomik bir şey, hiçbir şey yapamazsın düşünsene :KK70: Ne bileyim gülüyorum şimdi.
O yüzden koskoca bir ırktan nefret etmek sakıncalı.

Ben de Türk vatandaşlığı kelimesinden rahatsız olunmasını anlamıyorum. Evet isteyen istediği şekilde tanımlar kendini. Belki benim soyumda da farklı ırklar vardır ama Türk vatandası olmak rahatsız etmiyor beni. Kürdistan diye bir ülke varsa ve bu insanlar oradan bu ülkeye gelmişlerse Türk tanımından rahatsız olsunlar sonuna kadar. Tıpkı Türkiye den Almanya ya, Çin den Amerika ya giden insanlar gibi. Ama kürdistan diye bir ülke yok ama kanlı bir şekilde kurulmaya çalışılıyor. Hepimiz biliyoruz aslında Türk Kürt ayrımının neden yapıldığını. Amaç sadece Türk denmesi ise demesin kimse zaten. Bir gürcü bir laz bir çerkes gocunmuyorda bir kürt gocunuyorsa bu tanımdan bana pek masum gelmiyor.

Once sunu duzelteyim: Amerikalilar kendilerine Amerikali demezler, American derler.. Bu -li eki Turklerin cikartmasi, ya da baska bir deyisle uydurmasi.. Aslinda -li eki hangi sehirden oldugunu belirtmek icin kullanilir. "I am an American, I'm from New York" gibi.. Simdilerde ise hangi ulkeden oldugumuzu belirtmek icin kullanmaya basladik nedense.. Halbuki o ulkelerde yasayan ve o ulkenin halkini olusturan bir toplum, bir halk, bir millet vardir.. Onlara, ornegin, Amerikan milleti denir, Alman milleti denir, Turk milleti denir. Icinde kac etnik koken yasarsa yasasin.. Ki yasiyor da.. Kavram karmasasi yasamayin.

Ustunuze bir kot bile aldiginizda ona Amerikan kotu dersiniz, Alman kotu dersiniz, Fransiz kotu dersiniz, Italyan kotu dersiniz, ama Amerikali kot, Almanyali cikolata, Italyali pizza, Turkiyeli baklava demezsiniz..

Hor gordugunuz milliyetcilik ise bir karis vatan topragi ve onu koruyacak bir ordusu olan butun ulkelerin en buyuk dayanagi, birlestirici unsuru, gucu, gururudur. Siz neye ne dediginizi en iyisi bir daha dusunun..

Konu Muhammed Ali'nin cenazesi değil miydi? Yanlış mı geldim, cenaze konusu yan topikte mi acaba:KK14:
Konunun özüne dönün lütfen, kişisel tartışmalar olunca:mapus:

Sunlari cenazeden sonra bir toplasalar hazir ikisi de gelmisken.. Biraz da onlar savci, sorgu gorseler.. Cok iyi de olurdu, cok da guzel iyi olurdu..:KK53:

Hem adamlar bunu niye konustursunlar ki? Adamin cenazelere saygisi mi var? Cenazeleri show, govde gosterisi, siyasi propoganda malzemesi yapma huyunu bilen; bu adami herkesin sevip saydigi bir adamin cenazesinde konusturur, cenazesini rezil ettirir mi? Boyle bir beklenti kimde varsa zaten hata etmis.. Turkiye degil orasi, yapiyorsa benim cenazemde yapiyor, bana saygisizlik ediyor, kime ne demez hic kimse.. Adamlarin once kendilerine saygisi var. Kendine saygisi olmayani kimse saymaz. Bakiniz: %50. Kendi cocuklarina bisiklet alamazken adamin ogullarina aldigi trilyonluk gemicikleri helal etmekle mesguller hala..:rolleyes:

X