Siklamen Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
FacebookTwitter
Mis kokulu türleri sebebi ile eskilerin Buhur-u Meryem olarak bildiği siklamen çiçeği, bahçelerin ve balkonların güzel kızı hakkında öğrenmek istediğiniz her şey bu yazıda!
20’den fazla türü bulunan siklamen gerek rengi, gerek kokusu gerekse de zor koşullara dayanıklı türleri ile oldukça sevilir ve sık yetiştirilir. Sıklamen olarak da bilinen Siklamen çiçeği aynı zamanda bir renge adını verir. Siklamen rengi koyu, fuşya renkli bir pembe tonudur. Bahçe ve parklarda sıklıkla rastladığımız siklamen sonbahar ve serin ilkbahar aylarında çiçek açar. Sera çiçekçiliğinde de önemli bir yeri olan siklamen, sera koşullarında kış mevsiminde de açabilir.
Görsel: Pinterest
Siklamen Çiçeği Özellikleri
Halk arasında tavşan kulağı olarak da bilinen siklamen (Cyclamen) Primulaceae familyasından gelen çok yıllık bir bitkidir. Şubat ve nisan ayları arası arasında açan çiçekleri beyaz ve pembe tonlu olup 5 parçalıdır.
Görsel: Daily Mail
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin ilgili bir yayınında Türkiye’nin dünyanın en zengin siklamen türüne sahip ülkelerinden birisi olduğu yönündedir.
Ülkemizde 10 siklamen türü bulunur ve bunların 6 tanesi oldukça elzemdir ve 4 tanesi yalnızca Anadolu topraklarında görülen değerli çeşitlerdir.
Siklamen çiçeği anlamı ise aşktır. Aşkın haber verilmesidir.
Siklamen çiçeği havaların ısındığı mevsimde uykuya geçer. Sıcak ilkbahar sonları veya yaz başına denk gelen bu dönemde bitkinin tüm yaşamsal faaliyetleri durur ve havaların tekrardan soğumaya başlaması ile filizlenmeler gerçekleşir.
Siklamen Çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi
- Görsel: gardeningknowhow
Siklamen çiçeği nerede yetişir?Siklamenin öncelikle bir balkon veya bahçe çiçeği olduğunu belirtmek gerekir. Bu sebeple saksıda ev içerisinde yetiştirilmesi kolay değildir.
- Siklamen havadar ve nemli bölgeleri sever ancak çok fazla sıcak ortamlarda yaşayamaz. Bu sebeple genellikle balkon ve bahçelerde tercih edilir. Ev içerisinde uzun süre tutulmaktan hoşlanmazlar.
- Siklamen ışık seven bir bitkidir. Ancak direkt olarak güneş ışığı istemez. Bitkinin yapraklarının güneş ihtiyacını karşılayabilmek içinyönünü haftada bir çevirmeniz gerekir.
- Siklamen sulama toprağın her yerine su yayılacak şekilde yapılmalıdır. Kış aylarında haftada 1 kere düzenli olarak sulanmalıdır. Eğer saksı içerisinde yetiştirdiğiniz bir siklamene bakım yapıyorsanız, sulama suyunuzu 1 gün dinlendirerek oda sıcaklığında kullanabilirsiniz. Yaz aylarında toprağın üzerine parmağınızı biraz bastırarak tekrardan su ihtiyacı olduğunu anladığınız zamanda tekrarlayabilirsiniz. Ancak sulama yaparken hep aynı ölçü kabını kullanmalısınız. Sulama sonrasında saksı tabağında biriken suyu dökmeniz önerilir.
- Siklamen çiçeğinizi sularken çiçekleri çok ıslatmama özen göstermelisiniz. Özellikle çiçeğin ortasında bulunan yumru kısmına su değmemesi, bitkinin çürümemesi için önemlidir.
- Birçok saksı bitkisinin aksine rüzgardan hoşlanır. Kapı aralıkları ve pencere önleri çiçeklere zarar vermez, aksine daha rahat yetişmesine olanak sağlar. Ancak bazı kaynaklar bu durumda bitkinin zarar görebileceğini de belirtiyor.
- Siklamen çiçeği uykudayken sulama yapmanıza gerek yoktur. Köklerini rahatsız edecek her türlü eylemden uzak durmak gerekir Yer değiştirme, toprak veya saksı değiştirme bunlar arasındadır