Aile Planlaması Mirena (Levonorgestrel Rahim İçi Sistemi- RİS) - PROGESTERONLU SPİRAL

Aile Planması nedir ? Doğum kontrol yöntemleri, gebeliği sonlandırma, kürtaj konularının işlendiği bölüm.

Halikarnas

DÖNDÜM
Kayıtlı Üye
24 Kasım 2008
14.247
37
mirena.jpg
Mirena2.jpg


ıLAÇLI SPıRAL - LEVONOSGESTREL ıÇEREN RAHıM ıÇı SıSTEM (Mirena&#174:KK66:

Spiral rahim içerisine yerleştirilen T şeklinde bir alettir. En sık kullanılan spiraller bakır içeren spirallerdir. Bakır içeren spirallerin dışında özellikle son yıllarda gebelikten korunmak dışında başka amaçlarla da kullanılan progesteron hormonu içeren spiraller kullanılmaktadır. Ülkemizde bu tür spirallerden sadece bir marka (mirena&#174:KK66: bulunmaktadır. Mirena toplam 52 mg levonorgestrel içerir ve günlük olarak 20 mikrogram levonorgestrel salınır.

Progesteron hormonu içeren spiraller gebelikten korunma (kontrasepsiyon) için kullanılabileceği gibi, içerdiği hormon sayesinde aşırı adet kanamalarının tedavisinde ve endometrial hiperplazi gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilmektedir.

Mirena bakır içeren normal spiraller gibi jinekolojik muayene masasında 1-2 dakikada basit bir şekilde ağrısız olarak uygulanabilmektedir. Diğer spiraller gibi genellikle adet döneminde takılırlar. Takıldıktan 1 ay sonra hasta kontrole gelir, bir problem yoksa daha sonra yılad bir kontrol edilir.

Mirena 5 yıllık kullanım ömrüne sahiptir. ıçerdiği hormon miktarı 5 yıl yetecek kadardır. 5 yıldan sonra hala kullanılması gerekiyorsa eskişsi çıkarılarak yeni bir mirena takılmalıdır. Diğer spiraller gibi mirenanın çıkarılması da basit ve ağrısız bir işlemdir.

Progesteron hormonu içeren spiralleri kullanan kadınlarda ilk aylarda ara kanamalar, lekelenmeler olabilir ve bu durumlar sıklıkla bir kaç ay sonra düzelmektedir. Bu spiralleri kullanan kadınların bazılarında da ilerleyen aylarda adet kanamalarında azalma, seyrekleşme veya adetlerin tamamen kesilmesi (amenore) görülebilmektedir. Nadiren tüylenme ve sivilceye neden olabilir.


mirena1.gif




mirena3_1_1.jpg
ALINTI
 
Son düzenleme:
kızlar mirena yı aşırı yoğun ve uzun geçen regl tedavisi için 2 sene önce kullanmaya başladım...

öyle kansız kalmıştım ki reglim en az 14-15 gün sürüyor ve hemen hemen 1 gün de bir paket ped bitiriyordum...

ist. tıp fakültesi hast. hemotoloji bölümünden bir prof. bana acilen jinekoloğa gitmem gerektiğini yoksa yaptığı kansızlık tedavisinin boşa gideceğini söyledi...

derken soluğu jinekolog da aldım....

mirena yı önerdi...biraz araştırdıktan sonra kabul ettim ve taktırdım...

ilk 2 ay kanamalarım iyice artmıştı..çok üzülmüş ve çıkarttırmak için doktorumu aramıştım...bana 3. aydan sonra mirenanın vazifesini yapmaya başlayacağını söyleyerek beni ikna etti...

iyi ki ikna etmiş....

3. ay bitmeden mirena sayesinde reglim 5-6 güne indi...ve hijyen kuralları gereği periyodik aralıklarla değiştirmeyeceksem olsam hani 1 ped 24 saat yetecek...
 
bana mirena ile ilgili olarak özelden sorulan sorulara burdan yanıt vermek istiyorum ki belki içiniz de merak edenleriniz vardır....

mirena takılırken anastezi uygulanmıyor....normal jinekoloji muayene koltuğunda yatarak ve muayene aparatı kullanılarak takılıyor...

elbette biraz acı hissettim...

aslında acı çekmemek için yapmam gereken şeyi yapamadığım için hissettim desem yeridir...yani kendimi germeden sıkmadan gevşek bırakmam gerekirken nefret ettiğim o koltukta kendimi aşırı derece sıktım ve kastım...hatta bir ara vazgeçmeyi düşündü doktorum da ancak o zaman bir parça gevşek olabilmeyi başardımmafoldumben
 
yan etkileri oldu mu? bazı yerlerde sivilce, tüylenmede ve kiloda artış olduğu ve yumurtalıklarda önemsiz, basit kistlere sebep olduğu yazıyor. Ayrıca doktorunuzun adını paylaşırsanız,sevinirim.
 
yan etkileri oldu mu? bazı yerlerde sivilce, tüylenmede ve kiloda artış olduğu ve yumurtalıklarda önemsiz, basit kistlere sebep olduğu yazıyor. Ayrıca doktorunuzun adını paylaşırsanız,sevinirim.

nergiscim yan etki denen en ufak bir olumsuzluk yaşamadım...

aksine çok güzel etkilerini gördüm ve görmeye de devam ediyorum...

özel doktorum profesör dr. Teksen Çamlıbel....

fakat ben mirenayı ssk hakkımdan faydalanmak için devlet hastanesinde taktırdım...

bana mirena yı Şişli Etfal eğitim ve araştırma Hastanesi "3. kadın doğum" dan Dr. Türkan hanım taktı.
 
Yanıtınız için teşekkürler, her isteyen sigortalı kişi mirenayı taktırabilir mi yoksa sağlık raporu almak gerekiyor mu?
 
Yanıtınız için teşekkürler, her isteyen sigortalı kişi mirenayı taktırabilir mi yoksa sağlık raporu almak gerekiyor mu?


sağlık raporu almak gerekiyor ....

ssk, mirena oldukça pahalı olduğundan ötürü yalnızca tedaviye ihtiyacı olan kadınlara veriyor...

ben regl kanamasından ötürü aşırı kansız kaldığım (kansızlığımı önlemek için rahimi mi almaktan söz ediyordu doktorlar) için kullanmaya başladım mirenayı ve bunun için gerekli olan raporu çok rahatlıkla aldım...zaten devlet doktorlarının bana şiddetle önerdiği bir tedavi yoluydu.
 
mirenanın içinde sadece vazifesini yapmaya yetecek kadar hormon vardır...ve bu hormonu da 5 yıl içinde yavaş yavaş salınıyor....

bunun anlamı; vücudunuza hormon salgılamaz...gerektiği gere gerektiği kadar salınma yapacaktır hormonu...

bir anlamı da; bu hormonun kullanan kadına etkisi devede kulak bile değil deve de bir tüy tanesi kadardır...

bu yüzden hormonlu spiral olması kullanmayı düşünenleri korkutmasın...
 
pg14.jpg



içiniz de bir spiral olduğunu kesinlikle unutursunuz...

tabiki spirali kabul etmeyen bünye olabilir...

bu durum mirena ile ilgili değil genel olarak spirale karşı bir olumsuzluktur....

zaten zorlamak olmayacağı için spiral doktor tarafından geri çıkartılıyor...
 
MİRENA (PROGESTERONLU SPİRAL)


Bu bölümde progesteron (hormonlu) spiral olarak da bilinen; hem koruma (kontraception) hem de tedavi amaçlları ile kullanılan Mirena (Levonorgestrel Rahim İçi Sistemi- RİS) ile ilgili ayrıntılı "prospektus bilgileri" bulunmaktadır.


Formülü
Mirena rahim içi sistemi, 52 mg Levonorgestrel (bir tür progesteron hormonu) içerir.


Yardımcı maddeler
Polidimetilsioksan elastomer, polidimetilsiloksan tüp, polietilen, baryum sülfat, demir oksit


Farmakolojik özellikler
Farmakodinamik özellikleri, Levonorgestrel jinekolojide bir çok amaçla kullanılan bir progestogendir.

Levonorgestrel; oral kontraseptiflerin (doğum kontrol haplarının) ve hormon replasman tedavisinin progestogen komponenti olarak veya tek başına, sadece progestogen içeren gebeliği önleyici haplarda ve subdermal implantlarda kullanılır.

Levonorgestrel aynı zamanda bir rahim içi salınım sistemi (RİS) ile rahim boşluğuna da uygulanabilmektedir. Hormon salınımı doğrudan hedef organda gerçekleştiğinden, çok düşük günlük dozlarda tedaviye olanak sağlanır.

Mirena uterus kavitesinde lokal "progestogen etkiler" gösterir. Yüksek levonorgestrel düzeyi endometriyumdaki (rahim içi zarındaki) estogene duyarsız kalmasına neden olur ve güçlü bir antiproliferatif etki (hücre çoğalmasını önleyici etki) görülür.

Mirena kullanımı sırasında endometriyumda morfolojik (yapısal) değişiklikler ve zayıf bir yabancı cisim reaksiyonu gözlenir. Servikal mukusun yoğunlaşması spermlerin rahim içindeki ve ovaryal tüplerdeki ortamı etkiler ve döllenme önlenir. Bazı kadınlarda ovülasyon (yumurtlama) da baskılanır.

Kontraseptif etkinlik konusundaki çalışmalar başlıca Mirena nın çeşitli bakırlı rahim içi araçlarla (RİA) karşılaştırılmasıyla yapılmıştır. Bu çalışmalarda 13,000 kadın yılı kullanım sonucu, 100 kadın yılında 0,16 gebelik görülmüştür.

Mirena kullanımının ilerdeki fertilite (hamile kalabilme) üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Gebe kalmayı amaçlayan kadınların %80 i sistemin çıkartılmasından sonra 12 ay içinde gebe kalmıştır.

Kanama paterni levonorgestrelin endometriyum üzerindeki doğrudan etkisinin sonucudur ve ovaryal siklusu yansıtmaz. FarKlı kanama paternlerine sahip kadınlar arasında folikül gelişiminde (yumurta oluşumunda), ovulasyonda veya estradiol ve progesteron üretiminde belirgin bir farklılık yoktur.

Endometriyum proliferasyonunun inaktivasyonu (rahim içi zarının kalınlaşmasının engellenmesi) sürecinde, kullanımın ilk aylarında lekelenmede bir artış görülebilir.

Bunu takiben endometriyumun güçlü bir şekilde baskılanması, Mirena kullanımı sırasında menstrüel (adet) kanama süresi ve miktarında azalmaya yol açar. Azalmış olan kanama hızla oligomenore (adetin seyrekleşmesi) veya amenoreye (adetin kesilmesi) dönüşür.

Amenore görülen mirena kullanıcılarında bile ovaryal (yumurtalık) fonksiyonlar normaldir ve estradiol düzeyleri korunmuştur.

Mirena idiyopatik menoraji (nedeni bilinmeyen adet kanamalarının fazlalığı) tedavisinde başarıyla kullanılabilir. Üç aylık kullanımın sonunda menorajik kadınlarda menstrüel kanama miktarı %88 azalmıştır. Submukozal fibroidlerin (myomların) neden olduğu menoraji bu tedaviye daha az yanıt verebilir.

Azalmış kanama hemoglobin konsantrasyonunun artırır. (Yani adet fazlalığına bağlı kansızlığı önler)

Mirena nın aynı zamanda dismenore (sancılı adet görme) üzerinde de olumlu etkileri görülmüştür.

Oral (ağızdan alınan) ya da transdermal (cilt altına yerleştirilen) kesintisiz estrogen tedavisi sırasında mirena "endometriyal hiperplazi"yi (rahim içi zaın kalınlaşmasını) eşit etkinlikte önlemiştir. Estrogen tedavisinin yalnız başına verildiği durumlarda hiperplazi gözlenme oranı %20 gibi yüksek bir değerdir. 201 perimenopozal ve 259 postmenopazal (menopoz sonrası) mirena kullanıcısında yapılan klinik çalışmalarda beş yıla ulaşan gözlem süresince postmenopozal grupta hiperplazi (kalınlaşma) görülmemiştir.


Farmakokinetik özellikleri
Mirena nın yerleştirilmesinden sonrarahim boşluğuna salınan levonogsetrel miktarı, başlangıçta 24 saatte 20µg düzeyindedir. Bu salınım, mirenanın yerleştirilmesini izleyen ilk bir kaç haftadan itibaren 0.4-0.6 nmol/l (150-200 pg/ml) arasında sabit plazma levonorgestrel düzeyleri sağlamaktadır.

Plazma düzeylerinin düşük olması nedeniyle metabolizma üzerindeki etkisi azdır.


ENDİKASYONLARI (Kullanım Alanları)
Kontrasepsiyon (gebeliğin önlenmesi), idiyopatik menoraji (nedeni bilinemeyen çok miktarda adet görmeler), estrogen replasman tedavisi sırasında endometrial hiperplaziye karşı korunmada mirena kullanılabilmektedir.


KONTRENDİKASYONLARI (Kullanılmaması Gerekli Durumlar)
Gebelik veya gebelik şüphesi mevcut ya da tekrarlayan pelvik enflamatuar hastalık, alt genital enfeksiyon; postpartum endometrit; son 3 ay içinde enfekte düşük yapmış olma, servisit (rahim ağzı enfeksiyonları), servkal displazi (kanser öncüsü durumlar), rahim yada serviksin habis tümörleri, tanı konamayan anormal uterus (rahim) kanamaları, rahim boşluğunun biçimini bozan fibroidler (myomlar) de dahil olmak üzere konjenital (doğuştan gelen) ya da edinilmiş üterus (rahim) anomalileri, artmış enfeksiyon eğilimine yol açan durumlar, akut karaciğer hastalıkları veya karaciğer tümörü, mirenanın içeriğine karşı olabilecek aşırı duyarlılık durumunda kullanılmamalıdır.


UYARILI ve ÖNLEMLER
Aşağıdaki durumlardan herhangi biri varsa yada ilk kez ortaya çıkıyorsa, mirena ancak uzman tavsiyesi ve kontrolü dahilinde kullanımını ya da sistemin çıkartılması düşünülebilir:
- Migren
- Asimetrik görme kaybıyla seyreden fokal migren ya da geçici beyin iskemesine yönelik başka belirtiler
- Alışılmışın dışında şiddetli baş ağrısı
- Sarılık (hepatit)
- Belirgin tansiyon yükselmesi
- Meme kanseri de dahil olmak üzere hormonal bağımlılık gösteren tümör yada buna ilişkin şüphe
- İnme (felc)
- Miyokard enfarktüsü (kalp krizi) gibi ağır arterial (atardamar) hastalıklar.
Sadece progestogen içeren haplar kullanan kadınlarda kullanan son epidemiyolojek çalışmalar venöz tromboemboli riskinde hafif bir artış olabileceğini göstermiştir, fakat sonuçlar istatiksel olarak anlamlı değildir. Ancak trombos bulğu ve belirtilerinin olması durumunda derhal uygun tanısal ve teropötik girişimlerde bulunulmalıdır.

Venöz veya arterial tromboz (damar içi pıhtı) gelişmesi durumunda şu septomlar görülebilir: Bacakta tek tarafta ağır ve/veya şişme, sol kola yayılmasa da göğüste ani şiddetli ağrı, ani nefes alma güçlüğü, ani öksürük başlanğıcı, alışılmadık şiddetli uzamış baş ağrısı, ani kısmi yada tam görme kaybı, diplopi, bozulmuş konuşma veya afazi, vertigo, fokal belirtileri olan veya olmayan koma, vucüdün bir yarısını ya da bir kısmını birden bire etkileyen zayıflık veya çok belirgin uyuşukluk, motor bozukluklar, akut batın, renital tromboz bulgu veya belirtileri, açıklanmayan kısmı ya da tam görme kaybı, proptoz veya diplopin ortaya çıkması, papilla ödemi veya renital vasküler lezyonlardır. Varikoz venlerin ve yüzeysel tromboflebitin venöz tromboenbolideki olası rölü konusunda görüş birliği yoktur.

Mirena enfekte endokardit riskine yol açan konjenital (doğuştan gelen) kalp hastalığı ya da valvüler (kapak) kalp hastalığı olan kadınlarda dikkatle kullanılmalıdır. Bu hastalarda rahim içi sistem takılırken ve çıkartılırken antibiyotik profilaksisi yapılmalıdır.

Düşük-doz levonolgestrel glokoz töleransını etkileyebileceğinden, mirena kullanan diabetik kadınlarda kan şekeri izlenmelidir.

Düzensiz kanamalar, endometriyum poliplerinin ve kanserinin bazı belirtilerini gizleyebilmektedir. Bu olgularda tanısal girişimlerde bulunulmalıdır.

Mirena genç ve doğum yapmamış kadınlarda ve ileri uterus atrofisi olan postmenopozal kadınlarda ilk seçenek değildir.


UYGULAMA VE ÇIKARMA/ TEKRAR UYGULAMA
Uygulamadan önce, kadın mirananın etkinliği, riskleri ve yan etkileri hakkında bilgilendirilmelidir. Pelvik muayeneyi ve meme muayenesini içeren bir fizik muayene ve servikal smear testlei yapılmalıdır.

Gebelik ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar ekarte edilmeli ve genital enfeksiyonlar tamamen tedavi edilmelidir.

Uterus pozisyonu ve uterus boşluğunun büyüklüğü belirlenmelidir. Mirenanın fundal yerleşimi progestogenin endometriuma eşit olarak dağılması sağlanması, kazayla çıkmanın önlenmesi ve etkinliğinin arttırılması açılarından özellikle önem taşır. Bu nedenle uygulama talimatlarına dikkatle uyulmalıdır.

Kullanıcı uygulamadan 4/12 hafta sonra tekrar muayene edilmeli ve bundan sonra yılda bir yada klinik endikasyonu varsa daha sık aralıklarla kontrol edilmelidir.
Fertil (Hamile kalabilir) yaşdaki kadınlarda mirena uterus boşluğuna menstrüasyonun ilk yedi günü içinde yerleştirilmelidir. Mirena bir yenisiyle siklusun (adet günün) herhangi bir yerinde değiştirilebilir.

Sistem ilk trimestr (ilk üç ay) düşüklerini takiben hemen uygulanabilir. Postpartum uygulamalar doğum sonrası 6. haftaya kadar ertelenmelidir.

Mirenanın post koital bir kontraseptif (ilişkiden hemen sonra korunma) olarak kullanılması uygun olmayabilir.

Estrogen replasman tedavisi sırasında endometrial konuma için kullanılacaksa, mirena amenoreik bir kadına herhangi bir zamanda, ya da menstrüasyonun veya çekilme kanamasının son günlerinde takılabilir.

Tedavinin ilk aylarında düzensiz kanama ve lekelenme kanamalarının sık görülmesi nedeniyle mirena takılmadan önce endometrial patolojinin ekarte edilmesi önerilir.
Daha önce kontrasepsiyon amaçlı takılmış mirenanın kullanımı devam ediyorsa, estrogen replansman tedavisinin başlaması ile düzensiz kanamaların ortaya çıkması halinde endometriyal bir patoloji ekarte edilmelidir. Eğer kanama bozuklukları sürmekte olan bir tedavi sırasında gelişirse, uygun tanısal girişimlerde bulunulmalıdır.

Mirena bir forseps yardımıyla ipliklerinden nazikçe çekilerek çıkartılır. Eğer iplikler görülemiyorsa ve sistem uterus boşluğu içindeyse ince bir tenakulum yardımıyla çıkarılabilir. Bu yöntem, servikal kanalın dilatasyonunu gerektirebilir.

Sistem beş yıl sonunda çıkarılmadır. Eğer kullanıcı aynı yöntemi kullanmaya devam etmek isterse yeni bir sistem aynı zamanda takılabilir.

Eğer gebelik arzu edilmiyorsa, mirena fertil yaşlardaki kadınlarda bir siklusun varlığından emin olunması amacıyla mestrüasyon sırasında çıkarılmalıdır. Eğer sistem siklus ortasında çıkarıldıysa ve kadın bir hafta içinde ilişkiye girmişse, çıkarılmayı takiben yeni bir sistem takılmadığı takdirde gebelik riski mevcuttur.

Uygulama ve çıkarmaya bir miktar ağrı ve kanama eşlik edebilir. Prosedür vazovagal reaksiyonda olduğu gibi bir bayılmaya ya da epileptik bir hastada nöbet geçirmeye yol açabilir.


OLİGO/AMENORE (Adetlerin azalması veya tamamen kesilmesi)
Mirena kullanan fertil kadınların %20 sinde zamanla oligomenore ve/ veya amenore gelişmektedir. Bir önceki mestruasyonunu başlangıcını takiben altı hafta içinde menstüasyon gerçekleşmezse gebelik olasılığı göz önüne alınmalıdır.

Amenore gelişen kadınlarda gebeliğin başka belirtileri söz konusu değilse, tekrarlanan gebelik testlerine gerek yoktur.

Mirenanın kesintisiz, estrogen replanman tedavisi ile birlikte kullanıldığı durumlarda, bir çok kadında ilk bir yıl içinde kanamasız bir patern gelişir.


PELVİK ENFEKSİYON
Uygulama tüpü yerleştirme esnasında mirenanın mikroorganizmalar ile kontaminasyonunu önlemeye yardımcı olmaktadır ve mirena aplikatörü enfeksiyon riskini azaltmak üzere tasarlanmıştır.

Bakırlı rahim içi araçlar uygulandığı durumlarda pelvik enfeksiyonlar en yüksek oranda takilmayı takiben ilk ay içinde görülür ve sonra azalır.

Bazı çalışmalarda mirena kullanıcılarında görülen pelvik enfeksiyonun oranının, bakırlı rahim içi araç kullanımında görülene göre daha düşük olduğu gösterilmiştir.

Çok sayıda partnerin varlığı pelvik enflamatuar hastalıklar için bilinen bir risk faktörüdür. Pelvik enfeksiyonlarının çok ciddi sonuçları olabilir fertiliteye zarar verebilir ve ektopik (dış) gebelik riskini arttırabilir.

Enfeksiyon düşündüren en küçük bir belirtide bile bakteriyolojik tetkikler ve izlem önerilir.


YERİNDEN OYNAMA/ ÇIKMA
Rahim içi araçların kısmen ya da bütünüyle yerinden çıkmalarına ilişkin belirtiler arasında kanama ve ağrı mevcuttur. Ancak bir rahim içi araç taşıyıcı tarafından fark edilmeden de çıkabilir.

Mirenanın kısmen yerinden oynaması etkinliği azaltabilir mirena normal şartlar altında kanama miktarını azatlığından meydana gelen bir artış sistemin yerinden çıkmış olmasına işaret edilebilir.

Mirena yerinden oynamışsa çıkarılmalıdır. İsteniyorsa o sırada yenisi takılabilir.
Kullanıcıya mirenanın ipliklerini nasıl kontrol edeceği öğretilmelidir.


PERFORASYON (Rahmin delinmesi)
Uterusun (rahimin) gövdesinin ya da serviksin bir rahim içi araç tarafından perforasyonu yada penatrasyonu nadiren görülebilir ve sıklıkla yerleştirme esnasında meydana gelir. Böyle bir durumda sistemin hemen çıkarılması gerekmektedir.


DIŞ GEBELİK
Dış gebelik, tubal cerrahi veya pelvik enfeksiyon öyküsü olan kadınlar, daha yüksek bir dış gebelik riskiyle karşı karşıyadır. Özellikle beklenen kanamaların olmaması ya da amenore gelişmiş bir kadında kanamanın başlamasının eşlik ettiği alt batın ağrısı durumunda dış gebelik olasılığı göz önüne alınmalıdır.

Mirena kullanan kadınlarda dış gebelik oranı 100 kadın yılında 0,06 dır. Bu oran, herhangi bir kontrasepsiyon yöntemi kullanmayan kadınlar için hesaplanmış 100 kadın yılında 0,3-0,5 oranından düşüktür.


İPLİKLERİN GÖRÜNMEMESİ
Kontrol muayenelerinde servikste geri çekme iplikleri görünmüyorsa, gebelik ekarte edilmelidir. İplikler rahime yada serviks kanalına kaçmış olabilir.

Gebelik olasılığını ortadan kaldırdıktan sonra ipliklerin yeri uygun bir gereçle nazikçe araştırılarak bulunabilir.

Eğer iplikler bulunamazsa, sistem yerinden çıkmış olabilir. Mirenanın gerçek konumunu belirlemek için ultrasondan yararlanılabilir. Eğer ultrasonografi cihazı mevcut değilse yada sonuç alınamazsa röntgen tetkiki mirenanın yerini saptamakta yararlı olabilir.


GECİKEN FOLİKÜLER ATREZİ (Kiste benzer durumlar)
Mirenanın kontraseptif (hamileliği önleyici) etkisi başlıca lokal etkisine bağlı olduğundan, fertil yaştaki kadınlarda folikül çatlamasının görüldüğü ovulatuar sikluslar sıklıkla gerçekleşir. Bazen folikülün atrezisi gecikir ve folikülogenez devam edebilir. Bu büyümüş foliküller klinik olarak ovaryal kistlerden ayırt edilemez.

Mirena kullanan kadınların yaklaşık %12 de büyümüş foliküllere rastlanmaktadır. Bazı durumlarda pelvik ağrı ya da ağrılı cinsel birleşme söz konusu olsa da bu foliküller asemptomatiktir.

Büyümüş foliküller, umumiyetle 2-3 ay içersinde kendiliğinden kaybolurlar. Bunun gerçekleşmediği olgularda durumun ultrason vasıtasıyla takip edilmesi ya da diğer tanısal/terapötik önlemlerin alınması önerilir. Cerrahi bir girişim nadiren gerekebilir.
 
YAN ETKıLER / ADVERS ETKıLER
ıstenmeyen etkiler uygulamayı takiben ilk aylarda daha sıktır ve kullanım sürdüçe azalır. Uyarılar önlemler bölümünde belirtilen yan etkiler dışında, mirena kullanıcılarında mirena kullanımıyla ilişkisi her zaman doğrulanmasa da, aşağıdaki istenmeyen etliler bildirilmiştir.

Çok sık (kullanıcıların %10 dan daha fazlasında) görülen yan etliler, kanama değişiklikleri ve iyi huylu ovaryal kistlerdir. (Yumurtalık kistleri)
Farklı kanama değişiklikleri (sık, uzamış veya ağır kanama, lekelenme oligomenore, amenore) tüm Mirena kullanıcılarında görülülür.

Fertil kadınlarda bir ay boyunca lekelenme görülen gün sayısı kullanımın ilk 6 ayında dokuzdan dörde düşer. Uzamış (8 gün den fazla) kanama görülen kadınların oranı ise kullanımı ilk üç ayı içinde %3 e düşer. Kullanımın ilk yılında yapılan klinik çalışmalarda kadınların %17 de en az 3 ay boyunca amenore görülmüştür.

Estogen replasman tedavi ile birlikte kullanıldığında, bir çok peri ve postmenopozal mirena kullanıcısından tedavinin ilk aylarında lekelenme ve düzensiz kanamalar görülmüştür. Sonra kanama ve lekelenmeler azalmış ve tedavinin ilk yılının son üç ayında kullanıcıların %40 da kanama tamamen kesilmiştir.

Kanama düzensizlikleri perimenopozal kadınlarda, postmenopozal kadınlara göre daha sık görülmüştür.

ıyi huylu ovaryal kist görülme oranı kullanılar tanısal yönteme bağlıdır. Klinik çalışmalarda Mirena kullanan kadınların %12'sinde büyümüş foliküllere rastlanmıştır.

Foliküllerin çoğu asemptomatiktir ve üç ay içinde kaybolur.


GEBELıK
Mirena bir gebelik varlığı ya da şüphesinde kullanılmalıdır. Mirena kullanıma esnasında bir gebelik meydana gelirse herhangi bir rahim içi aracın o esnada rahim içinde kalması nedeniyle artan düşük ve erken doğum riskine maruz kalınabileceğinden Mirenanın çıkarılması önerilir.

Mirenanın çıkarılması ya da uterusun içinde aranması spontan abortusla sonuçlanabilir. Eğer rahim içi kontraseptif nazikçe çıkarılamıyorsa gebeliğin sonlandırılması göz önüne alınmalıdır. Eğer kadın gebeliğini sürdürmek istiyorsa ve sistem çıkartılamıyorsa, riskler ve erken doğum olasılığı konusunda bilgilendirilmelidir.

Bu tür bir gebelik yakından izlenmelidir.

Ektopik (dış) gebelik olasılığı ekarte edilmelidir. Kadın, ateşli abdominal (karındaki) kramplar gibi gebeliğin komplikasyonları olarak sayılabilecek her türlü belirtiyi bildirmesi konusunda uyarılmalıdır.

Rahim içi uygulama ve lokal hormon salınımından dolayı, teratojenite (özellikle virilizasyon) olasılığını tümüyle dışlamak mümkün değildir. Mirena kullanımı sırasında oluşan gebeliklerde fetusun sağlığı ile ilgili klinik deneyim yüksek kontraseptif etkinlik nedeniyle kısıtlıdır, ancak kadın mirenanın uterus içinde bırakıldığı durumlarda miadına kadar süren gebeliklerde, Mirena nedeniyle oluştuğu kanıtlanmış herhangi bir doğumsal defekt sırasında ile bugüne dek karşılaşılmadığı konusunda bilgilendirilmelidir.

LAKTASYON (Emzirme)
Anne sütünde levonorgestrel saptanmıştır ancak uterus boşluğu içindeki bir mirenadın salınan dozun çocuk için bir risk oluşturması olası görülmemektedir.

Doğum sonrası altıncı haftadan itibaren sadece progestogen içeren kontraepsiyon yöntemlerinin kullanıldığı durumlarda, bebeğin büyümesi veya gelişimi ile ilgili zararlı etkilere rastlanmamıştır. Sadece yöntemlerinin anne sütü miktarını ve laktasyon sırasında mirena kullanan kadınlarda nadiren uterin kanama bildirilmiştir.

Gebelik kategorisi X dir.

ıLAÇ ETKıLEŞıMLERı
Primidon, barbiturat, fenitoin, karbamazepin, rifampisin, akskarbazepin gibi karaciğer enzim indüksiyonu yapan ilaçlar, hormonal kontraseptkiflerin etkisini azaltabilmektedir, griseofulvinin de bu tür bir etki gösterebileceği düşünmektedir.

Mirenanın kontraseptif etkisinin bu tür ilaçlar ile etkileşimi araştırılmamıştır, ancak lokal etki mekanizması nedeniyle büyük bir öneme sahip olduğu düşünülmemektedir.

KULLANIM ŞEKLı VE DOZU
Mirena rahim boşluğuna yerleştirilir. Beş yıl boyunca etkilidir.
Salınım hızı başlangıçta 20 mg/ 24 saattir. Beş yılın sonunda bu hız 11 mg/ 24 saate düşer beş yıllık kullanım süresi boyunca ortalama salınım hızı 14mg/ 24 saattir.

Horman replasman tedavisi alan kadınlarda Mirena progestogen içermeyen oral ve transdermal preparatlarla birlikte kullanılabilir.

Mirena takılacağı zamana kadar açılmaması gereken steril bir paket halinde sunulmaktadır. Açılmış ürün aseptik koşullara uyularak kullanılmalıdır. Steril paketin ambalajında hasar/ açılma mevcutsa rahim içi sistem tibbi atık muamelesine tabi tutulmalıdır.

Çıkarılmış bir rahim içi sistemde, hormon kalıntıları içereceğinden tıbbi atık muamelesine tutulmalıdır. Mirena aplikatörü hastane atığı ambalajlar ise evsel atık kabul edilir.

Mirena uygulaması ile ilgili ayrıntılı biligi “ teknik bilgiler “ bölümünde bulunmaktadır. Daha ayrıntılı bilgi için uyarılar önlemler başlığı altındaki "uygulama ve çıkarma/uygulama" bölümüne başvurulabilir.

Uygulama tekniği diğer rahim içi araçlarda farklı olduğu için, sistemin doğru takılması için eğitime özel önem verilmelidir.

SAKLAMA KOŞULLARI
30ºC nın altında oda sıcaklığında, güneş ışığından ve nemden saklayınız.

TıCARET TAKDıM ŞEKLı
1 adet steril levanorgestrel rahim içi sistemi
Schering Finlandiya tarafından imal edilmiştir.
Ruhsat tarihi : 13.12.1999
Ruhsat No : 106/94
Ruhsat sahibi : Schering Alman ılaç VE Ecza Tiç. Ltd. Şti.
Reçete ile satılır

CCT310502
 
aşırı adet kanamalarım sonucunda doktorum mirena yı önermişti.verdiğin açıklayıcı bilgilere teşekkür ederim.ikna oldum önümüzdeki hafta doktora gidip taktırayım.
 
aşırı adet kanamalarım sonucunda doktorum mirena yı önermişti.verdiğin açıklayıcı bilgilere teşekkür ederim.ikna oldum önümüzdeki hafta doktora gidip taktırayım.

çok geçmiş olsun:1hug:a.s.

ilk 3 ay kanamaların artacak hatta uzayacak ve daha sık olacaksın:1shok: öyleki reglin bitecek 1 hafta 15 gün sonra tekrar olacaksınkafamçokkarıştı

bunları sakın dert etme panik yapma:eek:lmaz:...sen keyfine bakzemuszemus

çünkü bu çok normal bir durum ve geçecek:teselli:

ondan sonra mirenanın verdiği dayanılmaz hafifliği rahatlığı yaşayacaksınopuyorumnanaktan
 
**garfield** kullanıcısından alıntı
Merhaba

Annem 49 yaşında. Adet kanamaları çok fazla oluyordu. Doktorlar menapoza girmekte olduğunu söylediler ancak annem kansız kalınca minera hormonlu spiral taktılar.Sanırım birkaç ay oldu.

Gerçekten kanaması azalmış ama bugünlerde aşırı baş ağrısı var.

Acaba yaşı itibariyle takılmaması mı gerekirdi? Ya da baş ağrısı normal mi?

Bir de çok bunalıyor,terliyor annem.

Acaba sebep bu alet mi? Çıkarttırsın mı sizce?





..............................................................................................................

hayır canım....çıkarttırmasın çünkü bunaltı ve sıcak basmaları terlemeleri mirenadan değil...doktorununda dediği gibi menopozu yaklaşıyor olmasından....bunaltı ve sıkıntı ateş basmasıda son derece doğal olarak başağrısına neden oluyor...annem kafamda beynimde ur var kist var galiba diye az ağlamamıştı...

doktorunuz hormon testleri yaptırmıştır mutlaka....hormon değerlerine bakarak bir tedavi önermedi mi? hormon takviyesi ile kadının menopoz sıkıntıları hemen hemen yok edilebiliyor edilmese bile en az düzeye indiriliyor...menopoztedavisini mutlaka olması lazım...kemik erimesini önlemek ve sıkıntılardan kurtulması için biran önce tedaviye başlamalı eğer tedaviye başlanmadıysa
 
bir şey daha sorucam,
annem son doğumda tüplerini bağlatmıştı,
mirena ile tüplerin bağlı olması sorun oluşturur mu?
 
X