• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Millet neden bu kadar savurgan?

Tamamen tüketime dayalı bir millet olduk,hep söylüyorum sosyal medyaya göre yaşamaya başladık, çeyiz sayfaları olsun,pembik gelin sayfaları veya çocuğu ile ilgili sayfalar bana hep garip gelmiştir,etrafımda da böyle insanlar olduğu için adım gibi eminim maaşları asgarinin bi tık üzeridir ama bebeğine 4 bin liralık bebek arabası alır bide havasını atar Allah herkese böyle iyi kalpli kociş nasip etsin diye. Herkes istediği kadar harcar çok doğru fakat bunu insanların gözüne gözüne sokmanın manasını ben anlamıyorum,tamam ne güzel 20 çeşit pembe-mint kaşığın bardağın var ama bunu göze sokmanın nasıl bir mantığı olabilir? Bu kişilere yapılan yorumlar daha da içler acısı çoğu yorum şu şekilde;keşke benim de olsa,inşallah bana da nasip olur,benim için de dua edin şeklinde uzayıp gidiyor. Belli ki durumu yok içini çeke çeke bakıyor ancak,ozaman bakmasınlar diyeceksiniz ama inanın mümkün değil çünkü sayfayı açtığınızda çarşaf çarşaf karşınıza çıkıyorlar. Dinimizde alamayacak olanı özendirme şeklinde bir sürü belirtme var,maddiyatı geç çocuğu sayesinde sosyal medyada ünlü olan bir sürü kadın var,hamileyiz sayfaları gırla,millet göbeğini,aldığı pahalı oyuncakları beşikleri arabaları sergiliyor,benim çocuğum olmasaydı ister istemez üzülürdüm. Allah herkese gani gani versin ama cidden bu artık savurganlığı da geçti,çok görgüsüz ve tamamen tüketime dayalı hayatlar türedi,halbuki sergilediği o cicili bicili çeyizlerin arkasında kim bilir nasıl hayatlar vardır.

Avrupa'da bizim kadar kredi kartı kullanan bir Millet daha yoktur. Nakit harcıyorlar, taksit yok. Çeyiz diye birşey yok. Çeyiz dediğimiz kap,kacak, çul çaput. Adına çeyiz deyip gereksiz bir önem veriyoruz. Çeyizi seriyoruz, sergiliyoruz. Komşulara gösteriyoruz. Norveçliye anlatın bunu bakalım. Tencere setime gelip bakın şeklinde. Böyle bir önem verincede çok gereksiz paralar harcıyoruz. Olan harcasın. Ama aşağılanmamak için olmayan da alıyor.

Batıya göre yaşarsak olay bambaşka bi hale gelir.

Madem öyle Hindistanda da düğün nişan kına dahil çeyiz mobilya komple kızın ailesine ait böyle bi örnek vermek nasıl olur?? Avrupa örneği gibi bu da gayet absürd olur.

Türkiyede yasıyoruz kap kacak olayı evet gereksiz ama evleniyoruz sonuçta ev kuruyoruz kendi adıma söylüyorum çeyiz falan sermiycem kimseye evime gelin eşyalarımı görün de demiycem. Aldıklarım da tamamen nişanlıma destek amaçlı biz bu yola ikimiz çıktık o tek başına yapıyor herşeyi tamamen ona yüklenmemek bir nebze olsa yükünü hafifletmek için kap kacak dediklerimiz yine kendi adıma konuşuyorum 20 bin liradan fazla harcadım şu ana kadar halada eksiklerim var.

İsteseydim yapmayabilirdim o yüküde karşı tarafa yığabilirdim yapan yokmu çok var. Ama ne gerek var??

Ayrıca Her aldığımı kendim için alıyorum kendi rahatlığım için sonuçta bunları kendim kullanıcam evimde.

Demek istediğim şu biz alıyoruz harcıyoruz ama gerekli ama gereksiz konu sahibinin böyle bi konudan yakınması bana çok tuhaf geldi.

Yeni gelin evleri konusunda bişey demeyeceğim. Onlar ayrı bir dünya.

Ama fotoğraf çekmek maksimum 30 saniye, bu fotoğrafı paylaşmak da öyle. Harcanan 1 dakika insanların anı yaşamasına engel olmuyor. Eskiden de fotoğraf çekerdik, bizim evde binlerce basılı fotoğraf var mesela. Anı biriktirmektir bu. Tek fark o zaman kutularda biriken anılar şimdi sosyal hesaplarda birikiyor.
Ben de cok severim fotograf cekinmeyi.. Ona sozum yok asla.. Ama bazisinda takintiya donusmus, bunu demek istedim.. O ani paylasamadiginda mutsuz olan veya sirf gosteris olsun diye cok eğleniyorum ben'i ispat icin yasayanlar var.. Sacma sapan her seyi paylasanlar keza..

Batıya göre yaşarsak olay bambaşka bi hale gelir.

Madem öyle Hindistanda da düğün nişan kına dahil çeyiz mobilya komple kızın ailesine ait böyle bi örnek vermek nasıl olur?? Avrupa örneği gibi bu da gayet absürd olur.

Türkiyede yasıyoruz kap kacak olayı evet gereksiz ama evleniyoruz sonuçta ev kuruyoruz kendi adıma söylüyorum çeyiz falan sermiycem kimseye evime gelin eşyalarımı görün de demiycem. Aldıklarım da tamamen nişanlıma destek amaçlı biz bu yola ikimiz çıktık o tek başına yapıyor herşeyi tamamen ona yüklenmemek bir nebze olsa yükünü hafifletmek için kap kacak dediklerimiz yine kendi adıma konuşuyorum 20 bin liradan fazla harcadım şu ana kadar halada eksiklerim var.

İsteseydim yapmayabilirdim o yüküde karşı tarafa yığabilirdim yapan yokmu çok var. Ama ne gerek var??

Ayrıca Her aldığımı kendim için alıyorum kendi rahatlığım için sonuçta bunları kendim kullanıcam evimde.

Demek istediğim şu biz alıyoruz harcıyoruz ama gerekli ama gereksiz konu sahibinin böyle bi konudan yakınması bana çok tuhaf geldi.
Bana çok tuhaf gelmedi açıkçası. Yeni evlenecek insanların genelde paraları olmuyor ki. Ama ev dörtdörtlük dayanıp döşeniyor. Mesela salonda yemek masası diye bir şey yoktu önceleri, veya vitrin veya aynalık. Yemek masası olunca, yemek takımı da oldu vs. Eskiden de kimse aç kalmıyordu Allah'a şükür. Ama şimdi günlük şeyler çok havalı ve masraflı hale getirildi. Banyo takımları falan. Eskiden de yıkanıyorduk. Yanlış anlaşılmasın prensip olarak karşı değilim bunlara. Ama parası olan alsın lütfen. Damatlar veya gelinler borçla evlenmesin. Dedikodu yapılmasın çeyizi eksik falan diye. Ev kuruyoruz sonuçta diyorsunuz, ama eskiden o evler çok daha az şey ile kuruluyordu. Avrupalı ile karşılaştırıyorum çünkü adamlar almış başını gitmiş. Çok daha faydalı şeylerle ilgileniyor çoğunluğu. Kişi başı yılda 20 poşet kullanıyorlar, daha da düşürmeye çalışıyorlar. Markette bol bol poşet almıyorlar. Kendilerini değil, gelecek nesilleri düşünmeye çalışıyorlar. Az tüketmek iyidir. Hem cüzdanımız için hem dünyamız için.

Bana çok tuhaf gelmedi açıkçası. Yeni evlenecek insanların genelde paraları olmuyor ki. Ama ev dörtdörtlük dayanıp döşeniyor. Mesela salonda yemek masası diye bir şey yoktu önceleri, veya vitrin veya aynalık. Yemek masası olunca, yemek takımı da oldu vs. Eskiden de kimse aç kalmıyordu Allah'a şükür. Ama şimdi günlük şeyler çok havalı ve masraflı hale getirildi. Banyo takımları falan. Eskiden de yıkanıyorduk. Yanlış anlaşılmasın prensip olarak karşı değilim bunlara. Ama parası olan alsın lütfen. Damatlar veya gelinler borçla evlenmesin. Dedikodu yapılmasın çeyizi eksik falan diye. Ev kuruyoruz sonuçta diyorsunuz, ama eskiden o evler çok daha az şey ile kuruluyordu. Avrupalı ile karşılaştırıyorum çünkü adamlar almış başını gitmiş. Çok daha faydalı şeylerle ilgileniyor çoğunluğu. Kişi başı yılda 20 poşet kullanıyorlar, daha da düşürmeye çalışıyorlar. Markette bol bol poşet almıyorlar. Kendilerini değil, gelecek nesilleri düşünmeye çalışıyorlar. Az tüketmek iyidir. Hem cüzdanımız için hem dünyamız için.

Gösteriş için yapılan birilerinin altında kalmıyım benim ondan neyim eksik mantıgında yapılan kiraya evlenip eve 50 binlik mobilya düzenler borçla düğün yapıp yurt dışına balayına gitmeye zorlayanlar evet yok değil çok var böyle insanlar ve bu konuda seninle aynı fikirdeyim.

Ama gelir varsa zorlamıyorsa hayatta 1 kez olacak şeylerin muhasebesini tutmak kimseye düşmez. Benim görüşüm bu.

Burada bir konuya değinilmiş,

Konu: çeyize harcanan para.

İnsanlar fotoğraf çekilip sosyal medyada paylaşmaya kadar getirmiş konuyu. Eğer konu üzerinde tartışılırsa daha sağlıklı sonuçlar elde edilir.

Zira konuyu genel anlamda savurganlık olarak değerlendiriyorsak hepiniz kurduğunuz cümlelerde haklısınız.

Ama konu çeyiz adı altında dar kapsamlı ise herkes tepki vermekte haklı.

düğün zamanı gelinin kız arkadaşları ve bayan akrabaları o kadar gaza getiriyorki, gelin kendini kaybediyor. aynı şey bana da yapıldı.
klişe 1 : hayatında bir kere gelinlik giyeceksin. en güzeli en pahalısı en taşlı tuşlusu olmalı.
sonuç : 2-3 saat giyip ömrün boyunca gardropta saklıyorsun. kimse senin ne giydiğini bile hatırlamıyor. ayrıca umurlarında da değil.
klişe 2 : herkes evini görmeye gelecek, evin saray sen prenses olacaksın.
sonuç : ev tam bir disneyland, duvarların dili olsa pembe kusar.
klişe 3 - 4 - 5 - 6......
bir arkadaşım vardı 7 çeşit kahvaltı takımı vardı. neymiş efendim pazartesi günü mavili, salı günü sarılı.......
tabiki bize ne bundan ama israfın ne türlüsü olursa olsun üzülürüm, yazık, kıymet bilmiyoruz, şükür etmiyoruz, gözümüz doymuyor.

Burada bir konuya değinilmiş,

Konu: çeyize harcanan para.

İnsanlar fotoğraf çekilip sosyal medyada paylaşmaya kanlamdaki tirmiş konuyu. Eğer konu üzerinde tartışılırsa daha sağlıklı sonuçlar elde edilir.

Zira konuyu genel anlamda savurganlık olarak değerlendiriyorsak hepiniz kurduğunuz cümlelerde haklısınız.

Ama konu çeyiz adı altında dar kapsamlı ise herkes tepki vermekte haklı.

Ben mesela sadece savurganlık konusu üzerinde durdum, normal şartlarda belki beni de ilgilendirmez bu gereksiz harcamalar ama İktisatçı olduğum için makroekonomik anlamdaki olumsuz sonuçlarına değindim. Ben bunun eğitimini aldım ve benim işim bu neticede, bu tarz şeylerin ülke ekonomisini nasıl etkilediği gibi şeyler benim eğitim ve mesleki Alanıma da giriyor. Ne için harcandığı önemli değil, çeyiz ya da başka bişey, ihtiyacın bayağı bi fazlası harcamalar yapan bir toplum olduğumuz kesin ve biz çoğu konuda böyleyiz.
Ben de isterdim "bana ne" demeyi ama içime işlemiş, imkânı yok yani diyemem bana ne. :) ama sosyal medyadan bana ne diyebilirim şu an, konudan sapılmasa bence de daha iyi olur.

Bu arada harcama konusunda tek problem halkta değil, devlette de problem var. Bugün bütçe rakamları açıklandı mesela, yığınla personel gideri olmuş. Kim bu personeller, memurlar. Sözüm meclisten dışarı ama ülkedeki çoğu memur kadrosu gereksiz yere açılmış kadrolar ve bunlara verilen maaşlar oluşturuyor o personel giderlerindeki fazlalığı. Tek sorun halkta değil, devlet de bizden aldığı vergileri gereksiz şeylerde kullanıyor. Sözüm meclisten dışarı.

Tamam herkes istediginden çeşit çeşit alsın buna kimse karışamaz yorum yapar fakat orda kalır ama su varki artık bazı insanlarda ay su ceyizimi de cekeyim begensinler ay su pembis pembis mobilyalarimida atayim hava mi yapayim bu oldu gerçekten konu sahibinin dediği gibi bu savurganlığı sınırını epey aştı ne gorsek aliyoruz onuda almayivrt hadi aldın neden paylasiyosun herkes senin paylaştığını görüyor şahsen ben bazen bakıyorum içimin gittiği oluyor tamam durumum kötü değil belki ama herşeyi de alamam ki be arkadasim insaf!

Biraz da tüketim toplumu olduğumuzdan..

Hamur açmayı bilmeyen kızın on tane merdanesi var değişik şekillerde, pembe kırmızı veya kalpli diye sadece..

Kahve kültürü olmayan bir ailenin bile birkaç kahve makinesi vs..

Her şeyi takım yapma alma hevesi var bir de...

Evi doldrmaktan başka bir işe yaramıyor oysa./

Biraz da tüketim toplumu olduğumuzdan..

Hamur açmayı bilmeyen kızın on tane merdanesi var değişik şekillerde, pembe kırmızı veya kalpli diye sadece..

Kahve kültürü olmayan bir ailenin bile birkaç kahve makinesi vs..

Her şeyi takım yapma alma hevesi var bir de...

Evi doldrmaktan başka bir işe yaramıyor oysa./
Kesinlikle katılıyorum heves edip almak gayet normal birşey hadi bir kaç tane aldın buda iyi bizi bağlamıyor ama herkesi demiyorum istisnalar var ama bazıları koyuyor sosyal medyaya görsünler onunda hoşuna gitsin düşünsene arkadasim senin aldıklarını alamayan larda içi gidenler de var nedir bizim bu yaptığımız ne yapıyoruz

Back
X